Shopping στις high-streets της Ευρώπης

20 Φεβρουαρίου 2011



















Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, κατά την παρθενική τους επίσκεψη σε μία ξένη πόλη, αφιερώνουν συνήθως κάποιες ώρες για να επισκεφθούν την κεντρική αγορά του μέρους. Ο σκοπός τους δεν πηγάζει απαραίτητα από καταναλωτική παρόρμηση, όσο από περιέργεια να γνωρίσουν μία ακόμα πτυχή της -σύγχρονης- κουλτούρας του εκάστοτε λαού. Αυτό δεν αποκλείει, βέβαια, την πιθανότητα να βρει κανείς σε μία ξένη αγορά μία σπάνια ευκαιρία που θα ενισχύσει αργότερα την ευχάριστη ανάμνηση του ταξιδιού.
Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στις πρωτεύουσες τις Ευρώπης αυτές που φημίζονται για τις αγορές τους, θα ξεχωρίζαμε το Μιλάνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Μαδρίτη, γιατί ήταν -και παραμένουν- οι πόλεις που ανέκαθεν πρωτοπορούσαν στις τέχνες αλλά και στη μόδα.Κι αν από αυτές τις πόλεις έπρεπε να επιλέξουμε τις high streets -τις κεντρικότερες εμπορικές λεωφόρους- στις οποίες θα περνούσαμε τις τελευταίες ώρες του ταξιδιού μας εκεί, αυτές θα ήταν οι παρακάτω. Το πραγματικό γιατί θα το ανακαλύψετε στο επόμενο ταξίδι σας εκεί… 
  • Μιλάνο: Via Montenapoleone

Χωρίς να θέλουμε να το αδικήσουμε για τα υπόλοιπα αξιοθέατά του, το Μιλάνο είναι αναμφίβολα το ιταλικό -αν όχι παγκόσμιο- κέντρο της μόδας ή, όπως λένε και οι Ιταλοί, της «alta moda» (υψηλή μόδα). Αν και δεν είναι μόνο μία η λεωφόρος που φιλοξενεί τα δημοφιλή εμπορικά καταστήματα στο Μιλάνο, όπως συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, στο εμπορικό του κέντρο, ωστόσο, ξεχωρίζει η Via Montenapoleone, καθώς εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα κάποια από τα πολυτελέστερα ατελιέ-showrooms οίκων όπως οι:Gucci, Versace, Salvatore Ferragamo, Fratelli Rossetti, Etro, Loro Piana, Luis Vuitton, Prada, Valentino, Cartier και Tanino Crisci. Για περισσότερη υψηλή ραπτική, αρκεί να στρίψετε στην Via Sant'Andrea, η οποία διασχίζει κάθετα την Via Montenapoleone, οπότε θα συναντήστε τον υπόλοιπο κόσμο της μόδας υπό την σκέπη των μπουτίκ: Chanel, Fendi, Armani, Moschino, Kenzo, Cesare Paciotti, Hermés, Prada και Trussardi, ενώ και αυτήν την λεωφόρο διασχίζει η Via della Spiga, η οποία συμπληρώνει το αφάν γκατέ των οίκων με τους: D&G, Krizia, Sergio Rossi, Gianfranco Ferré, Bottega Veneta, Tod's, Genny, Prada, Bulgari και Chopard. Μη νομίζετε, όμως, ότι εδώ τελειώνει η αγορά του Μιλάνου. Έχετε μόλις αρχίσει… 

Στους παραπάνω δρόμους, ή και γύρω από αυτούς, θα συναντήσετε και πιο προσιτά καταστήματα, με χαρακτηριστικότερο όλων το εμπορικό κέντρο Rinascente, στους οκτώ ορόφους του οποίου στεγάζονται ιταλικές και διεθνείς mainstream εταιρίες ρούχων, υπόδησης και αξεσουάρ, ενώ τακτικά λαμβάνουν χώρα εβδομάδες προσφορών. Τις καθημερινές, μάλιστα, μένει ανοιχτό μέχρι τις 22.00. Αν, πάντως, ενδιαφέρεστε για πιο… «εναλλακτικές αγορές», κατευθυνθείτε προς την περιοχή Navigli και την Piazza XXIV Maggio, με το πιο street style. Εκεί, καταστήματα από φίρμες όπως τα Custo-Barcellona, Diesel, Miss Sixteen, Gas και Fornarina εναλάσσονται με ανώνυμα second-hand μαγαζάκια, στα οποία μπορεί ωστόσο να βρει κανείς πραγματικούς vintage -και μη- θησαυρούς. 

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, τα καταστήματα στο Μιλάνο ανοίγουν κατά κανόνα από τις 9.00 έως τη 13.00 και από τις 16.00 έως τις 20.00 τις καθημερινές, κλείνουν λίγο νωρίτερα τα Σάββατα, ενώ μόνο λίγα είναι για τρεις ή τέσσερις ώρες ανοιχτά τις Κυριακές. Επίσης, πολλά καταστήματα δεν ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας. 

Φαγητό-ποτό: Μετά από τόσο μεγάλη βόλτα σίγουρα θα ψάχνετε ένα αντίστοιχου στιλ καφέ για να χαλαρώσετε και να… γεμίσετε καύσιμα. Το Café Cova, στον αριθμό 8 της Via Montenapoleone, αποτελεί ένα από τα στέκια της τοπικής αριστοκρατίας. Καθίστε στην κεντρική σάλα, για να έχετε ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο προς τους θαμώνες και παραγγείλετε τσάι με γάλα και ολόφρεσκα pasticcini (κεκάκια). Θα τα πληρώσετε όσο ένα κανονικό γεύμα, αλλά θα έχετε ευχαριστηθεί και το «σόου». Στο ίδιο πνεύμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα καφέ επώνυμων οίκων, όπως τα Dolce & Gabbana Martini Bar(Corso Venezia 15) και Emporio Armani Café (Via Manzoni 31) με τιμές ανάλογες του πολυτελούς ονόματός τους. 
Πώς θα βρεθείτε στην Via Montenapoleone: Στην πολύ κεντρική αυτή λεωφόρο θα βρεθείτε χρησιμοποιώντας το metro της πόλης και επιλέγοντας είτε την ομώνυμη στάση, στην Γραμμή 1, είτε την στάση S. Babila στην Γραμμή 3. 

  • Παρίσι: Avenue des Champs-Élysées 

Αρκετοί λένε ότι πρόκειται για την πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου. Όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι σίγουρα η πιο ακριβή. Και πώς να μην είναι, άλλωστε, όταν μιλάμε για την πρωτεύουσα της λάμψης, της κομψότητας και της πολυτέλειας; Ενδεικτικά αναφέρουμε, μάλιστα ότι το ενοίκιο για έναν χώρο 90 τ.μ. εκεί μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Η Avenue des Champs-Élysées, ελληνιστί Ιλίσια Πεδία, η οποία εκτείνεται σε 1.910 μέτρα από την Place de la Concorde (θα μπορούσε να συγκριθεί με την δική μας πλατεία Συντάγματος) έως την Arc de Triomphe (Αψίδα του Θριάμβου), φιλοξενεί κάποια από τα πολυτελέστερα εμπορικά καταστήματα του κόσμου, καθώς και φημισμένα καφέ αλλά και κινηματογράφους. Είναι τόσο υπερήφανοι, μάλιστα, οι Γάλλοι για τον πλατύ, δενδρόφυτο αυτόν δρόμο τους, με τα γρανιτένια πεζοδρόμια και τα εκλεκτά μαγαζιά, που η Δημαρχεία της πόλης απέρριψε το 2005 αίτημα της σουηδικής αλυσίδας οικονομικών, casual ρούχων, H&M να ανοίξει κατάστημα επί της λεωφόρου

Έτσι, πέραν λίγων εξαιρέσεων, μην περιμένετε να βρείτε οικονομικά καταστήματα για τα ψώνια σας στα Ιλίσια Πεδία. Στα εντυπωσιακά μπαρόκ αρχιτεκτονικής κτίρια που βρίσκονται σε απόλυτη μεταξύ τους ακολουθία στις δύο όχθες της λεωφόρου, θα δείτε να στεγάζονται καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ από mainstream διεθνείς μάρκες, όπως Adidas, Benetton, the Disney Store, Nike, Zara, Cartier καθώς και από πολυτελείς γαλλικούς οίκους, όπως Louis Vuitton (αρ. 101), Guerlain (αρ. 68) και Yves Rocher (αρ. 92). Ακόμα κι αν δεν έχετε σκοπό να ξοδέψετε μία περιουσία στις πανάκριβες αυτές μπουτίκ, ούτε βρίσκετε νόημα στο να ψωνίσετε από κάποιο κατάστημα αλυσίδας που θα βρείτε οπουδήποτε αλλού, ο δρόμος αυτός προσφέρεται όσο λίγοι έστω για window-shopping. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν βρίσκουν οι μπουτίκ αυτές τους «πιστούς» τους. Δεν είναι λίγα τα γκρουπ -Ασιατών ως επί το πλείστο- που καταθέτουν αβίαστα τις ολόχρυσες πιστωτικές τους κάρτες στον βωμό μιας επώνυμης τσάντας ή ενός ζευγαριού δερμάτινες γόβες. 

Μην διστάσετε να τους μιμηθείτε: Μπείτε στις μπουτίκ, δοκιμάστε όλα αυτά που πίσω στην πατρίδα πιθανόν να μην τολμούσατε, ρωτήστε -τάχα με ειλικρινές ενδιαφέρον- για τις τιμές… αλλά στο τέλος -αν πράγματι είναι απλησίαστες- πείτε «merci» και «au revoir». Αφενός δεν πρόκειται κανείς να σας παρεξηγήσει, αφετέρου το πιθανότερο είναι ότι, ερχόμενοι σε τόσο στενή επαφή με όλα αυτά τα εξωφρενικά ακριβά είδη, θα τα απομυθοποιήσετε όσο γρήγορα τα λατρέψατε. Τέλος, κάντε μία βόλτα και από τα show rooms της Citroen (αρ. 42), της Mercedes (αρ. 118), της Renault (αρ. 53) και της Peugeot (αρ. 136). Οι βιτρίνες τους θα σας εντυπωσιάσουν. Σχετικά με το ωράριο, τα περισσότερα καταστήματα στο Παρίσι είναι ανοιχτά καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 9.00 έως τις 19.00. 

Φαγητό-πότο: Μπορεί να σας κοστίσει 10 με 15 ευρώ, όμως ένας καφές στα Ιλίσια Πεδία επιβάλλεται. Στον δρόμο αυτόν βρίσκονται, άλλωστε, κάποια ιστορικά café-brasserie που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Από αυτά ξεχωρίζουν το «Le Fouquet’s» (αρ. 97-99), το «Le Deauville» (αρ. 75) και το -λιγότερο τουριστικό παρά το όνομά του- «Café Le Paris» (αρ. 93). 
Πώς θα φτάσετε στην Avenue des Champs-Élysées: Δύο σταθμοί μετρό βρίσκονται στα δύο άκρα της λεωφόρου, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε την βόλτα σας από τον έναν και να την ολοκληρώσετε στον άλλον. Η μεταξύ τους απόσταση, άλλωστε, που αντιστοιχεί σε 30 περίπου λεπτά με τα πόδια, είναι αρκετή για να απολαύσετε ολόκληρη την λεωφόρο. Οι σταθμοί αυτοί ανήκουν στην Γραμμή 1 του μετρό και είναι οι: Champs Elysees Clemenceau και Charles de Gaulle. Ενδιάμεσα υπάρχει ακόμα η πολύ βολική στάση George V. 

  • Λονδίνο: Oxford Street 

Από τη μία άκρη της έως την άλλη η Oxford Street υπολογίζεται περί τα 2,5χλμ. Τα περισσότερα εμπορικά της καταστήματα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 ή τις 19.00 το απόγευμα, ενώ ορισμένα τις Κυριακές ανοίγουν στις 12.00. Το πιο γνωστό πολυκατάστημα στο εμπορικό τμήμα του δρόμου είναι το πολυτελές Selfridges, το οποίο στεγάζεται από το 1909 σε ένα επιβλητικό κτίριο και φιλοξενεί κάποιες από τις καλύτερες εταιρίες ένδυσης υπόδησης, καλλυντικών και ειδών σπιτιού στον κόσμο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Μεγάλη Βρετανία, μετά τα Harrods, και είναι τόσο πλήρες από άποψη ποικιλίας που… αν έχετε μία μόνο ώρα για ψώνια στην διάθεσή σας, δεν υπάρχει λόγος να πάτε πουθενά αλλού. 

Κατά τα άλλα, στην Oxford Street συγκεντρώνονται δεκάδες άλλα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κάποια εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «πολυτελείας», ενώ τα περισσότερα είναι αρκετά προσιτά για τον μέσο καταναλωτή. Από αυτά θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε τα Clarks, στα οποία θα βρείτε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία υποδημάτων από το αντίστοιχο ελληνικό κατάστημα και σε καλύτερες τιμές (στον αριθμό 476). Αξίζει να επισκεφθείτε το πολυκατάστημα Debenhams (αρ. 334-348) με πληθώρα βρετανικών -και όχι μόνο- εταιριών σε συμφέρουσες τιμές και με τακτικές «ημέρες προσφορών», καθώς και το πολυκατάστημα House of Fraser (αρ. 318) με πιο πολυτελείς μάρκες, τεράστια αίθουσα καλλυντικών και κάποια από τα ακριβότερα είδη για το σπίτι. Τη Nike Town (αρ. 236), το εντυπωσιακό πολυκατάστημα της δημοφιλούς φίρμας αθλητικών, στο οποίο θα βρείτε οποιοδήποτε αξεσουάρ μπορείτε να φανταστείτε για οποιοδήποτε άθλημα. Τα Topshop και Topman (αρ. 216-222) με την πιο hip μόδα που κυκλοφορεί κάθε στιγμή στο Λονδίνο σε προσιτές τιμές. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το πολυκατάστημα Primark (αρ. 499-517), ένα γιγαντιαίο τριώροφο κτίριο στο οποίο θα βρείτε συμπαθητικών σχεδίων αλλά μέσης ποιότητας ρούχα σε value-for-money τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 1 λίρα για π.χ. δύο ζευγάρια κάλτσες, και φτάνουν τις 50 λίρες για ένα ανδρικό κοστούμι. Λάβετε υπ’όψιν, πριν το επισκεφθείτε, ότι στο κατάστημα επικρατεί όλες σχεδόν τις ώρες «λαϊκό προσκύνημα». 

Φαγητό-ποτό: Αν και τα περισσότερα ταχυφαγεία της Oxford Street βρίσκονται συγκεντρωμένα στην αρχή της, κοντά στην Tottenham Court Road (Subway, Pret-a-Manger, Wasabi, Caffe Nero), εμείς σας προτείνουμε να ξεκουραστείτε από την μεγάλη βόλτα σας σε ένα από τα cafés που βρίσκονται στην μικρή πλατεία με το όνομα St. Christopher’s Place, δίπλα -ή πίσω αν θέλετε- από το Selfridges. Εκεί θα βρείτε μικρά και μεγάλα καφέ, καθώς και εστιατόρια με κουζίνες κάθε εθνικότητας. Αν θέλετε κάτι γρήγορο αλλά γευστικό, προτείνουμε την patisserie Apostrophe με τα απίθανα γλυκίσματα και τα ολόφρεσκα σάντουιτς.
Πώς θα φτάσετε στην Oxford Street: Έχετε πρόσβαση στην Oxford Street από τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς Underground (μετρό), οι οποίοι μάλιστα ανήκουν σε διαφορετικές γραμμές. Οι σταθμοί αυτοί είναι (από την αρχή της Oxford Street): Tottenham Court Rd, Oxford Circus (με έξοδο στη Nike Town), Bond St (έξοδος απέναντι από τo Selfridges) και Marble Arch (έξοδος δίπλα στα Primark). 

  • Μαδρίτη: Calle Goya 

Όπως συμβαίνει με το Μιλάνο έτσι και η αγορά της Μαδρίτης δεν εξαντλείται σε έναν μονάχα δρόμο. Ωστόσο, αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία -εμβληματική ως προς τα καταστήματά της- λεωφόρο, αυτή θα ήταν η Calle Goya, στην οποία φιλοξενούνται κυριολεκτικά εκατοντάδες καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ, τα περισσότερα εκ των οποίων απευθύνονται, ωστόσο, σε ένα αρκετά περιορισμένο καταναλωτικό κοινό. Ανάμεσα, βέβαια, στις υψηλής ραπτικής μπουτίκ, ο επισκέπτης συναντά και πιο προσιτές, mainstream μάρκες που κερδίζουν τον νεαρόκοσμο με τον high-class αλλά casual ταυτόχρονα χαρακτήρα τους. Μαζί με τους δρόμους Calle Ortega, Calle Gasset και Calle Serrano, η Calle Goya αποτελεί μέρος του λεγόμενου «Milla de Oro» (Χρυσός Μύλος), το καρέ του ισπανικού shopping

Από τους τέσσερις παραπάνω, λοιπόν, οι πιο «σικ» δρόμοι είναι αναμφίβολα οι Calle Goya και Serrano, καθώς φιλοξενούν τις μπουτίκ των διασημότερων σχεδιαστών του κόσμου, όπως: Valentino, Yves Saint Laurent, Lacoste, Donna Karan, Channel, Gianni Versace, Gucci, καθώς και των ντόπιων διακεκριμένων σχεδιαστών, όπως: Pedro del Hierro, Vittorio y Lucchino, Adolfo Dominguez, Hermenegildo Zegna, Agata Ruiz de la Prada. Βεβαίως, δίπλα σε αυτές τις μπουτίκ θα δει κανείς τεράστια πολυκαταστήματα, όπως το El Corte Ingles με γνωστές μάρκες σε πιο προσιτές τιμές. 

Κάποια tips που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το shopping στην Μαδρίτη είναι ότι τα γυναικεία παντελόνια τείνουν να είναι πολύ πιο μακριά από ό,τι συνήθως, πράγμα καλό αν είστε ψηλή, αλλά αν δεν είστε θα χρειαστεί να αφήσετε το παντελόνι σας στο ίδιο κατάστημα για μάζεμα –κάτι που θα σας κοστίσει περί τα 4 με 5 ευρώ. Αν ψάχνετε για δερμάτινα είδη εξαιρετικής ποιότητας θα τα βρείτε στην Calle Goya, ενώ τα περισσότερα μεγάλα πολυκαταστήματα βρίσκονται στην Calle de Preciados (ανάμεσα στην Puerta del Sol και την Gran Via). Τέλος, τα καταστήματα στην πόλη είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9.30-10.00 έως τις 13.30-14.00 και από τις 16.30-17.00 έως τις 20.30/21.00, ενώ τα Σάββατα κλείνουν το πολύ στις 15.00 και τις Κυριακές είναι κλειστά. Τα μεγάλα εμπορικά, ωστόσο, δεν κλείνουν το μεσημέρι, ενώ εκτός της πρώτης Κυριακής του μήνα που είναι πάντα ανοιχτά, τις υπόλοιπες είναι κλειστά. 

Φαγητό-ποτό: Στο λεγόμενο «Milla de Oro» υπάρχουν αμέτρητα cafes στα οποία μπορείτε να χαλαρώσετε μετά την βόλτα σας στα μαγαζιά. Αν, όμως, θέλετε κάτι πραγματικά κομψό, προτείνουμε το καφέ-εστιατόριο Mallorca, το οποίο βρίσκεται μέσα στο πολυτελές εμπορικό κέντρο El Jardin de Serrano (Calle Goya 68). Αν, πάλι, θέλετε να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ και γευστικό, καλύτερα να επιλέξετε ένα tapas bar, όπως το El Barril, στον αριθμό 86 της Goya. 
Πώς θα φτάσετε στην Calle Goya: Στην κεντρική αυτή λεωφόρο θα φτάσετε χρησιμοποιώντας το μετρό, γραμμές 2 και 4, και κατεβαίνοντας είτε στην ομώνυμη στάση είτε στην στάση Velázquez. 
PIGI: IN2LIFE

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Shopacholic????

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...