101 μέρη που ΔΕΝ πρέπει να δεις μέχρι να πεθάνεις

9 Μαρτίου 2011


Κατσούφηδες και μίζεροι επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε όσο θα θέλατε λόγω στενών οικονομικών; Αντί να λαχταράτε τα εξωτικά μέρη που χάνετε και τα χλιδάτα ξενοδοχεία που είναι όνειρο απατηλό, σκεφτείτε τι μπορεί και να γλιτώνετε: καταλύματα προς αποφυγήν, αξιοθέατα για κλάματα, μουσεία για να κλαις το εισιτήριό σου. Όλοι στα ταξίδια μας κάποια στιγμή έχουμε πέσει θύμα τουλάχιστον μίας τουριστοπαγίδας, ενός προορισμού, ξενώνα, εστιατορίου ή αξιοθέατου που αποδείχτηκε «φούσκα», πολύ κακό για το τίποτα, κατώτερο των προσδοκιών.

Η αμερικανίδα ταξιδιωτική δημοσιογράφος, Κάθριν Πράις, είχε τη φαεινή ιδέα να συγκεντρώσει σε βιβλίο όχι ένα αλλά «101 μέρη που ΔΕΝ πρέπει να δεις μέχρι να πεθάνεις». Το πρωτότυπο αυτό εγχειρίδιο αποφυγής κακοτοπιών γεννήθηκε από τις (δυσάρεστες) ταξιδιωτικές εμπειρίες της κ. Πράις η οποία δεν κάθισε μόνο να πει σε φίλους και γνωστούς τι έπαθε οργώνοντας την υδρόγειο από το Σηάτλ και την Κίνα μέχρι την Ιρλανδία και το Τορίνο αλλά τα έκανε βούκινο στο χαρτί και στο Internet (www.101worstplaces.com/).

Ο αντι-οδηγός της πάει κόντρα «σε όλους αυτούς τους ταξιδιωτικούς και lifestyle οδηγούς του στιλ “100 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις, να φας, να κάνεις, να δοκιμάσεις πριν γίνεις 20, 30, 40, πριν γεράσεις και δεν μπορείς να κουνηθείς” που μετατρέπουν το ταξίδι από απόλαυση σε ψυχαναγκασμό», εξηγεί η συγγραφέας. Ξε-αγχωθείτε, λοιπόν, από τις must see προτάσεις σε οδηγούς και ταξιδιωτικά άρθρα, τα αξιοθέατα που «δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα» και ρίξτε μια ματιά σε 101 μέρη που «πρέπει να χάσετε πάση θυσία».

Θέλετε παραδείγματα; Το ξενοδοχείο-παλιά φυλακή στη Ljepaja της Λετονίας. «Γίνεται απίστευτη κοσμοσυρροή κι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το περιγράφουν ως μια πολύ hip, εναλλακτική εμπειρία διαμονής. Ίσως, αν σου αρέσει να κοιμάσαι σε ένα σιδερένιο κρεβάτι μια σταλιά μέσα σε ένα πρώην κελί με τη σκέψη ότι 150 άνθρωποι εκτελέστηκαν εδώ μέσα», γράφει στον οδηγό της.

Στη 2η θέση της λίστας φιγουράρει το Μουσείο…Πόσιμου Νερού του Πεκίνου. «Είναι απίστευτο αλλά το 2001, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2008, η κινεζική κυβέρνηση έδωσε εντολή να ανοίξουν 150 καινούρια μουσεία μέχρι τους Αγώνες. Τι να κάνουν κι οι Κινέζοι; Άνοιξαν μουσείο ακόμα και για το νερό της βρύσης που-σημειωτέον-στο Πεκίνο δεν πίνεται!».

Θέλετε να προσθέσετε κι εσείς κάτι στη λίστα; Προτάσεις αναξιοπαθούντων τουριστών όπου γης δεκτές στο site, Facebook και Twitter της συγγραφέως. Μόνο που, στο νούμερο 117 της κατάταξης, είδαμε ένα entry που μας στενοχώρησε. Γράφει, λοιπόν, ο Gretchen: «Πληρώνεις. Ανεβαίνεις σκαλιά. Βλέπεις ερείπια με σκαλωσιές και πρόσφατα έργα αναστήλωσης. Ανεβαίνεις κι άλλα σκαλιά. Φτάνεις στην κορυφή. Βλέπεις τα ίδια ερείπια. Προσπαθείς να κατέβεις. Κολλάς σε μποτιλιάρισμα από τουρίστες. Πουθενά σκιά, πουθενά ένα μέρος να καθίσεις. Έχεις κολλήσει στις σκάλες προσπαθώντας να κατέβεις και να φύγεις! Έδωσα τα λεφτά μου για όλο αυτό;». Μιλά για την Ακρόπολη… 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...