Τα 10 καλύτερα «υπόγεια» ταξίδια...

12 Φεβρουαρίου 2011



Μετά και τη διάσωση των 33ων μεταλλωρύχων στη Χιλή, αποδείχτηκε ότι τελικά τα υπόγεια... διαμερίσματα της γης δεν είναι και τελείως αφιλόξενα. Ή τουλάχιστον είναι ενδιαφέροντα. Θέλετε να μάθετε τα πιο εκπληκτικά υπόγεια αξιοθέατα του κόσμου σύμφωνα με το LonelyPlanet;
1.Υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, Τουρκία
Οι υπόγειες πόλεις στην Καππαδοκία είναι πάρα πολλές (τουλάχιστον 200 με δύο επίπεδα και 40 με τρία και πάνω) και χρονολογούνται τον 7ο αι. π.Χ. ή και νωρίτερα. Δημιουργήθηκαν ως οχυρά για να προστατεύουν τους πολίτες σε περίπτωση επιδρομών των εχθρών. Οι πιο γνωστές είναι οι Kaymaklı, Derinkuyu και Özlüce. Παντού μπορείτε να δείτε σημάδια ζωής όπως δωμάτια για την αποθήκευση τροφίμων, κουζίνες, στάβλους, εργαστήρια κρασιού κ.τ.λ.
2.Σπηλιές Sagada Burial, Φιλιππίνες
Μια επίσκεψη στο σπήλαιο Sumaging θα σας κάνει να ζήσετε την περιπέτεια και να νιώσετε ως άλλος Indiana Jones. Θα πρέπει να συρθείτε μέσα από στενά περάσματα, να περάσετε από μονοπάτια με νερό και να σκαρφαλώσετε βαθιές χαράδρες. Οι ξεναγοί θα σας οδηγούν με λάμπες υγραερίου. Όταν φτάσετε στο γειτονικό σπήλαιο Burial, θα μπορέσετε να θαυμάσετε τα εκατοντάδων ετών ξύλινα φέρετρα.
3.Σπήλαιο Font De Gaume, Γαλλία
Η κοιλάδα Vézère στη Γαλλία, κοσμείται από προϊστορικά βράχια, αλλά αυτό το σπήλαιο είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει, καθώς είναι γεμάτο από τις πιο εντυπωσιακές ζωγραφιές, ακόμη ανοιχτές για το κοινό. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάζει από κοντά εκατοντάδες φιγούρες μαμούθ, βισώνων, αλόγων, ψαριών κ.ά. και να δει από κοντά ποιες ήταν οι ασχολίες του ανθρώπου του Κρο-Μανιόν, πριν από 14.000 χρόνια.
4.Καταρράκτης και σπηλιές Waitomo, Νέα Ζηλανδία
Φανταστείτε να περνάτε μέσα από έναν καταρράκτη, να διασχίζετε σήρραγες και σπηλιές και ξαφνικά να βρίσκεστε σε ένα σημείο γεμάτο από πυγολαμπίδες, οι οποίες δίνουν την αίσθηση έναστρου νυχτερινού ουρανού. Το υπόγειο ποτάμι προσφέρει μια μαγευτική και... παγωμένη εμπειρία rafting για πιο τολμηρούς!
5.Σπηλιές Pathet Lao, Λάος
Οι σπηλιές αποτελούν τις καλύτερες κρυψώνες την περίοδο πολέμων. Στα 1964, ο Pathet Lao, ένας κομμουνιστικός οργανισμός στο Λάος, μετέφερε το αρχηγείο του σε μια σειρά σπηλαίων κοντά στο Vieng Xai, σε μια στενή κοιλάδα, σχεδόν απρόσβλητη. Έξι από αυτά τα σπήλαια είναι σήμερα επισκέψιμα. Οι επισκέπτες τους μπορούν να θαυμάσουν γραφεία, αγορές, ναούς και τη διακόσμηση των χώρων με εικόνες του Λένιν και του Τσε Γκεβάρα.
6.Ορυχεία Shaft 14, Νότια Αφρική
Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, μπορείτε να επισκεφτείτε το πιο βαθύ ορυχείο του κόσμου, το Shaft 14 και να φανταστείτε την εξαντλητική εργασία όσων δούλευαν εκεί. Όταν άνοιξε το ορυχείο το 1897, φωτιζόταν μόνο από το φως των κεριών, επικρατούσε θερμοκρασία 40 βαθμών κελσίου και εκλύονταν επικίνδυνα αέρια.
7.Κανό στη σπηλιά Barton Creek, Μπελίζε
Σύμφωνα με πολλούς, το σύστημα σπηλαίων στο Μπελίζε, είναι ίσως το εντυπωσιακότερο στον κόσμο. Για τους αρχαίους Μάγια αποτελούσαν την είσοδο στον κάτω κόσμο, όπου ζούσαν οι θεοί και δέχονταν θυσίες. Μια από τις καλύτερες είναι η σπηλιά Barton Creek, την οποία διασχίζει κανείς με κανό και όπου θα δει κομμάτια από αγγεία και οστά ανθρώπων που θάφτηκαν εκεί. Ίσως για αυτό τα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «το μέρος του φόβου».
8.Υπόγεια διανυκτέρευση στο Coober Pedy, Νότια Αυστραλία
Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αυστραλίας και είναι γνωστή ως «η πρωτεύουσα του κόσμου του οπαλίου», καθώς σχεδόν το 95% από το ορυκτό οπάλιο της παγκόσμιας παραγωγής, προέρχεται από τα τοπικά ορυχεία. Για τους Αβοριγίνες το όνομα σήμαινε «η τρύπα στο έδαφος του λευκού ανθρώπου». Πολλά σπίτια, μαγαζιά, εκκλησίες κ.τ.λ. είναι φτιαγμένα σε λάκκους για να προστατεύονται από το ακραίο κλίμα της περιοχής (όταν η θερμοκρασία έξω ήταν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου, κάτω από αυτό ήταν πολύ χαμηλότερη και παρέμενε σχεδόν σταθερή όλο το χρόνο).
9.Οι κατακόμβες του Παρισιού, Γαλλία
Οι κατακόμβες του Παρισιού δημιουργήθηκαν τον 18ο αιώνα, όταν το Παρίσι άρχισε να επεκτείνεται σημαντικά, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να λυθεί το πρόβλημα των γεμάτων νεκροταφείων, με το να τοποθετούνται εκεί τα λείψανα των νεκρών. Το 1785 ξεκίνησε η μεταφορά των λειψάνων, 20 μέτρα κάτω από τους δρόμους της πόλης και διατηρήθηκε για περίπου 100 χρόνια. Από τα 300 χλμ των τούνελ, τα 2 είναι ανοιχτά για το κοινό.
10.Ξενοδοχείο Sidi Driss, Τυνησία
Το χωριό Matmata, στην έρημο της Τυνησίας, είναι ένα ακόμη μέρος που προτιμάει «βυθισμένα» κτίσματα για να προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ξενοδοχείο Sidi Driss όμως είναι αξιοθέατο για έναν ακόμη λόγο: χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα των ταινιών Star Wars, ως ένα σουρεαλιστικός χώρος διαμονής.

pigi: click@life

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...