ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΟΠΙΑ

3 Μαρτίου 2011


Το πέτρινο δάσος στη Σιβηρία











Αν είσαι τουρίστας έτοιμος για "προχωρημένες" απολαύσεις, μπορεί να βρεις καταπληκτικά τοπία, κρυμμένα στην άκρη της Γης, που ούτε θα φανταζόσουν ότι υπάρχουν. Στην Σιβηρία, ας πούμε, μόλις 300 χλμ. από τον Αρκτικό Κύκλο, βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς, πέτρινο δάσος του Λένα. Το όνομά του το έχει «δανειστεί» από τον ομώνυμο ποταμό, που διασχίζει ένα τοπίο γεμάτο καταπράσινα πανύψηλα δέντρα, πάγους και βράχους αιώνων, που σμιλεύονται από τα παγωμένα νερά και παίρνουν καταπληκτικά σχήματα.

Οι στήλες του Λένα, όπως λέγονται αλλιώς, στέκονται αγέρωχες κατά μήκος του ποταμού, σε μια ακτίνα σχεδόν 80 χλμ. με το ύψος τους να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 150 μέτρα! Νιώθεις δέος, αν βρεθείς στο ποτάμι, κάνοντας την εκδρομή σου ή ακόμα καλύτερα, αν αποφασίσεις μια extreme πεζοπορία στο απόκρημνο δάσος του Λένα. Αισθάνεσαι ότι τριγύρω σου υπάρχουν διάσπαρτοι τεράστιοι άκακοι γίγαντες, έτοιμοι να έρθουν κοντά σου, όπως στα παραμύθια. Το Lord of the Rings ας πούμε του κορυφαίου Talkin, θα μπορούσε να είχε δανειστεί πάρα πολλά στοιχεία από την περιοχή, για τις υπέροχες περιγραφές που κάνει.

Βέβαια, πρέπει να έχεις καταλάβει ότι, όταν μιλάμε για μια περιοχή κοντά στον αρκτικό κύκλο, αναφερόμαστε σε θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε ότι η πλησιέστερη πόλη από τον ποταμό Λένα, εκεί που θα προσγειωθεί το αεροπλάνο που θα σε μεταφέρει, αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση, είναι το Γιακούτσκ. Οι θερμοκρασίες σε αυτή την πόλη φτάνουν τους -40ο C. Έτσι εξηγείται που όλο τον χρόνο το Γιακούτσκ καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου.

Αντίστοιχα παγωμένος είναι και ο ποταμός Λένα κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Συνεπώς, μόνο αν αποφασίσεις να κάνεις το ταξίδι αυτό κατά τους θερινούς μήνες, θα μπορέσεις να κινηθείς στον ποταμό με πλοιάριο. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο πιάνουν δουλειά τα έλκηθρα που τα σέρνουν σκυλιά. Μιλάμε για ένα καθαρά πολικό τοπίο, γεμάτο περιπέτεια.

Εύκολο να αντιληφθείς ότι όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ρωσία. Μάλιστα, πρόκειται για ένα μέρος όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και έχει βρεθεί ακόμα και απολίθωμα προϊστορικού μαμούθ.

ΠΧωριά στο Αφγανιστάν










Χτισμένα μέσα στην πέτρα, σε σπηλιές, τα σπίτια αυτού του χωριού στο Αφγανιστάν θυμίζουν εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου περίεργα πλάσματα ζουν σε εξωτικούς πλανήτες με το δικό τους τρόπο.

Το ένα σπίτι δείχνει να αποτελεί συνέχεια του άλλου. Τα δωμάτια διακλαδίζονται μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο ανοιγμάτων μέσα στο βράχο. Ανήλιαγα, αλλά ευτυχώς υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν είναι ούτε ερημίτες ούτε εξόριστοι, αλλά κανονικές οικογένειες, όπως φαίνεται κι από την κλασσική μουσουλμανική διαρρύθμιση των δωματίων.

Φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς κάποιον εκεί μέσα σε αυτό το δίκτυο δωματίων - γι αυτό τα χωριά αυτά αποτελούν την ιδανική κρυψώνα για καταζητούμενους, Ταλιμπάν ή πολύ πιθανό και μέλη της Αλ Κάιντα. Είναι αμφίβολο αν πιάνουν καν τα κινητά.
Οι χρωματιστοί λόφοι της Κίνας!

Η πόλη Zhangye είναι μέρος της επαρχίας Gansu, στη βορειοδυτική Κίνα. Πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν μία από τις πιο πλούσιες πόλεις της χώρας αφού εξαιτίας του δρόμου του μεταξιού, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο την επισκέπτονταν καθημερινά για να αγοράσουν και να πουλήσουν εκεί τα εμπορεύματά τους.

Όταν ο δρόμος του μεταξιού εγκαταλείφθηκε, άρχισε και η παρακμή ολόκληρης της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου οι κάτοικοι της πόλης Zhangye παράτησαν το εμπόριο και άρχισαν να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Η ευρύτερη περιοχή έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά την προβολή μιας ταινίας, σκηνές της οποίας είχαν γυριστεί εκεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα εντυπωσιακά της τοπία. Το ασυνήθιστο αυτό γεωλογικό φαινόμενο είναι γνωστό σαν «σχηματισμός Danxia» και οφείλεται στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ψαμμίτη και άλλων ιζημάτων στην επιφάνεια του εδάφους. Τα ιζήματα αυτά με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων οξειδώνονται λόγω της επαφής τους με τον αέρα και αποκτούν έτσι τα έντονα χρώματά τους.

Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία έχουν ανακαλυφτεί μέχρι τώρα σχηματισμοί Danxia. Υπάρχουν σε αρκετά σημεία της, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευρύτερη περιοχή κοντά στην πόλη Zhangye αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του περίεργου αυτού γεωλογικού φαινομένου.
Έτσι, χιλιάδες είναι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή για να δουν από κοντά τους χρωματισμένους λόφους και τα εντυπωσιακά βουνά της.
























Η πόλη των σπηλαίων στη Γεωργία
Η εκπληκτική πόλη των σπηλαίων με το όνομα Vardzia, βρίσκεται στη Γεωργία, μια χώρα στην οποία η Δυτική Ευρώπη συναντά την Ανατολική Ασία. Η ιστορία της ξεκινάει κάτι παραπάνω από 800 χρόνια πριν, στα τέλη του 12ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η κατασκευή της.Το 1185, μια 25χρονη γυναίκα με το όνομα Tamar ανέλαβε τα ηνία της Γεωργίας. Το γεγονός αυτό ήταν πολύ σπάνιο για την Ευρώπη της εποχής και η πρώτη φορά που μια γυναίκα κυβερνούσε τη συγκεκριμένη χώρα. Παρόλα αυτά, κατά τη βασιλεία της Tamar, η χώρα ευημερούσε και οι κάτοικοί της ήταν ευχαριστημένη με τη βασίλισσά τους. 

Μόλις ένα χρόνο μετά τη στέψη της, η Tamar θέλησε να φτιάξει ένα μοναστήρι, σαν ένδειξη της χριστιανικής της πίστης. Υπήρχε ωστόσο ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα της. Οι Μογγόλοι, με βάση την Ασία, είχαν ξεκινήσει πολέμους με τους γειτονικούς λαούς επιδιώκοντας την επέκταση της αυτοκρατορίας τους. Έτσι αποτελούσαν διαρκή απειλή για τους Γεωργιανούς.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, η βασίλισσα Tamar αποφάσισε να κατασκευάσει το μοναστήρι κάτω από τη γη, ώστε να μπορεί παράλληλα να προσφέρει καταφύγιο από τις επιδρομές στους κατοίκους των τριγύρω περιοχών.

Η κατασκευή του φιλόδοξου αυτού έργου ξεκίνησε άμεσα, κάτω από το βουνό Erusheli, το οποίο επιλέχθηκε για το σκληρό του πέτρωμα που θα μπορούσε να αντέξει τις εργασίες.
Κατασκευάστηκαν 13 επίπεδα, ενώ οι φυσικές σπηλιές που υπήρχαν στο εσωτερικό του βουνού επεκτάθηκαν και μετατράπηκαν σε περισσότερα από 6.000 δωμάτια τα οποία ήταν αρκετά για να φιλοξενήσουν τόσο τους μοναχούς του μοναστηριού όσο και τους κατοίκους που θα κρυβόταν εκεί για να ξεφύγουν από τους επιδρομείς. 

Η γη γύρω από το μοναστήρι ήταν εξαιρετικά εύφορη και πρόσφερε τα απαραίτητα σε αυτούς που ζούσαν εκεί. Παράλληλα, οι μοναχοί κατασκεύασαν ένα σύνθετο δίκτυο υπόγειων μονοπατιών για τη μεταφορά τροφίμων και νερού στο εσωτερικό των σπηλιών.
Το υπόγειο μοναστήρι για περίπου 100 χρόνια πέτυχε το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Κράτησε τους κατοίκους της περιοχής ασφαλείς από τους Μογγόλους, αφού ο μοναδικός τρόπος να φτάσει κανείς εκεί ήταν ένας υπόγειο τούνελ που ξεκινούσε από ένα κοντινό ποταμό, το οποίο φυσικά οι επιδρομείς ποτέ δεν ανακάλυψαν.

Η μοίρα ωστόσο επιφύλασσε ένα άσχημο παιχνίδι για τη πόλη των σπηλαίων. Το 1283, σχεδόν έναν αιώνα μετά την κατασκευή της, ένας μεγάλος σεισμός έφερε την καταστροφή.
Η δύναμή του ήταν τέτοια που προκάλεσε κατολίσθηση στο βουνό Erusheli. Η μία του πλευρά κυριολεκτικά κατέρρευσε, παρασύροντας μαζί της και το μεγαλύτερο μέρος των σπηλιών και των μονοπατιών που βρισκόταν κάτω από αυτή. Τα δύο τρίτα της υπόγειας πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς και ότι απέμεινε από αυτή δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν καταφύγιο αφού πλέον βρισκόταν σε κοινή θέα στην επιφάνεια του βουνού.
 
Εγκαταλείφτηκε μερικά χρόνια αργότερα και παρέμεινε έρημη μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν κάποιοι μοναχοί την επισκέφτηκαν και αποφάσισαν να τη ξαναχρησιμοποιήσουν σαν μοναστήρι. Σήμερα λειτουργεί και σαν μουσείο, με τους λίγους μοναχούς που ζουν εκεί να ξεναγούν τους τουρίστες σε όσες από τις σπηλιές έχουν απομείνει.










 
Ένα περίεργο δάσος στην έρημο!

Στην έρημο σπάνια συναντάμε δέντρα με εξαίρεση λίγες οάσεις. Στην έρημο Dead Vlei (λίμνη του θανάτου) στη Ναμίμπια συναντάμε ένα περίεργο δάσος. Σχηματίστηκε 900 χρόνια πριν όταν στην περιοχή υπήρχε άφθονο νερό. Με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών η περιοχή αποξηράνθηκε και το ίδιο έγινε με τα δέντρα. Αν και δεν είναι απολιθωμένα οι κορμοί τους παραμένουν αφού είναι τόσο ξηρό τοκλίμα που δεν αποσυντίθενται. Το θέαμα είναι υπέροχο και πολύ φωτογράφοι πραγαματοποιούν το ιδιαίτερα δύσκολο αυτό ταξίδι για να καταγράψουν με το φακό τους τις εικόνες.





















 
pigi:perierga.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...