Ταξίδι: Κλείνοντας εισιτήριο μέσω Internet

19 Μαρτίου 2010

Θα κλείσεις εισιτήριο μόνος σου! Όλη μέρα στο internet, κλικ εδώ…. Κλικ εκεί… και πετυχαίνεις «λαβράκι»! Αεροπορικό εισιτήριο 52€ για Μιλάνο!!! Όντως, είναι μια άκρως δελεαστική τιμή. Μην τσιμπάς - ψάξτο λίγο και θα βρεθείς προ εκπλήξεως!
Οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες μπορεί να φαίνονται οικονομικές αλλά ίσως τελικά δεν είναι, αν υπολογίσει κανείς ότι από την πρώτη τιμή που ανακοινώνουν, και είναι συνήθως για απλή διαδρομή (και όχι με επιστροφή), ακολουθούν μια σειρά από κρυφές χρεώσεις, που στο σύνολό τους ανεβάζουν την τιμή ακόμη και κατά 15%!
Σε όλες τις low cost αεροπορικές οι τιμές που μπορεί να πετύχεις εξαρτώνται από την ώρα, την ημέρα και φυσικά, το έγκαιρο της κράτησης. Κάνε το τεστ. Προσπάθησε να τσεκάρεις το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου σε διάστημα ενός οκταώρου! Θα εντυπωσιαστείς πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα ποσά ανά μισάωρο (ναι! δεν είναι υπερβολή!) και πώς η πρώτη τιμή των 162€ με επιστροφή που βρήκες στις 09.00 εξαφανίζεται ως δια μαγείας μέχρι το μεσημέρι, για να φτάσει να κλείσεις τελικά το εισιτήριο στα 202€!
Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές χρεώσεις που ενώ δεν θα χρεώνονταν έξτρα αν επέλεγε κανείς μια κανονική πτήση (αποσκευές και γεύματα). Παίρνοντας για παράδειγμα την Easyjet, πέραν της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου – που δεν περιλαμβάνει κανένα γεύμα στη διάρκεια της πτήσης, στις κανονικές πτήσεις υπάρχει έστω και ένα σνακ - χρεώνονται επιπλέον οι αποσκευές στα 22€ έκαστη, αν πληρώσεις μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, το ποσό επιβαρύνεται με χρέωση κράτησης 4,00 € και όσες πληρωμές πραγματοποιούνται με Visa Credit Card, MasterCard, Diners Club, American Express, UATP/Airplus έχουν πρόσθετη χρέωση ύψους 2,5% επί της συνολικής αξίας συναλλαγής, με ελάχιστη χρέωση ύψους 5,50 €. Έτσι, μια πτήση για Μιλάνο ξεκινά από 106€ χωρίς αποσκευές + €22 για μία αποσκευή + 9,5€ για χρέωση με κάρτα = 138€ περίπου.
Όλες οι κρατήσεις μέσω διαδικτύου χρεώνονται με κόστος συναλλαγής, που κυμαίνεται στα €10.
Kαι ίσως το πιο σημαντικό! Άπαξ και το έκλεισες, δεν έχει επιστροφή… Που λέει ο λόγος δηλαδή… Οι πολύ οικονομικές τιμές προσφέρονται σε συγκεκριμένες θέσεις και δεν εξαργυρώνονται σε περίπτωση ακύρωσης. Από τη μια είναι άκρως δεσμευτικό, αλλά από την άλλη, είναι και ένας τρόπος για να μην αλλάξεις γνώμη!
Φυσικά, ανάλογος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται όταν αποφασίζεις να κλείσεις ξενοδοχείο μέσω διαδικτύου. Πλέον, πολλά ξενοδοχεία δημοσιεύουν τιμές χωρίς πρωινό, για να είναι πιο ανταγωνιστικά. Επίσης, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες δωματίων, με διαφορές ακόμη και ανάμεσα σε δίκλινα ή μονόκλινα. Για παράδειγμα, υπάρχουν μονόκλινα με λουτρό εντός ή εκτός δωματίου, αλλά και δίκλινα απλά ή superior. Συχνά οι διαφορές είναι ελάχιστα τετραγωνικά ή η καλύτερη θέα που προσφέρουν.
Επίσης, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στον όρο «πρωινό». Άλλο continental, άλλο American buffet. Αλλά και μπουφέ από μπουφέ έχει τεράστια διαφορά. Τα πρωινά στα ξενοδοχεία στην Ευρώπη δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα των ξενοδοχείων στην Άπω Ανατολή, και σε ποικιλία και σε μέγεθος.
Πού αλλού θα ανακαλύψεις κρυφές χρεώσεις;
- Οι δημοσιευμένες τιμές στα οργανωμένα, ομαδικά ταξίδια δεν περιλαμβάνουν ποτέ τους φόρους αεροδρομίων, λιμενικά τέλη (αν πρόκειται για κρουαζιέρες) ή φιλοδωρήματα. Έτσι, στην αρχική τιμή, θα σου ζητηθούν επιπλέον ποσά που πρέπει να διευκρινήσεις πριν την αναχώρηση. Για παράδειγμα, μια εκδρομή για Μπάλι που ξεκινά από €700 το άτομο, θα κοστίσει επιπλέον 300€ με τους φόρους αεροδρομίων.
- Στις κρουαζιέρες δεν περιλαμβάνονται ποτέ στην τιμή τα φιλοδωρήματα, που ρυθμίζονται από την ίδια την εταιρία και καταβάλλονται εντός του πλοίου. Αυτό το ποσό αφορά το προσωπικό του πλοίου, που θα φροντίζει καθημερινά την καμπίνα αλλά και την εξυπηρέτησή σας στο κρουαζιερόπλοιο. Μέχρι στιγμής το ποσό ήταν συγκεκριμένο και ανέρχεται στα 10$ το άτομο την ημέρα.
- Πέραν της ασφάλειας αστικής και επαγγελματικής ευθύνης που καλείται κάθε πρακτορείο να συμπεριλαμβάνει στο ταξιδιωτικό πακέτο, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι low cost αεροπορικές εταιρίες προτείνουν προαιρετικό/α πακέτο/α ταξιδιωτικής ασφάλειας σε εξαιρετικά χαμηλό πρόσθετο κόστος, για επιβάτες που θέλουν να καλυφθούν για έκτακτα ιατρικά συμβάντα, καθυστέρηση αναχώρησης, απώλεια αναχώρησης, ακύρωση και περικοπή ταξιδιού, αποσκευές και άλλες καλύψεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ενδεικτικά ισχύει το ποσό των 16€ για καλύψεις ιατροφαρμακευτικές, ακύρωσης πτήσεων, απώλειας ή καταστροφής αποσκευών, κ.λ.π. Και αυτό το ποσό είναι επιπλέον της τιμής της εκδρομής.
- Ο καιρός που οι διοργανωτές περιλάμβαναν αχθοφορικά στο πακέτο που πουλούσαν έχει περάσει ανεπιστρεπτεί, κυρίως λόγω της περικοπής των δαπανών για να γίνονται ανταγωνιστικά τα πακέτα. Ωστόσο, ακόμη και αν περιλαμβάνονται, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι δεν αφορούν σε 4-5 αποσκευές ανά άτομο, αλλά μία μέτρια βαλίτσα ανά ταξιδιώτη.
- Στις οργανωμένες εκδρομές τις περισσότερες φορές οι λέξεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Συνήθως, όταν μιλάμε για περιήγηση, είναι μόνο εξωτερικά, συχνά ακόμη χωρίς να κατέβει το γκρουπ από το πούλμαν, αλλά περνώντας μπροστά από τα αξιοθέατα, με μειωμένη ταχύτητα και με τον ξεναγό να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ξενάγηση είναι κάτι διαφορετικό. Εδώ υπάρχει το ανέβα- κατέβα από το πούλμαν και είσοδος σε διάφορους χώρους που δεν υπάρχει εισιτήριο. Το εισιτήριο εισόδου στα μουσεία δεν περιλαμβάνεται πλέον στις οργανωμένες εκδρομές, τουλάχιστον στην πλειοψηφία αυτών.

men's lounge

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...