Τα 10 πιό επικίνδυνα ταξίδια!!!!!

28 Φεβρουαρίου 2011


















Μία ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη λέει ότι η αναζήτηση του κινδύνου είναι κατάλοιπο του τρόπου ζωής των πρωτόγονων προγόνων μας –παράμετρο την οποία αποκλείσαμε αργά αλλά σταθερά, κατασκευάζοντας ασφαλή περιβάλλοντα ζωής και προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουμε κινδύνους και ρίσκα σε αναζήτηση της «ποιότητας ζωής» και μην καταφέρνοντας να προβλέψουμε ότι ο κίνδυνος και η επιβίωση σε πείσμα αυτού είχε χαραχτεί τόσο βαθιά στο DNA μας που θα συνεχίζαμε να την αποζητάμε. Μία άλλη, περισσότερο χειροπιαστή, εξήγηση θέλει την αδρεναλίνη, την ουσία που παράγει ο εγκέφαλος σε κατάσταση κινδύνου να μην απέχει πολύ από το συναίσθημα ευφορίας εν γένει. 

Όπως και να έχει, ο κίνδυνος δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ζητούμενο για μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, που αισθάνεται την ανάγκη να φτάσει τόσο κοντά στα όρια που χωρίζουν τη ζωή από το θάνατο για να κατακτήσει το συναίσθημα που προκαλούν οι στιγμές που αργότερα κατηγοριοποιούνται υπό τον όρο «εμπειρίες ζωής» –ή που το βλέπει ως τρόπο διασκέδασης. 

Για την περίπτωση που δεν θεωρείτε «εμπειρία ζωής» το να βγάζετε φωτογραφίες με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, συγκεντρώσαμε δέκα extreme προτάσεις ταξιδιών που θα θυμάστε για την υπόλοιπη ζωή σας. Ακόμη και αν δε σας βάλλουμε ιδέες, θα σας δώσουμε σίγουρα λύσεις για την πρόταση εντυπωσιασμού που θέλατε καιρό να κάνετε στην παρέα που κάνει bungee jumping τα Σαββατοκύριακα. Και που δε συμπαθείτε ιδιαίτερα. 


Ράφτινγκ με τους κροκόδειλους 
Ποταμός Zambezi, Αφρική 






















Από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο, στο φαράγγι Batoka, κάτω από τους Καταρράκτες Βικτόρια, τα διασημότερα –και δυσκολότερα– ορμητικά σημεία βαφτίζονται με εύγλωττα ονόματα όπως Highway to Hell, Stairway to Heaven και Mother. Αν νομίζατε ότι αυτά ήταν κλασσικά ροκ κομμάτια ξανασκεφτείτε το –μία λάθος κίνηση και θα μπορούσαν να είναι, επίσης, το κύκνειο άσμα σας. 

Ακόμη και κάτω από τα πλέον γαλήνια νερά του ποταμού, κοπάδια κροκοδείλων απολαμβάνουν τις βόλτες τους περιμένοντας παρέα. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι τη βρίσκουν, περίπου 30 φορές το χρόνο. Λιγότερο επικίνδυνα, αλλά αρκετά ενοχλητικά, τα συμπαθέστατα μαϊμουδάκια στα δέντρα πάνω από το ποτάμι διασκεδάζουν δροσίζοντας τους τουρίστες με τα ούρα τους. 

Οδήγηση στο Nuerburgring 
Κολωνία, Γερμανία 


Γνωστή και ως «Πράσινη Κόλαση» η πίστα αυτή, που ολοκληρώθηκε το 1927, θεωρείται –και δικαίως– από τις δυσκολότερες της Ευρώπης. Επαγγελματίες, ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν από κάθε γωνιά του κόσμου, φιλοδοξώντας να δαμάσουν το θηρίο. Γεμάτη επικίνδυνες στροφές και ατελείωτες προκλήσεις, έκανε τον Juan Manuel Fangio να σταματήσει τους αγώνες μετά από μερικούς γύρους – ρεκόρ σε αυτήν. Η… ασφαλής λύση είναι να επιβιβαστείτε σε μια BMW για μερικούς γύρους με επαγγελματία οδηγό –αν και κατά πάσα πιθανότητα θα μπείτε στον πειρασμό να οδηγήσετε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο μόνοι σας. Με λίγη τύχη, στο τέλος της ημέρας θα έχει τραυματιστεί μόνο ο εγωισμός σας. 



Τρέξιμο με τους ταύρους 
Pamplona, Ισπανία 

Οι γιορτές του San Fermin στην Ισπανία δε θα αποτελούσαν το στάνταρ θέμα της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου κάθε δελτίου ειδήσεων που σέβεται τον εαυτό του, αν δεν περιελάμβαναν το παγκοσμίως γνωστό πλέον “running with the bulls” και τους τραυματισμούς και θανάτους που ορισμένες φορές συνεπάγεται. 

Η όλη κούρσα δε διαρκεί περισσότερο από 3 λεπτά, αλλά, όπως λένε οι έχοντες εμπειρία, ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να δείτε όλη σας τη ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια σας –ξανά και ξανά. Η παράδοση κρατά αιώνες ολόκληρους και θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου και αυθεντικότερου extreme sport όλων των εποχών. Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε να δείτε τη διαδρομή, να εντοπίσετε τα δύσκολα σημεία της, να μιλήσετε με έμπειρους runners –ναι, υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν συχνά αυτό– και να βεβαιωθείτε πως διαθέτετε ικανοποιητική φυσική κατάσταση. Η ταχύτητα χαρίζει extra πόντους στην προσπάθεια να αποφύγετε τη δημιουργία νέων τρυπών στο σώμα σας. 

Αν επιβιώσετε την κούρσα –που δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο φαίνεται, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκειά της από το 1924 μέχρι σήμερα– θα πάρετε το T-shirt που γράφει “I ran through hell”, το οποίο και θα επιδεικνύετε με υπερηφάνεια μια ολόκληρη ζωή. 

Ανάβαση στο Έβερεστ 
Κατμαντού, Νεπάλ 


Η κορυφή των κορυφών, το υψηλότερο σημείο του κόσμου, η πιο αφιλόξενη γωνιά του πλανήτη… Από την πρώτη του «κατάκτηση» μέχρι σήμερα, το Έβερεστ δεν έχει πάψει να αποτελεί τον απόλυτο στόχο –και ταυτόχρονα το απόλυτο όνειρο– όλων εκείνων που αναζητούν δυνατές ταξιδιωτικές εμπειρίες και συγκινήσεις. Τα 9 χιλιάδες μέτρα υψόμετρο, βέβαια, δε συνιστούν φιλόξενο σημείο και η ανάβαση εγκυμονεί κινδύνους που μπορεί να κοστίσουν από το μισό σωματικό βάρος μέχρι τη ζωή των φιλόδοξων εξερευνητών. 

Τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται ε, πιβάλλεται να τηρούνται ευλαβικά και η προετοιμασία –πνευματική και σωματική– μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια. Επιπλέον, καθότι δεν μπορείτε να επιχειρήσετε την ανάβαση μόνοι σας, το κόστος συμμετοχής σε μια αποστολή μπορεί να ανέλθει ή και να ξεπεράσει τα 40.000 ευρώ. Αν δεν αποθαρρυνθείτε, η ανταμοιβή ισούται με το συναίσθημα της κατάκτησης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου –και με ατελείωτα χρόνια συναρπαστικών διηγήσεων. 

Παρατήρηση άγριων ζώων 
Κένυα, Αφρική 


Εννοείται πως δεν αναφερόμαστε στις οργανωμένες εκδρομές – τουριστοπαγίδες που πραγματοποιούνται με βαμμένα λεοπάρ μπάγκι τα οποία κινούνται με 4 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά στην αυθεντική παρατήρηση της άγριας ζωής την ξενάγηση στην οποία θα σας προσφέρουν οι ντόπιοι και όχι τα γραφεία τουρισμού. Η παντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά των άγριων ζώων αναμφισβήτητα θα κάνει τη ζωή σας να περάσει μπροστά από τα μάτια σας σε κλάσματα δευτερολέπτου –αλλά ταυτόχρονα θα σας γοητεύσει. Ακούγεται προφανές, αλλά οποιαδήποτε απόπειρα να πλησιάσετε τα ζώα μπορεί να αποβεί καταστροφική. Κι αν τολμήσετε την κατασκήνωση στη ζούγκλα, σίγουρα θα αναρωτηθείτε σχετικά με τις… ορέξεις που προκαλείτε στα αντικείμενα της παρατήρησής σας. 


Luging στους δρόμους της Νέας Υόρκης 

Ο όρος luging –που είναι ακόμη πολύ φρέσκος για να μεταφραστεί στα ελληνικά, είναι όμως ζήτημα χρόνου για να ακούσουμε και στην Αθήνα κάτι του στυλ «λαγκάρισμα»– αναφέρεται στο νέο αγαπημένο χόμπι των skaters να διασχίζουν τους δρόμους των πόλεων ξαπλωμένοι στις σανίδες τους. Οι επίσημοι αγώνες που διοργανώνονταν στο Signal Hill, κοντά στο Long Beach της Καλιφόρνια, διεκόπησαν λόγω του ανησυχητικά υψηλού ποσοστού τραυματισμών. 

Έχοντας καταστεί παράνομο σε αρκετές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, το luging επιφέρει κινδύνους τόσο προφανείς, όπως η κίνηση και το ενδεχόμενο οι lugers να περάσουν εντελώς απαρατήρητοι μπροστά –ή κάτω– από μια νταλίκα, όσο και μη, όπως τα σπασμένα πεζοδρόμια ή οι ανισόπεδες διαβάσεις που όσο εύκολα θεωρούνται ασήμαντοι άλλο τόσο μπορούν να σας χαρίσουν μια σπασμένη πλάτη. Στο μεγαλύτερο γεγονός του ιδιότυπου αυτού σπορ, το Madison County Gravity Fest που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Munnsville της Νέας Υόρκης, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ταχύτητα. Είναι και η επιβίωση, για να μπορέσουν οι παράτολμοι αθλητές να διηγηθούν αργότερα τις εμπειρίες τους. 

Baja 1000
Ensenada έως Cabo San Lucas, Μεξικό 


Το Baja 1000 είναι μια εκτός δρόμου διαδρομή που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο στο Μεξικό. Ο αγώνας, που παρά το όνομά του αφορά την οδήγηση στην έρημο επί μόλις…1.200 μίλια, επιτρέπει τη συμμετοχή με διάφορα οχήματα από δίκυκλα έως αυτοκίνητα παραγωγής, buggies, φορτηγά και «κάστομ» οχήματα. Το πρωτότυπο αυτού του ράλι; Οι θεατές δικαιούνται να σαμποτάρουν τους οδηγούς με όποιον τρόπο θεωρούν ενδεδειγμένο. Αν και η δημοφιλία του Baja πόρρω απέχει από αυτή του διάσημου Παρίσι- Ντακάρ, από το 1967 που διοργανώνεται, έλκει (δικαίως) τη φήμη του πιο επικίνδυνου ράλι. Φέτος το Νοέμβριο η 40η επέτειος αναμένεται λαμπρή. 


Αγώνας ιστιοπλοΐας Mini Transat 
Από τη Γαλλία στη Βραζιλία 


Αν νομίζετε ότι πρόκειται για ιστιοπλοϊκό αγώνα, απλώς κάνετε λάθος. Εκτός και αν 5.000 μίλια στον Ατλαντικό, από τη Γαλλία έως τη Βραζιλία, με σκάφη μικρότερα των 21 ποδών και με κατάρτι μικρότερο των 40 ποδών σας μοιάζει για κρουαζιέρα αναψυχής… Εκεί, ακόμη και έμπειροι ναυτικοί χάνονται για αρκετές ημέρες στη θάλασσα, αφού οι σφοδρές καταιγίδες μόνο σπάνιες δεν είναι. Οι στατιστικές λένε ότι περίπου το 10% των συμμετεχόντων σε κάποια στιγμή της διαδρομής πέφτουν στη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι επτά από αυτούς –από το 1977 που οργανώνεται ο αγώνας– δεν ανέβηκαν ποτέ ξανά στο σκάφος τους. 





Ποδηλατάδες στο Camino de la Muerte 
La Paz, Βολιβία 

Τι υποθέτουμε αν δούμε ντόπιους να προσεύχονται πριν ξεκινήσουν να διασχίσουν ένα δρόμο που περνά από βουνά; Είτε ότι είναι θρησκόληπτοι, είτε ότι πάσχουν από υψοφοβία είτε ότι ο δρόμος είναι επικίνδυνος. Το σωστό σε αυτή την περίπτωση είναι το τρίτο. Αν αναρωτιέστε, το όνομα στα ισπανικά σημαίνει Δρόμος του Θανάτου –και κατά πάσα πιθανότητα τον έχετε θαυμάσει σε διάφορα e-mail με «απίστευτες φωτογραφίες απ’ όλο τον κόσμο». 

Ο δρόμος καλύπτει μια απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη La Paz στο Coroico, έχοντας σε αρκετά σημεία πλάτος μικρότερο της μιας λωρίδας και αρκετές κάθετες χαράδρες –χωρίς προστατευτικά– ύψους 500 μέτρων. Οι extreme ποδηλάτες που τον διασχίζουν κάνουν λόγο για απίστευτα επίπεδα αδρεναλίνης –ειδικά στο κατέβασμα– και υπέροχα φυσικά τοπία, τα οποία όμως καλό θα ήταν να μη σας αποσπάσουν την προσοχή. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για τα διάσπαρτα αυτοκίνητα που μπορεί να πιάσετε με την άκρη του ματιού σας να «κοιμούνται» στη χαράδρα. 

Αναρρίχηση στους πάγους 
Χιντερχάιν, Ελβετία 


Καταπίπτοντες βράχοι, κατολισθήσεις, απίστευτο κρύο και φυσικά η… βαρύτητα. Με όλα αυτά να συνωμοτούν εναντίον του επίδοξου αναρριχητή ο αγώνας δεν φαίνεται και πολύ δίκαιος. Αντί για κάποιο ηλιόλουστο θέρετρο της Μεσογείου, οι ριψοκίνδυνοι θα επιλέξουν την τοποθεσία κάπου δυτικά του διάσημου St Moritz κοντά στα ιταλοελβετικά σύνορα. Οι τολμηροί θα νιώσουν ευγνώμονες αν συναντήσουν τμήματα στα οποία η καθετότητα είναι «μόνο» 50 μοίρες, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι στις 90 μοίρες. Σε κάθε περίπτωση, αν… επιβιώσετε η περιπέτειά σας θα είναι το καλύτερο επιχείρημα για την επιλογή ως τόπο των επόμενων διακοπών σας, ενός μικρού χωριού στην καρδιά της ξένοιαστης Ολλανδίας. 
pigi:in2life
Read more »

Στη Μόσχα τα ακριβότερα δωμάτια ξενοδοχείων του πλανήτη!!!!


Η μέση τιμή ενός… κρεβατιού στη ρωσική πρωτεύουσα μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2010 κατά 3%, σε 306.67 ευρώ, αλλά συνεχίζει να είναι η υψηλότερη, για έκτη συνεχή χρονιά.
Το Άμπου Ντάμπι, που ήταν… πίσω από τη Μόσχα το περασμένο έτος, υποχώρησε στην 19η θέση. Ως αποτέλεσμα, η Νέα Υόρκη ανέβηκε στη δεύτερη θέση με μέση τιμή 251.24 ευρώ, αυξανόμενη επίσης κατά 3% από το 2009.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε πόλεις της Αυστραλίας, με το κόστος στο Σίδνεϊ και στο Μπρίσμπαν, να αυξάνεται κατά 21% και 32% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, η αύξηση αυτή οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου της Αυστραλίας και στην πλούσια σε φυσικούς πόρους οικονομία της.
Η λίστα με τα πιο ακριβά δωμάτια ξενοδοχείων είναι η εξής: 1) Μόσχα 306.67 ευρώ, 2) Νέα Υόρκη 251.24 ευρώ, 3) Γένοβα 241.18 ευρώ, 4) Παρίσι 238.19 ευρώ, 5) Ζυρίχη 235.44 ευρώ, 6) Ουάσιγκτον DC 228.99 ευρώ, 7) Χονγκ Κονγκ 226.76 ευρώ, 8) Στοκχόλμη 224.46 ευρώ, 9) Ντόχα 217.66 ευρώ, 10) Ριάντ, 208.51 ευρώ.

pigi: clicklife
Read more »

Tο Facebook...μας πηγαίνει διακοπές!

27 Φεβρουαρίου 2011



Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Skyscanner, το Facebook και η δύναμη της εικόνας, «εμπνέουν» το 52% να κάνουν κάποια κράτηση για ταξίδι. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν ότι το να βλέπουν φωτογραφίες φίλων τους από διακοπές στο Facebook, τους παροτρύνει να «κλείνουν» διακοπές και οι ίδιοι, στο ίδιο μέρος που βλέπουν από τις φωτογραφίες.
Παρά την άποψη ότι το να βλέπει κανείς τις φωτογραφίες άλλων από διακοπές, είναι βαρετό, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 88% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι αρέσκεται στο να βλέπει φωτογραφίες των φίλων του, ενώ οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι το κάνουν για να δουν «τι κάνουν και με ποιον».
Ο Sam Baldwin, ταξιδιωτικός συντάκτης στο Skyscanner σχολίασε: «Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και ιδού η απόδειξη. Το Facebook είναι η τέλεια πλατφόρμα για δύο πολύ ισχυρούς παράγοντες για ταξίδι: μια προσωπική σύσταση σε συνδυασμό με δελεαστικές εικόνες. Από το Ορλάντο, μέχρι την Αυστραλία, το να βλέπουμε τις περιπέτειες των φίλων μας, μας βάζει σίγουρα ιδέες που που αργότερα οδηγούν σε ένα ταξίδι που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ».
Το 45% των ερωτηθέντων, απάντησε επίσης ότι το Facebook τους ενθαρρύνει να επισκεφθούν φίλους τους στο εξωτερικό, περισσότερο και παρά κάποιες πρόσφατες έρευνες που αναφέρουν ότι το Facebook μειώνει την προσωπική επαφή. Μόλις το 5% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι η ενασχόληση με το Facebook τους κάνει να μην βλέπουν τους φίλους τους.
Η έρευνα του Skyscanner αποκάλυψε επίσης ότι το Facebook διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην οργάνωση ομαδικών μετακινήσεων με το 46% των ατόμων να έχουν οργανώσει ή να έχουν προσκληθεί σε ένα ταξίδι μέσω του site.

pigi:clicklife
Read more »

ATHENS THE LITTLE GREAT CITY- MY CITY

Read more »

Οι 10 καλύτερες γιορτές του χειμώνα στον κόσμο

26 Φεβρουαρίου 2011



  • Φεστιβάλ αερόστατου, Bluff, Γιούτα, ΗΠΑ
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται τον Ιανουάριο στην πόλη Bluff της Γιούτα των ΗΠΑ, όπου δεκάδες αερόστατα από όλο τον κόσμο γεμίζουν τον ουρανό. Περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενέργειες για την αποκατάσταση των τοπικών πάρκων.

  • Mardi Gras, Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Το Mardi Gras της Νέας Ορλεάνης είναι από τα πιο διάσημα καρναβάλια ολόκληρου του πλανήτη και αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Η πόλη που γέννησε την jazz ξεχειλίζει από χορό, μουσική, μασκαρεμένους και πολύ κέφι, ενώ για τρεις εβδομάδες ο ρυθμός της πόλης και των κατοίκων συνεπαίρνει κάθε επισκέπτη. Για το 2011, η κορύφωση των εκδηλώσεων του Mardi Gras, θα γίνει στις 8 Μαρτίου. Μάθετε περισσότερα:www.mardigrasneworleans.com .

  • Φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance, Park City, Utah
Το φεστιβάλ του Sundance στο Park City, είναι από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως. Είναι αφιερωμένο στις ανεξάρτητες παραγωγές και λαμβάνει χώρα στα τέλη Ιανουαρίου (20 – 30 Ιανουαρίου 2011). Μπορείτε μάλιστα να το συνδυάσετε με χειμερινό σκι. Μάθετε περισσότερα στο: http://www.sundance.org/festival
 .

  • Φεστιβάλ τάνγκο, Μπουένος Άιρες
Το πολιτιστικό highlight της Αργεντινής είναι αναμφίβολα το τάνγκο. Για 10 ολόκληρες ημέρες στα τέλη Φεβρουαρίου, οι καλύτεροι χορευτές στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες (milongeros), γιορτάζουν το τάνγκο. Οι Portenos (ντόπιοι), αλλά και οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν παρακολουθώντας δωρεάν μαθήματα.

  • Winterlude, Οττάβα, Καναδάς
Τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται στην Οττάβα του Καναδά κάθε τι που έχει σχέση με τον πάγο και το χιόνι στο φεστιβάλ Winterlude. Το 1979, η επιτροπή του φεστιβάλ εγκαινίασε για πρώτη φορά διαγωνισμό γλυπτικής στον πάγο, πατινάζ στον πάγο, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες. Εξερευνήστε το «βασίλειο» Snowflake, μια τεράστια παιδική χαρά χιονιού με 30 γιγαντιαίες τσουλήθρες από χιόνι και έκθεση γλυπτών πάγου και το πιο συναρπαστικό: πατινάζ και έλκηθρο κατά μήκος του παγωμένου Rideau Canal. Δείτε περισσότερα στο: www.ottawa-information-guide.com .

  • Χειμερινό φεστιβάλ φώτων στους καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς
Από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, διεξάγεται στο Οντάριο του Καναδά το χειμερινό φεστιβάλ φώτων στους καταρράκτες του Νιαγάρα, για το οποίο χρησιμοποιούνται 125 κινούμενα φώτα και 3.000.000 φώτα εδάφους και δένδρων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα μοναδικό. Μάθετε περισσότερα στο: www.wfol.com .

  • Φεστιβάλ Βίκινγκ, νησιά Shetland, Ηνωμένο Βασίλειο
Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς το κρύο του χειμώνα, όταν ζεσταίνεται από φωτιά. Στο φεστιβάλ «Up Helly Aa» γιορτάζεται η άφιξη των Βίκινγκς στα νησιά Shetlands και οι συμμετέχοντες ντύνονται με στολές Βίκινγκ και παρελαύνουν στους δρόμους ανάβοντας φωτιές, κουβαλώντας τσεκούρια και δάδες. Διοργανώνεται την τελευταία Τρίτη του Ιανουαρίου.

  • Ημέρες του παγωμένου νεκρού, Nederland, Κολοράντο, ΗΠΑ
Πρόκειται για το πιο περίεργο φεστιβάλ της λίστας. Παλαιότερα, στην πόλη Νέντερλαντ του Κολοράντο, μία από τους κατοίκους του είχε κρατήσει το νεκρό σώμα του πατέρα της, στο παγωμένο υπόστεγο της αυλής του σπιτιού της. Φυσικά οι αρχές καταδίκασαν το γεγονός, αλλά πλέον γιορτάζεται το σαββατοκύριακο «Frozen Dead Guy Days», με διάφορα περίεργα όπως αγώνες με χιονοπέδιλα, πολικές βουτιές, αγώνες με φέρετρα κ.ά.

  • Χειμωνιάτικο καρναβάλι, Κεμπέκ, Καναδάς
Τον Ιανουάριο, τον ψυχρότερο μήνα του χρόνου, το Κεμπέκ διοργανώνει ένα μεγάλο πάρτι πριν τη Σαρακοστή. Για δύο εβδομάδες γίνονται συναυλίες, εκθέσεις γλυπτών από χιόνι, παγοδρομίες και παρελάσεις.

  • Καρναβάλι στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου, που γιορτάζεται για πολλές μέρες στην βραζιλιάνικη πόλη. Οι βασικές εκδηλώσεις διαρκούν 4 μέρες και περιλαμβάνουν την εντυπωσιακή παρέλαση, πάρτι και ατέλειωτο γλέντι.
Read more »

Οι πόλεις που σκέπασε η σκόνη της Ιστορίας







Pripyat, Ουκρανία














Γιατί είναι γοητευτικές οι εγκαταλελειμμένες πόλεις; Επειδή αποπνέουν έναν αέρα μυστηρίου; Επειδή πυροδοτούν τη φαντασία, η οποία δημιουργεί ιστορίες που εκτυλίσσονταν κάποτε στα ημιθανή κτίριά τους; Επειδή μας τρομάζουν λίγο, καθησυχάζοντας μας ταυτόχρονα, ότι η δική μας πόλη δε θα ακολουθήσει ποτέ τη μοίρα τους; Μας το εγγυάται, όμως, κανείς αυτό; Πόλεις που μετρούσαν πολλές χιλιάδες κατοίκων θάφτηκαν κάτω από την άμμο της ερήμου ή τη σκόνη του πυρετού του χρυσού που γιατρεύτηκε, πολλές φορές εν μία νυκτί. Άλλες φορές για λόγους κωμικοτραγικούς, και άλλες τραγικούς σκέτο, γειτονιές ολόκληρες μετατράπηκαν ξαφνικά από ζωντανοί κοινωνικοί πυρήνες σε ακόμα ζωντανότερους θρύλους. Όσο απίθανο μοιάζει, τόσο πιθανό είναι.


Και δεν είναι μόνο εξέχουσας ιστορικής σημασίας αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Μάτσου Πίτσου, η Πέτρα και οι αρχαίες πόλεις της Ινδίας, που εγκαταλείφθηκαν για λιγότερο ή περισσότερο άγνωστους λόγους.Είναι και σύγχρονες πόλεις, κάτοικοι των οποίων θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, ή οι γονείς μας –κι αυτό είναι που τις κάνει λίγο πιο απόκοσμες, η εγγύτητά τους στο δικό μας κόσμο και τρόπο ζωής.Μια βόλτα σε δέκα από αυτές, είναι μια βόλτα στην Ιστορία του 20ου αιώνα. Σκεπασμένη από λίγη σκόνη, και με soundtrack τον αέρα που σφυρίζει μέσα από σπασμένα παράθυρα. 

Centralia, Pennsylvania, ΗΠΑ 
Μια φορά κι έναν καιρό, η Centralia ήταν μια ήσυχη, μικρή κωμόπολη που στήριζε την οικονομική της ευημερία στα ανθρακωρυχεία της. Μέχρι που το Μάιο του 1962 το πατροπαράδοτο… κάψιμο των σκουπιδιών σε μια χωματερή «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως», όπως είπαν χαρακτηριστικά τα αμερικανικά ΜΜΕ. Το ανθρακωρυχείο έπιασε φωτιά, καταστρέφοντας την πόλη εκ των έσω. Οι αμερικανικές εφημερίδες έγραψαν ότι «ανθρώπινη ζωή δε θα μπορούσε να υπάρξει ξανά σε αυτόν τον τόπο, τον ζεστότερο και από τον πλανήτη Ερμή, με ατμόσφαιρα δηλητηριώδη όσο του Κρόνου. Τοξικά σύννεφα μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων στροβιλίζονταν πάνω από τα σκασίματα στο έδαφος». Η πόλη τελικά εγκαταλείφθηκε το 1984, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η φωτιά στα σωθικά της θα συνεχίσει να καίει για 250 ακόμη χρόνια.

Pripyat, Ουκρανία 
Η μικρή πόλη των 50.000 κατοίκων που αποτελούσε μόνιμη κατοικία για όλους σχεδόν τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ εκκενώθηκε πλήρως μετά την τραγωδία του Απριλίου του 1986, μαζί με την ομώνυμη πόλη, η οποία απείχε περισσότερο από τον πυρηνικό αντιδραστήρα απ’ ότι το Pripyat. Για αρκετά χρόνια μετά την καταστροφή, η πόλη αποτελούσε υπαίθριο μουσείο, που αποτύπωνε εύγλωττα τη σοβιετική ζωή και ατμόσφαιρα πριν την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος. Στις αρχές του 21ου αιώνα, όμως, λεηλατήθηκε μέχρις εσχάτων –κλάπηκαν ακόμη και τα καθίσματα των τουαλετών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή δε θα είναι κατοικήσιμη για αρκετά χρόνια, λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας –όσα χρόνια, όμως, και να περάσουν, είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν «εθελοντές» για να την ξανακατοικήσουν.

Varosha, Κύπρος 
Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Varosha ήταν το δημοφιλές, ειδυλλιακό θέρετρο της Αμμοχώστου. Από το 1974 και μετά, αφότου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, η περιοχή περιφράχτηκε με συρματοπλέγματα και η είσοδος μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται παρά μόνο στα μέλη του τουρκικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών. Τα κτίρια που κάποτε στέγαζαν πολυτελή ξενοδοχεία σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση αποσάθρωσης, ενώ οι ερημωμένες παραλίες αποτελούν πλέον το σπίτι προστατευόμενων ειδών μεσογειακής χελώνας. Το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε την επιστροφή της πόλης στους Ελληνοκυπρίους, ενώ μετά την απόρριψή του οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεση να την αναπτύξουν ξανά ως τουριστικό θέρετρο, ανοίγοντας τρία νέα ξενοδοχεία μέσα στο 2010.

Bodie, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Η απόλυτη αμερικάνικη πόλη φάντασμα, εγκαταλείφθηκε εντελώς το 1962, χρονιά κατά την οποία ανακηρύχθηκε και Ιστορικό Πάρκο –για τις ανάγκες του οποίου, τα πάντα, από τα σπίτια μέχρι τα saloon και τα τρόφιμα στα ντουλάπια παρέμειναν ανέγγιχτα, ακριβώς ως είχαν. Το Bodie, όμως, δεν απέπνεε πάντα αυτήν την απόκοσμη αίσθηση εγκατάλειψης: από το 1876, οπότε και ιδρύθηκε, προσέλκυσε πλήθος κόσμου στο κυνήγι του εύκολου χρήματος, χάρη στα ορυχεία του. Το 1880, μετρούσε ήδη 10.000 κατοίκους και 65 saloon στον κεντρικό του δρόμο. Η δίψα για χρήμα, ο πυρετός του χρυσού και το αλκοόλ σκότωσαν τελικά αυτήν την πόλη, που αποδείχθηκε η επιτομή της οικονομικής φούσκας.

San Zhi, Ταϊβάν 
Η φουτουριστική αυτή πόλη στη βόρεια Ταϊβάν ξεκίνησε να κτίζεται ως θέρετρο πολυτελείας για την αφρόκρεμα της χώρας. Μετά από μια σειρά θανάσιμων εργατικών ατυχημάτων, τα έργα διακόπηκαν και εν συνεχεία λόγω έλλειψης χρημάτων και κινήτρων, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε εντελώς και τα εξωγήινα κτίρια έμειναν να στέκονται έρημα και εγκαταλελειμμένα, εις μνήμην, θαρρείς, αυτών που χάθηκαν. Στην περιοχή εξαπλώθηκαν ταχύτατα φήμες που ήθελαν την πόλη στοιχειωμένη από τα φαντάσματα των εργατών που σκοτώθηκαν εκεί. Το όλο θέμα κουκουλώθηκε ταχύτατα, και η κυβέρνηση της χώρας, που είχε μισθώσει το έργο, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, εξ ου και τα ονόματα των αρχιτεκτόνων δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Το project πιθανότατα δε θα συνεχιστεί, καθότι πλέον έχει πάρει διαστάσεις θρύλου –και όχι με την καλή έννοια– και η εκμετάλλευση της περιοχής για διαφορετική χρήση δε θεωρείται σοφή από τους προληπτικούς κατοίκους της χώρας.

Balestrino, Ιταλία
Η μικρή πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Ιταλίας αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση ανάμεσα στις πόλεις φαντάσματα, λόγω της έλλειψης στοιχείων που να αφορούν τόσο την ίδρυσή της όσο και τους λόγους εγκατάλειψης. Τα μόνα επιβεβαιωμένα στοιχεία μιλούν για μια πόλη που χρονολογείται περί τις αρχές του 11ου αιώνα, και η οποία εγκαταλείφθηκε το 1953 λόγω «γεωλογικής αστάθειας». Περί τα τέλη του 19ου αιώνα, στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετές μεγάλες σεισμικές δονήσεις –της τάξεως των 6,5 ρίχτερ– οι οποίες προφανώς επηρέασαν και το Balestrino, αν και δεν υπάρχουν πουθενά γραπτές μαρτυρίες επ’ αυτού. Σήμερα σχεδιάζονται έργα αναστήλωσης της πόλης, η οποία παρέμεινε άθικτη και μη προσβάσιμη για περισσότερα από 50 χρόνια.

Kłomino, Πολωνία 
Αφού πέρασε από τα χέρια των Γερμανών, των Γάλλων, των Πολωνών, των Ρώσων και ξανά των Πολωνών, ονομάστηκε και μετονομάστηκε Westfalenhof, Grodek και, εν τέλει, Kłomino, το πολωνικό χωριό εγκαταλείφθηκε μετά την απομάκρυνση του Κόκκινου Στρατού που το χρησιμοποιούσε ως βάση του. Από τις παλιές του δόξες, σήμερα απομένει μόνο ένας από τους τοίχους ενός κινηματογράφου, διακοσμημένος με πολύχρωμη σοβιετική προπαγάνδα. Σκέψεις για την εκμετάλλευσή του έχουν κατά καιρούς περιλάβει τη μετατροπή του σε φυλακή, κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών και σημείο συνάντησης των πολωνικών club της Harley Davidson. Σήμερα στα υπό κατάρρευση κτίριά του μένουν μόλις πέντε άνθρωποι, σιδηροδρομικές ή άλλες συνδέσεις με άλλα μέρη δεν υπάρχουν, και το πλησιέστερο κατάστημα απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη.

Kolmanskop, Ναμίμπια
Το μικρό χωριό στην έρημο της Ναμίμπια που στέγαζε τους λιγοστούς εργάτες των ορυχείων, αναπτύχθηκε το 1908, μετά την ανακάλυψη διαμαντιών στο υπέδαφός του. Κτισμένο στα πρότυπα γερμανικής πόλης, διέθετε νοσοκομείο, ballroom, ηλεκτροδοτικό σταθμό, σχολείο, θέατρο, γυμναστήριο, καζίνο και εργοστάσιο πάγου, καθώς και σιδηροδρομική γραμμή που το συνέδεε με το Lüderitz. Το Kolmanskop παρήκμασε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έπεσε η τιμή του διαμαντιού, και εγκαταλείφθηκε εντελώς το 1956. Σήμερα έχει αναστηλωθεί μερικώς και είναι επισκέψιμη, αλλά η άμμος στο εσωτερικό των κτιρίων φτάνει μέχρι το γόνατο.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Το Σάββατο, 10 Ιουνίου 1944 τα στρατεύματα των SS κατέστρεψαν σχεδόν εξολοκλήρου τη μικρή πόλη της κεντρικής Γαλλίας, σκοτώνοντας συνολικά 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Μετά το τέλος του πολέμου, ένα χωριό με το ίδιο όνομα κτίσθηκε και κατοικείται σε μικρή απόσταση από το αρχικό, το οποίο διατηρήθηκε ακριβώς όπως έμεινε μετά την επίθεση. Ένα τεράστιο μνημείο ανεγέρθηκε ακριβώς μπροστά από το νεκροταφείο, εις μνήμη των θυμάτων, ενώ το χωριό είναι σήμερα επισκέψιμο και αποτελεί ανοιχτό μουσείο, μιας πόλης τραγικά ακινητοποιημένης στο χρόνο.

Craco, Ιταλία
Στο μπροστινό τμήμα της «μπότας» της Ιταλίας, η μικρή μεσαιωνική πόλη του Craco χρονολογείται από το 1060, ενώ ιστορικά στοιχεία την εμφανίζουν ακμάζουσα και πυκνοκατοικημένη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, να ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους. Από το 1892 έως το 1922, περίπου 1.300 εκ των αγροτών κατοίκων της μετανάστευσαν στη Βόρειο Αμερική, λόγω των προβλημάτων στη γεωργία, αλλά και των σεισμών και του πολέμου. Το 1963 οι 1.800 κάτοικοι που είχαν απομείνει μετακόμισαν μαζικά στην κοντινή κοιλάδα Craco Peschiera, και το αρχικό Craco παραμένει σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης και κατάρρευσης. 
Read more »

Μεγάλα ταξίδια για...μικρά πορτοφόλια


Οι διακοπές εκτός Ελλάδας συχνά κοστίζουν ακριβά και για πολλούς είναι πλέον απαγορευτικές. Σύμφωνα όμως με το www.lonelyplanet.com , υπάρχουν ακόμα στις μέρες προορισμοί για διακοπές με λίγα ευρώ και πολλές εμπειρίες.
Ινδονησία: surf, sun and fun
Παρά τους βομβαρδισμούς και τις ταραχές που συχνά απασχολούν την χώρα, η Ινδονησία παραμένει ψηλά στις λίστες αρκετών ταξιδιωτών. Οι πεντακάθαρες θάλασσες, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τον ασιατικό ήλιο χαζεύοντας τα κύματα ή κάνοντας surf είναι λόγος για να πάει κανείς. Αν καταφέρετε να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες, πραγματικά θα δυσκολευτείτε να ξοδέψετε παραπάνω από 20 ευρώ την ημέρα. Προορισμοί όπως η κεντρική αγορά στο Denpasar ή το Pasar Sukowati στο Ubud για δώρα και σουβενίρ θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους όταν επιστρέψετε στην πατρίδα.
Ινδία: στην καρδιά του Bollywood
Η Ινδία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια ως φθηνός προορισμός. Πέραν όμως από το Taj Mahal και τις ταινίες Bollywood με τους ελέφαντες, τα πολύχρωμα χορευτικά και την ανελέητη κίνηση στους δρόμους, η Ινδία προσφέρει απίστευτη ποικιλία προορισμών για όλα τα γούστα. Στον βορρά θα μπορέσετε να αναρριχηθείτε στις πλαγιές του όρους Ladakh. Στο Κόλπο της Βεγγάλης και στο Port Blair μπορείτε να κάνετε surf. O κλασσικός προορισμός για όσους ψάχνονται για ενδιαφέρουσες διακοπές με μια δόση περιπέτειας.
Νεπάλ: η στέγη του κόσμου για μικρά πορτοφόλια
Το «σπίτι» του Έβερεστ και των Sherpa είναι και αυτό γνωστό ως φθηνός προορισμός. Παρά τη δημοσιότητα που πήρε τα τελευταία χρόνια, το Νεπάλ με τα μαγευτικά τοπία, το χαμηλό κόστος επιβίωσης και τις προσιτές τιμές, παραμένει ένας αγαπημένος προορισμός για όσους υπολογίζουν τα μικροέξοδα που προκύπτουν σε κάθε ταξίδι. Στα συν οι πεζοπορίες που μπορούν να σας οδηγήσουν σε απίστευτα μέρη.
Ιράν: ναι, ναι καλά διαβάσατε
Ναι, ξέρω τι σκέφτεστε. Iράν; Μα εκεί δεν βασιλεύουν οι τρομοκράτες; Ξεχάστε την προπαγάνδα και δείτε το λίγο ρεαλιστικά. Για αρχή, τα πάντα είναι φθηνά. Με 25 ευρώ όχι μόνο νοικιάζετε ευπρεπέστατο δωμάτιο σε ξενοδοχείο αλλά και τρώτε ό, τι τραβάει η όρεξή σας. Αυτό που δεν θα βρείτε είναι οι ορδές τουριστών, όπως σε άλλους προορισμούς να χαλάνε την όποια ατμόσφαιρα. Οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και οι επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Αν πάτε και τον Ιανουάριο, θα πετύχετε την αρχαία Περσική γιορτή Sadeh, για την γένεση της φωτιάς.
Πολωνία: ιδιαίτερα φθηνή και με «βαριά» ιστορία
Η Ανατολική Ευρώπη ανέκαθεν ήταν φθηνός προορισμός από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα που άλλαξαν τα πράγματα έχουν ανέβει οι τιμές, αλλά η Πολωνία παραμένει ένας φθηνός προορισμός. Με 25 ευρώ την ημέρα μπορείτε να περάσετε αξιοπρεπώς μια ημέρα όπου και αν ταξιδέψετε στην χώρα. Με μια πλούσια ιστορία και έχοντας αντιμετωπίσει πολλές επιδρομές κατά καιρούς, η Πολωνία είναι πλέον σχεδόν «αλεξίσφαιρη». Τα μικρά χωριά και κωμοπόλεις έξω από τα αστικά κέντρα, όπως το Krasnystaw στην περιοχή Lubelskie, έχουν τη δική τους χάρη και γραφικότητα ενώ δεν θα πρέπει να φύγετε από την χώρα πριν επισκεφθείτε τα στρατόπεδα της φρίκης στο Άουσβιτς και στο Μπίρκενάου.

clicklife
Read more »

31 tips για οικονομία στα ταξίδια















Τα βασικά, υποθέτουμε, τα έχετε μάθει. Πετάμε με low cost εταιρείες, επιλέγουμε οικονομικά –ή έστω value for money– καταλύματα, κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ το καλοκαίρι, ρίχνουμε μια ματιά στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων πριν περάσουμε τις πόρτες τους, ταξιδεύουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες αποσκευές, κάνουμε Couch Surfing, εγγραφόμαστε σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό. Πάντα, όμως, υπάρχουν περισσότερα, λιγότερο ή περισσότερο προφανή tips και tricks για οικονομία στα ταξίδια –όρεξη να έχουμε να μαθαίνουμε.
Μέρες που είναι, με το Πάσχα να πλησιάζει και τις αεροπορικές να συναγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα μας εκπλήξει περισσότερο ρίχνοντας τις τιμές στα… Τάρταρα –εκείνο το 414 ευρώ Νέα Υόρκη μετ’ επιστροφής της British Airways πριν από ένα μήνα μάλλον δε θα το ξεχάσουμε ποτέ– σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλες εκείνες τις μικρές ιδέες που δεν έτυχαν προβολής μετά τυμπανοκρουσιών, ακριβώς γιατί ήταν μικρές –αλλά όχι ασήμαντες– για να υποστηρίξουν αφιερώματα και να σας τις παρουσιάσουμε, γιατί λίγη περισσότερη οικονομία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ειδικά όσον αφορά τα ταξίδια, και το χρυσό τους κανόνα όσο οικονομικότερα τόσο περισσότερα. 

* Μην αγοράζετε τις έξτρα παροχές των low cost αεροπορικών. Το speedy boarding απλά δεν αξίζει τον κόπο –θα μπείτε πρώτοι στο αεροπλάνο και απλά θα περιμένετε να γεμίσει για να φύγετε–, ταξιδιωτική ασφάλιση μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μόνοι σας πολύ πιο οικονομικά, το να διαλέξετε τη θέση σας για 5 ευρώ είναι απλά υπερτίμηση και οι αποσκευές που δίνετε στο check in για 10 ευρώ ανά σκέλος ταξιδιού μπορούν με λίγη οργάνωση να αντικατασταθούν από τη (δωρεάν) χειραποσκευή σας. Καλή ιδέα είναι και να ρίξετε μέσα σε αυτήν ένα σάντουιτς και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, για να γλιτώσετε τα 4 ευρώ που τα χρεώνουν. 

* Χρησιμοποιήστε το mini bar του ξενοδοχείου σας σαν ψυγειάκι, στο οποίο θα φυλάξετε όλα τα αναψυκτικά, το νερό και τις σοκολάτες που θα αγοράσετε από το πλησιέστερο ψιλικατζίδικο στο ένα δέκατο της τιμής του ξενοδοχείου, στηρίζοντας και την τοπική κοινότητα, αντί για την εκατομμυριούχο πολυεθνική που σας φιλοξενεί. 

Κλείστε, ή μην κλείνετε, ξενοδοχείο εκ των προτέρων, ανάλογα με την περίπτωση. Στην Ελλάδα, τα Σαββατοκύριακα μη μαζικής εξόδου –όχι τριήμερα, αργίες κλπ– θα πετύχετε καλύτερες τιμές απλά εμφανιζόμενοι Σάββατο απόγευμα σε ένα ξενοδοχείο που διαθέτει ελεύθερα δωμάτια. Στο εξωτερικό, και ειδικά σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, οι τιμές πόρτας μειώνονται κατά πολύ αν κάνετε την κράτησή σας αρκετό καιρό πριν. 

* Οι ξεναγήσεις θα σας βγουν πολύ φθηνότερες αν τις κλείσετε με έναν τοπικό ξεναγό, ή γραφείο, αφού φτάσετε στον προορισμό σας, αντί να τις πάρετε «πακέτο» με τα αεροπορικά εισιτήρια. Άλλωστε, είναι μάλλον απίθανο να θέλετε –ή να χρειάζεστε– να ξεναγηθείτε σε κάθε γεωγραφικό εκατοστό της χώρας που επισκέπτεστε, όπως συνήθως σκέφτονται οι ιθύνοντες των ταξιδιωτικών γραφείων που δίνουν έναν ξεναγό σε κάθε γκρουπ. Καλύτερα να κάνετε μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην πόλη και μετά να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο ή στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών της περιοχής σχετικά με τις ξεναγήσεις που διατίθενται, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ενδιαφέρει. 

* Κάντε αίτηση στην τράπεζά σας για να εκδώσετε μία Visa Electron. Είναι η μοναδική κάρτα που δεν επιφέρει έξτρα χρέωση όταν κλείνετε low cost εισιτήρια online –όλες οι υπόλοιπες επιβαρύνουν το εισιτήριό σας κατά 8-10 ευρώ. Και δεν είναι και πιστωτική, αλλά χρεωστική, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για δόσεις και επιτόκια. 

* Αν το πλήγμα στον αυτοσεβασμό σας δεν είναι μεγάλο –ή μάλλον, αν ο αυτοσεβασμός σας δεν εξαρτάται, όπως των περισσότερων Ελλήνων, από το κατά πόσο δίνετε την εικόνα ότι δε χρειάζεται να κάνετε οικονομία– εκμεταλλευτείτε τον πλούσιο μπουφέ του ξενοδοχείου σας για να φτιάξετε ένα- δυο σαντουϊτσάκια τα οποία θα πάρετε μαζί σας για ένα μεσημεριανό πικνίκ. Αν κοκκινίζετε μόνο στην ιδέα, τουλάχιστον φάτε καλά στο πρωινό, ώστε να πεινάσετε αργά και να γλιτώσετε ένα γεύμα. 

Προγραμματίστε τα βασιλικά σας γεύματα νωρίτερα από την «επίσημη» ώρα του δείπνου. Πολλά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα gourmet εστιατόρια που θέλετε να επισκεφθείτε προσφέρουν κατάλληλα σχεδιασμένα degustation menus, μπουφέ και άλλα ενδιαφέροντα σε χαμηλές τιμές το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. 

Χρησιμοποιήστε το SkyScanner πριν κλείσετε οποιαδήποτε πτήση, για να τσεκάρετε –και μετά να ξανατσεκάρετε– ότι σίγουρα δεν υπάρχει φθηνότερη εναλλακτική. Αφού τσεκάρετε δύο φορές, ρίξτε μια ματιά και στις τιμές των κοντινών αεροδρομίων. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να πάτε στην Κολωνία, βεβαιωθείτε ότι κοιτάξατε και την τιμή του Ντίσελντορφ: οι δύο πόλεις απέχουν μισή ώρα και 18 ευρώ με τα εξαιρετικά γερμανικά τραίνα. Το ίδιο ισχύει γα τη Βιέννη και την Μπρατισλάβα, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη –αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας–, το Μιλάνο και τη Βενετία. Ανοίξτε μερικούς χάρτες στο διπλανό παράθυρο, θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι. 

Μπορεί το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα να είναι παράνομο –χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε, με ένα μικρό ρίσκο πάντα, να το κάνετε– υπάρχουν, όμως, μέρη που δεν είναι. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, και στο Dartmoor της Ουαλίας η κατασκήνωση στη φύση όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και ενθαρρύνεται από τις τοπικές αρχές, όπως θα καταλάβετε επισκεπτόμενοι αυτά τα δύο sites. Στην Ισπανία, επίσης, το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από οργανωμένο κάμπινγκ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αστικές περιοχές και τουριστικά spots. Επενδύστε λίγο από το χρόνο σας για να αναζητήσετε στο internet τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα που σκέφτεστε να επισκεφθείτε. 

* Έχετε παρατηρήσει την καινούρια εμμονή του ταξιδιωτικού Τύπου, να ανακηρύσσει ανερχόμενους προορισμούς στο «νέο [εισάγετε όνομα πόλης εδώ]»; Για παράδειγμα, «η Κρακοβία είναι η νέα Πράγα», «η Καμπότζη είναι το νέο Βιετνάμ» και (κανένα ελληνικό περιοδικό δεν έχει τολμήσει να το αναφέρει αλλά οι ξένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες επιμένουν πως) «η Κροατία είναι η νέα Ελλάδα». Καθόλου τυχαίο.Αναζητήστε κι εσείς το νέο Παρίσι/ τη νέα Στοκχόλμη/ το νέο-οτιδήποτε-θέλετε-να-επισκεφθείτε, κάντε διακοπές με λιγότερα χρήματα και χαμογελάστε αυτάρεσκα όταν όλοι θα μιλούν για το νέο αγαπημένο σας προορισμό, έξι μήνες αφού γυρίσετε. Tip για να ξεκινήσετε: η ακτή του Μαυροβουνίου είναι το νέο Μόντε Κάρλο. 

* Αν ταξιδεύετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, τα νυχτερινά τραίνα είναι εξαιρετική επιλογή, γιατί εξοικονομούν χρόνο, αφού ταξιδεύετε την ώρα που κοιμάστε αντί να θυσιάζετε μία ημέρα sightseeing από την πολύτιμη άδειά σας, και χρήμα, αφού γλιτώνετε τουλάχιστον μία εκ των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία. Και μην πάει το μυαλό σας σε σκοτεινά βαγόνια και συνεπιβάτες βγαλμένους από το Orient Express: φρεσκογυαλισμένοι, lux συρμοί που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες εκτελούν νυχτερινά δρομολόγια όπως Παρίσι – Βαρκελώνη, Παρίσι – Βερολίνο ή Μιλάνο – Ρώμη, σε τιμές που ξεκινούν από 68 ευρώ σε τετράκλινη κουκέτα. Ρίξτε μια ματιά στα sites των εταιρειών Elipsos TrenhotelCity Night Line και Artesia, για του λόγου το αληθές. 

* Για τις οικογένειες ή μεγάλες παρέες που ταξιδεύουν μαζί, τα διαμερίσματα είναι πολύ οικονομικότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Κάντε μια αναζήτηση με τους όρους “rent apartments” και το όνομα της πόλης όπου θέλετε να ταξιδέψετε, ή ρίξτε μια ματιά στο site των ApartHotels Citadines, που διαθέτουν «διαμερισματοξενοδοχεία» σε 22 χώρες, και ρίξτε το κόστος της διαμονής σας στο μισό. 

Μην αγοράζετε ποτέ αλκοόλ από πεντάστερα ξενοδοχεία. Κοινή λογική. Δεν αναλύουμε περαιτέρω. 

Γραφτείτε σε προγράμματα μιλίων. Όχι μόνο αεροπορικών εταιρειών, αλλά και μεγάλων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων –πρόγραμμα επιβράβευσης πιστών πελατών, ή όπως αλλιώς το λένε. Εγγραφείτε στο newsletter τους για να μαθαίνετε έγκαιρα τις προσφορές, και να αποφεύγετε τόσο τις ουρές στα αεροδρόμια όσο και τις «προσφορές» των συνεργαζόμενων αεροπορικών εταιρειών, που συνήθως μόνο προσφορές δεν είναι –οι μόνες καλές τιμές που έχουμε δει είναι αυτές που προκύπτουν από τη συνεργασία της Aegean και της Hertz, αν πετάτε με τη μία και νοικιάζετε αυτοκίνητο από την άλλη. 

Μη σνομπάρετε το φαγητό στο δρόμο. Όπως και τα δικά μας «βρώμικα» –κάποιες φορές και πολύ καλύτερα– οι τοπικές λιχουδιές από καντίνες ή μαγαζάκια- τρύπες στην άκρη του δρόμου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε επιτέλους κάτι διαφορετικό, συχνά νοστιμότατο, πάντα πάμφθηνο και να έρθετε και σε επαφή με την τοπική κουλτούρα –που, όπως και ο έρωτας, περνά και από το στομάχι. Αν δεν ξέρετε πώς ή από πού να παραγγείλετε, σταθείτε στη μεγαλύτερη ουρά, πάρτε ό,τι παίρνουν και οι άλλοι, και αν μοιάζει με κατσαρίδα σε σουβλάκι, να είστε σίγουροι ότι είναι κατσαρίδα σε σουβλάκι. 

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου το νερό της βρύσης είναι ποσιμότατο, το να αγοράζετε εμφιαλωμένο δεν είναι απλά παράλογο, είναι και αντιοικολογικό: δημιουργείτε περιττά σκουπίδια. Αγοράστε μια φορά ένα μπουκαλάκι το οποίο θα γεμίζετε στη συνέχεια από οποιαδήποτε βρύση: στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο ή, αν είστε στην εξοχή, ακόμα καλύτερα, από τις φυσικές πηγές που θα βρίσκετε στο δρόμο. 

* Έχετε ποτέ προσέξει τις κάρτες της πόλης που διαφημίζονται σχεδόν πάντα στο δωρεάν χάρτη που σας έδωσαν από το ξενοδοχείο; Στις περισσότερες περιπτώσεις –και ειδικά αν σκοπεύετε να μείνετε στην πόλη για περισσότερες από τρεις ημέρες– συμφέρει να τις αγοράσετε. Η κάρτα iAmsterdam, για παράδειγμα, προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπτώσεις σε εστιατόρια και δωρεάν είσοδο σε γκαλερί και μουσεία. 

* Για τις μετακινήσεις σας, αξίζει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας κάρτας πολλαπλών διαδρομών: στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, κοστίζει περί τα 20 ευρώ για μία εβδομάδα, και εξοικονομεί μια περιουσία σε ταξί. 

* Τόνοι μελανιού και άπειρες ώρες debate έχουν σπαταληθεί για το θέμα του ωτοστόπ και της ασφάλειάς του. Δε θα πούμε ότι το συνιστούμε –η ταπεινωτική αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει και ποτέ– αλλά αν το έχετε αποφασίσει αυτό το site σας επιτρέπει να το κάνετε… ηλεκτρονικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων –έστω online, ή τηλεφωνικά– τον οδηγό σας. 

* Δε χρειάζεται να ανήκετε στο ηλικιακό group των 20-somethings που ταξιδεύει με σακίδιο στην πλάτη και βρώμικα αθλητικά για να καταλύσετε σε hostel. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια τα hostels είναι πολύ καθαρότερα, πολύ ομορφότερα και σε πολύ κεντρικότερη τοποθεσία από τα αντίστοιχης τιμής οικονομικά ξενοδοχεία. Πολλά, δε, από αυτά διαθέτουν και δίκλινα δωμάτια, αν η ιδέα να κοιμηθείτε σε κοιτώνα εξακολουθεί να σας τρομάζει. Έξτρα μπόνους, η εξαιρετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στους κοινόχρηστους χώρους τους, όπου έχουν δημιουργηθεί φιλίες χρόνων. 

* Βαριέστε τις ξεναγήσεις, αλλά θα θέλατε κάποιον να σας πει για την πόλη που επισκέπτεστε περισσότερα απ’ όσα λέει ο άψυχος ταξιδιωτικός οδηγός σας; Εύχεστε να είχατε κάποιον γνωστό, ώστε να ζήσετε την πόλη «εκ των έσω», αποφεύγοντας τα κιτς τουριστικά στέκια και ζώντας για λίγο σαν τους ντόπιους; Αν δεν είστε CouchSurfer, το next best thing ακούει στο όνομα Global Greeters, και σας εξασφαλίζει έναν εθελοντή τοπικό ξεναγό, που θα περπατήσει μαζί σας για μερικές ώρες και θα σας δείξει τα hot spots του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, της Χάγης, του Σικάγο και μερικών ακόμα πόλεων που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής το δικό τους δίκτυο greeters. Εσείς δε χρειάζεται να πληρώσετε απολύτως τίποτα –εκτός ίσως από έναν καφέ ή μια μπίρα που θα κεράσετε τον ξεναγό σας, σε ένδειξη καλών τρόπων. 

Φανταζόμαστε πως εννοείται ότι δεν αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ μακράς διαρκείας του αεροδρομίου όταν φεύγετε ταξίδι. Αν δεν εννοείται, το τονίζουμε: το Ελ. Βενιζέλος εξυπηρετείται από ένα τακτικότατο δίκτυο λεωφορείων και προαστιακού, που σας γλιτώνουν το κόστος του πάρκινγκ στο αεροδρόμιο. Ναι, ισχύει ακόμη και όταν φεύγετε μόνο για Σαββατοκύριακο. 

* Σας έχει τύχει κατά την αναζήτηση σε sites low cost εταιρειών να βρίσκετε πτήση για τον προορισμό σας με 1 ευρώ, συν τους φόρους, αλλά η επιστροφή να κοστίζει 150 ευρώ; Ο τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να αναζητήσετε την επιστροφή σε site άλλης εταιρείας, και να κλείσετε δύο one way εισιτήρια –ένα για να πάτε και ένα για να επιστρέψετε. Αν έχετε και αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, μπορείτε να αναζητήσετε την επιστροφή και από κάποια κοντινή πόλη –π.χ. να πάτε Βενετία με την Aegean, και να γυρίσετε από Μιλάνο με την easyJet– την οποία δε θα βλέπατε σε αντίθετη περίπτωση. Οπότε, διπλό το κέρδος. 

Ο υπάλληλος της ρεσεψιόν δεν είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή για να μάθετε πού θα πάτε για φαγητό. Το πιθανότερο είναι να σας στείλει στο εστιατόριο από όπου παίρνει τη μεγαλύτερη προμήθεια. Καλύτερα ρωτήστε τον διπλανό σας στο café, ή έναν περαστικό στο δρόμο. 

Στα sites των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που θέλετε να επισκεφθείτε θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το ποιες ηλικιακές, επαγγελματικές ή άλλες ομάδες δικαιούνται έκπτωση, καθώς και ποιες ημέρες μπορείτε να τα επισκεφθείτε δωρεάν: το Λούβρο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, την Ακρόπολη κάθε τελευταία. 

* Θυσιάστε λίγο χώρο στο inbox σας, και λίγα λεπτά την ημέρα για να σβήνετε spam, εγγραφόμενοι στα newsletters αεροπορικών εταιρειών και μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Το τίμημα είναι μικρό μπροστά στο προνόμιο να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές που ανακοινώνουν –τις οποίες όταν δημοσιεύσουν τα μέσα είναι ήδη πολύ αργά, ειδικά αν μιλάμε για «περιορισμένες θέσεις προς 1 ευρώ συν τους φόρους». 

Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχετε άλλη εναλλακτική πλην του ταξί για να πάτε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι ελάχιστες –το αεροδρόμιο του Σαράγιεβο είναι μία από αυτές. Κάντε ένα γρήγορο search πριν ξεκινήσετε, για να μάθετε τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων, ή αν δεν είστε οργανωτικός τύπος ρωτήστε στις πληροφορίες του αεροδρομίου. Θα γλιτώσετε το μεγαλύτερο έξοδο μετακίνησης του ταξιδιού σας και θα αποφύγετε και τις φιλικές «προτάσεις» για ξενοδοχεία και εστιατόρια, που μυρίζουν προμήθεια από μακριά. 

Το συνάλλαγμα στα αεροδρόμια είναι πάντα σε ευνοϊκή τιμή για τη χώρα που το προσφέρει –πράγμα που σημαίνει, σε καθόλου ευνοϊκή για την τσέπη σας. Καλύτερα να έχετε προμηθευτεί πριν ξεκινήσετε λίγα χρήματα σε τοπικό νόμισμα για τη μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο και θα αλλάξετε τα ευρώ σας. Εννοείται ότι έχετε τσεκάρει στο Fxtop.com την επίσημη ισοτιμία πριν μπείτε στο αεροπλάνο –ει δυνατόν, την ίδια μέρα– αλλά και ότι έχετε στο μυαλό σας πως κανένα ανταλλακτήριο δεν αλλάζει χρήματα στην επίσημη ισοτιμία, εκτός από τις τράπεζες, οι οποίες όμως χρεώνουν προμήθεια. Οπότε απλά επιλέγετε το ανταλλακτήριο με την πλησιέστερη στην επίσημη ισοτιμία. 

* Και μια που μιλήσαμε για συνάλλαγμα, ρίχνετε τακτικά μια ματιά στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων. Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε δεν προκαλεί ανακατατάξεις μόνο στον επαγγλεματικό τομέα και την καθημερινότητά μας, αλλά και στις αξίες νομισμάτων που μέχρι πρότινος καθιστούσαν τις χώρες τους ακριβούς προορισμούς, και τώρα τις καθιστούν ταξιδιωτική ευκαιρία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Ισλανδία. Περισσότερα σε αυτό το θέμα θα ακολουθήσουν σε εκτενές αφιέρωμα, οπότε μείνετε συντονισμένοι. 

Έχετε προσέξει ότι οι Ιταλοί πίνουν πολλές φορές τον espresso τους όρθιοι στο μπαρ; Ο λόγος –πέραν του ότι απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις καφετέριες, επομένως δεν έχουν και πολλά να κάνουν αφού τελειώσει το λιλιπούτειο φλιτζανάκι, πέραν ίσως του να παραγγείλουν άλλο ένα– είναι και οικονομικός: κοστίζει το ένα τρίτο της τιμής από αυτόν που έρχεται στο τραπέζι σας. Γεγονός που ισχύει και σε ορισμένα café στην Ισπανία και στη Γαλλία. 

Μη χρησιμοποιήτε τα τηλέφωνα των ξενοδοχείων. Αν δεν έχετε περιαγωγή στο κινητό, συμφέρει πολύ περισσότερο να αγοράσετε μία τοπική κάρτα sim και μονάδες. Σε πολλές χώρες, συμφέρει περισσότερο και από την περιαγωγή. Ρωτήστε την εταιρεία σας για τις τρέχουσες χρεώσεις, και μάθετε κυρίως αν χρεώνεστε όταν σας καλούν. Αν η απάντηση είναι ναι, η τοπική sim συμφέρει ασυζητητί. 


in2life
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...