Παραθαλάσσιοι προορισμοί στην Ευρώπη

29 Ιουνίου 2011



Κάποιοι πιστεύουν ότι οι καλύτεροι προορισμοί είναι εκείνοι που είναι άγνωστοι στους περισσότερους. Εκείνοι που παραμένουν παρθένοι και μακριά από τα… μάτια των πολλών. Σκεφτείτε όμως και το άλλο: πώς κάποια μέρη θα είχαν γίνει γνωστά, αν δεν άξιζαν το θαυμασμό μας;

  • Cinque Terre, Ιταλία: dolce vita στην ιταλική Ριβιέρα

Με «ρίζες» στην αρχαιότητα, τα πέντε χωριά (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore) γνωστά ως Cinque Terre (http://bit.ly/kAXzJB ) που δημιουργήθηκαν τη μεσαιωνική περίοδο, είναι σήμερα από τις πιο όμορφες περιοχές της γείτονος χώρας, στην περιοχή της Λιγουρίας και αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO (http://whc.unesco.org/en/list/826 ). Εκτός από τα κτίρια, ένα μοναδικό ιστορικό χαρακτηριστικό των Cinque Terre είναι τα απότομα βράχια με τις αναβαθμίδες που «φιλοξενούν» κήπους και χωράφια και έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια δύο σχεδόν χιλιετιών. Το πιο προσιτό χωριό με το αυτοκίνητο είναι το Monterosso, το πιο δυτικό από όλα, ενώ το χωριό Vernazza είναι το πιο γραφικό. Το μικρό λιμάνι του πλαισιώνεται από την εκκλησία της Santa Margherita, ενώ τα ερείπια του κάστρου του 11ου αιώνα έχουν εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα. Τα χωριά συνδέονται με μονοπάτια, τρένα και πλοία, αφού τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται.
  • San Sebastian, Ισπανία: βασκική μαγεία

Ο παραλιακός δρόμος από το Μπιλμπάο, μέχρι το Σαν Σεμπαστιάν (http://bit.ly/lpTzZZ ), στη βορειοανατολική ακτή της Ισπανίας (στην αυτόνομη κοινότητα της χώρας των Βάσκων), κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, προσφέρει ένα θεαματικό ταξίδι σε εντυπωσιακά παραθαλάσσια μέρη, με λιμανάκια, παραλίες και καταπράσινα λιβάδια που τελειώνουν απότομα εκεί που τα βράχια «βουτούν» στη θάλασσα. Θα βρείτε παντού αγροτικά καταλύματα (Casas Rurales) και κάμπινγκ, όπου μπορείτε να περάσετε τις νύχτες σας. Το μικροσκοπικό χωριουδάκι Elantxobe, με τα πολύχρωμα σπίτια του που «κρέμονται» πάνω από το γκρεμό, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη κατά μήκος ολόκληρης της ακτής. Είναι αδύνατο να πάτε στο Σαν Σεμπαστιάν και να μην το ερωτευτείτε, όπως και την υπέροχη παραλία του, La Concha.
  • Δαλματικές ακτές, Κροατία: τα μαργαριτάρια της Αδριατικής

Οι Δαλματικές ακτές ( http://bit.ly/lTJ2I9 ) είναι πολλά: γραφικές πόλεις, δαντελωτές παραλίες, αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, αρχαίες καστροπολιτείες και μεσαιωνικές πόλεις. Η Κροατία είναι ένας παράδεισος ήλιου και θάλασσας. Επισκεφτείτε το πανέμορφο νησί Κορτσούλα και το γραφικό Σπλιτ, το Χβαρ, με το ενετικό κάστρο του, που αποτελεί μαγνήτη του διεθνούς τζετ σετ και τη νησίδα-πόλη του μεσαιωνικού Τρογκίρ, που ενώνεται με την ξηρά με μια ωραία γέφυρα και αποτελεί πνευματικό κέντρο της Δαλματίας και δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό με άριστη τουριστική υποδομή. Μην παραλείψετε μια στάση στο Ντουμπρόβνικ, τη νοτιότερη γωνιά της Δαλματικής Ακτής, γνωστό ως το «μαργαριτάρι της Αδριατικής» και φυσικά στις λίμνες Πλίτβιτσε (http://whc.unesco.org/en/list/98 ), εκεί που η φύση δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα θαύματά της από λίμνες και καταρράκτες.
  • Κορσική, Γαλλία: ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος

Δάση με βελανιδιές, καστανιές και πεύκα, γρανιτένια βουνά, ορμητικά ποτάμια και καταρράκτες, δαντελωτές ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, είναι οι εικόνες που χαρακτηρίζουν την Κορσική ( http://bit.ly/ik8AuG ), ένα από τα πιο ποικιλόμορφα και υπέροχα νησιά της Μεσογείου ( www.visit-corsica.com/ ). Όμορφες αμμουδιές θα βρείτε στη Sperone και γύρω από το Golfe de Sant'Amanza. Επισκεφτείτε τον κόλπο Rondinara και τη γεμάτη δέντρα Palombaggia και εξερευνήστε τα νερά γύρω από το στενό του Bonifacio, του «Γιβραλτάρ της Κορσικής». Το μεγαλύτερο και πιο τουριστικό νησί του συμπλέγματος είναι το Île Lavezzi, γνωστό για τις φυσικές πισίνες, τις ερημικές παραλίες και τις όμορφες γωνιές για κολύμπι.
  • Κυανή ακτή, Γαλλία: η επιλογή των διασήμων και όχι μόνο

Με τις αστραφτερές της θάλασσες και τα γοητευτικά καλντερίμια της παλιάς πόλης της, αποτελεί ένα μέρος που προκαλεί θαυμασμό εδώ και αιώνες. Επίσης γνωστή ως γαλλική Ριβιέρα ( http://bit.ly/lW0wsy ) –λόγω των διασημοτήτων που την προτιμούν- αυτό το λαμπερό τμήμα της ακτής είναι γοητευτικό ακόμη και για όσους αναζητούν ήπιους χειμώνες και καλή ζωή. Όμως, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας των Καννών και το St Tropez, οι παράκτιοι δρόμοι ανάμεσα στη Νίκαια και το Μονακό, προσφέρουν μερικά από τα πιο θεαματικά σκηνικά. Το ψαρολίμανο Villefranche-Sur-Mer ήταν το αγαπημένο του Ζαν Κοκτό, ο οποίος ζωγράφισε τις τοιχογραφίες στη 17ου αιώνα Chapelle St-Pierre. Πέρα από το λιμάνι του, διαθέτει και μια εκπληκτική παραλία με τέλεια θέα της πόλης.

pigi: cick@life
Read more »

A N T I Π Α Ρ Ο Σ SECRETS

23 Ιουνίου 2011





Η Αντίπαρος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τη γραφικότητα του οικισμούς της και στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 
Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει εξελιχθεί σ’ ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο. Πολλές διασημότητες - απ’ όλο τον κόσμο – επισκέπτονται την Αντίπαρο και περνούν στις υπέροχες ακρογιαλιές της αξέχαστες διακοπές.
Η Αντίπαρος είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν και Κάστρο, λόγο του φημισμένου Ενετικού Κάστρου που βρίσκεται στη περιοχή.
Ο οικισμός με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τη γραφική πλατεία και τα ερείπια του Ενετικού κάστρου να θυμίζουν πτυχές του παρελθόντος, αποτελούν εικόνες αναγνωρίσιμες σε κάθε σχεδόν Κυκλαδονήσι.
Όμως, εδώ, στην Αντίπαρο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυτή την ομορφιά, να χαρεί τους ρομαντικούς περιπάτους στον οικισμό και να ονειροπολήσει περπατώντας αργά στα καλντερίμια του Κάστρου, χωρίς να ενοχλείτε από την πολυκοσμία και τη φασαρία που επικρατεί σε άλλα νησιά.
Οι παραλίες της, φημίζονται για τη φυσική ομορφιά τους και την καθαρότητά τους. Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στη Ψαραλυκή, που είναι η δημοφιλέστερη πλαζ του νησιού, στον Αϊ Γιώργη με τα διάφανα νερά και στο Σωρό με τη δαντελένια ακρογιαλιά. Επίσης, πολύ κοντά στον οικισμού του Κάστρου βρίσκεται ο Σφνέικος Γιαλός και τα Λιβάδια.
Μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο του νησιού με τα καραβάκια. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μερικές από τις ΄΄κρυφές΄΄ παραλίες του νησιού και να επισκεφθείτε τα νησάκια Δεσποτικό και Σάλιαγκα, τα οποία εκτός από αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον, διαθέτουν και πανέμορφες παραλίες.
Η Αντίπαρος εξελίσσεται σε αγαπημένο παραθεριστικό θέρετρων όσων αναζητούν την ηρεμία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα σας λείψουν και οι ευκαιρίες για διασκέδαση, Αντιθέτως στα μπαράκια του Κάστρου θα περάσετε αξέχαστες βραδιές. Η ντόπια κουζίνα έχει να επιδείξει πολλές νοστιμιές. Στις ταβέρνες του νησιού θα δοκιμάσετε τις εξαιρετικές παραδοσιακές συνταγές. Η διανομή στα ξενοδοχεία της Αντιπάρου ικανοποιεί κάθε απαίτηση. Προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων είναι υποδειγματική. 
Η πρόσβαση στην Αντίπαρο γίνεται με fery boat από το λιμάνι της Παροικιάς και από τη Πούντα. 
Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που πραγματοποιούνται είναι: 7 Μαΐου, το πανηγύρι του Αϊ Γιάννη του Σπηλιώτη γίνεται στην είσοδο του σπηλαίου και συμμετέχουν τα τοπικά χορευτικά συγκρότηματα. 23 – 24 Ιουνίου, στην γιορτή του Αϊ Γιάννη αναβιώνει το έθιμο του Κλείδωνα από το χορευτικό συγκρότημα της Αντιπάρου, στο λιμάνι του νησιού. Στα μέσα του Ιουλίου διοργανώνεται το τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στο λιμάνι της Αντιπάρου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και φαγοπότι με τοπικά εδέσματα. 7 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι στο εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Αντιπάρου και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται με ψαροκάικα.
Αντίπαρος 1993

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ & ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ !!!

Read more »

TIPS & SOS ΓΙΑ ΦΘΗΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

21 Ιουνίου 2011


Σας αποκαλύπτουμε τι πρέπει να προσέξετε προγραμματίζοντας τις φετινές σας καλοκαιρινές διακοπές:


Διακοπές τον Αύγουστο;;;; Άπαπαπαπαπαπαπα! Η εμπειρία δείχνει ότι οι ξενοδόχοι μειώνουν ακόμα και στο μισό τις τιμές των δωματίων τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβρη. Προτιμήστε μια μικρή απόδραση κάποιο Σαβ/κο του Αυγούστου και όχι τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Προτίμησε το αεροπλάνο και όχι το....αυτοκίνητο. Η τριπλέτα "ακτοπλοϊκά-διόδια-βενζίνες" τσουρουφλίζει χειρότερα απ' ότι ο μεσημεριανός καλοκαιριάτικος ήλιος.


Νοίκιασε αυτοκίνητο. Οι τιμές έχουν πέσει πλέον από 20-25 ευρώ τη μέρα για εβδομαδιαία ενοικίαση. Ή νοίκιασε μηχανάκι αντί για αυτοκίνητο. Οικονομικό, πρακτικό και άκρως καλοκαιρινό. 

Όχι στα φθηνά αεροπορικά των "προσφορών". Τα φθηνά αυτά εισιτήρια δεν μπορούν να δεχτούν αλλαγή ημερομηνιών, οπότε μια ενδεχόμενη αλλαγή πλάνων στις διακοπές σου θα αποτελέσει χάσιμο χρημάτων. Προτίμησε εισητήρια της επόμενης κλίμακας (Semi-Flex) για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Προτίμησε πρωινές πτήσεις γιατί είναι ως συνήθως φθηνότερες.

Προτίμησε τα μέρη που έχουν μείωση τουριστικής κίνησης από γκρούπ του εξωτερικού. Εκεί οι ξενοδόχοι θα αναγκαστούν να κλείσουν μεμονωμένα τα δωμάτιά τους σε Έλληνες και προφανώς σε χαμηλότερες τιμές.

Επέκτεινε τη διάρκεια των διακοπών σου. Άλλες τιμές θα σου κάνουν για 3 διανυκτερεύσεις και άλλη για 7-8.

Κυνήγησε τις προσφορές των ξενοδοχείων μέσω internet. Ψάξε και βρες πακέτα All Inclusive. Σε αυτά έχεις ενιαία τιμή για ότι φας και πιείς μέσα στο ξενοδοχείο.

Προτίμησε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν και κουζίνα. Με το μαγείρεμα θα εξοικονομήσεις αρκετά. Απλά θα βαρεθείς να κάνεις μακαρόνια...

ΠΑΖΑΡΙ - ΠΑΖΑΡΙ - ΠΑΖΑΡΙ . Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ο μεν τουρίστας δεν έχει την οικονομική άνεση που είχε, οι δε ξενοδόχοι ξέρουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και ουκ ολίγοι θα ρίξουν μαύρο δάκρυ. Εάν ντρέπεσαι να κάνεις το παζάρι τηλεφωνικώς, μπορείς να το κάνεις στο internet. Ένα πρωτότυπο site έχει ξεσηκώσει τον κόσμο και ιδιαίτερα επιχειρηματίες στο εξωτερικό που θέλουν να επενδύσουν στην ιδέα. Το www.socialtourism.gr εμπνευσμένο από Έλληνα φοιτητή προσφέρει ένα μοναδικό διαδικτυακό παζάρι διακοπών.

Επισκεφθείτε το και παζαρέψτε τις φετινές σας διακοπές προς ώφελος δικό σας και προς ώφελος του ξενοδόχου.

Read more »

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ UNESCO


* 911 μνημεία σε 151 χώρες απαρτίζουν την λίστα. Από αυτά, τα 704 είναι Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα 180 είναι Μνημεία Φυσικής Ομορφιάς, και τα 27 είναι μεικτά –ανήκουν δηλαδή και στις δύο κατηγορίες. 
* Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: έχει συνολικά 45. Ακολουθούν η Ισπανία με 42, η Κίνα με 40, η Γαλλία με 35, η Γερμανία με 33 και το Μεξικό με 31. 
* Η Ελλάδα έχει συνολικά 17 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Εξ αυτών, τα 15 είναι πολιτιστικής κληρονομιάς και δύο είναι μεικτά. 
* Ελάχιστες είναι οι χώρες του κόσμου που δεν διαθέτουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Ανάμεσά τους, η Βιρμανία, η Αγκόλα, η Σομαλία, το Τσαντ, η Γουιάνα της Λατινικής Αμερικής και το Κονγκό. 
* Για να συμπεριληφθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα μνημείο πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα δέκα κριτήρια της Unesco
  • Πέτρα - Ιορδανία
Επί αιώνες κρυμμένη στη σφαίρα του μύθου, σκεπασμένη από τη σκόνη του χρόνου και της ερήμου, η αρχαία μητρόπολη των Ναβαταίων φυλά ακόμα τα αρχέγονα μυστικά της, στα λαξευμένα στους κατακόκκινους βράχους κτίρια που οι εξερευνητές της ονόμασαν «θησαυροφυλάκιο» και «μοναστήρι». Ανάμεσα στην Ερυθρά και τη Νεκρά Θάλασσα, και κατοικημένη ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, η Πέτρα ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1985, για τον «μοναδικό συνδυασμό των αρχαίων ανατολίτικων παραδόσεων με την ελληνιστική αρχιτεκτονική». Αποτελεί σαφώς έναν από τους εντυπωσιακότερους, αλλά και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου: χρειάζεται το λιγότερο τρεις μέρες για να την γυρίσετε. 

  • Περσέπολις - Ιράν
Η πρωτεύουσα του βασιλείου των Αχαιμενιδών, κτισμένη το 518 π.Χ. από τον Δαρείο Α’, είναι σήμερα ένας απόκοσμα ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο μπορείς σχεδόν να αφουγκραστείς τον ψίθυρο της Ιστορίας. Βοηθά σε αυτό η πλήρης απουσία τουριστών (η διαδικασία για την ιρανική βίζα δεν είναι εύκολη υπόθεση) αλλά και το έρημο τοπίο που περιβάλλει τον χώρο. Τα εντυπωσιακότερα μνημεία του χώρου είναι το Παλάτι Apadana, του Δαρείου, η αίθουσα του θρόνου, που ξεκίνησε ο Ξέρξης και ολοκλήρωσε ο γιος του Αρταξέρξης, και οι τάφοι των βασιλέων –στους οποίους, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, είναι θαμμένοι ο Δαρείος, ο Ξέρξης, ο Αρταξέρξης και ο Δαρείος ο Β’. Η Περσέπολις ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς για την ιστορική σημασία των καλοδιατηρημένων μνημείων του χώρου το 1979. 


  • Μάτσου Πίτσου - Περού 
Κτισμένο σε υψόμετρο 2.430 μέτρων, στην καρδιά ενός τροπικού δάσους, το Μάτσου Πίτσου είναι πιθανότατα η πλέον εντυπωσιακή κατασκευή της Αυτοκρατορίας των Ίνκας. Τόσο η θέση του, στις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων, και το φυσικό περιβάλλον γύρω του, όσο και η εντυπωσιακή κατασκευή του, με τα γιγάντια τείχη, τα πλατώματα και τις ράμπες όλα λαξευμένα στους βράχους, οδήγησαν την Unesco να το ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1983. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μνημεία στον κόσμο. Ανησυχίες, μάλιστα, έχουν εκφραστεί σχετικά με την ζημιά που προκαλεί στο σχεδόν εξακοσίων ετών μνημείο η καθημερινή παρουσία χιλιάδων τουριστών. 



  • Ιστορικό Κέντρο Φλωρεντίας, Ιταλία 
Κτισμένη επάνω στα ερείπια Ετρουσκικού οικισμού, η Φλωρεντία, το σύμβολο της Αναγέννησης, αναδείχθηκε σε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο τον 15ο και τον 16ο αιώνα, υπό την κυριαρχία των Μεδίκων. Έξι αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτυπώνονται στον Καθεδρικό της Santa Maria del Fiore, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, την εκκλησία Santa Croce και τα Παλάτια Uffizi και Pitti, που φιλοξενούν έργα των Giotto, Brunelleschi, Botticelli και Michelangelo. Αυτά για την εγκυκλοπαιδική σας γνώση. Για να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους η Unesco ανακήρυξε το 1982 το υπέροχο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αρκεί να βολτάρετε για λίγο στα δρομάκια του. 



  • Ταζ Μαχάλ, Ινδία 
Ίσως να μην υπάρχει άλλο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς με τόσους θρύλους υφασμένους γύρω του. Φαινόμενο που εξηγείται, αν σκεφτεί κανείς πως το εντυπωσιακό Ταζ Μαχάλ κτίσθηκε στην Άγρα της Ινδίας μετά από εντολή του αυτοκράτορα Shah Jahan, εις μνήμη της συζύγου του, Mumtaz Mahal. Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κτισμένο χάριν έρωτος, και μάλιστα το μακρινό 1648; Αν αυτό δεν αποτελεί υλικό για θρύλους, τότε τι; Η υπέροχη ισλαμική αρχιτεκτονική του οκταγωνικού κτιρίου με τους τέσσερις μιναρέδες οδήγησε την Unesco να το συμπεριλάβει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς το 1982, θεωρώντας ότι πληροί το πρώτο κριτήριο («να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας»). 



  • Παλιά Πόλη Αβάνα - Κούβα
Η Αβάνα δεν είναι πόλη, είναι τρόπος ζωής. Αυτή, βέβαια, είναι η δική μας, υποκειμενική άποψη. Η αντικειμενικότερη Unesco έχει να πει πως, κτισμένη το 1519 από τους Ισπανούς, η Παλιά Πόλη της Αβάνα έχει να επιδείξει ένα ενδιαφέρον μείγμα μπαρόκ και νεοκλασικών μνημείων, καθώς και ένα ομογενές σύνολο κατοικιών με καμάρες, μπαλκόνια, σιδερένιες πόρτες και εσωτερικές αυλές. Αυτό σημαίνει πως πληροί τα κριτήρια iv και v («να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας» και «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης, ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών») για να ανακηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Όπερ και εγένετο, το 1982. 



  • Τσέσκι Κρουμλόβ - Τσεχία
Ναι, και το ιστορικό κέντρο της Πράγας αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά αυτό ίσως το ξέρετε. Εκείνο που μάλλον δεν ξέρετε είναι η πόλη - ζαχαρωτό, περί τα 160 χιλιόμετρα μακριά από την τσέχικη πρωτεύουσα, στις όχθες του ποταμού Vltava (Μολδάβα, επί το ελληνικότερο) ο οποίος διασχίζει επίσης την Πράγα. Η πόλη κτίσθηκε τον 13ο αιώνα, γύρω από ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο, η αρχιτεκτονική του οποίου ενσωματώνει στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά. Η μικρή μεσαιωνική πόλη έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα επτά και πλέον αιώνων μέχρι σήμερα, πράγμα που η Unesco θεώρησε αρκετό για να την συμπεριλάβει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς –αν και άργησε λιγάκι, το έκανε τελικά το 1992. 



  • Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου
Το μοναδικό από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που στέκεται ακόμη, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου χρονολογούνται από το 2630 π.Χ. έως το 1814 π.Χ. Οι περισσότερες κτίσθηκαν ως τάφοι για τους φαραώ, ενώ οι διασημότερες εξ αυτών, οι Πυραμίδες της Γκίζα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ανθρώπινες κατασκευές που έγιναν ποτέ. Η Unesco περιέλαβε τις Πυραμίδες στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς το 1979, θεωρώντας πως πληρούν τρία από τα δέκα κριτήρια. 



  • Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης - Τουρκία 
«Η Κωνσταντινούπολη σχετίζεται με τα κυριότερα πολιτικά, θρησκευτικά και καλλιτεχνικά γεγονότα των τελευταίων δύο χιλιάδων ετών» αναφέρει η Unesco στο επίσημο site της, σχετικά με την μοναδική πόλη στον κόσμο που δεν έχει μία αλλά τέσσερις διαφορετικές περιοχές της στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις προστατευόμενες από την Unesco ζώνες είναι: το Αρχαιολογικό Πάρκο Sultanahmet, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Ιππόδρομο, την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, η περιοχή γύρω από το Süleymaniye, η συνοικία Zeyrek, όπου βρίσκεται η Μονή του Παντοκράτορα, και η ζώνη των τειχών, με την Μονή της Χώρας. Στην ανακοίνωσή της, η Unesco επισημαίνει πως οι προστατευόμενες ιστορικές περιοχές και τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης απειλούνται από την διαρκώς αυξανόμενη μόλυνση και την εξάπλωση του σύγχρονου αστικού ιστού. 



  • Άνγκορ, Καμπότζη 
Και όχι Άνγκορ Βατ, όπως πιθανότατα σκεφτήκατε όταν διαβάσατε την προηγούμενη γραμμή. Ο μεγαλοπρεπής βουδιστικός ναός –που μάλλον είναι και ο πλέον αναγνωρίσιμος του κόσμου– αποτελεί μόνο μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Άνγκορ, το οποίο εκτείνεται σε τετρακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει τα σημαντικότερα μνημεία της Αυτοκρατορίας των Χμερ, από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα. Πέρα από την Άνγκορ Βατ, ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του χώρου είναι ο ναός Bayon, με τα αμέτρητα γλυπτά που συναποτελούν την διακόσμησή του. Αν και πληροί τέσσερα εκ των δέκα κριτηρίων, η Άνγκορ ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς μόλις το 1992. 

Read more »

Κ Α Λ Α Μ Α Τ Α & ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

20 Ιουνίου 2011



 
Έχω την τύχη να κατάγομαι απο αυτή την πανέμορφη πόλη αλλά και την ατυχία να ζω μακριά της...
Ίσως κάποτε καταφέρω να εγκατασταθώ μόνιμα...Όνειρο ζωής η μόνιμη εγκατάσταση για όλους τους Καλαματιανούς και όχι άδικα.
Η Καλαμάτα είναι μια απο τις πιο χαρισματικές πόλεις της Ελλάδας κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Όντας στην καρδιά του καταγάλανου Μεσσηνιακού κόλπου, και στους πρόποδες του επιβλητικού βουνού Ταϋγέτου, αποτελεί ένα παραδεισένιο τόπο για όσους μένουν εκεί. Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης άριστο ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά του Νομού Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Νομού, και όλοι οι ταξιδιωτικοί και πολιτιστικοί προορισμοί απέχουν το πολύ μία ώρα με το αυτοκίνητο.
Με το άνοιγμα των νέων δρόμων απέχει μόνο δύο ώρες απο την Αθήνα!!!
Και είναι ο τέλειος προορισμός για Σαββατοκύριακο αλλά και καλοκαιρινές διακοπές.
Είναι πολλά αυτά που μπορείς να δείς και να κάνεις στην όμορφη πόλη μου αλλά λόγω καλοκαιριού θα επικεντρωθώ στις καταπληκτικές της παραλίες....Με επισκέψεις όμως και στην Μεσσηνιακή Μάνη που εμείς οι Καλαματιανοί αγαπάμε και επισκεπτόμαστε με την πρώτη ευκαιρία....

Παραλία Καλαμάτας


Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας, είναι η παραλία που διαθέτει, και στην οποία μπορεί κανείς να πάει περπατώντας σε λίγα λεπτά ακόμα και από το κέντρο της πόλης. 
Η οδός Ναυαρίνου,  αποτελεί καταφύγιο για τους Καλαματιανούς πολίτες, αφού κάθε ώρα και στιγμή θα δείτε παρέες να κάνουν περίπατο και να κουβεντιάζουν δίπλα στη θάλασσα, είναι όχι μόνο ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα, αλλά και μία αξιοπρεπέστατη λύση για μπάνιο. 
Το καλοκαίρι, η παραλία της Καλαμάτας σφύζει από ζωή, τόσο την ημέρα όπου η μεγάλη σε μήκος παραλία γεμίζει από λουόμενους, αλλά και τη νύχτα, με νεαρές ηλικίες να γεμίζουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Κλασσικά ζαχαροπλαστεία και ψαροταβέρνες συνυπάρχουν με πλαζ ξενοδοχείων αλλά και με μη οργανωμένα τμήματα με αλμυρίκια, όπως συνυπάρχουν άλλωστε και οι ξένοι τουρίστες με τις ντόπιες οικογένειες και οι νεανικές παρέες με τα πιτσιρίκια που ψαρεύουν με καλάμια. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και βαθαίνει ομαλά, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου της εξασφαλίζει ζεστά και ήσυχα νερά. Η παραλία της Καλαμάτας είναι μη οργανωμένη, πλατιά, και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ
Έξι χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, λίγο πριν τη στροφή που οδηγεί προς τη Μεσσηνιακή Μάνη, βρίσκεται μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Καλαμάτας, η παραλία του Αλμυρού. Η παραλία είνα οργανωμένη, και μπορείτε να κάνετε διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι, wind surfing, ringo, ή να παίξετε στο γήπεδο beach volley σε ένα από τα παρακείμενα beach bar.  Στις ξαπλώστρες των beach bar, μπορείτε να απολαύσετε ποτό ή μεζέ, ή μπορείτε να γευματίσετε μετά το μπάνιο σε μία από τις κοντινές ταβέρνες. Το βράδυ, λειτουργεί νυχτερινό club με έντονους ρυθμούς μέχρι τα ξημερώματα.


ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, θα βρείτε την παραλία της Μικρής Μαντίνειας. Η παραλία αποτελείται από βότσαλο, και παρέχει ναυαγοσώστη στο κεντρικό της σημείο. Υπάρχει χώρος για στάθμευση δίπλα στην παραλία, ενώ είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς που θέλουν να φάνε αμέσως μετά τη θάλασσα, αφού πάνω από την παραλία υπάρχει πληθώρα από ταβέρνες που σχεδόν ακουμπάνε τη θάλασσα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΝΤΟΒΑΣ
12 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, και χωρίς να απομακρυνθούμε από τον παραλιακό δρόμο, θα βρούμε την παραλία της Σάντοβας, η οποία αποτελεί μία από τις πιο κοσμικές παραλίες κοντά στην Καλαμάτα. Η παραλία αποτελείται από ψιλή άμμο, με μικρό βότσαλο καθώς ξεκινάει η θάλασσα. Πάνω από την παραλία υπάρχει χώρος για parking, ο οποίος όμως δεν αρκεί το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν αρκετά μεγάλα beach bar που σερβίρουν ποτά σε ξαπλώστρες και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.


Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Κ Η         Μ Α Ν Η

ΠΑΡΑΛΙΑ ΡΙΤΣΑ
Ακριβώς στην είσοδο της Καρδαμύλης καθώς έρχεστε από Καλαμάτα, στο παλιό σχολείο, στρίψτε δεξιά, και θα βρείτε την παραλία Ριτσά. Η παραλία αποτελείται από λευκό χοντρό βότσαλο, και είναι εκτεθιμένη στον ήλιο, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποια ομπρέλα. Θα βρείτε χώρο για πάρκινγκ πάνω από την παραλία, ενώ υπάρχει και μία ταβέρνα μέσα σε ελαιόδεντρα με θέα στη θάλασσα. Το καλοκαίρι μπορείτε να ενοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΝΕΑ

Η παραλία του φονέα, είναι μία από τις πιο γνωστές "άγνωστες" παραλίες. Κατηφορίζοντας έναν χωματόδρομο, θα βρεθείτε σε έναν μικρό παράδεισο, με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο και βράχους να προσφέρουν φυσική σκιά.

Θα τη βρείτε λίγο έξω από την Καρδαμύλη κατευθυνόμενοι προς Αρεόπολη. Σε μία απότομη στροφή, όπου περνάτε πάνω από ένα γεφυράκι με κίτρινα κάγκελα, θα δείτε έναν ασφάλτινο και έναν χωμάτινο δρόμο να κατηφορίζουν. Μπορείτε να κατεβείτε με το αυτοκίνητο από τον ασφάλτινο δρόμο, όπου θα βρείτε και ένα χώρο παρκαρίσματος με αρκετά δέντρα.

Πάνω από την παραλία λειτουργεί καντίνα, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε δροσιστικά ποτά, ή αν πάρετε κάποιο μεζέ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ
Λίγα χιλιόμετρα μετά την Καρδαμύλη καθώς κατευθύνεστε προς Λακωνία, θα βρείτε στο δεξί σας χέρι έναν υπέροχο κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά, ο οποίος συνηθίζεται να ονομάζεται παραλία Δελφίνια. Η παραλία αποτελείται από άμμο και λεπτό βότσαλο, και έχει σχεδόν πάντα ήρεμα νερά, αφού την προστατεύει ο κόλπος. Πάνω από την παραλία υπάρχει οργανωμένο camping, ενώ η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω χωματόδρομου. Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει 300 μέτρα πριν την παραλία, από όπου και πρέπει να συνεχίσετε με τα πόδια.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ
 

Η παραλία της Καλογριάς, ακριβώς πριν τη Στούπα, είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Μεσσηνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώνει πολύ κόσμο τα καλοκαίρια, κυρίως τουρίστες, οπότε εάν αναζητάτε μία ήρεμη παραλία, τότε σίγουρα δεν είναι αυτή. Η παραλία αποτελείται από ψιλή χρυσαφένια άμμο, και είναι γεμάτη ξαπλώστρες και ομπρέλες από τα παρακείμενα beach bar. Μπορείτε να ενοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό, και υπάρχει γήπεδο beach volley στο κέντρο της παραλίας.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΥΠΑΣ
Η παραλία της Στούπας βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον κεντρικό δρόμο της Στούπας. Με χρυσή ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Ακριβώς πάνω από την παραλία βρίσκονται δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια καθώς και καταστήματα με αναμνηστικά αντικείμενα, σε ένα δρόμο που σφύζει από ζωή καθημερινά.


ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Το καταφύγιο,  είναι σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Αποτελεί ένα τοπία από πέτρινες πλάκες που εκτείνονται παράλληλα και σβήνουν μέσα στη θάλασσα. Το τοπίο είναι σίγουρα κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Εάν θελήσετε να μπείτε στη θάλασσα, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κύμα και πως έχετε ασφαλή έξοδο από τα βράχια, καθώς είναι αρκετά τα ατυχήματα που έχουν γίνει από άτομα που υποτίμησαν τον κίνδυνο.


ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΡΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ.
ΣΤΗν kaλαματα και στη ΜΑΝΗ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΛΑΛΑΓΓΙΑ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΝΤΟΠΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ (ΠΑΣΤΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ), ΜΥΖΗΘΡΕΣ, ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΓΛΥΚΑ (ΔΙΠΛΕΣ, ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ), ΜΕΛΙ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ, ΕΛΙΕΣ, ΣΦΕΛΑ (ΝΤΟΠΙΟ ΤΥΡΙ), ΠΑΣΤΕΛΙ. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ (ΡΙΓΑΝΗ, ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ) ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΥΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.

anakaλυψτε την καλαματα 
&
την μεσσηνιακη μανη 
&
καλα ταξιδια!!!



Read more »

M Y K O N O S SECRETS

18 Ιουνίου 2011


ΜΥΚONOS SECRETS
  • Το πιο spicy μεξικάνικο: Στο Appaloosa. Εδώ σερβίρονται και ethnic πιάτα από διάφορα μέρη του κόσμου (Μαυρογένους 11, Γουμενιό, τηλ. 22890 27086).
  • Αργεντίνικα κρέατα: Σε ένα αυθεντικό steak house, το Uno con Carne στη Χώρα (Πανάχρα, τηλ. 22890 24020, www.unoconcarne.gr).
  • Τα καλύτερα σάντουιτς: Στο Piccolo, στην καρδιά της Χώρας (Δρακοπούλου 18, τηλ. 22890 22208).
  • Αυθεντικό Bellini: Στο ένα και μοναδικό τραπεζάκι του Joy (Ματογιάννι, τηλ. 22890 24114).
  • Chocolate ή Τοffee Martini: Στο bar του Gola, από τα χέρια του ειδήμονα barman Oscar Gibertoni (Νέος Περιφερειακός, Δραφάκι, τηλ. 22890 23010, www.gola.gr).
  • Παραπορτιανό: Το μοναδικό κρασί που παράγεται στη Μύκονο, στον οικολογικό αμπελώνα του Νίκου Ασημομύτη. Πωλείται σε όλα τα σουπερμάρκετ και τις κάβες του νησιού (Περιοχή Μαού, Άνω Μερά, τηλ. 22890 71927, 71740, Νίκος Ασημομύτης: 6974 120069, Σπύρος Σκλήβας: 6955 660037).
  • Παραδοσιακά σκουλαρίκια: Στο Mykonos Gold της οικογένειας Μιχαηλίδη (τηλ. 22890 22649).
  • Χειροποίητα σανδάλια: Στον Λιοντή, στο Ματογιάννι (τηλ. 22890 23482).
  • Χειροποίητες μπλούζες: Στην περιοχή Κάστρο, στο Ioanna's Since 1972 (τηλ. 22890 24772).
  • Ζωγραφισμένα ρούχα και αξεσουάρ: Στο Box (Αγίου Ευθυμίου, τηλ. 22890 25964).
  • Παρεό από το Μπαλί: Στο El Pareo του Λουκά Δούκα (Μαλαματένιας, τηλ. 6944 535469).
  • Δερμάτινα αξεσουάρ: Σε περίτεχνα σχέδια, στο Surreal (Δρακοπούλου 1, τηλ. 22890 28323, www.surreal.gr).
  • Χειροποίητα αμυγδαλωτά: Στο παραδοσιακό εργαστήριο του Ευθυμίου. Στο μαγαζάκι του μπορείτε ακόμα να βρείτε μπισκότο και καλαθάκι -δύο άλλα τοπικά γλυκίσματα- καθώς και την παραδοσιακή σουμάδα (Χώρα, τηλ. 22890 22281).
  • Καλής ποιότητας λούζα, καθώς και παραδοσιακά μυκονιάτικα λουκάνικα: Στο κρεοπωλείο Ο Μαδούπας. Πρόκειται για έδεσμα που προέρχεται από το μέρος του χοίρου που δίνει το φιλέτο (Γιαλός, τηλ. 22890 22250).Κοπανιστή: Στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη στην Άνω Μερά. Θα συνοδεύσετε το εξαιρετικό αυτό πικάντικο τυρί με μόστρα (παξιμάδι) και ντομάτα, και απλά θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! (Τ.Θ. 1018, τηλ. 22890 71425)

Μύκονος "Semelli" 2009

AΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ &  KAΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Read more »

P A R O S SECRETS

17 Ιουνίου 2011



PAROS SECRETS
  • Το ψωμί ολικής αλέσεως, με το οποίο προμηθεύει αρκετά εστιατόρια στην Αθήνα ο κος Νίκος, ιδιοκτήτης του μοναδικού ξυλόφουρνου στο νησί. Θα τον βρείτε στο δρόμο που οδηγεί από τη Νάουσα στις Λεύκες. (Τηλ. 22840 52750).
  • Ο εορτασμός του Αγίου Φανουρίου, στο μικρό εκκλησάκι που υπάρχει στην ταβέρνα Βεντουρής, στον Αμπελά, στις 26-27 Αυγούστου. Τότε η ζωντανή μουσική και ο χορός έχουν την τιμητική τους. Μην το χάσετε! (Τηλ. 22840 51324)
  • Χειροποίητα ζυμαρικά, φυτικά καλλυντικά και προϊόντα με βασικό συστατικό την ελιά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε στο Δίστρατο, στην καρδιά της Παροικιάς. (Τηλ. 22840 25175)
  • Η λαχταριστή σοκολατόπιτα στο παραδοσιακό cafe-ζαχαροπλαστείο Αγγελαντώνης, στην πλατεία των Λευκών κάνει θραύση! Δοκιμάστε την! (Τηλ. 6945 930304)
  • Στο μοναδικό καρνάγιο του νησιού, λίγο μετά τις Κολυμπήθρες, θα συναντήσετε τον Στάθη. Από 10 χρονών ασχολείται με την επισκευή παλιών καϊκιών και μέσα από την τέχνη του τους δίνει ζωή!
  • Ο Φάρος, που θα τον προσεγγίσετε μέσω του χωματόδρομου μετά το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στις Κολυμπήθρες. Από εδώ η θέα στο Αιγαίο είναι απλώς εκπληκτική.
  • Οι σπιτικές νοστιμιές από την «Πεζούλα της λιχουδιάς» στις Λεύκες. Προτιμήστε γλυκό κουταλιού μήλο, μαρμελάδα πορτοκάλι και λικέρ ρόδι. (Τηλ. 22840 43189)
  • Το ξενοδοχείο Astir of Paros στις Κολυμπήθρες. Μια διανυκτέρευση εδώ είναι αρκετή για να «ταξιδέψετε» σε τροπικά μέρη. Ο εξωτικός του κήπος με τους πανύψηλους φοίνικες είναι ανεπανάληπτος! (Τηλ. 22840 51976)
  • Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο της Παροικιάς, που λειτουργεί μόνο κατά την ονομαστική εορτή του, φημίζεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες της.
Στα στενά της Παροικιάς 2008

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟ  & ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!!!

Read more »

C O S SECRETS




COS SECRETS
ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ: Από τη στροφή Παλαπάνη, στον παραδοσιακό οικισμό της Ζιας, στους πρόποδες του Δικαίου όρους. Ακολουθήστε το καραβάνι των αμαξιών για 17 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και πατήστε on στη μηχανή σας. Επίδοξοι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι κρέμονται από το λιθόχτιστο τοιχάκι, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Ο ήλιος σβήνει πίσω από την Κάλυμνο, ενώ η βραχονησίδα Πλάτη, η Ψέριμος, τα Ίμια και τα γειτονικά τουρκικά παράλια βάφονται στις μαβιές αποχρώσεις της δύσης...
ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΡΑΤΖΙΑΣ: Στην είσοδο του λιμανιού στέκει ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της πόλης. Χτισμένο σε στρατηγικό σημείο από τους Ιωαννίτες Ιππότες, εξασφάλιζε τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων στην απέναντι μικρασιατική ακτή. (Ώρες Λειτουργίας: 08.30-15.00, τιμή εισόδου: €3)
ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Το μακροβιότερο μνημείο της Κω συγκεντρώνει ημερησίως πάνω από 500 άτομα, που επισκέπτονται το σημαντικότερο ιερό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Τα τρία επίπεδά του εντυπωσιάζουν και η θέα στη θάλασσα από τα τελευταία σκαλοπάτια προκαλεί δέος. (Ώρες Λειτουργίας: 08.30-15.00, τιμή εισόδου: €4)
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ: Στο Παλαιό Πυλί, που έχει χαρακτηριστεί και «μικρός Μυστράς της Δωδεκανήσου». Το φυσικό οχυρό είναι χτισμένο σε έναν απόκρημνο λόφο, εκεί που ο ήχος της απόλυτης σιγής είναι εντυπωσιακός...
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ: Στο κέντρο του νησιού θα... πέσετε επάνω στο εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό Κάστρο της Αντιμάχειας. Αν περνάτε από την περιοχή βράδυ, θα συμφωνήσετε ότι ο μεταμεσονύχτιος φωτισμός το καθιστά ακόμα πιο επιβλητικό.
ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ: Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης βρίσκεται στο τέλος της ακτής Κουντουριώτη, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο. Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης -στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής- έχει περιφέρεια 10 μ. και δεσπόζει στην ίδια θέση 2.400 χρόνια.
ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ: Περίπου εκατό από τα συνολικά 256 φαρμακευτικά φυτά που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή -αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούσε ο ξακουστός Κώος ιατρός στις θεραπευτικές αγωγές κατά τον 4ο αι. π.Χ.- συγκεντρώθηκαν προς τέρψιν του ευρύ κοινού. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο αναπτύσσεται στον περιβάλλοντα χώρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος και πρόκειται να ολοκληρωθεί με τη δημιουργία υπαίθριου μουσείου και συνδετικού μονοπατιού με το Ασκληπιείο. Οι εργασίες συνεχίζονται, η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά αν ενδιαφέρεστε για μια ξενάγηση, προτιμήστε να τον επισκεφθείτε 09.00-13.00 (Πλατάνι,Κως, τηλ. 22420 22131, www.ihfk.gr)
ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ: Ο Ασώματος, το παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του Δικαίου Όρους, ερημώνει. Τα πλακόστρωτα σοκάκια έχουν αδειάσει, τα σπίτια στέκουν μισοκατεδαφισμένα ή κλειδαμπαρωμένα κι εμείς, ολομόναχοι, απολαμβάνουμε το μεγαλύτερο προσόν του∙ την πανοραμική θέα σε όλο το νησί.
ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΧΩΡΙ: Το Πλατάνι ή, αλλιώς, Κερμεντές -6 χλμ. ΝΔ της Κω-, είναι το «σπίτι» των 1.500 μουσουλμάνων του νησιού, φημισμένο, επίσης, για το καλό φαγητό. Εκεί παρασκευάζεται και το διάσημο γλυκό ντοματάκι. Γυναίκες όλων των ηλικιών, μαζεύονται στις σκιερές αυλές και ολημερίς καθαρίζουν ντομάτες. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες, για τον οποίο η χωριάτικη σαλάτα λείπει σχεδόν πάντα από το μεσημεριανό τους τραπέζι!
ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΟΚΑΚΙΑ: Με αφετηρία το τζαμί Ντεφτερντάρ στην πλατεία Ελευθερίας, ανηφορίστε την οδό Ηφαίστου -λίγο αργότερα μετονομάζεται σε Απελλού- και χαθείτε στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης. Αψεγάδιαστα λευκά σπίτια, μιναρέδες και αρχαία ερείπια μπλέκονται στο διάβα σας, επιβεβαιώνοντας την πολυπολιτισμική όψη του νησιού. Φυσικά, όταν πέφτει η νύχτα, το σκηνικό αλλάζει, αφού τα ίδια σοκάκια «σύρουν» το χορό της βραδινής διασκέδασης...
ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ: Ένα είναι το μέρος· η Μαρίνα της Κω. Ενδείκνυται για περιπάτους με φόντο τα αραγμένα κότερα, για καφέ, παρέα με τη «high society» της πόλης, ή απλά για χάζι στην upper class περατζάδα.


ΚΑΦΕΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑΣ
Στο μοναδικό παραλιακό μουσικό καφεμεζεδοπωλείο με ροκ διαθέσεις, θα βρεις τη Βάλια. Είναι βέρα Κρητικιά, λατρεύει την Κω και, όταν δεν καβαλάει τη Harley, σου προσφέρει καφεδάκι στην άμμο ή στις άνετες ξαπλώστρες. Να δοκιμάσεις εξαίρετους λαχανοντολμάδες, διαβολοκεφτέδες και -αν αντέχεις- να πιεις και hand-made ρακόμελο. Διοργανώνει live, jazz και rock βραδιές με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Κώς 2008

 ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΚΩ & ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ !!!

Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...