Ταξίδια στο εξωτερικό: μην ξεχνάτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας...

14 Μαρτίου 2011


                 
Πριν από τρία χρόνια, δημοσκόπηση είχε δείξει πως δεν ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας πριν αναχωρήσουμε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα, η πανευρωπαϊκή αυτή έρευνα είχε δείξει πως είμαστε οι χειρότερα ενημερωμένοι τουρίστες στην Ευρώπη, καθώς ούτε καν ο ένας στους 100 από εμάς δεν ξέρει αν και ποια νοσήματα απειλούν την υγεία του όταν βρίσκεται εκτός συνόρων. Ελλιπέστατα ενημερωμένοι είχαν αποδειχτεί και οι Ιταλοί, ενώ καλύτερα ενημερωμένοι όλων φάνηκε να είναι οι Βέλγοι, οι Σκανδιναβοί και οι Βρετανοί.
Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει πολυαλλάξει, αλλά δεν αξιοποιούμε καν ένα πλεονέκτημα που έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ενωμένης Ευρώπης: την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ).
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις το 1% των Ελλήνων έχουν βγάλει από το ασφαλιστικό τους ταμείο αυτή την κάρτα, η οποία τους επιτρέπει (μεταξύ άλλων) να έχουν υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος, καθώς και στην Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο στην Ευρώπη (πρώτη είναι η Ρουμανία, στην οποία μόλις το 0,5% του πληθυσμού έχει βγάλει την κάρτα), ενώ καλύτεροι όλων είναι το Λίχτενσταϊν και η Ιταλία (έχει την ευρωπαϊκή κάρτα το 98,9% και το 97,6% του πληθυσμού αντιστοίχως).
Όποιος έχει πάθει γαστρεντερίτιδα στο εξωτερικό (δηλαδή ο ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία) ή έχει στραμπουλήξει ένα πόδι, ξέρει πολύ καλά πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή του (αλλά και πιο χαρούμενη η… τσέπη του) αν είχε φροντίσει να είναι καλυμμένος ιατροφαρμακευτικά τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Πηγαίνετε λοιπόν στο ασφαλιστικό ταμείο σας και ζητήστε να σας βγάλουν την ΕΚΑΑ. Με αυτήν θα έχετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας ιατροφαρμακευτική κάλυψη στον δημόσιο τομέα (γιατρούς, φαρμακεία, νοσοκομεία), αλλά όχι στον ιδιωτικό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε και χρειαστείτε ιατρική φροντίδα, είτε δεν θα πληρώσετε τίποτα, είτε θα πάρετε τα χρήματα πίσω επιτόπου στην χώρα όπου βρίσκεστε (ναι, γίνεται και αυτό στην Ευρώπη) ή θα τα πάρετε όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα. Το τι απ’ όλα θα γίνει, εξαρτάται από την ευρωπαϊκή χώρα που θα πάτε, διότι κάποιες επιβάλλουν χρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη.
Η κάρτα βγαίνει ΔΩΡΕΑΝ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί να αποφεύγετε τις ιστοσελίδες που «προσφέρονται» να την εκδώσουν με το αζημίωτο – κοντολογίς, όποιος σας ζητάει λεφτά για να εκδώσει την κάρτα, σάς εκμεταλλεύεται.
Να θυμάστε πως κάθε μέλος της οικογένειάς σας πρέπει να έχετε την δική του κάρτα, καθώς και ότι το μόνο που γράφει είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου, τον αριθμό ταυτότητάς του και την ημερομηνία γεννήσεως.
Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση της ΕΚΑΑ από το Ταμείο σας, συνήθως είναι θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. 

Άλλες συμβουλέςΕπειδή ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί, να μερικά ακόμα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου:


1. Ελέγξτε τα εμβόλια σας - και προφανώς των παιδιών σας. Πέρα από τα πάγια εμβόλια που όλοι πρέπει να κάνουμε (οι ενήλικες λ.χ. χρειάζονται κάθε 10 χρόνια το εμβόλιο κατά του τετάνου), μπορεί να χρειαστούν και πρόσθετα, αναλόγως με τον προορισμό. Συνεπώς, μια κουβέντα με τον οικογενειακό γιατρό είναι απαραίτητη.

2. Μην ξεχάσετε τα φάρμακά σας. Αν πάσχετε από το οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα και υποβάλλεστε σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, πάρτε μαζί την ιατρική γνωμάτευση (κατά προτίμηση στα αγγλικά, οπότε πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας την γράψει) και όσα φάρμακα θα χρειαστείτε τις μέρες που θα λείπετε, συν κάτι παραπάνω. Να θυμάστε ότι στο εξωτερικό δεν μπορείτε να μπαίνετε στο φαρμακείο και να αγοράζετε ό,τι θέλετε. Χώρια που πολλά φάρμακα πωλούνται με άλλες ονομασίες ή κυκλοφορούν σε άλλες περιεκτικότητες (σε άλλα mg, δηλαδή). Συνεπώς, πάρτε τα μαζί σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

3. Πάρτε μαζί σας αντιπυρετικά. Ό,τι χρησιμοποιείτε συνήθως, και οπωσδήποτε τα σιρόπια του παιδιού σας. Σε πολλές χώρες ούτε καν αντιπυρετικό δεν μπορείτε να πάρετε, εάν πρώτα δεν πάτε σε έναν γιατρό.

4. Βάλτε τα φάρμακα στην χειραποσκευή. Αυτό είναι για λόγους ασφαλείας – μην χάσετε τη βαλίτσα και μαζί τα φάρμακά σας…

5. Γράψτε μερικά ονόματα και τηλέφωνα. Σημειώστε στα αγγλικά τα πρόσωπα με τα οποία θέλετε να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης οι Αρχές της χώρας όπου πάτε, προσθέστε τα τηλέφωνά τους και βάλτε το χαρτάκι μέσα στο διαβατήριό σας.

6. Ελέγξτε τις θερμοκρασίες. Πέντε μέρες πριν από την αναχώρησή σας, τσεκάρετε στο Ίντερνετ τι καιρό θα κάνει εκεί όπου θα πάτε, για να φροντίσετε να πάρετε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα. Επαναλάβετε τον έλεγχο την παραμονή της αναχώρησής σας.

7. Προσέξτε τι τρώτε. Μην τρώτε ό,τι λάχει, όπου λάχει. Αν ένα μαγαζί ή πλανόδιος μικροπωλητής δεν σας «γεμίζει» το μάτι σε επίπεδο καθαριότητας, υγιεινής κ.τ.λ., πηγαίνετε αλλού. Μην ξεχάσετε επίσης να ρωτήσετε εκεί που θα μείνετε, εάν το νερό της περιοχής είναι πόσιμο (ακόμα και στην Ευρώπη υπάρχουν πόλεις όπου οι κάτοικοι δεν πίνουν το νερό της βρύσης). Αν έχετε αμφιβολίες, να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι ασφαλή για φαγητό και ποτό.

8. Μην δείχνετε σαν τουρίστες. Ο έλεγχος του χάρτη στην μέση του δρόμου και το χαμένο ύφος που ψάχνει δεξιά κι αριστερά, «φωνάζουν» από μακριά ότι είστε τουρίστες και μπορεί να τραβήξετε πάνω σας ανεπιθύμητη προσοχή. Να ελέγχετε τους χάρτες πριν βγείτε από το ξενοδοχείο και να περπατάτε με σιγουριά στους δρόμους.

9. Μην αφήνετε τα πράγματά σας δεξιά κι αριστερά. Από τις βαλίτσες στο αεροδρόμιο μέχρι την κάμερα ή την τσάντα, τα πάντα μπορούν να «χαθούν». Να τα έχετε λοιπόν διαρκώς το νου σας - και ό,τι έχει λουρί, να το κρεμάτε μπροστά σας, και όχι στο πλάι ή στην πλάτη.


10. Αφήστε την... περιουσία σας στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί όλα σας τα κοσμήματα και άφθονα ευρώ. Σε όλα τα προηγμένα κράτη υπάρχουν τράπεζες και οι τράπεζες έχουν διασύνδεση ώστε να σηκώνετε χρήματα όπου κι αν βρίσκεστε. Αν δεν ξέρετε τι και πως, ρωτήστε στην τράπεζά σας. 

Tip
Να ντύνεστε σε στοιβάδες όταν κάνει κρύο, για να μπορείτε να μένετε με λιγότερα ρούχα στους κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και να φοράτε περισσότερα στους υπαίθριους.


Info
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας 


http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=el



Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

1 σχόλια:

magikikimwlia είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου!:)

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...