ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ

28 Νοεμβρίου 2010


Μέχρι σήμερα ψάχναμε τα πιο ασφαλή, τα πιο καθαρά και τα πιο τεχνολογικά προηγμένα αεροδρόμια για τα ταξίδια μας. Σήμερα, που το κόστος των διανυκτερεύσεων έχει εκτιναχθεί στα ύψη και οι ταξιδιώτες ψάχνουν έξυπνους τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα, οι λίστες με τα καλύτερα (και τα χειρότερα) αεροδρόμια του κόσμου για... ύπνο είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.




Πετάτε για Αυστραλία. Οι πτήσεις της ανταπόκρισής σας ενδέχεται να είναι αρκετές, όπως άλλωστε και ο χρόνος που θα πρέπει να περάσετε περιμένοντας στα αεροδρόμια μέχρι την επόμενη πτήση σας. Μήπως να ρίχνατε έναν υπνάκο;



Κάπως έτσι, θα πρέπει να σκέφτηκαν και αρκετοί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και αναρωτήθηκαν μέσω διαδικτύου, ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου για να... κοιμηθεί κάποιος! Από τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 6.000 ταξιδιώτες, προέκυψαν τα 10 καλύτερα αλλά και τα 10 χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου για να κλείσετε τα βλέφαρά σας...



  • Τα κριτήρια

Και αν αναρωτιέστε, ποιοι είναι οι παράγοντες που θα αναδείξουν ένα αεροδρόμιο ως το καλύτερο του κόσμου για να κοιμηθεί κανείς, σας αναφέρουμε ενδεικτικά, πως βασικό ρόλο παίζει η καθαριότητα, η αίσθηση ασφάλειας και φύλαξης, τα... βολικά καθίσματα που παίζουν το ρόλο κρεβατιού, οι απόμερες γωνιές που μπορεί κάποιος να πάρει έναν υπνάκο χωρίς να τον ενοχλήσουν, οι καθαρές και ευρύχωρες τουαλέτες για να φρεσκαριστεί μόλις ξυπνήσει κ.λπ.



  • Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια-κρεβάτια...

Νικητής στην κατηγορία των αεροδρομίων που προσφέρονται για ύπνο, ανακηρύχθηκε το αεροδρόμιο Τσάνζι της Σιγκαπούρης, καθώς φαίνεται, πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις για έναν άνετο και ασφαλή ύπνο στα βολικά καθίσματά του. Πολλοί ταξιδιώτες μάλιστα, μιλούν με τόσο εγκωμιαστικά σχόλια για το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης και προτρέπουν τους υπόλοιπους να την επιλέξουν ως ενδιάμεσο αεροδρόμιο του ταξιδιού τους, προκειμένου «να κλείσουν έστω για λίγο τα βλέφαρά τους στο υπερσύγχρονο Τσάνζι...».


2. Σεούλ (Ίντσεον)



3. Άμστερνταμ (Σίπχολ)



4. Όσλο (Γκαρντενμόεν)



5. Χονγκ Κονγκ



6. Ντουμπάι



7. Φρανκφούρτη



8. Μόναχο



9. Βανκούβερ



10. Ντένβερ



Και τα 10 χειρότερα!



Τα πρωτεία στη λίστα των χειρότερων αεροδρομίων για… ύπνο κατέλαβε το Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού, που από πολλούς ταξιδιώτες χαρακτηρίζεται ως «υπερβολικά ζεστό/ πολύ βρώμικο / γεμάτο με άστεγους και/ σαν να έχει βγει από τη δεκαετία του 1970...». Και ιδού, ποια ακολουθούν στην κατάταξη:



2. Μόσχα (Σερεμετέγιο)



3. Νέα Υόρκη (JFK)



4. Λος Άντζελες



5. Δελχί



6. Σικάγο (Ο’ Χάρε)



7. Μουμπάι



8. Μανίλα



9. Ρώμη (Φιουμιντσίνο)



10. Λονδίνο (Χήθροου)



Τι γίνεται με το «Ελ. Βενιζέλος»;



Μπορεί να μη διεκδικήσαμε πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα ξενοδοχεία για... ύπνο στον κόσμο, όμως, από ότι διαβάζουμε στα σχόλια των επισκεπτών, μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο. «Μύριζε παντού καθαριστικά και τα πατώματα έλαμπαν», γράφει ένας ταξιδιώτης «και έτσι έστρωσα κάτω μια πετσέτα της παραλίας και κοιμήθηκα». Άλλος συμπληρώνει: «το καλύτερο μέρος για να κοιμηθείτε χωρίς να σας ενοχλήσουν ή να σας ανακαλύψουν είναι ο διάδρομος που οδηγεί στο εκκλησάκι». Όμως, υπάρχουν και οι δυσαρεστημένοι: «τα φώτα ήταν πολύ δυνατά και δεν μπορούσα να κοιμηθώ» ή «οι ανακοινώσεις γίνονται πολύ φωναχτά από τα μεγάφωνα και με ξυπνούσαν διαρκώς» ή τέλος «μια επιβάτης έβγαλε αφρό και ξυραφάκι και ξύριζε τις γάμπες της δίπλα μου στο διάδρομο. Πώς να κοιμηθείς μετά;»...



Read more »

ΧΑΘΗΚΕ Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!

26 Νοεμβρίου 2010


Περίπου 10.000 βαλίτσες χάνονται καθημερινά στα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως αναφέρθηκε στον Τύπο. Δείτε, τι πρέπει να κάνετε για να μην ψάχνετε μάταια τις αποσκευές σας στα αεροδρόμια του κόσμου...
Νομίζαμε, πως είναι μια απλή σύμπτωση καθώς τον τελευταίο καιρό, φίλοι και γνωστοί που γύριζαν από το εξωτερικό, μας ανέφεραν πως ταλαιπωρήθηκαν λόγω απώλειας των αποσκευών τους κάπου στον... πλανήτη.
Μια έρευνα ωστόσο, που είδε το φως της δημοσιότητας, ανέφερε πως, καθημερινά «χάνονται» περίπου 10.000 βαλίτσες στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, και έτσι επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μας.
Όπως ανέφεραν υπεύθυνοι της Κομισιόν για τις μεταφορές, «η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ιδιαίτερα ανησυχητική και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα καθώς μερικές αποσκευές δεν ξαναβρίσκονται ποτέ»...
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρουν, πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, έφθασαν στους ιδιοκτήτες τους με μεγάλη καθυστέρηση, περίπου 4,6 εκατ. αποσκευές. Επίσης, σε αναλογία 1.000 επιβατών «χάθηκαν» εντελώς 13 βαλίτσες, πράγμα που σημαίνει πως 1 στους 64 επιβάτες αεροπορικών εταιρειών δεν βρίσκει τις αποσκευές του, όταν φθάνει στον προορισμό του.
Οι γνωρίζοντες αναφέρουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις πτήσεις με ανταπόκριση, καθώς οι περισσότερες χάνονται ή καθυστερούν μεταξύ των δύο πτήσεων, διογκώνοντας το πρόβλημα. Έτσι, παρόλο που οι περισσότερες αποσκευές επιστρέφονται στους κατόχους τους μέσα σε 2 μέρες, ένα ποσοστό 15% των αποσκευών είτε καθυστερούν αρκετά να επιστραφούν είτε χάνονται οριστικά...
Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η έρευνα χάνονται πάνω από 90.000 βαλίτσες, δημιουργώντας ένα απίστευτο χάος στους ταξιδιώτες και υποχρεώνοντας τις αεροπορικές εταιρείες να δαπανούν μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις.

Τι πρέπει να κάνετε-για να μην την χάσετε!



Κάθε μέρα χάνονται 10.000 βαλίτσες στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Άρα η πιθανότητα να χαθούν και οι δικές σας αποσκευές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δείτε τι πρέπει να κάνετε, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο...



  • Πέρα από τη βαλίτσα σας καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια carry on αποσκευή που θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους. Βάλτε εκεί, μερικά ρούχα καθώς και είδη πρώτης ανάγκης (φακούς, γυαλιά, είδη προσωπικής υγιεινής, φορτιστές κ.λπ.) σε περίπτωση που είστε και εσείς ένα από τα «θύματα» της ανοργανωσιάς των αεροδρομίων. Τουλάχιστον, μέχρι να βρεθεί η βαλίτσα σας, θα μπορέσετε να «επιβιώσετε» αξιοπρεπώς.



  • Φροντίστε να αγοράσετε μια βαλίτσα «ξεχωριστή». Ένα ιδιαίτερα έντονο χρώμα ή ένα ασυνήθιστο σχέδιο τραβά την προσοχή και έτσι εύκολα και γρήγορα θα διακρίνετε τη βαλίτσα σας στον ιμάντα και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτεί με άλλη. Εναλλακτικά, αν η βαλίτσα σας είναι συνηθισμένη, τοποθετήστε πάνω της αυτοκόλλητα από τα ταξίδια σας για να την ξεχωρίζετε.



  • Ποτέ μα ποτέ μην ξεχνάτε να βάζετε πάνω στη βαλίτσα το ειδικό καρτελάκι, που αναγράφει τα πλήρη στοιχεία σας. Έτσι, θα σας εντοπίσουν ευκολότερα οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου για να σας την επιστρέψουν ή αν κάποιος επιβάτης την μπερδέψει με τη δική του και την πάρει κατά λάθος, με ένα τηλεφώνημα θα σας εντοπίσει αμέσως.



  • Αν ταξιδεύετε με low cost αεροπορική εταιρεία, μην λυπηθείτε τα εξτρά χρήματα (περίπου 10-20 ευρώ) που σας ζητούν προκειμένου να αγοράσετε μια ταξιδιωτική ασφάλεια. Με τα χρήματα αυτά, θα εξασφαλίσετε και την αποζημίωσή σας σε περίπτωση που χαθεί η αποσκευή.



  • Αν σας επιστρέψουν τη βαλίτσα σας ιδιαίτερα φθαρμένη ή ακόμη και χαλασμένη, δικαιούστε να ζητήσετε από την αεροπορική εταιρεία να σας την αντικαταστήσει με μια καινούργια.



Read more »

Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, προσέχουμε για να...έχουμε!

21 Νοεμβρίου 2010


Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων...

1) Θα πείτε το νερό… νεράκι
Σε ένα ταξίδι μας στην αξεπέραστη Σαχάρα, το είδαμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Ένας συνταξιδιώτης μας, καθώς δεν είχε προνοήσει να πάρει μαζί του εμφιαλωμένο νερό, έσβησε τη δίψα του με ένα ποτήρι νερό που του προσέφεραν σε ένα τοπικό καφέ. Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια… Μια γαστρεντερίτιδα δίχως έλεος τον ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος του ταξιδιού.
Tip: σε χώρες που το νερό είναι αμφίβολης ποιότητας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για το πλύσιμο των δοντιών σας. Η γαστρεντερίτιδα καραδοκεί!



2) Προσοχή στο φαγητό
Τα ευαίσθητα ευρωπαϊκά και αμερικανικά στομάχια, ταλαιπωρούνται συχνά από τροφικές δηλητηριάσεις ή γαστρεντερίτιδες σε μακρινά ταξίδια. Τα ωμά λαχανικά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες αποτελούν με τη σειρά τους μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Σκεφθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί με τοπικό νερό που συνήθως αποφεύγετε σε αυτά τα ταξίδια.
Tip: Βραστά και πάλι βραστά. Αποφύγετε κάθε τι ωμό-ακόμη και αν πρόκειται για σαλάτες. Προτιμήστε αμυλούχες τροφές και καλά ψημένα φαγητά.



3) Νερό-part 2
Περί νερού πάλι ο λόγος αλλά αυτή τη φορά για διαφορετικό λόγο. Σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, προτιμούν το ανθρακούχο αντί για το… κανονικό νερό. Σε διάσημο και κεντρικό καφέ της Βιέννης μας σέρβιραν γλυκό παρέα με ένα ποτήρι… σόδα! Για να μην την πατήσετε και εσείς, διευκρινίστε από πριν το είδος του νερού που προτιμάτε.
Tip: Οι μαγικές λέξεις είναι «sparkling» (ανθρακούχο) ή «still», δηλαδή νεράκι της βρύσης!



4) Προσοχή που κοιτάτε...
Ακούγεται αυτονόητο αλλά πολλοί την έχουν πατήσει. Ο λόγος για την συνήθεια Aγγλων, Κύπριων, Ιρλανδών και Ινδών να οδηγούν «ανάποδα» από εμάς με το τιμόνι των αυτοκινήτων να βρίσκεται δεξιά και όχι αριστερά.
Tip: Αν έχετε προγραμματίσει να νοικιάσετε αυτοκίνητο σε μία από τις παραπάνω χώρες, καλύτερα ξεχάστε το. Η αίσθηση της ανάποδης οδήγησης θα σας μπερδέψει και ίσως άθελά σας προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν επίσης και οι πεζοί. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση –και γι’ αυτό στο Λονδίνο υπάρχουν τεράστιες ειδοποιήσεις στους δρόμους –Look right!



5) Μακρυμάνικο και καύσωνας
Αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες καθώς οι άνδρες φαίνεται πως απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια. Ο λόγος για την εμφάνιση στο δρόμο και την… πρόκληση των ηθών. Φίλοι μας ταξίδεψαν στο Κατάρ και η γυναίκα της παρέας «τόλμησε» να φορέσει μπλούζα με ραντάκια. Η αντιμετώπιση από τους ντόπιους δεν ήταν ιδιαίτερα θετική…
Tip: Πριν ταξιδέψετε σε οποιαδήποτε χώρα, συμβουλευθείτε το Internet ή έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Συνήθως αναφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες, ώστε να ξέρετε και εσείς τι θα βάλετε στη βαλίτσα σας.



6) Μη γίνεστε «δόλωμα»
Όποιος έχει περπατήσει στην υπέροχη Βενετία, καταλαβαίνει απόλυτα για τι πράγμα μιλάμε. Σχεδόν σε όλους τους τοίχους των κτιρίων της Γαληνότατης, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες «Προσοχή στους κλέφτες». Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν σε όλη την Ιταλία, την Ισπανία, τα Βαλκάνια και αλλού.
Tip: Ο ταξιδιώτης δείχνει αμέριμνος αλλά δεν πρέπει να είναι. Μην κουβαλάτε μαζί σας πολλά χρήματα-αφήστε τα στο ξενοδοχείο. Και κυρίως αφήστε πίσω το πορτοφόλι με το διαβατήριο και τις πιστωτικές σας. Όσο για εξοπλισμό (κάμερες, φωτογραφικές μηχανές κ.λπ.) μην τα κρατάτε επιδεικτικά.



7) Ποια φανάρια;
Υπάρχουν χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία και η Ινδία, που τα φανάρια των δρόμων παίζουν εντελώς… διακοσμητικό ρόλο. Αν προσπαθήσετε να διασχίσετε έναν κεντρικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης ή της Βομβάης, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας του λόγου το αληθές. Η οδήγηση σε μερικά μέρη είναι εντελώς άναρχη και οι πεζοί απλά πρέπει να μαντέψουν σωστά…
Tip: σε αντίθεση με την Σκανδιναβία-που τα φανάρια μετρούν αντίστροφα τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι πεζοί-σε μερικά σημεία του πλανήτη, οι πεζοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστεύονται τα φανάρια. Ακολουθήστε κάποιους ντόπιους και διασχίστε με ασφάλεια την Πόλη ή την Καλκούτα.



Read more »

ΤΑΞΙΔΙΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ!!!!!

20 Νοεμβρίου 2010


Τα βασικά, υποθέτουμε, τα έχετε μάθει. Πετάμε με low cost εταιρείες, επιλέγουμε οικονομικά –ή έστω value for money– καταλύματα, κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ το καλοκαίρι, ρίχνουμε μια ματιά στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων πριν περάσουμε τις πόρτες τους, ταξιδεύουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες αποσκευές, κάνουμε Couch Surfing, εγγραφόμαστε σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό. Πάντα, όμως, υπάρχουν περισσότερα, λιγότερο ή περισσότερο προφανή tips και tricks για οικονομία στα ταξίδια –όρεξη να έχουμε να μαθαίνουμε.

* Μην αγοράζετε τις έξτρα παροχές των low cost αεροπορικών. Το speedy boarding απλά δεν αξίζει τον κόπο –θα μπείτε πρώτοι στο αεροπλάνο και απλά θα περιμένετε να γεμίσει για να φύγετε–, ταξιδιωτική ασφάλιση μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μόνοι σας πολύ πιο οικονομικά, το να διαλέξετε τη θέση σας για 5 ευρώ είναι απλά υπερτίμηση και οι αποσκευές που δίνετε στο check in για 10 ευρώ ανά σκέλος ταξιδιού μπορούν με λίγη οργάνωση να αντικατασταθούν από τη (δωρεάν) χειραποσκευή σας. Καλή ιδέα είναι και να ρίξετε μέσα σε αυτήν ένα σάντουιτς και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, για να γλιτώσετε τα 4 ευρώ που τα χρεώνουν.



* Χρησιμοποιήστε το mini bar του ξενοδοχείου σας σαν ψυγειάκι, στο οποίο θα φυλάξετε όλα τα αναψυκτικά, το νερό και τις σοκολάτες που θα αγοράσετε από το πλησιέστερο ψιλικατζίδικο στο ένα δέκατο της τιμής του ξενοδοχείου, στηρίζοντας και την τοπική κοινότητα, αντί για την εκατομμυριούχο πολυεθνική που σας φιλοξενεί.



* Κλείστε, ή μην κλείνετε, ξενοδοχείο εκ των προτέρων, ανάλογα με την περίπτωση. Στην Ελλάδα, τα Σαββατοκύριακα μη μαζικής εξόδου –όχι τριήμερα, αργίες κλπ– θα πετύχετε καλύτερες τιμές απλά εμφανιζόμενοι Σάββατο απόγευμα σε ένα ξενοδοχείο που διαθέτει ελεύθερα δωμάτια. Στο εξωτερικό, και ειδικά σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, οι τιμές πόρτας μειώνονται κατά πολύ αν κάνετε την κράτησή σας αρκετό καιρό πριν.



* Οι ξεναγήσεις θα σας βγουν πολύ φθηνότερες αν τις κλείσετε με έναν τοπικό ξεναγό, ή γραφείο, αφού φτάσετε στον προορισμό σας, αντί να τις πάρετε «πακέτο» με τα αεροπορικά εισιτήρια. Άλλωστε, είναι μάλλον απίθανο να θέλετε –ή να χρειάζεστε– να ξεναγηθείτε σε κάθε γεωγραφικό εκατοστό της χώρας που επισκέπτεστε, όπως συνήθως σκέφτονται οι ιθύνοντες των ταξιδιωτικών γραφείων που δίνουν έναν ξεναγό σε κάθε γκρουπ. Καλύτερα να κάνετε μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην πόλη και μετά να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο ή στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών της περιοχής σχετικά με τις ξεναγήσεις που διατίθενται, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ενδιαφέρει.



* Κάντε αίτηση στην τράπεζά σας για να εκδώσετε μία Visa Electron. Είναι η μοναδική κάρτα που δεν επιφέρει έξτρα χρέωση όταν κλείνετε low cost εισιτήρια online –όλες οι υπόλοιπες επιβαρύνουν το εισιτήριό σας κατά 8-10 ευρώ. Και δεν είναι και πιστωτική, αλλά χρεωστική, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για δόσεις και επιτόκια.



* Αν το πλήγμα στον αυτοσεβασμό σας δεν είναι μεγάλο –ή μάλλον, αν ο αυτοσεβασμός σας δεν εξαρτάται, όπως των περισσότερων Ελλήνων, από το κατά πόσο δίνετε την εικόνα ότι δε χρειάζεται να κάνετε οικονομία– εκμεταλλευτείτε τον πλούσιο μπουφέ του ξενοδοχείου σας για να φτιάξετε ένα- δυο σαντουϊτσάκια τα οποία θα πάρετε μαζί σας για ένα μεσημεριανό πικνίκ. Αν κοκκινίζετε μόνο στην ιδέα, τουλάχιστον φάτε καλά στο πρωινό, ώστε να πεινάσετε αργά και να γλιτώσετε ένα γεύμα.



* Προγραμματίστε τα βασιλικά σας γεύματα νωρίτερα από την «επίσημη» ώρα του δείπνου. Πολλά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα gourmet εστιατόρια που θέλετε να επισκεφθείτε προσφέρουν κατάλληλα σχεδιασμένα degustation menus, μπουφέ και άλλα ενδιαφέροντα σε χαμηλές τιμές το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.



* Χρησιμοποιήστε το SkyScanner πριν κλείσετε οποιαδήποτε πτήση, για να τσεκάρετε –και μετά να ξανατσεκάρετε– ότι σίγουρα δεν υπάρχει φθηνότερη εναλλακτική. Αφού τσεκάρετε δύο φορές, ρίξτε μια ματιά και στις τιμές των κοντινών αεροδρομίων. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να πάτε στην Κολωνία, βεβαιωθείτε ότι κοιτάξατε και την τιμή του Ντίσελντορφ: οι δύο πόλεις απέχουν μισή ώρα και 18 ευρώ με τα εξαιρετικά γερμανικά τραίνα. Το ίδιο ισχύει γα τη Βιέννη και την Μπρατισλάβα, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη –αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας–, το Μιλάνο και τη Βενετία. Ανοίξτε μερικούς χάρτες στο διπλανό παράθυρο, θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι.



* Μπορεί το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα να είναι παράνομο –χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε, με ένα μικρό ρίσκο πάντα, να το κάνετε– υπάρχουν, όμως, μέρη που δεν είναι. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, και στο Dartmoor της Ουαλίας η κατασκήνωση στη φύση όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και ενθαρρύνεται από τις τοπικές αρχές, όπως θα καταλάβετε επισκεπτόμενοι αυτά τα δύο sites. Στην Ισπανία, επίσης, το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από οργανωμένο κάμπινγκ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αστικές περιοχές και τουριστικά spots. Επενδύστε λίγο από το χρόνο σας για να αναζητήσετε στο internet τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα που σκέφτεστε να επισκεφθείτε.



* Έχετε παρατηρήσει την καινούρια εμμονή του ταξιδιωτικού Τύπου, να ανακηρύσσει ανερχόμενους προορισμούς στο «νέο [εισάγετε όνομα πόλης εδώ]»; Για παράδειγμα, «η Κρακοβία είναι η νέα Πράγα», «η Καμπότζη είναι το νέο Βιετνάμ» και (κανένα ελληνικό περιοδικό δεν έχει τολμήσει να το αναφέρει αλλά οι ξένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες επιμένουν πως) «η Κροατία είναι η νέα Ελλάδα». Καθόλου τυχαίο. Αναζητήστε κι εσείς το νέο Παρίσι/ τη νέα Στοκχόλμη/ το νέο-οτιδήποτε-θέλετε-να-επισκεφθείτε, κάντε διακοπές με λιγότερα χρήματα και χαμογελάστε αυτάρεσκα όταν όλοι θα μιλούν για το νέο αγαπημένο σας προορισμό, έξι μήνες αφού γυρίσετε. Tip για να ξεκινήσετε: η ακτή του Μαυροβουνίου είναι το νέο Μόντε Κάρλο.



* Αν ταξιδεύετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, τα νυχτερινά τραίνα είναι εξαιρετική επιλογή, γιατί εξοικονομούν χρόνο, αφού ταξιδεύετε την ώρα που κοιμάστε αντί να θυσιάζετε μία ημέρα sightseeing από την πολύτιμη άδειά σας, και χρήμα, αφού γλιτώνετε τουλάχιστον μία εκ των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία. Και μην πάει το μυαλό σας σε σκοτεινά βαγόνια και συνεπιβάτες βγαλμένους από το Orient Express: φρεσκογυαλισμένοι, lux συρμοί που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες εκτελούν νυχτερινά δρομολόγια όπως Παρίσι – Βαρκελώνη, Παρίσι – Βερολίνο ή Μιλάνο – Ρώμη, σε τιμές που ξεκινούν από 68 ευρώ σε τετράκλινη κουκέτα. Ρίξτε μια ματιά στα sites των εταιρειών Elipsos Trenhotel, City Night Line και Artesia, για του λόγου το αληθές.



* Για τις οικογένειες ή μεγάλες παρέες που ταξιδεύουν μαζί, τα διαμερίσματα είναι πολύ οικονομικότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Κάντε μια αναζήτηση με τους όρους “rent apartments” και το όνομα της πόλης όπου θέλετε να ταξιδέψετε, ή ρίξτε μια ματιά στο site των ApartHotels Citadines, που διαθέτουν «διαμερισματοξενοδοχεία» σε 22 χώρες, και ρίξτε το κόστος της διαμονής σας στο μισό.



* Μην αγοράζετε ποτέ αλκοόλ από πεντάστερα ξενοδοχεία. Κοινή λογική. Δεν αναλύουμε περαιτέρω.



* Γραφτείτε σε προγράμματα μιλίων. Όχι μόνο αεροπορικών εταιρειών, αλλά και μεγάλων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων –πρόγραμμα επιβράβευσης πιστών πελατών, ή όπως αλλιώς το λένε. Εγγραφείτε στο newsletter τους για να μαθαίνετε έγκαιρα τις προσφορές, και να αποφεύγετε τόσο τις ουρές στα αεροδρόμια όσο και τις «προσφορές» των συνεργαζόμενων αεροπορικών εταιρειών, που συνήθως μόνο προσφορές δεν είναι –οι μόνες καλές τιμές που έχουμε δει είναι αυτές που προκύπτουν από τη συνεργασία της Aegean και της Hertz, αν πετάτε με τη μία και νοικιάζετε αυτοκίνητο από την άλλη.



* Μη σνομπάρετε το φαγητό στο δρόμο. Όπως και τα δικά μας «βρώμικα» –κάποιες φορές και πολύ καλύτερα– οι τοπικές λιχουδιές από καντίνες ή μαγαζάκια- τρύπες στην άκρη του δρόμου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε επιτέλους κάτι διαφορετικό, συχνά νοστιμότατο, πάντα πάμφθηνο και να έρθετε και σε επαφή με την τοπική κουλτούρα –που, όπως και ο έρωτας, περνά και από το στομάχι. Αν δεν ξέρετε πώς ή από πού να παραγγείλετε, σταθείτε στη μεγαλύτερη ουρά, πάρτε ό,τι παίρνουν και οι άλλοι, και αν μοιάζει με κατσαρίδα σε σουβλάκι, να είστε σίγουροι ότι είναι κατσαρίδα σε σουβλάκι.



* Στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου το νερό της βρύσης είναι ποσιμότατο, το να αγοράζετε εμφιαλωμένο δεν είναι απλά παράλογο, είναι και αντιοικολογικό: δημιουργείτε περιττά σκουπίδια. Αγοράστε μια φορά ένα μπουκαλάκι το οποίο θα γεμίζετε στη συνέχεια από οποιαδήποτε βρύση: στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο ή, αν είστε στην εξοχή, ακόμα καλύτερα, από τις φυσικές πηγές που θα βρίσκετε στο δρόμο.



* Έχετε ποτέ προσέξει τις κάρτες της πόλης που διαφημίζονται σχεδόν πάντα στο δωρεάν χάρτη που σας έδωσαν από το ξενοδοχείο; Στις περισσότερες περιπτώσεις –και ειδικά αν σκοπεύετε να μείνετε στην πόλη για περισσότερες από τρεις ημέρες– συμφέρει να τις αγοράσετε. Η κάρτα iAmsterdam, για παράδειγμα, προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπτώσεις σε εστιατόρια και δωρεάν είσοδο σε γκαλερί και μουσεία.



* Για τις μετακινήσεις σας, αξίζει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας κάρτας πολλαπλών διαδρομών: στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, κοστίζει περί τα 20 ευρώ για μία εβδομάδα, και εξοικονομεί μια περιουσία σε ταξί.



* Τόνοι μελανιού και άπειρες ώρες debate έχουν σπαταληθεί για το θέμα του ωτοστόπ και της ασφάλειάς του. Δε θα πούμε ότι το συνιστούμε –η ταπεινωτική αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει και ποτέ– αλλά αν το έχετε αποφασίσει αυτό το site σας επιτρέπει να το κάνετε… ηλεκτρονικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων –έστω online, ή τηλεφωνικά– τον οδηγό σας.



* Δε χρειάζεται να ανήκετε στο ηλικιακό group των 20-somethings που ταξιδεύει με σακίδιο στην πλάτη και βρώμικα αθλητικά για να καταλύσετε σε hostel. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια τα hostels είναι πολύ καθαρότερα, πολύ ομορφότερα και σε πολύ κεντρικότερη τοποθεσία από τα αντίστοιχης τιμής οικονομικά ξενοδοχεία. Πολλά, δε, από αυτά διαθέτουν και δίκλινα δωμάτια, αν η ιδέα να κοιμηθείτε σε κοιτώνα εξακολουθεί να σας τρομάζει. Έξτρα μπόνους, η εξαιρετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στους κοινόχρηστους χώρους τους, όπου έχουν δημιουργηθεί φιλίες χρόνων.



* Βαριέστε τις ξεναγήσεις, αλλά θα θέλατε κάποιον να σας πει για την πόλη που επισκέπτεστε περισσότερα απ’ όσα λέει ο άψυχος ταξιδιωτικός οδηγός σας; Εύχεστε να είχατε κάποιον γνωστό, ώστε να ζήσετε την πόλη «εκ των έσω», αποφεύγοντας τα κιτς τουριστικά στέκια και ζώντας για λίγο σαν τους ντόπιους; Αν δεν είστε CouchSurfer, το next best thing ακούει στο όνομα Global Greeters, και σας εξασφαλίζει έναν εθελοντή τοπικό ξεναγό, που θα περπατήσει μαζί σας για μερικές ώρες και θα σας δείξει τα hot spots του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, της Χάγης, του Σικάγο και μερικών ακόμα πόλεων που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής το δικό τους δίκτυο greeters. Εσείς δε χρειάζεται να πληρώσετε απολύτως τίποτα –εκτός ίσως από έναν καφέ ή μια μπίρα που θα κεράσετε τον ξεναγό σας, σε ένδειξη καλών τρόπων.



* Φανταζόμαστε πως εννοείται ότι δεν αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ μακράς διαρκείας του αεροδρομίου όταν φεύγετε ταξίδι. Αν δεν εννοείται, το τονίζουμε: το Ελ. Βενιζέλος εξυπηρετείται από ένα τακτικότατο δίκτυο λεωφορείων και προαστιακού, που σας γλιτώνουν το κόστος του πάρκινγκ στο αεροδρόμιο. Ναι, ισχύει ακόμη και όταν φεύγετε μόνο για Σαββατοκύριακο.



* Σας έχει τύχει κατά την αναζήτηση σε sites low cost εταιρειών να βρίσκετε πτήση για τον προορισμό σας με 1 ευρώ, συν τους φόρους, αλλά η επιστροφή να κοστίζει 150 ευρώ; Ο τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να αναζητήσετε την επιστροφή σε site άλλης εταιρείας, και να κλείσετε δύο one way εισιτήρια –ένα για να πάτε και ένα για να επιστρέψετε. Αν έχετε και αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, μπορείτε να αναζητήσετε την επιστροφή και από κάποια κοντινή πόλη –π.χ. να πάτε Βενετία με την Aegean, και να γυρίσετε από Μιλάνο με την easyJet– την οποία δε θα βλέπατε σε αντίθετη περίπτωση. Οπότε, διπλό το κέρδος.



* Ο υπάλληλος της ρεσεψιόν δεν είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή για να μάθετε πού θα πάτε για φαγητό. Το πιθανότερο είναι να σας στείλει στο εστιατόριο από όπου παίρνει τη μεγαλύτερη προμήθεια. Καλύτερα ρωτήστε τον διπλανό σας στο café, ή έναν περαστικό στο δρόμο.



* Στα sites των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που θέλετε να επισκεφθείτε θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το ποιες ηλικιακές, επαγγελματικές ή άλλες ομάδες δικαιούνται έκπτωση, καθώς και ποιες ημέρες μπορείτε να τα επισκεφθείτε δωρεάν: το Λούβρο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, την Ακρόπολη κάθε τελευταία.



* Θυσιάστε λίγο χώρο στο inbox σας, και λίγα λεπτά την ημέρα για να σβήνετε spam, εγγραφόμενοι στα newsletters αεροπορικών εταιρειών και μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Το τίμημα είναι μικρό μπροστά στο προνόμιο να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές που ανακοινώνουν –τις οποίες όταν δημοσιεύσουν τα μέσα είναι ήδη πολύ αργά, ειδικά αν μιλάμε για «περιορισμένες θέσεις προς 1 ευρώ συν τους φόρους».



* Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχετε άλλη εναλλακτική πλην του ταξί για να πάτε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι ελάχιστες –το αεροδρόμιο του Σαράγιεβο είναι μία από αυτές. Κάντε ένα γρήγορο search πριν ξεκινήσετε, για να μάθετε τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων, ή αν δεν είστε οργανωτικός τύπος ρωτήστε στις πληροφορίες του αεροδρομίου. Θα γλιτώσετε το μεγαλύτερο έξοδο μετακίνησης του ταξιδιού σας και θα αποφύγετε και τις φιλικές «προτάσεις» για ξενοδοχεία και εστιατόρια, που μυρίζουν προμήθεια από μακριά.



* Το συνάλλαγμα στα αεροδρόμια είναι πάντα σε ευνοϊκή τιμή για τη χώρα που το προσφέρει –πράγμα που σημαίνει, σε καθόλου ευνοϊκή για την τσέπη σας. Καλύτερα να έχετε προμηθευτεί πριν ξεκινήσετε λίγα χρήματα σε τοπικό νόμισμα για τη μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο και θα αλλάξετε τα ευρώ σας. Εννοείται ότι έχετε τσεκάρει στο Fxtop.com την επίσημη ισοτιμία πριν μπείτε στο αεροπλάνο –ει δυνατόν, την ίδια μέρα– αλλά και ότι έχετε στο μυαλό σας πως κανένα ανταλλακτήριο δεν αλλάζει χρήματα στην επίσημη ισοτιμία, εκτός από τις τράπεζες, οι οποίες όμως χρεώνουν προμήθεια. Οπότε απλά επιλέγετε το ανταλλακτήριο με την πλησιέστερη στην επίσημη ισοτιμία.



* Και μια που μιλήσαμε για συνάλλαγμα, ρίχνετε τακτικά μια ματιά στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων. Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε δεν προκαλεί ανακατατάξεις μόνο στον επαγγλεματικό τομέα και την καθημερινότητά μας, αλλά και στις αξίες νομισμάτων που μέχρι πρότινος καθιστούσαν τις χώρες τους ακριβούς προορισμούς, και τώρα τις καθιστούν ταξιδιωτική ευκαιρία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Ισλανδία. Περισσότερα σε αυτό το θέμα θα ακολουθήσουν σε εκτενές αφιέρωμα, οπότε μείνετε συντονισμένοι.



* Έχετε προσέξει ότι οι Ιταλοί πίνουν πολλές φορές τον espresso τους όρθιοι στο μπαρ; Ο λόγος –πέραν του ότι απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις καφετέριες, επομένως δεν έχουν και πολλά να κάνουν αφού τελειώσει το λιλιπούτειο φλιτζανάκι, πέραν ίσως του να παραγγείλουν άλλο ένα– είναι και οικονομικός: κοστίζει το ένα τρίτο της τιμής από αυτόν που έρχεται στο τραπέζι σας. Γεγονός που ισχύει και σε ορισμένα café στην Ισπανία και στη Γαλλία.



* Μη χρησιμοποιήτε τα τηλέφωνα των ξενοδοχείων. Αν δεν έχετε περιαγωγή στο κινητό, συμφέρει πολύ περισσότερο να αγοράσετε μία τοπική κάρτα sim και μονάδες. Σε πολλές χώρες, συμφέρει περισσότερο και από την περιαγωγή. Ρωτήστε την εταιρεία σας για τις τρέχουσες χρεώσεις, και μάθετε κυρίως αν χρεώνεστε όταν σας καλούν. Αν η απάντηση είναι ναι, η τοπική sim συμφέρει ασυζητητί.





Read more »

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ .....

16 Νοεμβρίου 2010




  • Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να κλείσω οικονομικά εισιτήρια;


Με διαφορά, εκείνη που ακολουθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το «γλέντι» των εορτών δίνει τότε τη θέση του στη σταθερά καθοδική πτώση της επιβατικής κίνησης, την οποία για να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα κάνει την καλύτερη προσφορά. Θα το παρατηρήσετε, από τα newsletters που κατακλύζουν το inbox σας μόλις το ημερολόγιο δείξει 10 Ιανουαρίου –ειρήσθω εν παρόδω, φροντίστε να εγγραφείτε στα mailing lists των αεροπορικών εταιρειών, για να λαμβάνετε πρώτοι τις ειδοποιήσεις για τις προσφορές τους. Η δεύτερη καλύτερη περίοδος για να βρείτε οικονομικότατα αεροπορικά εισιτήρια είναι ο Αύγουστος. Προσοχή: Ιανουάριο και Αύγουστο αναζητούμε και κλείνουμε τα εισιτήρια, δυο έως τρεις μήνες αργότερα πετάμε.



  • Γιατί όταν διαβάζω για κάποια προσφορά και μπαίνω στο site της εταιρείας για να κλείσω εισιτήρια, η τελική τιμή είναι πολύ υψηλότερη;


Στο 99% των περιπτώσεων, γιατί αργήσατε. Όταν βγαίνει μία καλή προσφορά –η οποία ούτως ή άλλως αφορά ένα ποσοστό της τάξεως του 10-20% των θέσεων του αεροπλάνου για κάθε ημέρα– η ανακοίνωση στέλνεται από την αεροπορική εταιρεία πρώτα σε όσους έχουν εγγραφεί στο newsletter της, και εν συνεχεία στον Τύπο. Όταν φτάσετε να τη διαβάζετε δημοσιευμένη, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί στο newsletter της αεροπορικής, μαζί με τους δημοσιογράφους που το έλαβαν, τους φίλους και τις οικογένειές τους, έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια. Εξ ου και συνιστάται ανεπιφύλακτα να ανεχτείτε λίγο spam για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές.



Αν επιμένετε να διατηρείτε το e-mail σας μυστικό, δοκιμάστε την τύχη σας στις λιγότερο δημοφιλείς ημέρες –μεσοβδόμαδα αντί για Σαββατοκύριακα, μακριά από αργίες και εθνικές επετείους– και στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς: για παράδειγμα, όταν η Olympic Air ανακοινώνει προσφορά του τύπου «50 ευρώ για όλους τους προορισμούς εξωτερικού» οι Βρυξέλλες είναι οι τελευταίες που εξαντλούνται.



  • Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες της εύρεσης οικονομικών εισιτηρίων;


Όταν πετάμε με low cost αεροπορική, κλείνουμε τα εισιτήρια όσο το δυνατόν νωρίτερα –ακόμη και έξι μήνες πριν, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στις «παραδοσιακές» αεροπορικές εταιρείες, ο έγκαιρος προγραμματισμός δεν είναι τόσο σημαντικός: η κράτηση μπορεί να γίνει έναν - δύο μήνες νωρίτερα, χωρίς να επισύρει σημαντική διαφορά στο κόστος.



Η λογική «κανονίζω την άδειά μου και εν συνεχεία αναζητώ τα εισιτήρια» είναι ο νούμερο ένα σαμποτέρ του budget σας. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κρατήσεις πριν εξασφαλίσετε την πολυπόθητη άδεια από το γραφείο, φροντίστε να έχετε εικόνα δύο - τριών συγκεκριμένων ημερομηνιών για τις οποίες διατίθενται καλές τιμές. Όσον αφορά τις άδειες, ένας ακόμη χρυσός κανόνας έχει ως εξής: απολαμβάνετε την ησυχία σας στο γραφείο όταν όλοι οι άλλοι φεύγουν –Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο κλπ– και φεύγετε, με τη σειρά σας, σε «άκυρες» περιόδους –Μάρτιο, Νοέμβριο, Ιούνιο– όταν οι χαμηλές τιμές είναι εγγυημένες.



Αν είστε αναγκασμένοι να παίρνετε άδεια στις δημοφιλείς περιόδους –λόγω επαγγέλματος, παιδιών ή άλλων υποχρεώσεων– σκεφτείτε δημιουργικά: θέλετε, ας πούμε, να πάτε στο Άμστερνταμ, αλλά τα αεροπορικά εισιτήρια της KLM είναι πανάκριβα; Κοιτάξτε τις εναλλακτικές των γύρω πόλεων: Ντίσελντορφ με την Aegean, Κολωνία με την GermanWings –από Μάρτιο έως Οκτώβριο μόνο–, Βρυξέλλες με την Olympic Air. Από εκεί θα πάρετε τραίνο, το οποίο θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο απ’ όσο φαντάζεστε, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα: το Άμστερνταμ απέχει από το Ντίσελντορφ περί τις τέσσερις ώρες και 35 ευρώ, και από τις Βρυξέλλες δύο ώρες και 54 ευρώ, ή τρεις ώρες και 37 ευρώ.



  • Πού μπορώ να βρω δρομολόγια τραίνων και τιμές εισιτηρίων;


Κάθε ευρωπαϊκή χώρα –της Ελλάδας εξαιρουμένης– έχει το δικό της, ενημερωμένο και λειτουργικό, site σιδηροδρόμων. Πληκτρολογώντας στο Google το όνομα της χώρας ακολουθούμενο από τη λέξη trains, συνήθως το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι το website που ψάχνετε. Μακράν ένα από τα καλύτερα είναι εκείνο των γερμανικών σιδηροδρόμων, Bahn.de, το οποίο σας ενημερώνει και για δρομολόγια εκτός γερμανικών συνόρων –από το Άμστερνταμ στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα. Για την ανατολική Ευρώπη, κορυφαία επιλογή αποτελεί το τσέχικο Idos.cz, το οποίο αναλαμβάνει να σας πληροφορήσει για τις ανταποκρίσεις από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη με ακρίβεια… δευτερολέπτου.



  • Συμφέρει το καράβι από/ προς Ιταλία σε σχέση με το αεροπλάνο;


Η σύντομη απάντηση είναι όχι, υπό την έννοια ότι το εισιτήριο του πλοίου στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας κοστίσει περισσότερο. Στον κανόνα, όμως, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι τα πακέτα προσφορών που ανακοινώνουν τακτικά οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, με κορυφαία αυτά της Superfast Ferries που περιλαμβάνουν, επί παραδείγματι, εκπτώσεις για οικογένειες, διαμονή σε ιταλικά ξενοδοχεία ή καλύτερες τιμές για να πάρετε και το αυτοκίνητο μαζί σας.



Μία άλλη εξαίρεση είναι τα αυθόρμητα ταξίδια: ένα απρογραμμάτιστο τετραήμερο στη Βενετία θα σας κοστίσει λιγότερο σε σχέση με το αεροπλάνο, καθότι η τιμή του πλοίου δεν αλλάζει: θα πληρώσετε τον ίδιο ναύλο είτε το κλείσετε μία μέρα είτε δύο μήνες πριν. Μία αντιπροσωπευτική τιμή ναύλου για δύο άτομα σε δίκλινη καμπίνα με θέα στη θάλασσα από την Βενετία στην Πάτρα (one way) με την ANEK Lines είναι 113 ευρώ το άτομο.



  • Πώς μπορώ να ξέρω ποια εταιρεία πετάει πού;


Αρχικά, για τους εξ Αθηνών ορμώμενους, το site του Ελευθέριος Βενιζέλος έχει έναν πολύ χρήσιμο, διαδραστικό χάρτη ο οποίος ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, Οκτώβριο και Μάρτιο, οπότε και αλλάζει το πρόγραμμα των πτήσεων, και δείχνει ποια αεροπορική εταιρεία πετά προς ποια πόλη του εσωτερικού, της Ευρώπης, και του κόσμου. Έχετε, όμως, κατά νου ότι η απευθείας πτήση δεν είναι πάντα η πιο συμφέρουσα επιλογή. Στην Πράγα, για παράδειγμα, θα πετάξετε φθηνότερα με τη Malev, και ενδιάμεσο σταθμό στη Βουδαπέστη, παρά απευθείας με την CSA. Τις ανταποκρίσεις μπορείτε να τις βρείτε σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης πτήσεων –μερικές από τις καλύτερες είναι οι http://www.airtickets.gr/, http://www.skyscanner.net/ και http://www.travelplanet24.com/. Δική μας συμβουλή, πάντως, είναι να παίρνετε την πληροφορία από τις μηχανές αναζήτησης, και εν συνεχεία να κλείνετε τα εισιτήρια απευθείας από το site των εταιρειών, για να αποφεύγετε προμήθειες και κρυφές χρεώσεις.



  • Πόσο περίπου κάνουν τα εισιτήρια για τον Χ προορισμό;

Εξαρτάται πότε θα τα κλείσετε, πόσο τυχεροί είστε γενικώς σαν άνθρωποι, πότε πετάτε και κατά πόσον έχετε απομνημονεύσει και εφαρμόζετε τους παραπάνω «χρυσούς κανόνες». Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές τιμές, όχι οι καλύτερες που μπορείτε να πετύχετε, αλλά αυτές που αποτελούν εγγύηση ότι δεν πληρώνετε όλο το πετρέλαιο του αεροπλάνου μόνοι σας: 200€ για τους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, 300€ για τους υπόλοιπους (βλέπε Σκανδιναβία και χώρες Βαλτικής), 600€ για τη Νέα Υόρκη και την Νοτιοανατολική Ασία, 1.000€ για την Καραϊβική και τους περισσότερους προορισμούς της Λατινικής Αμερικής, 500€ για τα εξωτικά νησιά του Ινδικού στα οποία πετούν οι αεροπορικές της Μέσης Ανατολής –Emirates, Qatar Airways, Gulf Air κλπ. Όλες αυτές οι τιμές είναι μετ’ επιστροφής, και περιλαμβάνουν φόρους, επίναυλους και λοιπές χρεώσεις.



  • Είναι, όντως, ασύμφορη η ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό;

Όχι απαραίτητα. Αν θέλετε να επισκεφθείτε τρεις μεγάλες πόλεις μιας χώρας, που συνδέονται μεταξύ τους ανά μία ώρα με τραίνα και λεωφορεία, προφανώς δεν υπάρχει λόγος να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Αν, όμως, έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας και θέλετε να εξερευνήσετε μικρά χωριουδάκια, βουνά και δάση, ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο θα αφαιρέσει ταλαιπωρία και θα προσθέσει ενδιαφέρον στο ταξίδι σας. Φροντίστε απλά να το κλείσετε αρκετά νωρίς –κατά προτίμηση όταν κλείσετε και τα αεροπορικά σας εισιτήρια. Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, και απλά εμφανιστείτε σε ένα γραφείο ενοικιάσεων, ρισκάρετε τα μοναδικά διαθέσιμα μοντέλα να είναι μία cabrio BMW και ένα Golf TSI, τα οποία κοστίζουν 100 ευρώ την ημέρα.



Πολλές αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται με μεγάλα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως η Hertz και η Avis, και διαφημίζουν αρκετά καλές εκπτώσεις, στην προτελευταία οθόνη πριν την κράτηση των εισιτηρίων σας –εκείνη που όλοι αγνοούμε, πάνω στην αγωνία να κάνουμε το τελευταίο κλικ, μην χάσουμε την υπερ-προσφορά. Ακόμη και αν δεν τις εκμεταλλευτείτε, και προτιμήσετε, για παράδειγμα, να αναζητήσετε μόνοι τις εναλλακτικές σας, μην παρασυρθείτε από τις οικονομικές τιμές των μικρότερων εταιρειών, αν δεν βεβαιωθείτε ότι σας παρέχουν ό,τι και οι μεγάλες: ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος, παραλαβή από το κέντρο της πόλης και παράδοση στο αεροδρόμιο κλπ.



  • Γιατί η low cost αεροπορική χρεώνει έξτρα τη βαλίτσα μου και την πιστωτική μου;


Γιατί οι παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες επιβαρύνουν το εισιτήριό σας με υπηρεσίες που μπορεί να μην χρειάζεστε, ή να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αν, για παράδειγμα, πάτε για τέσσερις ημέρες στο Βερολίνο, η χειραποσκευή σας –ένα σακίδιο ώμου, που θα πάρετε μαζί σας στην καμπίνα– είναι αρκετή. Ποιος ο λόγος να πληρώνετε για την υπηρεσία μεταφοράς αποσκευών; Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η χειραποσκευή σας να μην περιέχει υγρά σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 100 ml (σαμπουάν κι αφρόλουτρα διαθέτουν όλες οι πολιτισμένες και μη χώρες του κόσμου, δεν υπάρχει λόγος να τα κουβαλάτε από την πατρίδα) και οι κυρίες να θυμηθούν να αφήσουν λίγο χώρο στο σακίδιο, για να στριμώξουν μέσα την τσάντα τους –κάποιοι καλά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της easyJet θα τη μετρήσουν για δεύτερη χειραποσκευή, και θα σας πουν ότι δεν επιτρέπεται. Μία άλλη λύση είναι να κλείσετε μία μόνο βαλίτσα ανά δύο – τρία άτομα, μαζί με τα εισιτήρια, αρκεί να προσέξετε να μην την φορτώσετε με περισσότερα από είκοσι κιλά.



Όσον αφορά, τώρα, το κόστος της πιστωτικής, αυτό παρακάμπτεται αν κάνετε την κράτηση του εισιτηρίου με Visa Electron, ήτοι την κάρτα την οποία χρησιμοποιείτε για να κάνετε αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που κλείνετε τα εισιτήρια από τον υπολογιστή του σπιτιού σας, με την υποστήριξη ενός αξιόπιστου firewall κι ενός ενημερωμένου antivirus προγράμματος, και όχι από το κατά κανόνα μολυσμένο από ιούς και Trojans δίκτυο του γραφείου. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα σας ενημερώνει και ακυρώνει την κάρτα, ή στην έσχατη περίπτωση την χρέωση αυτής, σας αν υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ηλεκτρονικής υποκλοπής. Γεγονός που δεν ισχύει με τις χρεωστικές κάρτες τύπου Electron.



  • Έχω τρεις ώρες transit στο αεροδρόμιο μέχρι την ανταπόκριση της πτήσης. Να βγω μια βόλτα να δω την πόλη;


Εξαρτάται για ποιο αεροδρόμιο και ποια πόλη μιλάμε. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι η ιδέα είναι καλή από τις πέντε ώρες transit και πάνω, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε την ανταπόκριση της πτήσης σας. Το αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης, για παράδειγμα, απέχει περί τα 40 λεπτά από το Sultanahmet, όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα γκράντε αξιοθέατα –Αγία Σοφία, Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί κλπ– αλλά η διαδρομή του τραμ «πέφτει» σε ορισμένα σημεία στην κίνηση, η οποία μπορεί να σας καθυστερήσει πολύ. Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι αν βγείτε (έστω απλά για τσιγάρο) από το αεροδρόμιο, για να ξαναμπείτε θα πρέπει να ξαναπεράσετε τον έλεγχο ασφαλείας, πράγμα που στην περίπτωση, π.χ., του Heathrow στο Λονδίνο, μπορεί να σημαίνει μέχρι και μία ώρα έξτρα στον προγραμματισμό σας.



Read more »

«Όποιος ψάχνει, βρίσκει»

15 Νοεμβρίου 2010


Ο ταξιδιώτης δεν σταματά ποτέ να ψάχνει. Πολύτιμο εργαλείο του, το θαυματουργό Internet που πάντα δίνει τις καλύτερες, και συχνά τις οικονομικότερες, λύσεις. Εμείς ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές ιστοσελίδες-θησαυρούς.




«Όποιος ψάχνει, βρίσκει», όπως αναφέρει και το σοφό ρητό και εσείς, δεν έχετε παρά να το εφαρμόσετε στην πράξη. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο σερφάρισμα του διαδικτύου πριν από κάθε σας ταξίδι και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.



  • Πότε αρχίζει η συναυλία στο Μανχάταν;
Στο http://www.whatsonwhen.com/ (τι συμβαίνει και που), μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο σε καλλιτεχνικό επίπεδο (π.χ. μουσεία, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, εκδηλώσεις κ.λπ.).



  • Πόσο θα μου κοστίσει να πάω με το αυτοκίνητο από την Αθήνα στις Βρυξέλλες;
Σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητο. Θα θέλατε να υπάρχει ένα site, που θα υπολογίσει με ακρίβεια, τόσο την χιλιομετρική απόσταση όσο και το κόστος. Η επιθυμία σας μόλις εκπληρώθηκε. Πληκτρολογήστε http://www.viamichelin.com/ και θα εμφανιστούν μπροστά στην οθόνη σας όλες οι εναλλακτικές προτεινόμενες διαδρομές καθώς και το κόστος τους. Στην ιστοσελίδα, θα βρείτε και χάρτες για όλες τις γωνιές του πλανήτη μας.



  • Που ακριβώς βρίσκεται το Temple Bar στο Δουβλίνο;
Και αφού μιλάμε για χάρτες, ιδιαίτερα χρήσιμη θα σας φανεί και μία ακόμη ιστοσελίδα. Ο λόγος για το http://www.maps.google.com/, όπου με ιδιαίτερη ακρίβεια αποτυπώνονται χώρες, πόλεις, δρόμοι και οδοί. Εκτυπώστε τους χάρτες της χώρας και των πόλεων που πρόκειται να επισκεφθείτε και να είστε σίγουροι πως δεν θα γυρνάτε στους δρόμους αναζητώντας πληροφορίες από τους περαστικούς.



  • Με αυτή τη σακαράκα θα πετάξουμε;
Είστε στην καρδιά της υπέροχης Αφρικής. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά όταν πρέπει να κάνετε μια εσωτερική πτήση από πόλη σε πόλη, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπορεί οι Αφρικανοί να φημίζονται για την καλοσύνη τους όχι όμως και για τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη τους που σχίζουν τους αιθέρες με ασφάλεια...

Αν λοιπόν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε μια πτήση οπουδήποτε στον κόσμο με κάποια εταιρεία αμφιβόλου ποιότητας που ούτε καν έχετε ξανακούσει, επισκεφθείτε το http://www.airlinequality.com/
 και διαβάστε για τις αξιολογήσεις των αερομεταφορέων, τις θέσεις των αεροσκαφών και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και… αποφασίστε αν θα επιβιβαστείτε ή όχι. Στο ίδιο site, θα βρείτε αναφορές και στις καλύτερες εταιρείες, μια λίστα που ανανεώνεται κάθε χρόνο εισάγοντας νέα δεδομένα.



ΠΗΓΗ: clicklife.gr
Read more »

O ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΧΩΡΕΣ της Εύης Δημητριάδου


Ο μοναδικός ταξιδιωτικός οδηγός σε ισάριθμους προορισμούς,

Το πιο οικονομικό εισιτήριο για αμέτρητα ταξίδια, το καλύτερο δώρο σε όσους θέλουν να ταξιδεύουν, το βιβλίο "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες" αποτελεί ένα βιωματικό οδοιπορικό στον πλανήτη γραμμένο από μια έμπειρη tour leader κι αφιερωμένο σε όσους ταξιδεύουν έστω νοερά...σας ταξιδεύει από το web site http://www.feel80countries.com/el/
 







Read more »

YΠΕΡΒΑΡΗ ΒΑΛΙΤΣΑ???ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ...

13 Νοεμβρίου 2010


Σας αποκάλεσαν κατά πρόσωπο υπέρβαρο. Και θυμώσατε με το δίκιο σας. Όμως, δεν αναφέρονταν στα κιλά σας αλλά στο βάρος της βαλίτσας που θα σας συνοδεύσει στο ταξίδι σας. Και όλα αυτά χωρίς να την έχετε φορτώσει με τις αγορές που θα κάνετε από το εξωτερικό… Διαβάστε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για αποτελεσματικό αδυνάτισμα-της βαλίτσας φυσικά!
Πάλι αυτό το βλέμμα οίκτου από τη συνοδό εδάφους που «ζυγίζει» τη βαλίτσα σας. Και πάλι η γνωστή σας πλέον φράση: «Λυπάμαι, αλλά η βαλίτσα σας είναι υπέρβαρη-θα πρέπει να πληρώσετε τα εξτρά κιλά» … Για να μην ξανακούσετε λοιπόν μία από τα ίδια, λάβετε από πριν τα μέτρα σας και… αδυνατίστε τη βαλίτσα σας εύκολα και γρήγορα.



  • Τέλος στο σαμπουάν-γίγαςΕκτός ελαχίστων και θλιβερών πλέον περιπτώσεων, όλα τα ξενοδοχεία σας παρέχουν ένα πλήρες σετ περιποίησης (σαμπουάν, αφρόλουτρο κ.λπ) για τις καθημερινές ανάγκες. Αποχωριστείτε λοιπόν τις… οικογενειακές συσκευασίες σαμπουάν που κουβαλάτε κάθε φορά και μειώστε κατά πολύ το βάρος της βαλίτσας.
Tip: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα του ξενοδοχείου, μια καλή λύση είναι τα δείγματα από σαμπουάν και αφρόλουτρα που θα βρείτε στα περιοδικά. Είναι επίπεδα, αεροστεγώς κλεισμένα και μεταφέρονται πανεύκολα καθώς δεν πιάνουν καθόλου χώρο. Εναλλακτικά, σε όλα τα μεγάλα supermarkets θα βρείτε προϊόντα προσωπικής περιποίησης σε συσκευασία ταξιδιού.

  • Πρόγραμμα και στα ρούχαΤις περισσότερες φορές στα ταξίδια μας κουβαλάμε πολλά ρούχα (σε περίπτωση που βρέξει-κάνει κρύο-έχει ήλιο…) και συχνά δεν προλαβαίνουμε να τα φορέσουμε καν. Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα και αφήστε τη μισή ντουλάπα πίσω στο σπίτι…
Tip: Πριν φτιάξετε την βαλίτσα σας συμβουλευτείτε στο Internet το πάντα ενημερωμένο http://www.weather.com/ που θα σας δώσει ακριβή μετεωρολογική πρόβλεψη για τον τόπο προορισμού σας. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να πάρετε μαζί πουλόβερ και T-shirt για κάθε ενδεχόμενο και η βαλίτσα σας, θα σας ευγνωμονεί.

  • Προνοήστε για το ταξίδι της επιστροφήςΠάντα στο ταξίδι της επιστροφής, οι βαλίτσες μας παχαίνουν! Τα ψώνια που ενδεχομένως θα κάνουμε σε μια ξένη χώρα και ο βιαστικός τρόπος που θα τοποθετήσουμε τα ρούχα μας, αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τα περιττά κιλάκια των αποσκευών μας.
Tip: Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, φροντίστε να πάρετε μαζί σας και ένα άδειο σακίδιο ή σακ βουαγιάζ, το οποίο και θα γεμίσετε με τα επιπλέον πράγματα που φέρνετε μαζί σας. Είναι προτιμότερο να δώσετε για check in δύο ελαφριές αποσκευές από μία υπέρβαρη.



  • Επιλέξτε σωστές αποσκευέςΟι σύγχρονες βαλίτσες, είναι κατασκευασμένες από ελαφριά αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά. Υπάρχουν ωστόσο, και άλλες παλιότερες που ζυγίζουν –ακόμη και άδειες- αρκετά κιλά.
Tip: Αντικαταστήστε τις παλιότερες αποσκευές σας με νέες, ελαφριές βαλίτσες, που όχι μόνο θα ρίξουν το δείκτη της ζυγαριάς στο check –in αλλά και θα σας διευκολύνουν στη μεταφορά μέσα και έξω από το αεροδρόμιο.



Read more »

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΗ

12 Νοεμβρίου 2010


Μετά από αρκετά ταξίδια με βαλίτσα υπέρβαρη ή ταξίδια στα οποία συνειδητοποιήσατε, όταν πια ήταν αργά, ότι ξεχάσατε να πάρετε μαζί σας σημαντικά πράγματα, επιτέλους είστε ικανοί να φτιάξετε την τέλεια βαλίτσα. Ισχύει όμως το ίδιο και για την χειραποσκευή σας (ή περισσότερο γνωστή διεθνώς ως carry on) ή κάθε φορά ψάχνετε να βρείτε αντικείμενα που τελικά δε σκεφτήκατε να πάρετε μαζί σας; Για να μην ξανασυμβεί αυτό, δείτε τα 10 απαραίτητα πράγματα που πρέπει να περιέχει το «βαλιτσάκι του sport Billy» για κάθε οργανωμένο ταξιδιώτη.

  • Υγρά μαντηλάκια: τα πιο απαραίτητα αντικείμενα σε ένα ταξίδι, είναι τα πολυχρηστικά, όπως τα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, από το να απολυμάνουν τα χέρια σας μετά την τουαλέτα ή ένα γεύμα, μέχρι να φρεσκάρουν το πρόσωπό σας μετά από αρκετές ώρες ταξιδιού ή να καθαρίσουν τη λερωμένη σας τσάντα.
  • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα: αν το ταξίδι σας είναι μακρύ ή έχετε αρκετές ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο, ένα από τα χειρότερα συναισθήματα είναι η δυσάρεστη αναπνοή. Ένα μίνι πακέτο οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας και λίγα λεπτά στην τουαλέτα, θα σας απαλλάξουν από αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση και θα φρεσκάρουν την αναπνοή σας.
  • Σημειωματάριο και στυλό: μπορεί να σας φανούν χρήσιμα είτε ταξιδεύετε μόνοι για δουλειά, είτε με φίλους ή με την οικογένεια για αναψυχή... για να σημειώσετε μια σημαντική διεύθυνση, ταξιδιωτικές πληροφορίες ή ένα τηλέφωνο ή ακόμη για να καταγράψετε τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις από το ταξίδι.
  • Μικρό τσαντάκι με φάρμακα: δε λέμε να κουβαλάτε ολόκληρο φαρμακείο μαζί σας, αλλά μερικά σημαντικά φάρμακα που μπορεί να σας φανούν απαραίτητα σε ένα ταξίδι, όπως ένα κουτάκι παυσίπονα, κάποιο φάρμακο για το στομαχόπονο, αυτοκόλλητους επιδέσμους, δραμαμίνες και μια αντιισταμινική αλοιφή για τσιμπήματα.
  • Μπισκότα ή μπάρες δημητριακών: σε ένα μακρύ ταξίδι δε θα έχετε πάντα τη δυνατότητα να τρώτε όποτε πεινάτε ή δε θα σας αρέσει κάθε τι που θα σας προσφέρουν. Για να μην αφήσετε λοιπόν άδειο το στομάχι σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά μπισκότα ή μπάρες δημητριακών που θα σας κόψουν την πείνα μέχρι να απολαύσετε ένα κανονικό γεύμα.
  • Πλαστικά σακουλάκια που κλείνουν: ένα ακόμη αντικείμενο που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί, αλλά μπορεί πολλές φορές να σας φανεί χρήσιμο σε ένα ταξίδι, είναι μερικά σακουλάκια αποθήκευσης αντικειμένων που μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε από το να βάλετε μέσα τα κοσμήματα που σας ενοχλούν, μέχρι να πετάξετε μικρά σκουπίδια όταν η αεροσυνοδός αργεί να έρθει ή να αποθηκεύσετε το μισοφαγωμένο σας σάντουιτς.
  • Μικρός φακός: ένας μικρός φακός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος, είτε σε κάποιο χώρο όπου δεν υπάρχει φωτισμός, είτε για να ψάξετε κάτι μέσα στην τσάντα σας. Αντί αυτού, μπορείτε να έχετε ένα φωτάκι διαβάσματος που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επιπλέον για να μην ενοχλείτε τους συνταξιδιώτες σας.
  • Ακουστικά: είτε βρίσκεστε μέσα στο αεροπλάνο, είτε σε χώρους με πολύ κόσμο, τα ακουστικά είναι χρήσιμα τόσο για εσάς, όσο και για τους διπλανούς σας. Αφήστε που αρκετές αεροπορικές εταιρείες πλέον τα χρεώνουν, οπότε ήδη θα έχετε προνοήσει για το πορτοφόλι σας.
  • Μικρή κουβέρτα ή εσάρπα: μερικές αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν πλέον και τις κουβέρτες, γι’ αυτό μια καλή λύση θα είναι να έχετε μαζί σας μια μικρή κουβέρτα ταξιδιού ή μια εσάρπα, γιανα μην...παγώσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Λαστιχάκια: τα λαστιχάκια είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα μαλλιά σας, αλλά για να κλείσετε ένα ανοιχτό σακουλάκι, να δέσετε μεταξύ τους μικρά αντικείμενα ή ακόμη και για να...απασχολείτε τα χέρια σας όταν έχετε βαρεθεί σε περιπτώσεις υπερατλαντικών πτήσεων!



Read more »

Τα gadgets του ταξιδιού

11 Νοεμβρίου 2010


Οι φίλοι σας λένε γκατζετάκια-και όχι άδικα. Συχνά ταξιδεύετε ως κινητό τηλεοπτικό συνεργείο σε εμπόλεμη ζώνη. Δείτε ποια είναι τα εντελώς απαραίτητα gadgets για κάθε ταξίδι και αφήστε τον επαγγελματικό εξοπλισμό στους επαγγελματίες!
  • Φωτογραφική μηχανή: Το Α και το Ω του ταξιδιού
Ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή δεν υφίσταται. Μπορεί να αφήσετε πίσω σας τα πάντα αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τα υπέροχα μέρη που θα δείτε ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σας.
Tip: Προτιμήστε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε εκείνη τη στιγμή τις φωτογραφίες σας και να αποθηκεύσετε ή να σβήσετε όσες επιθυμείτε.



  • Κινητό τηλέφωνο: για να είστε διαρκώς σε επαφή
Τώρα πια που η τηλεφωνία δε γνωρίζει σύνορα, το κινητό σας τηλέφωνο είναι σχεδόν απαραίτητο σε κάθε ταξίδι. Ενημερώστε από πριν την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για τον προορισμό σας ή επιλέξτε τη δυνατότητα αυτόματου roaming-όπου το κινητό σας θα «αναγνωρίζει» αυτόματα τη χώρα που βρίσκεστε και θα σας συνδέει με τα τοπικά δίκτυα.
Tip: Οι χρεώσεις τηλεφωνίας των ξενοδοχείων είναι συχνά υπερβολικές, οπότε είναι ίσως προτιμότερο να πάρετε μαζί στο ταξίδι σας το κινητό σας, ώστε να είστε διαρκώς σε επαφή τόσο με τους δικούς σας ανθρώπους όσο και με τους συνεργάτες σας.



  • Ένας υπολογιστής...τσέπης!
Είτε για δουλειά είτε διασκέδαση, οι νέοι, μικροί και απολύτως φορητοί υπολογιστές που ονομάζονται Netbooks, θα σας λύσουν τα χέρια στα ταξίδια. Έχουν ελάχιστο βάρος και απεριόριστες δυνατότητες, δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να είστε διαρκώς on-line ή ακόμη να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη ταινία στο αεροπλάνο ή στο ξενοδοχείο σας.
Tip: Στο εξωτερικό, οι wi-fi συνδέσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Σε κεντρικά σημεία των πόλεων-πλατείες, μουσεία, κεντρικά καφέ-θα έχετε τη δυνατότητα να σερφάρετε ασύρματα χάρη στο θαυματουργό σας Netbook.

  • GPS: Ένας οδηγός για τα δύσκολα...
Αν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο στο εξωτερικό ή σκοπεύετε να νοικιάσετε εκεί κάποιο αμάξι, μην ξεχάσετε το GPS. Σε μια ξένη χώρα είναι εύκολο να χαθείτε στους δαιδαλώδεις αυτοκινητόδρομους ή στα μικρά στενάκια της πόλης.
Tip: Ζητήστε από πριν από το κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων να σας προμηθεύσει με ένα GPS και ταξιδέψτε με άνεση και ασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

  • I-pod ή MP3: Ταξιδεύοντας παρέα με την αγαπημένη σας μουσική
Οι σύγχρονοι «ναοί» της μουσικής είναι τα i-pod ή τα MP3 που αποθηκεύουν σε ψηφιακή μορφή την αγαπημένη σας μουσική. Ταξιδέψτε μαζί τους καθώς είναι ιδιαίτερα ελαφριά και διασκεδαστικά.
Tip: Συγκεντρώστε στο i-pod σας, τα αγαπημένα σας τραγούδια και αφήστε το χρόνο να κυλήσει σαν νεράκι στα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια ή στις περιπλανήσεις σας στις πόλεις του κόσμου.



Read more »

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

10 Νοεμβρίου 2010


Με την οικονομική κρίση να έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στον κλάδο του ταξιδιού, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και ταξιδέψτε άνετα, γρήγορα και κυρίως... οικονομικά!




1) Ανοίξτε έναν λογαριασμό στο Twitter
Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών χρησιμοποιεί το Twitter για να διαφημίσει διάφορα προϊόντα, που προσφέρονται σε προνομιακές τιμές. Αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία, ανακοινώνουν μέσω Twitter έναν περιορισμένο αριθμό προσφορών, που διατίθενται για μικρό χρονικό διάστημα και... όποιος προλάβει!
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε δωρεάν έναν λογαριασμό στο Twitter και να αρχίσετε να παρακολουθείτε τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν, καραδοκώντας για ακόμη μία μοναδική προσφορά!



2)Αναζητήστε τις φθηνότερες πτήσεις
Τα περισσότερα sites των αεροπορικών εταιρειών, όταν κάνετε αναζήτηση για μια πτήση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, σας παρουσιάζουν τις τιμές για ολόκληρο τον μήνα. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε με μια ματιά τον φθηνότερο ναύλο και ενδεχομένως να αλλάξετε τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας προκειμένου να επωφεληθείτε από την προσφορά.
Εναλλακτικά, μπορείτε να σερφάρετε σε κάποια μηχανή αναζήτησης του φθηνότερου ναύλου ανάμεσα σε πολλές εταιρείες (όπως π.χ. http://www.kayak.com/) και να βρείτε την χαμηλότερη τιμή.



3) Επιλέξτε το κοντινότερο αεροδρόμιο-ή μια γειτονική χώρα!
Μια συνήθης τακτική όσων ασχολούνται επαγγελματικά με το ταξίδι είναι η αναζήτηση περιφερειακών αεροδρομίων με όχι τόσο μεγάλη κίνηση και σχετικά μακριά από το κέντρο ή την πρωτεύουσα μιας χώρας. Εκεί, τα εισιτήρια κοστίζουν αισθητά λιγότερο και με ένα φθηνό σιδηροδρομικό εισιτήριο ή μια τοπική λεωφορειακή σύνδεση, που δεν κοστίζει ακριβά, μπορείτε σε λίγο χρόνο να βρεθείτε στην πρωτεύουσα, έχοντας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και μια… γειτονική χώρα με την χώρα του προορισμού σας, αν τα αεροπορικά εισιτήρια είναι αισθητά φθηνότερα και μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης να βρεθείτε στον προορισμό σας μέσα σε ελάχιστο χρόνο.



4) Πάρτε άδεια όταν όλοι δουλεύουν!
Διαχειριστείτε τις ημέρες της άδειάς σας από τη δουλειά με σύνεση και προσοχή. Αποφύγετε τις δημοφιλείς αργίες και τις ημέρες των «υποχρεωτικών» διακοπών (π.χ. Πάσχα, Χριστούγεννα, Καθαρή Δευτέρα κ.α.) και πάρτε την άδειά σας σε μια εποχή, που θεωρείται low season. Έτσι, και οι συνάδελφοί σας δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν για την απουσία σας καθώς θα υπάρχουν σίγουρα κάποιοι να σας αντικαταστήσουν αλλά και θα επωφεληθείτε από τις χαμηλότερες τιμές σε ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια καθώς θα ταξιδεύετε εκτός σεζόν!



5) Ζητήστε επιστροφή χρημάτων (όπου αυτό είναι εφικτό)
Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες-κυρίως στο εξωτερικό- που ισχυρίζονται, πως διαθέτουν εισιτήρια στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς και πως, αν βρείτε πουθενά φθηνότερο ναύλο, δεσμεύονται να σας επιστρέψουν τη διαφορά. Και ενώ μέχρι σήμερα νομίζατε, πως αυτό είναι ένα ακόμη «κόλπο» του marketing, ήρθε η ώρα να διαπιστώσετε, πως είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Αν έχετε αγοράσει ένα τέτοιο εισιτήριο, κάντε την έρευνά σας σε κάποια μηχανή αναζήτησης και διεκδικήστε πίσω τα χρήματά σας είτε από κάποιο ξενοδοχείο είτε από αεροπορικό εισιτήριο. Και να είστε σίγουροι, πως θα τα πάρετε πίσω καθώς οι εταιρείες αυτές επιθυμούν να φαίνονται συνεπείς απέναντι στους πελάτες τους.



6) Οδικώς αντί αεροπορικώς...
Σε ορισμένες χώρες, όπως π.χ. στην κεντρική Ευρώπη, οι οδικές συνδέσεις είναι συχνές, οικονομικές και ιδιαίτερα αξιόπιστες. Αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε δύο ή περισσότερες χώρες, που συνορεύουν και που διαθέτουν ένα αξιόπιστο δίκτυο οδικής μεταφοράς, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τη λύση του πούλμαν για το ταξίδι σας εξοικονομώντας έτσι τα χρήματα, που θα διαθέτατε για την αγορά κάποιου αεροπορικού εισιτηρίου. Τα πούλμαν αυτά δεν στερούνται ανέσεων και έτσι θα ταξιδέψετε χωρίς προβλήματα ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να απολαύσετε το τοπίο, κάτι που δε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε ταξιδεύοντας με αεροπλάνο.



7) Ρίξτε το στην τύχη...
Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, αναφέρει μια παροιμία, η οποία και περιγράφει επαρκώς τους ταξιδιώτες εκείνους, που επιλέγουν να ταξιδέψουν στα «τυφλά», κλείνοντας δηλαδή αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και τουριστικές υπηρεσίες με εξωφρενικά χαμηλές τιμές μέσα από ειδικά sites (π.χ. http://lastminutecom , http://www.hotwire.com/ κ.α.) με όρο να μην γνωρίζουν την επωνυμία της αεροπορικής ή του ξενοδοχείου και να το ανακαλύψουν την ώρα της πτήσης ή μόλις προσγειωθούν στο αεροδρόμιο και λάβουν SMS με το όνομα του ξενοδοχείου τους! Αν ανήκετε στους τολμηρούς ταξιδιώτες, ρισκάρετε και δεν θα χάσετε…



8) Αντίο ξενοδοχείο, καλημέρα βίλα...
Για τη διανυκτέρευσή σας στο Παρίσι ή το Λονδίνο, πληρώνετε αδιαμαρτύρητα περίπου 200 ευρώ τη βραδιά για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο ξενοδοχείου. Έτσι όμως, ανεβάζετε πολύ το κόστος του ταξιδιού σας. Μήπως, να προτιμούσατε μια άλλη, πολυτελέστερη αλλά συνάμα οικονομικότερη λύση; Ο λόγος για την ενοικίαση σπιτιών στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και για όσο χρόνο επιθυμείτε με τη βοήθεια ειδικών sites (http://www.rentvillas.com/, http://www.homeaway.com/ κ.α.). Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε π.χ. να νοικιάσετε μια βίλα με 200 ευρώ για μία ολόκληρη εβδομάδα και να απολαύσετε τις χαρές ενός εσωτερικού τζακούζι, μιας πισίνας, ενός κατάφυτου κήπου με barbeque, ενός πολυτελούς σαλονιού με home cinema και τζάκι κ.ο.κ.



9) Σαν το σπίτι σας...
Το couchsurfing (http://www.couchsurfing.com/), η φιλοξενία δηλαδή ανθρώπων από όλη τη γη στον καναπέ σας με αντάλλαγμα τη δική σας φιλοξενία στο δικό τους καναπέ, όταν ταξιδέψετε στην χώρα τους έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Νέοι κυρίως άνθρωποι από όλο τον πλανήτη, επιλέγουν αυτόν τον φθηνό και πρωτότυπο τρόπο ταξιδιού, μειώνοντας κατά πολύ τα έξοδά τους και γνωρίζοντας ανθρώπους από όλα τα σημεία της γης.
Ωστόσο, πέρα από τον... καναπέ, μπορείτε να φιλοξενηθείτε και στον ξενώνα ή στο σπιτάκι του κήπου –αν υπάρχει και να ανταποδώσετε την φιλοξενία στο δικό σας σπίτι, όταν θα έρθει η ώρα. Και μπορεί να γνωρίσετε τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους, που θα ευγνωμονείτε για πάντα το couchsurfing.



10) Αναζητήστε την φθηνότερη ανταπόκριση
Αν η πτήση σας περιλαμβάνει ενδιάμεσο σταθμό και το υπόλοιπο μισό του ταξιδιού σας, πρόκειται να γίνει με κάποια άλλη αεροπορική εταιρεία, τότε ενδεχομένως να κάνετε σημαντική οικονομία στην τελική τιμή του εισιτηρίου. Αν π.χ. πετάτε με κάποια εταιρεία μέχρι το Λονδίνο και από εκεί με κάποια άλλη μέχρι τη Νέα Υόρκη, τότε η τελική τιμή του εισιτηρίου σας θα είναι αισθητά φθηνότερη από την απευθείας πτήση. Και εδώ, οι ειδικοί του ταξιδιού προτείνουν ένα ακόμη «τρικ». Κάντε μια εικονική κράτηση τόσο από το site της εταιρείας, που θα πραγματοποιήσει το πρώτο μισό του ταξιδιού σας όσο και από την εταιρεία με την οποία θα πετάξετε το δεύτερο μισό. Παρόλο, που οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται και θα υποθέτατε, πως οι τιμές είναι προκαθορισμένες και στις δύο περιπτώσεις κρατήσεων, θα εκπλαγείτε βλέποντας, πως υπάρχει σημαντική διαφορά στην τελική τιμή...



Read more »

Couchsurfing: Ο γύρος του κόσμου με έναν καναπέ!

9 Νοεμβρίου 2010


Θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο. Η θέληση υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα χρήματα. Μην στεναχωριέστε. Η λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα couchsurfing. Με την πολύτιμη βοήθεια ενός αναπαυτικού καναπέ, οι πόλεις του κόσμου, ξεδιπλώνονται μπροστά σας...



Σαγκάη, Βομβάη, Μπαλί, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Κούβα, Πεκίνο... Χιλιάδες πόλεις, χιλιάδες εικόνες, εκατομμύρια εμπειρίες, σας περιμένουν να τις γευτείτε και να τις εξερευνήσετε. Μόνο πρόβλημα; Τα χρήματα, που δυστυχώς αποτελούν το βασικότερο εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και στον γύρο του κόσμου.



Ο καναπές μου και εγώ!



Ξεκίνησε σαν μια έξυπνη ιδέα ανάμεσα στα μέλη της ίδιας παρέας που είχαν διασκορπιστεί στο εξωτερικό λόγω σπουδών. Η ιδέα ήταν απλή και το βασικότερο, απόλυτα οικονομική. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, αν η τσέπη σου περνάει δυσκολίες;



Μα φυσικά, να φιλοξενηθείς στον καναπέ του σπιτιού κάποιου φίλου σου! Χωρίς να αναστατώσεις την καθημερινότητά του ή να τον βγάλεις από το κρεβάτι του, μπορείς να βολευτείς άνετα στον καναπέ του και να γνωρίσεις και με μια ξένη χώρα με τα λιγότερα δυνατά έξοδα, καθώς τόσο ο ύπνος όσο και το φαγητό σου θα είναι εξασφαλισμένα! Και πως θα ανταποδώσεις τη χάρη στον φίλο που τόσο ανοιχτόκαρδα σε φιλοξένησε; Μια εβδομάδα στον δικό σου...καναπέ αρκεί για να βγάλεις την υποχρέωση!



Ανταλλάσουμε καναπέδες;



Η ιδέα αποδείχθηκε εξαιρετική και πήρε διαστάσεις κυρίως ανάμεσα σε φίλους φοιτητές που ζούσαν σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες. Οι εμπειρίες τους από αυτόν τον ιδιαίτερα φθηνό και διασκεδαστικό τρόπο ταξιδιού, μεταφέρθηκαν και στο διαδίκτυο και σύντομα το couchsurfing, ξέφυγε από τα στενά όρια της παρέας καθώς δεν είχαν όλοι την τύχη να διαθέτουν φίλους με... καναπέδες σε πόλεις του εξωτερικού!



Έτσι, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.couchsurfing.com, όπου νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, προσφέρουν τον… καναπέ τους σε ταξιδιώτες, προκειμένου να λάβουν ως αντάλλαγμα μια αντίστοιχη φιλοξενία σε κάποιον άλλον καναπέ του πλανήτη!



Ο πραγματικά ευρηματικός αυτός τρόπος ταξιδιού, μπορεί να αποτελεί μια πραγματικά καλή ιδέα για να γυρίσεις τον πλανήτη με τα λιγότερα δυνατά έξοδα, ωστόσο εγείρει κάποιες δικαιολογημένες απορίες και ανησυχίες, όπως π.χ. κατά πόσο είναι ασφαλές να κοιμάται στον καναπέ σου κάποιος ξένος...



Η ανησυχία αυτή ωστόσο, είναι κοινή για τους περισσότερους ιδιοκτήτες... καναπέδων. Έτσι, μέσα από την ιστοσελίδα, ο κάθε ενδιαφερόμενος, αναφέρει ορισμένα στοιχεία για τον χαρακτήρα του και ξεκινά μια διαδικτυακή γνωριμία με το άτομο που θα τον φιλοξενήσει έτσι ώστε να διασφαλιστεί κατά κάποιο τρόπο η ασφάλεια του εγχειρήματος.



Οι περισσότεροι couchsurfers, μετά από την επίσκεψή τους στους διάφορους καναπέδες του κόσμου, μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στην ιστοσελίδα, παρακινώντας έτσι και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Και όπως, αναφέρουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες του καναπέ, μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις, μέσω του couchsurfing, δημιούργησαν φιλίες ζωής με ανθρώπους από την άλλη άκρη της γης. Μια δοκιμή σε κάποιον καναπέ του πλανήτη, αρκεί για να σας πείσει...



Πληροφορίες: http://www.couchsurfing.org/



Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...