Το εγχειρίδιο του «διαβασμένου» ταξιδιώτη Οι αναποδιές που ενδέχεται να σας τύχουν στο ταξίδι και πώς θα τις αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο

26 Απριλίου 2011



Το εγχειρίδιο του «διαβασμένου» ταξιδιώτη

Ο τουρίστας, ακόμη και όταν βρίσκεται εντός της χώρας του μα ιδίως όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, είναι ευάλωτος. Οχι μόνο μπορεί εύκολα να γίνει θύμα κερδοσκόπων, αλλά βρίσκεται και σε μειονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις που θα του παρουσιαστούν. Ο μοναδικός τρόπος για να περιορίσει τις πιθανότητες να καταστραφούν οι πολύτιμες διακοπές του είναι να πληροφορηθεί σωστά και πλήρως για τα δικαιώματά του ως καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του ως ταξιδιώτη καθώς και να γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντεπεξέλθει στις πιο συνηθισμένες αναποδιές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.
Μεταφορές
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο επιβάτης αεροπλάνου που δεν ταξιδεύει λόγω υπεράριθμης κράτησης θέσεων ­ overbooking ­ δικαιούται χρηματική αποζημίωση. Ο ίδιος όμως ο επιβάτης πρέπει να διεκδικήσει την αποζημίωσή του» 
Τα ποσά αποζημίωσης μπορεί να μειωθούν στο μισό αν επιβιβασθείτε σε άλλη πτήση εντός δύο ή τεσσάρων ωρών αντιστοίχως. Ανεξάρτητα από την αποζημίωση, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να σας μεταφέρει στον τόπο προορισμού σας με την επόμενη διαθέσιμη πτήση ­ εκτός αν επιλέξετε την επιστροφή της τιμής του εισιτηρίου σας.
«Επιπλέον, ο επιβάτης δικαιούται γεύματα, διαμονή και έξοδα για τηλέφωνο ή φαξ για επαφή με τον τόπο του προορισμού του» 
Tο πρόβλημα του overbooking οφείλεται στο ότι πολλοί επιβάτες δεν αγοράζουν τη θέση που έχουν κλείσει μέσω πρακτορείου. Ετσι οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να λειτουργούν βάσει των ποσοστών «no show» που υπάρχουν για κάθε πτήση και να πωλούν περισσότερες θέσεις απ' όσες χωράει το αεροπλάνο, υπολογίζοντας ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα ταξιδέψει τελικά.
«Από τις πτήσεις εσωτερικού, όσες έχουν προορισμό πόλεις με στρατό ­ Καβάλα,Αλεξανδρούπολη, Λήμνος ­ εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να μην ταξιδέψει κανείς λόγω overbooking. Επίσης πρόβλημα έχουν οι τελευταίες πτήσεις κάθε ημέρας και όσες πόλεις εξυπηρετούνται με μία πτήση την ημέρα ­ Καλαμάτα, Κεφαλλονιά κλπ. Η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη και η Μύκονος, για τις οποίες υπάρχουν πολλά καθημερινά δρομολόγια, δεν είναι "επίφοβες". Από τις πτήσεις εξωτερικού, μεγάλη πίεση έχουν οι διαδρομές μεταναστώνΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία» 
«Η British Airways προσφέρει στον επιβάτη 125 στερλίνες μετρητά ή 250 στερλίνες σε travelling vouchers αν η καθυστέρηση λόγω overbooking είναι δύο ώρες και 250 στερλίνες μετρητά ή 400 σε travelling vouchers, δωρεάν μεταφορά σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, διαμονή, φαγητό κλπ. για πάνω από τρεις ώρες καθυστέρηση» 
Σε περίπτωση απωλείας ή καταστροφής των αποσκευών σας δικαιούστε αποζημίωση 15euro ανά κιλό για τις πτήσεις εσωτερικού και 20 δολαρίων ανά κιλό για τις πτήσεις εξωτερικού. Η ΕΚΠΟΙΖΩ προειδοποιεί να δηλώνετε αμέσως την απώλεια ή την καταστροφή των αποσκευών σας γιατί υπάρχει προθεσμία.
Υπενθυμίζει επίσης ότι, όταν ταξιδεύετε με πλοίο και καθυστερήσει πολύ να αναχωρήσει, δικαιούστε κάλυψη εξόδων διατροφής και διαμονής καθώς και να ακυρώσετε αν θέλετε το εισιτήριό σας και να σας επιστραφεί ολόκληρο το ποσόν.
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε εκτός Ελλάδος με αυτοκίνητο ή μηχανή, πρέπει οπωσδήποτενα εφοδιασθείτε με την ειδική πράσινη κάρτα από την ασφαλιστική εταιρεία σας. Η κάρτα ισχύει για έναν ως τρεις μήνες, βγαίνει αυθημερόν και δίδεται δωρεάν για τις χώρες της ΕΕ ή με μικρή επιβάρυνση για τις υπόλοιπες.
Στις χώρες της ΕΕ, στην Κύπρο και στην Ελβετία μπορείτε να οδηγήσετε χρησιμοποιώντας το ροζ δίπλωμα που ισχύει και στην Ελλάδα. Αν πηγαίνετε εκτός ΕΕ, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στην ΕΛΠΑ (κεντρικά γραφεία: Πύργος Αθηνών, Μεσογείων 2-2, τηλ.210- 7488.800-14) με μία φωτογραφία και το δίπλωμά σας για να εφοδιασθείτε με τη διεθνή άδεια οδήγησης ­ η οποία κοστίζει 50euro, ισχύει για τρία χρόνια και βγαίνει αυθημερόν. Το τρίπτυχο που χρειαζόταν για το τελωνείο έχει πια καταργηθεί.
Ξενοδοχεία
Η ΕΚΠΟΙΖΩ προειδοποιεί ότι οι τιμές των ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενων δωματίων (που κανονικά φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ) διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται σε κάθε δωμάτιο ­ και είναι οι ανώτερες που μπορούν να εισπραχθούν. Ο ξενοδόχος δικαιούται να ζητήσει προκαταβολή ως και το 25% του συνολικού ποσού. Αν ο πελάτης προειδοποιήσει τουλάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα ότι ακυρώνει την κράτηση, πρέπει να του επιστραφεί ολόκληρη η προκαταβολή. Αν ακυρώσει αργότερα, την επιβαρύνεται. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το δωμάτιο το οποίο είχατε κλείσει, ο ξενοδόχος οφείλει να σας μεταφέρει σε άλλο της ίδιας κατηγορίας, στην ίδια πόλη. Αν δεν το κάνει, οφείλει να σας αποζημιώσει.
Ενοικιάσεις τροχοφόρων
Στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων οφείλει κανείς να διαβάζει προσεκτικά το συμβόλαιο ­ το όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για ατύχημα, κλοπή και φωτιά ­ ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Στην ενοικίαση μοτοσικλετών είναι υποχρεωτική η απλή ασφάλιση ­ δηλαδή έναντι τρίτου. Αν ο οδηγός της μηχανής πέσει μόνος του, τότε πληρώνει τη ζημιά που προκάλεσε στη μηχανή. Αν όμως πέσει πάνω σε άλλο αυτοκίνητο, τότε η ασφάλεια καλύπτει τη ζημιά που έγινε στον τρίτο. Για τις μηχανές, ο νόμος ορίζει επίσης ότι ο ενοικιαστής πρέπει να δίνει και κράνος.
Κλοπή διαβατηρίου
Αν σας κλέψουν το διαβατήριο ενώ βρίσκεστε σε κάποια χώρα της ΕΕ και έχετε μαζί ταυτότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Με την ελληνική ταυτότητά σας μπορείτε όχι μόνο να επιστρέψετε στην Ελλάδα, αλλά και να συνεχίσετε το ταξίδι σας σε οποιοδήποτε άλλο κράτος τής ΕΕ. Αν όμως σας κλέψουν το διαβατήριο σε κάποια χώρα εκτός ΕΕ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Κατ' αρχήν πρέπει να πάτε να δηλώσετε την κλοπή στην τοπική αστυνομία και να πάρετε τη σχετική βεβαίωση. Αν βρίσκεστε σε χώρα όπου υπάρχει ελληνικό προξενείο, τότε αυτό θα σας προμηθεύσει με ένα laissez passer, δηλαδή ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που φέρει τη φωτογραφία και τα στοιχεία σας και το οποίο θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε στην Ελλάδα εντός ολίγων ημερών.
Πιστωτικές κάρτες
Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να πάρουν επιπλέον μετρητά σε συνάλλαγμα από τράπεζες ή αυτόματα μηχανήματα στο εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...