Στις αγορές του κόσμου: Κάνοντας ψώνια σε πέντε ηπείρους (part I)

11 Μαρτίου 2011






Oι Έλληνες ταξιδιώτες αγαπούν τις αγορές στο εξωτερικό είτε ψάχνοντας τα πιο πρωτότυπα αναμνηστικά είτε αγοράζοντας επώνυμα είδη ρουχισμού. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί κάνουν αφιερώματα στο shopping σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές, και προσωπικά πάντα ενημερώνομαι πρίν επισκεφτώ έναν τόπο. 

Στο άρθρο αυτό όμως υπάρχουν πληροφορίες που οι δικοί μου οδηγοί  δεν περιλαμβάνουν.
 Βεβαίως κάποιοι από τους αναφερόμενους προορισμούς παραείναι "εξωτικοί" και "μακρινοί" αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιό θα είναι το επόμενο ταξίδι μέχρι να έρθει η ώρα του....Καλή ενημέρωση λοιπόν!!!




ΜΑΛΑΙΣΙΑ - Κουάλα Λουμπούρ

Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας είναι μια πολύ σύγχρονη πόλη που ξαφνιάζει τους επισκέπτες, καθώς το ασιατικό της πρόσωπο επισκιάζεται από το σήμα κατατεθέν της, τους δίδυμους πύργους Petronas, με 88 ορόφους και 451,9 μέτρα ύψος, που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια γέφυρα σε ύψος 146 μέτρων. Οι αγορές της Κουάλα Λουμπούρ μοιράζονται στα πολυτελή εμπορικά κέντρα της κεντρικής λεωφόρου Bukit Bintang, όπως το μοναδικό Star Hill, το Sungei Wang Plaza στην λεωφόρο Sultan Ismail και το Suria KLCC, που στεγάζεται στο ισόγειο των Petronas και στολίζεται με πάρκο και σιντριβάνια στην είσοδο του, αλλά και τις αγορές στις ασιατικές γειτονιές. Πολύ δημοφιλής είναι η αγορά Jalan Petaling, στην Petaling Street της Chinatown. Στην οδό αυτή, που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της κινέζικης συνοικίας, η αγορά που λειτουργεί μέρα και νύχτα, περιλαμβάνει το ανοιχτό και το σκεπαστό κομμάτι της. Είναι το μέρος όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: διαθέτει από κινέζικα εστιατόρια και αμερικάνικα φαστ φουντ μέχρι ιμιτασιόν τσάντες, ρούχα διασήμων οίκων μόδας, φανταχτερά ρολόγια, εξωτικά φρούτα και παιχνίδια. Σε γενικές γραμμές όμως, διαλέξτε κοσμήματα από πολύχρωμες μικρές χάντρες, μπατίκ, και ξυλόγλυπτα, ενώ στα εμπορικά κέντρα αξίζει να αγοράσετε φωτογραφικά είδη και software υπολογιστών.


ΙΑΠΩΝΙΑ - Τόκιο
Στον όρμο του Τόκιο, στις όχθες του ποταμού Σούμιντα, το παλιό ψαροχώρι Εντο έγινε στα 1590 κέντρο του σογκουνάτου. Στα 1868, η πόλη μετονομάστηκε σε Τόκιο και έγινε πρωτεύουσα. Εμπορική καρδιά της πόλης είναι η Γκίνζα («Πόλη του Ασημιού»), η οποία πήρε το όνομά της από το νομισματοκοπείο ασημιού που κτίστηκε στα 1612. Στην Γκίνζα βρίσκονται και τα τεράστια πολυκαταστήματα Mitsukoshi και Matsuya, οι μπουτίκ των ακριβότερων οίκων ευρωπαϊκής μόδας, το μέγαρο της εταιρείας Sony με τα ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας, η Leica Academy για τα φωτογραφικά. Συνοικία των ηλεκτρονικών τελευταίας τεχνολογίας είναι η Ακιχαμπάρα με τα διάσημα καταστήματα Laox, Gateway Country και Yamagiwa. Φυσικά πριν ψωνίσετε βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές θα είναι συμβατές και στη χώρα μας, όπως επίσης και το σέρβις. Θυμηθείτε ότι, αν ψωνίσετε πάνω από 10.000 γιεν από το ίδιο κατάστημα αυθημερόν, σας επιστρέφεται ο ΦΠΑ (περίπου 4-5%) αρκεί να έχετε μαζί το διαβατήριό σας. Χαριτωμένα αναμνηστικά και σε καλές τιμές θα βρείτε και στο γραφικό δρομάκι Νακαμίσε-ντόρι που καταλήγει στον ναό Σένσο-τζι, που είναι γνωστός και ως Ασάκουσα Κανόν χάρη στο αγαλματίδιο της θεάς Κανόν που ψάρεψαν δύο ψαράδες το 628 μ.Χ. Εντυπωσιακά κιμονό ή γιουκάτα που φοριέται και σαν ρόμπα, σπαθιά σαμουράι, μάσκες του γιαπωνέζικου θεάτρου, περίτεχνες βεντάλιες, κούκλες, διακοσμητικά από λάκα, γιαπωνέζικο χειροποίητο χαρτί, σημειωματάρια, υφάσματα, κεραμικά, περίτεχνα παραβάν είναι τα είδη που αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας· θα τα βρείτε και στα καταστήματα Takumi και Itoya στη Γκίνζα.

ΑΓΓΛΙΑ - Λονδίνο

Από τις πιο αγαπημένες πόλεις το Λονδίνο, η «Μέκκα» του στυλ, εκπροσωπεί τις νεότερες τάσεις στη μόδα με τους «επαναστάτες» σχεδιαστές, αλλά και τις πάντα κλασικές δημιουργίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το επισκέπτονται συχνά άνθρωποι του θεάματος για να ανανεώνουν την γκαρνταρόμπα τους. Βέβαια ιδιαίτερα ελκυστικό το Λονδίνο γίνεται κατά τις περιόδους των εκπτώσεων, όπου θα βρείτε καταπληκτικές ευκαιρίες με πραγματικές εκπτώσεις μέχρι 80%. Ξεκινώντας από την πασίγνωστη Oxford Street, μην παραλείψετε το πολυκατάστημα Debenhams που πάντα έχει πολύ καλές προσφορές σε καλλυντικά και αρώματα, όπως και το Selfridges. Στη New Bond St. βρίσκονται συγκεντρωμένα τα show rooms των μεγάλων οίκων μόδας, καθώς και στη συνέχειά της, την Old Bond St., μαζί με τα πανάκριβα κοσμηματοπωλεία με αμύθητα κοσμήματα, όπως και οι μεγαλύτερες αίθουσες με έργα τέχνης και αντίκες, λ.χ. το Sotheby's. Βέβαια αντίκες θα ανακαλύψετε και στις μεγάλες αγορές του Portobello και του Covent Garden. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Harvey Nichols, στο Knightsbridge, και θα βρείτε καλές προσφορές στα καλλυντικά καθώς και αρώματα που δεν κυκλοφορούν ακόμη στη χώρα μας, ενώ σε ειδικό τμήμα του καταστήματος υπάρχουν κομμάτια σχεδιαστών με 70% έκπτωση. Ευκαιρίες προσφέρει και το διάσημο Harrod's, του οποίου το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό και αναλαμβάνει να αποστείλει στη χώρα μας τα είδη που θα παραγγείλετε. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το τμήμα με υφάσματα επιπλώσεων, ταπετσαρίες, χαλιά και μικροέπιπλα. Στο Burberry Factory Shop (29-53, Chatham Place) πωλείται το στοκ του εργοστασίου σε πολύ χαμηλές τιμές. Στη Regent St. θα επισκεφθείτε το κατάστημα Liberty, του οποίου το κτίριο κτίστηκε το 1925 σε ψευδό-Τιδόρ στυλ, και της Laura Ashley με τα εμπριμέ φορέματα και υφάσματα. Η Carnaby St., αν και δεν είναι πλέον η καρδιά της μόδας όπως στα 60's, εξακολουθεί να φιλοξενεί αρκετά πρωτότυπα καταστήματα. Τα CDs, DVDs, videos, παρτιτούρες κ.λ.π. που ψάχνατε για καιρό θα βρείτε στα HMV, Virgin Megastores και Tower Records, ενώ βιβλία και λευκώματα στο βιβλιοπωλείο Foyle's στην Charing Cross Rd και πολλά ταξιδιωτικά στο Travel Bookshop (13 Blenheim Crescent). Επειδή όμως Λονδίνο χωρίς τσάι δεν γίνεται, όλες οι ποικιλίες τσαγιού και οι συνοδευτικές λιχουδιές του συγκεντρώνονται στο διάσημο Fortnuns and Mason της Piccadilly St.

ΛΑΟΣ - Λουάνγκ Πραμπάνγκ
Το αρχαίο βασίλειο του Λάος, που απετέλεσε τμήμα της γαλλικής Ινδοκίνας, είναι μια χώρα ορεινή στο βόρειο τμήμα της, όπου ο ποταμός Μεκόνγκ μαζί με τους παραποτάμους του κάνουν τη γη εύφορη. Το τροπικό κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια του ρυζιού στους απέραντους ορυζώνες της επαρχίας Λουάνγκ Πραμπάνγκ και αποτελεί τη βάση της καθημερινής τροφής των κατοίκων που ασχολούνται σχεδόν στην πλειοψηφία τους με τη γεωργία. Η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας είναι μια πολύ γοητευτική πόλη, όπου τα κτίρια της αποικιοκρατικής περιόδου συνυπάρχουν με τους ιερούς βουδιστικούς ναούς και τα μοναστήρια της χαρακτηριστικής λαοτιανής αρχιτεκτονικής. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης, Th Sisavangvong, αλλά και τα γύρω δρομάκια, αποτελεί και την εμπορική καρδιά της, καθώς εκεί βρίσκονται επίσης τα καλύτερα και γραφικότερα καφέ, εστιατόρια -και φυσικά τα κέντρα διαλογισμού και θεραπευτικού μασάζ που συγκεντρώνουν τους επισκέπτες της πόλης. Όμως δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χαριτωμένα καταστήματα όπου εκεί οι αγοραστές ανακαλύπτουν περίτεχνα παραδοσιακά κοσμήματα από ασήμι και κόκαλο, ασημένια διακοσμητικά, ξυλόγλυπτα, αντίκες αγάλματα, καθώς και ρούχα ολομέταξα και εσάρπες. Σημαντικό αξιοθέατο αυτού του δρόμου αποτελεί η νυχτερινή αγορά του. Μόλις ο ήλιος ετοιμάζεται να δύσει, η κυκλοφορία των τροχοφόρων σταματά και δεκάδες μικροπωλητές -κυρίως γυναίκες με τα παιδιά τους- στρώνουν καταγής σεντόνια όπου αραδιάζουν τις πραμάτειες τους: υφάσματα από μετάξι ή βαμβάκι, χειροποίητα διακοσμητικά, πολύχρωμα παραδοσιακά ρούχα, αλλά κυρίως τα περίφημα μαξιλάρια και καλύμματα παπλώματος με την τεχνική του πάτσγουορκ.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ - Σιεμ Ρηπ

Το Σιεμ Ρηπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την περίοδο των Ερυθρών Χμερ, όταν χιλιάδες αθώων σφαγιάστηκαν, ακρωτηριάσθηκαν, ενώ πολλοί έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται θύματα των χιλιάδων ναρκών που ακόμα δεν έχουν καθαριστεί από το έδαφος. Η αγροτική επαρχία βασίζεται στην καλλιέργεια ρυζιού και στην πλούσια αλιεία της λίμνης Τόνλε Σαπ. Η πόλη όμως χαίρει και τουριστικής ανάπτυξης, καθώς αποτελεί την «πύλη» για την επίσκεψη σε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου: το Άνγκορ Βατ. Ο μύθος αναφέρει ότι κάποτε ο θεός Ίντρα ερωτεύθηκε μια πριγκίπισσα και κατέβηκε στη γη να ενωθεί μαζί της. Όταν γεννήθηκε ένα πανέμορφο αγόρι, το πήρε μαζί στο παλάτι του στο όρος Μέρου. Μεγαλώνοντας, ο όμορφος νεαρός διασκέδαζε τόσο πολύ με τις ουράνιες νύμφες Απσάρα, που δεν ήθελε να επιστρέψει. Ο Ίντρα τού έκτισε ένα ολόιδιο παλάτι στη γη, στολίζοντάς το με ανάγλυφα από χαμογελαστές Απσάρα, και ήταν το Ανγκορ Βατ, ο επίγειος Παράδεισος του θεού Ίντρα. Την περίοδο των βασιλιάδων του Άνγκορ οι χειροτέχνες φημίζονταν για τις ικανότητές τους στη μαρμαρογλυπτική την ξυλογλυπτική αλλά και την τέχνη της λάκας. Το 1992, ιδρύθηκε ο εκπαιδευτικός οργανισμός Chantiers - ‚coles de Formation Professionnelle (CEFP) με σκοπό την εκπαίδευση νέων από 18-25 ετών, καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες, θυμάτων των ναρκών, στην κατασκευή παραδοσιακών χειροτεχνημάτων, ώστε να μπορέσουν μαθαίνοντας αυτή την τεχνική να κερδίσουν τα προς το ζην. Το 1998 με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδρύθηκε η εταιρεία Artisans d' Angkor, που δίνει θέσεις εργασίας στους αποφοίτους του προγράμματος και σήμερα απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα, κατοίκους της περιοχής, ενώ έχει καταστήματα στο αεροδρόμιο, στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ και εξάγει σε πολλές χώρες. Πέρα από τα αριστουργήματα ξυλογλυπτικής και μαρμαρογλυπτικής που θα βρείτε στο κατάστημα - εκπαιδευτικό κέντρο του Σιεμ Ρηπ, ευκολότερα στην μεταφορά τους είναι τα υφαντά μεταξωτά είδη σπιτιού, ρούχα, μπρούτζινα διακοσμητικά και είδη καθημερινής χρήσης από λάκα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - Σίδνεϊ
Από τις ομορφότερες πόλεις που έχω επισκεφθεί, το Σίδνεϊ συνδυάζει πρωτίστως την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων του σε ένα εξαιρετικά προηγμένο περιβάλλον και είναι η πόλη που θα ήθελα να ζω αν γινόταν διά μαγείας να έρθουν μαζί γονείς και φίλοι μου! Κάνοντας μια βόλτα στις αγορές, τα είδη που θα βρείτε είναι αντίστοιχα με τα δικά μας και κυμαίνονται στις ίδιες περίπου τιμές. Ομως ο τουρίστας έχει τη δυνατότητα να ψωνίσει με την ησυχία του πριν από την αναχώρησή του από τη χώρα στα αφορολόγητα DFS, Galleria Shops στη συνοικία Rocks. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε μαζί σας διαβατήριο και αεροπορικό εισιτήριο. Ο,τι αγοράσετε θα σφραγιστεί και θα πρέπει να παραδώσετε τις αποδείξεις στο τελωνείο του αεροδρομίου. Ρούχα και παπούτσια σχεδιαστών ευρωπαϊκής μόδας σε ικανοποιητικές τιμές, κοσμήματα, ρολόγια, καλλυντικά και κολόνιες. Στο ίδιο κατάστημα θα βρείτε και παραδοσιακά είδη όπως τα κλασικά μπούμερανγκ ζωγραφισμένα με σχέδια αβορίγινης τέχνης, αλλά και καταπληκτικά δέρματα προβάτου για χαλάκια (αυτά φερμένα από τη Νέα Ζηλανδία). Εργα αβορίγινης τέχνης θα βρείτε και στο Aboriginal Art Tribal Center αλλά και σε πολλές γκαλερί έργων τέχνης, ενώ ο πολύτιμος λίθος του οπαλίου, που αφθονεί στη χώρα, δεμένος σε εντυπωσιακά κοσμήματα, κυριαρχεί σε όλα τα κοσμηματοπωλεία. Ενδιαφέρουσες περισσότερο για την ατμόσφαιρα είναι και οι ανοιχτές αγορές -τα γιουσουρούμ- που γίνονται μία φορά την εβδομάδα σε κάθε περιοχή. Ακόμα θα βρείτε πολύ μεγάλα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, ενώ πολύ γραφικά είναι εκείνα της βικτωριανής περιόδου, Queen Victoria Building και Strand.

ΠΑΝΑΜΑΣ - Πόλη του Παναμά
Η Πόλη του Παναμά, κατά μήκος του κόλπου στον Ειρηνικό, λίγο θυμίζει τη λατινική καταγωγή της, εκείνη του μικρού ινδιάνικου χωριού των ψαράδων που βρήκε ο Ισπανός κυβερνήτης Pedrarias το 1519. Περπατώντας κατά μήκος της αριστοκρατικής Avenida Balboa, από τη μια βρίσκονται παρατεταγμένοι ουρανοξύστες με ξενοδοχεία, τράπεζες, γραφεία επιχειρήσεων και τεράστια εμπορικά κέντρα, και από την άλλη ο Κόλπος του Παναμά. Κρεολοί, μεστίσος, Αφρικανοί, Ιάπωνες και Αμερικανοί επιχειρηματίες, Ευρωπαίοι τραπεζίτες, Ελληνες, ναύτες όλων των εθνικοτήτων και Ινδιάνοι Κούνας συνυπάρχουν μαζί με τις διαφορετικές κουλτούρες τους που η πόλη απορροφάει σαν χωνευτήρι. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Avenida Balboa, σε διάφορες τιμές, θα βρείτε τα πασίγνωστα ψάθινα καπέλα Παναμά, χρωματιστά κεραμικά, μεγάλες αιώρες και αρκετά ρούχα Αμερικανών σχεδιαστών σε καλές τιμές. Τα molas είναι τα εργόχειρα της ινδιάνικης φυλής των Κούνας και είναι επίσης πολύ δημοφιλή: διάφορα χρωματιστά κομμάτια υφάσματος απλικάρονται και δημιουργούν εντυπωσιακά σχέδια χαρακτηριστικά της φυλής. Αντίθετα απ' ό,τι θα πίστευε ίσως κάποιος, τα κομμάτια αυτά είναι αρκετά ακριβά, όπως πανάκριβη είναι και η εντυπωσιακή pollera -η εθνική φορεσιά των γυναικών. Πρόκειται για ένα φόρεμα με πολλές δαντέλες και κεντήματα που γίνονται στο χέρι. Σε πολύ μικρή απόσταση -μόλις μίας ώρας -βρίσκεται η Colon Free Zone της πόλης Colon, με μεγάλη ποικιλία αφορολόγητων ειδών όπου μπορείτε να επισκεφθείτε με ημερήσιες εκδρομές. Πούλμαν εξπρές ξεκινούν κάθε μισή ώρα από το σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων στο Albrook.

ΗΠΑ - Νέα Υόρκη
Ισως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν ταξιδεύετε για τη Νέα Υόρκη οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν δύο μεγάλες βαλίτσες κατ' άτομο! Ομως μάλλον θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο για να αγοράσετε τα περίφημα παπλώματα και σεντόνια, ενώ δεν είναι υπερβολή να μιλήσω για τα πάμφθηνα ρούχα, ειδικά αυτά των Αμερικανών σχεδιαστών, που πωλούνται όχι μόνο στα καταστήματα outlet, αλλά και στις μεγάλες προσφορές όλων των πολυκαταστημάτων. Ρούχα και παπούτσια της προηγούμενης σεζόν σε τιμές περίπου στο 60-80% της αρχικής τους, Donna Karan, Calvin Klein, Ralph Lauren, Michael Kors, μπλουζάκια και με 8-10 ευρώ και μεγάλα νούμερα για τους εύσωμους. Σε πολύ χαμηλές τιμές θα βρείτε και τα είδη της Timberland, ιδιαίτερα τα παπούτσια. Τα καλλυντικά Estee Lauder κοστίζουν περίπου 25% φθηνότερα και θα γνωρίσετε αρώματα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, ενώ τα Clinique κοστίζουν περίπου 45% φθηνότερα. Από τα outlets ξεχώρισα το Century21 (22 Cortlandt St). Βέβαια δεν θα φύγετε χωρίς μια βόλτα στο Macy's Herald Square, που είναι και το μεγαλύτερο πολυκατάστημα του κόσμου αφού καταλαμβάνει ένα ολόκληρο (τεράστιο) οικοδομικό τετράγωνο. Κάνοντας τις αγορές σας σε ρούχα και παπούτσια δηλώστε στους πωλητές ότι είστε τουρίστες και θα σας αφαιρεθεί ο φόρος. Αξίζει να κάνετε τη βόλτα σας στην 5η Λεωφόρο με τα πολυτελή καταστήματα και στο Σόχο. Μην παραλείψετε την επίσκεψη στο θρυλικό Saks (611, 5th Ave) και στο Bloomingdale's (1000 3rd Ave). Την μεγαλύτερη ποικιλία στα παιχνίδια αλλά και τις καλύτερες τιμές θα βρείτε στο Word of Disney (711 5th Ave, 55th St), και στο Toys «R» Us (1514 Broadway). Στα πωλητήρια του ΜΟΜΑ και του Μητροπολιτικού Μουσείου θα βρείτε εξαιρετικά βιβλία τέχνης, ενώ στο International Center of Photography τα λευκώματα όλων των διάσημων φωτογράφων. Για μουσικά όργανα στο Sam Ash (160 West, 48th St) και για CDs στο MTV Store (1515 Broadway, 44th St). Αθλητικά θα αγοράσετε από το διάσημο NBA Store (5th Ave, 52nd St), και από το Niketown (6E. 57th St). Για φωτογραφικά επισκεφθείτε το μεγαλύτερο κατάστημα του κόσμου B&H (34th St, 9th Ave.). Στο Canine Styles (143Greenwich Ave) θα βρείτε οτιδήποτε δεν χρειάζονται τα αγαπημένα σας σκυλιά -και με αρκετή υπερβολή!

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Κάιρο
Στη σκιά των μεγαλοπρεπών Πυραμίδων βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, που εκπροσωπεί το σύγχρονο πρόσωπο της μεγαλούπολης της Ανατολής. Μέσα από φαρδιές λεωφόρους, ουρανοξύστες πολυτελών ξενοδοχείων, πανύψηλους μιναρέδες και τεμένη, κτίρια αρ ντεκό και φοινικόδεντρα καθρεφτίζεται όλη η μαγεία και το μυστήριο της Ανατολής μέσα από χιλιάδες φωτάκια στον ποταμό Νείλο -την κοιτίδα του αιγυπτιακού πολιτισμού. Κέντρο του Καΐρου είναι η Πλατεία Ταχρίρ, που αναδιαμορφώθηκε στα 1952. Στους γύρω από την πλατεία δρόμους βρίσκονται πολλά δημόσια κτίρια αλλά και τα καλύτερα εμπορικά καταστήματα της πόλης, που αποτελούν την αγαπημένη βόλτα των νεαρών κοριτσιών, ακόμα και εκείνων που τηρούν την ισλαμική παράδοση που επιβάλει την μαντίλα. Το περίφημο παζάρι Χαν Ελ Χαλίλι χρονολογείται από το 1380 από το χάνι που κατασκεύασε ο εμίρης Τζαχάρκς Ελ Χαλίλι. Αμέτρητα σουκ με διάφορα είδη στις μακρινές στοές του περιμένουν τους ντόπιους, αφού οι τουρίστες προτιμούν τα σουκ κοντά στην πλατεία με το τέμενος Ελ Χουσεΐν που φωτίζεται εντυπωσιακά το βράδυ. Αφού παζαρέψετε αρκετή ώρα, διαλέξτε χαριτωμένα μπουκαλάκια από φυσητό γυαλί, μουσικά όργανα, μπαχαρικά, αρωματικά έλαια, φωτιστικά σε ανατολίτικα σχέδια, τάβλι από φίλντισι, κοσμήματα από λάπις λάζουλι και τυρκουάζ για το οποίο φημίζεται η Αίγυπτος, δερμάτινα, «καρτούς» με το όνομά σας γραμμένο στα ιερογλυφικά, πολύ ωραία μπακίρια, διακοσμητικά από αλάβαστρο, μικροέπιπλα μαρκετερί, ναργιλέ για όσους καπνίζουν -και προσέξτε να μην χαθεί η μπίλια όπως θα τον λύσετε, γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί. Η συνοικία της Αγοράς επεκτάθηκε πέρα από το παζάρι στα γύρω τετράγωνα, όπου άνοιξαν πολλά εμπορικά καταστήματα και σας περιμένουν με εξαιρετικές ευκαιρίες.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - Γρανάδα
Η αποικιακή πόλη Γρανάδα -η «Μεγάλη Σουλτάνα»- ιδρύθηκε το 1524 από τον Φρανσίσκο Ερνάντεζ ντε Κόρντομπα και είναι η παλαιότερη ισπανική πόλη της Νικαράγουας, όπως και εξαίρετο δείγμα αποικιακής αρχιτεκτονικής. Γραφική με χαμηλά σπίτια (λόγω και του σεισμογενούς εδάφους της), με κεραμιδένιες σκεπές και ξύλινες πόρτες που οδηγούν σε μεγάλη εσωτερική αυλή, βαμμένα σε έντονα χρώματα, παλιές εκκλησίες, στενά δρομάκια και αρχοντικά, απέχει από την πρωτεύουσα Μανάγκουα μόλις 45 λεπτά. Στα σοκάκια της, κατά το σούρουπο, συγκεντρώνονται οι οικογένειες και ψιλοκουβεντιάζουν με τις κουνιστές πολυθρόνες μπροστά στις πόρτες, ενώ τα γλυκά πρωινά απολαμβάνουν την βαρκάδα ανάμεσα στα εκατοντάδες νούφαρα και τα πουλιά της λίμνης Νικαράγουας με τα 356 μικρά νησάκια, που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Μομπάτσο. Στην αγορά της πόλης θα πάρετε καταπληκτικά ξυλόγλυπτα αγάλματα, τεράστιες πάμφθηνες βαμβακερές αιώρες σε διάφορα σχέδια και χρώματα, χειροποίητες κούκλες και κεραμικά, καθώς και κοσμήματα από ημιπολύτιμες πέτρες σε παραδοσιακά σχέδια.

(συνεχίζεται....part II)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...