Άμστερνταμ Ταξίδι στην «απελευθερωμένη πόλη» της Ευρώπης

18 Φεβρουαρίου 2011


Αμστερνταμ
Δεν είναι τυχαίο ότι το Άμστερνταμ έχει φανατικούς επισκέπτες (και κατοίκους). Θεωρείται πόλη της ανοχής και της απελευθέρωσης, των νέων, των ποδηλάτων και του τραμ, του σύγχρονου, του αποδεκτού. Το 2010 βρέθηκε στη 13η θέση της λίστας με τις πόλεις που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής (σε έρευνα της «Mercer»).


Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας χαρακτηρίζεται από τα 165 κανάλια της, κατά μήκος των οποίων βρίσκονται σπίτια και αρχοντικά που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα και είτε κατοικούνται, είτε χρησιμοποιούνται ως γραφεία και δημόσια κτίρια (εδώ ζούσαν οι αριστοκράτες εκείνης της εποχής). Τα κανάλια χωρίζουν το μικρό κέντρο της πόλης σε πολλά τμήματα, τα οποία συνδέουν 1.200 γέφυρες. Ο καλύτερος τρόπος να δείτε τα κανάλια είναι εν πλω (μία ώρα είναι αρκετή). Επιπλέον, μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη νοικιάζοντας ένα ποδήλατο (όλοι μετακινούνται με τα ποδήλατα, ενώ θα δείτε τεράστια πάρκινγκ ποδηλάτων).  Στο κέντρο της πόλης, στα κανάλια, θα βρείτε και μικρά boutique hotels για τη διαμονή σας.

Η περίφημη Dam Square στο κέντρο της πόλης. 

Το Άμστερνταμ φημίζεται και για τα μουσεία του, με σημαντικότερο το The Rijksmuseum (http://www.rijksmuseum.nl/) στο οποίο φιλοξενούνται έργα σπουδαίων ζωγράφων (ανάμεσά τους και του Ρέμπραντ). Μπορείτε να εφοδιαστείτε τη Museumkaart, ισχύος ενός έτους, που εξασφαλίζει την είσοδό σας σε 29 μουσεία της πόλης. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο του Βαν Γκογκ
(http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?lang=nl), αλλά και το Σπίτι της Άννας Φρανκ (http://www.annefrank.org/), στο οποίο συρρέουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, για να δουν το σπίτι που η Εβραία Άννα Φρανκ και η οικογένειά της κρύφτηκαν από τους Ναζί στην κατοχή.  Επίσης, όλο και κάποια ενδιαφέρουσα έκθεση θα δείτε στην Torch Gallery (http://www.torchgallery.com/contact.html).

Το must see μουσείο The Rijksmuseum.

Πολύ γνωστό είναι το τμήμα της πόλης με τα «κόκκινα φώτα», το De Wallen, όπου πίσω από εκατοντάδες φωτισμένες με κόκκινο φως βιτρίνες, νέες γυναίκες «αποπλανούν» τους περαστικούς (και αυτό βασίζεται στη φιλοσοφία πως αν κάτι είναι επιτρεπτό και όχι απαγορευμένο, μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα). Γενικά, είναι ασφαλής περιοχή, καθώς υπάρχουν πάντα τουρίστες και ντόπιοι.

Στο τμήμα της πόλης με τα «κόκκινα φώτα».

Στο Άμστερνταμ θα συναντήσετε δεκάδες coffee shops (υπάρχουν 200) τα οποία λόγω της μοναδικότητάς τους (επιτρέπεται να αγοράσει κανείς μικρές ποσότητες μαριχουάνα ή χασίς) θεωρούνται σημαντικό «αξιοθέατο» της πόλης. Εδώ μπορείτε να πιείτε καφέ και ροφήματα, αλλά όχι αλκοόλ. Επίσης, επισκεφθείτε τα Brown Cafés (υπάρχουν πάνω από 500), στο κέντρο της πόλης, τα οποία πήραν το όνομά τους από την κατασκευή τους (ξύλο) και από το σκούρο χρώμα των τοίχων από τους καπνούς των τσιγάρων (το οποίο πια έχει απαγορευτεί στο εσωτερικό τους). Αξίζει να περάσετε από το Café Welling (Jan Willem Brouwersstraat 32, http://www.cafewelling.nl/) ή το Café de Pels (Huidenstraat 25).

Πολύ γνωστή είναι η αλυσίδα coffee shops «Bulldog». 

Γενικός οδηγός:

Αν επισκεφθείτε την πόλη την Άνοιξη, αξίζει να απολαύσετε τη διεθνή έκθεση λουλουδιών στο Keukenhof Park (The Kitchen Garden) και να δείτε όσες τουλίπες χωράει το μάτι σας.

Οι shopping streets της πόλης

Τα hot spot της πόλης:

Το Java Island είναι μία περιοχή που δημιουργήθηκε το 1995. Αποτελεί ένωση μικρών νησιών που συνδέουν 9 γέφυρες (4 κανάλια). Τα σπίτια σχεδίασαν 19 διαφορετικοί αρχιτέκτονες.

Για φαγητό (παρότι το Άμστερνταμ δεν φημίζεται για τις γεύσεις του):

πηγή : yupi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...