Το δίλημμα του ταξιδιώτη: Μόνος ή με γκρουπ;

25 Φεβρουαρίου 2011




















Οι προσφορές των ταξιδιωτικών γραφείων φαίνονται συχνά δελεαστικές. Περνώντας έξω από κάποιο, σίγουρα θα κοντοσταθήκατε για να πάρετε μια ιδέα των τιμών που θα μπορούσαν να σας φέρουν πιο κοντά στον προορισμό των ονείρων σας. Σκεφτήκατε όμως μήπως στο πακέτο του γκρουπ περιλαμβάνονται και μειονεκτήματα, τα οποία θα σας βγάλουν την απόδραση ξινή; Συγκεντρώσαμε τα υπέρ και τα κατά του «ομαδικού» και του «ανεξάρτητου» ταξιδιού, ζητώντας την γνώμη ανθρώπων που… έπαθαν και έμαθαν. 


Το λεωφορείο αναχωρεί… Η οργανωμένη εκδρομή με ταξιδιωτικό γραφείο αποτελεί καλή λύση για τους ταξιδιώτες οι οποίοι είναι -ως γνήσιοι Έλληνες- θιασώτες της «τελευταίας στιγμής». Σε αυτή την περίπτωση, αν κάποιος επέλεγε να κλείσει μόνος του ναύλα και διαμονή, θα του κόστιζε ο κούκος αηδόνι. Αυτό είναι και το πρωταρχικό πλεονέκτημα ενός ταξιδιωτικού… «group therapy»: μπορείτε να βρείτε προσφορές που θα σας γλιτώσουν από κόπο και χρήμα. 

Φυσικά, τα γκρουπ συνοδεύονται από συνοδό και ξεναγό, ο οποίος γνωρίζει τα πάντα για τον προορισμό και σας προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του, καθοδηγώντας σας στα κυριότερα αξιοθέατα. Και πάλιαποταμιεύετε ιδρώτα, καθισμένοι άνετα στην αναπαυτική θέση σας, αφήνοντας σε άλλους το καθήκον του τριγυρίσματος, της έκδοσης εισιτηρίων και της συνεννόησης σε ξένη γλώσσα, ενώ εσείς το μόνο που κάνετε είναι να πατάτε το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής. 

Η ασφάλεια είναι από τους κυριότερους λόγους που επιλέγονται τα οργανωμένα ταξίδια, καθώς ένα αξιοπρεπές γραφείο εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή του ταξιδιού και η παρουσία πολλών συμπατριωτών στην «ξενιτιά», αν ο προορισμός είναι στο εξωτερικό, αν μη τι άλλο προσφέρει αίσθημα σιγουριάς και άνεσης. Αντίθετα, αν έχεις ζωστεί το σακίδιο πλάτης και ταξιδεύεις μόνος σου, μάλλον αισθάνεσαι πιο ευάλωτος και μόνος σε μία άγνωστη περιοχή. 

Πολλά από τα ταξιδιωτικά πακέτα που προσφέρονται, συμπεριλαμβάνουν ορισμένα από τα γεύματα της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά ευρώ από τον προϋπολογισμό σας για πρόσθετα έξοδα. 

Τα θετικά του οργανωμένου ταξιδιού ολοκληρώνονται με την διαπίστωση ότι ένα γκρουπ συνεπάγεται την παρουσία πολλών ανθρώπων, άρα και αυξημένων πιθανοτήτων να ανοίξετε τον κύκλο γνωριμιών σας ή απλώς να βρείτε καλή παρέα για να περάσετε ευχάριστα την αναγκαστική συμβίωση του ταξιδιού. 

Ετοιμάζω ταξίδι… μοναχά για πάρτη μου Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν θα αντάλλασε με τίποτα την ανεξαρτησία ενός ταξιδιού, σχεδιασμένου στα μέτρα του από τον ίδιο. Ενδεικτικά: 
- Με το ταξιδιωτικό γραφείο θα πάτε στα υπερβολικά τουριστικά μέρη, χάνοντας τους μικρούς κρυμμένους θησαυρούς και τις βόλτες που θα θέλατε να κάνετε. Η ηλικιωμένη κυρία στο μπροστινό κάθισμα, όμως, έχει αντίθετη άποψη για τον ορισμό της διασκέδασης. 
Οι είσοδοι στα μουσεία και τα αξιοθέατα δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του πακέτου, άρα το ποσό που θα πληρώσετε στο ταξιδιωτικό γραφείο δεν είναι το μοναδικό budget που θα χρειαστείτε. Αντίθετα, μόνοι σας, διαλέγετε εσείς σε ποια μουσεία θέλετε να ξεναγηθείτε και γλιτώνετε τα περιττά έξοδα. 
Θέλετε ένα ευέλικτο πρόγραμμα και να ακολουθείτε τους δικούς σας ρυθμούς χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στα ταξίδια με γκρουπ, όπου το «άγχος του λεωφορείου» και οι διορίες για ψώνια σας χαλούν την χαλαρή διάθεση. Όχι, δεν χρειάζεστε μόνο μιάμιση ώρα για να γυρίσετε την αγορά του Παρισιού. 
- Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που οι «self-service» οργανώσεις ταξιδιών συμφέρουν είναι η προοπτική του «early booking». Αν γνωρίζετε πόσοι και πού θέλετε να πάτε αρκετούς μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού, οι τιμές που θα βρείτε μόνοι σας στα site των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχείων πιθανώς να σας κάνουν να βγάλετε κοροϊδευτικά την γλώσσα στους τιμοκαταλόγους των ταξιδιωτικών γραφείων. 

Η δική σας γνώμη Επειδή στην θεωρία όλα φαίνονται πιθανά, ρωτήσαμε «έμπειρους» από ταξιδιωτικές περιπέτειες φίλους να μας εκμυστηρευτούν την εμπειρία τους από τους δύο τύπους εκδρομών, φανερώνοντάς μας στην πράξη τι ισχύει για αυτές. 

«Επέλεξα να πάω με φίλους μου στην Κωνσταντινούπολη με γκρουπ ταξιδιωτικού γραφείου», μας λέει ο Κωνσταντίνος, 28 ετών. «Για μία φορά καλά ήταν», αναφέρει, «αλλά δύσκολα θα το ξαναεπιχειρούσα. Γυναίκες να μαλώνουν για το ποια θα πάρει την καλύτερη θέση στο πούλμαν, φασαρίες και αναγκαστικές έξοδοι σε φολκλόρ μαγαζιά κ.α. μας έπεισαν ότι είναι καλύτερα να ταξιδεύουμε μόνοι μας». 
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η Χριστίνα, 23 ετών, κοιτάζοντας το ζήτημα από την άλλη πλευρά. Η Χριστίνα με τις φίλες της επέλεξαν να κλείσουν μόνες τους αεροπορικά εισιτήρια και hostel για τηνΒαρκελώνη τον Αύγουστο που μας πέρασε. 

«Ήμασταν ανάμεσα σε γκρουπ για Τυνησία ή ανεξάρτητα στην Βαρκελώνη. Τελικά δεν το μετάνιωσα, γιατί πιστεύω ότι το γκρουπ σε δεσμεύει», αναφέρει η Χριστίνα προσθέτοντας: «Θέλαμε να κανονίζουμε μόνες μας το πρόγραμμά μας, ενώ γλιτώσαμε γύρω στα 180 ευρώ, αφού πληρώσαμε 470 ευρώ για έξι ημέρες, ενώ ένα αντίστοιχο πακέτο ταξιδιωτικού γραφείου κόστιζε τουλάχιστον 650 ευρώ». 
Ο προορισμός παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για την απόφαση στο δίλημμα «γκρουπ ή όχι» σύμφωνα με την Χριστίνα: «Σε μία ευρωπαϊκή πόλη μπορείς να κυκλοφορήσεις εύκολα και μόνος σου. Αντίθετα, αν επιλέγαμε για παράδειγμα την Τυνησία, θα το θεωρούσαμε απαραίτητο να είμαστε με ένα ταξιδιωτικό γραφείο», επισημαίνει για την ανασφάλεια που θα τους προξενούσε μια άγνωστη χώρα η οποία διαφέρει πολύ από τα ήθη της Ελλάδας. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι δική σας, και πρέπει να έχουν συνυπολογιστεί σε αυτή οι ιδιαίτερες ανάγκες σας. Αν το οικονομικό κομμάτι είναι το παν για εσάς, τότε πρέπει να ψάξετε την πιο καλή προσφορά για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αν η ανεξαρτησία και η ευελιξία είναι στο αίμα σας, πιθανώς να πρέπει να προσανατολιστείτε στην «do-it-yourself» συνταγή. Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάτε την μέση λύσηΚλείστε θέση σε ένα γκρουπ, πετύχετε καλύτερες τιμές, και εγκαταλείψτε το, χαράσσοντας δική σας πορεία στην ομαδική απόδραση

Για μία ενδεικτική οικονομική σύγκριση, ψάξαμε την τιμή για ένα μέσο πακέτο 5 ημερών για Λονδίνο και για το αντίστοιχο αυτοσχέδιο ταξίδι. Για ένα πενθήμερο ταξίδι στην Βρετανική πρωτεύουσα από τις 20 ως τις 24 Οκτωβρίου, το BMI Travel θα σας χρεώσει 525 ευρώ, ενώ αν κλείσετε μόνοι σας εισιτήρια από την EasyJet για την ίδια εβδομάδα (20-24/10) και κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο τριών αστέρων (Abbey Hotel, Λονδίνο) σε μονόκλινο δωμάτιο, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ


pigi: in2life



  • Η προσωπική μου άποψη είναι πως η επιλογή του προορισμού άλλες φορές διευκολύνει τον ανεξάρτητο ταξιδιώτη και άλλες τον προβληματίζει σε θέματα ασφάλειας και μετακίνησης όπως λέει και το άρθρο.

Με early booking και προορισμό τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σίγουρα συμφέρει να ταξιδέψεις μόνος/η έχοντας την ανεξαρτησία σου και κάνοντας μεγάλη οικονομία .  Εξωευρωπαϊκές αποδράσεις  πιστεύω πως χρειάζονται τον μπούσουλα αλλά και την πλάτη του ταξιδιωτικού γραφείου με απαραίτητη προϋπόθεση καλή επιλογή γραφείου και τύχη στην σύνθεση του γκρούπ. Αλλά ακόμα και στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να διαμορφώσουμε πρόγραμμα ή να αρνηθούμε να ακολουθήσουμε αν κάτι δεν μας ενδιαφέρει οπότε το πακέτο με προαιρετικές εκδρομές-επισκέψεις θεωρώ πως είναι προτιμότερο απο ένα πακέτο που μπορεί να κοστίσει αρκετά  και να καταλήξεις να σέρνεσαι χάνοντας το χρόνο και το κέφι σου.


Έλενα

1 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Μόνος και με τα πολλών!

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...