Ταξίδια για... singles

2 Απριλίου 2011




Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Κατ’ αρχάς, οι “singles” –όχι, δεν αναφέρομαι στο σήριαλ– είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Το έχουμε ξαναπεί, η άποψη που θέλει τη «νόρμα» που πριν από κάποια χρόνια ήταν το ζευγάρι να έχει δώσει τη θέση της στη συμπαθέστατη κοινωνική ομάδα των ατόμων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής τους «εκτός σχέσης» είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένη. Δεύτερον, η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο απόλυτης ακμής. Τρίτον, η «παραδοσιακή» αγορά του τουρισμού τείνει προς τον κορεσμό, έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει πέραν του εσωτερικού ανταγωνισμού και την εμφάνιση των διαδικτιακών υπηρεσιών που δίνουν σε κάθε δυνάμει ταξιδιώτη το ρόλο του ταξιδιωτικού πράκτορα του εαυτού του. Και τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των singles που έχουν ταξιδέψει μόνοι τους έχουν ερωτευτεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Πού καταλήγει ο συνδυασμός όλων αυτών των –ανεξάρτητων, εκ πρώτης όψεως– διαπιστώσεων; Στο γεγονός ότι μια διψασμένη για φρέσκιες ιδέες αγορά μόλις ανακάλυψε το καινούριο target group της. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, νέα απολύτως εξειδικευμένα γραφεία, πρωτότυπες προτάσεις ταξιδιωτικών πακέτων και «στοχευμένες» υπηρεσίες έκαναν την εμφάνισή τους εν μία νυκτί –για να ανακηρυχθούν, μόλις την επόμενη, πανηγυρικά στο νέο, απόλυτο trend. Αν αμφιβάλλετε, ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο Google. Η αναζήτηση του όρου “singles travel” επιστρέφει πέντε εκατομμύρια εκατόν εβδομήντα χιλιάδες αποτελέσματα –η πλειονότητα των οποίων είναι ιστοσελίδες ταξιδιωτικών γραφείων που ειδικεύονται ή οργανώνουν κατ’ αποκλειστικότητα τέτοια ταξίδια. 


Ωραία λοιπόν, και ποια η διαφορά των ταξιδιών για εργένηδες (και εργένισσες) από τα κοινά ταξίδια; Από πού προκύπτει η ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων υπηρεσιών στα όρια της κοινωνικής κατηγοριοποίησης, που τόσο παράταιρη μοιάζει στην εποχή της πολιτικής ορθότητας; Και γιατί να θέλει κάποιος “single” να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο ταξίδι σχεδόν παραδεχόμενος φωναχτά ότι «ψάχνεται», όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση, όταν μπορεί κάλλιστα να ταξιδέψει μόνος, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου γραφείου, ή να αναζητήσει γνωριμίες στην πατρίδα και να ταξιδέψει μετά;

Για πολλούς λόγους –πέραν του πασιφανούς «γιατί όχι;». Πρώτον, γιατί είναι πολύ ευκολότερο να κάνεις γνωριμίες ταξιδεύοντας με άλλους singles απ’ ότι ταξιδεύοντας μόνος. Δεύτερον, γιατί είναι επίσης πολύ ευκολότερο να κάνεις γνωριμίες ταξιδεύοντας απ’ ότι μένοντας πηγμένος στην κίνηση αργά το βράδυ στο γυρισμό από το γραφείο και κάνοντας καμάκι στο φανάρι. Τρίτον, γιατί μια εκδρομή για trekking στα Ιμαλάια παρέχει πολύ καλύτερο άλλοθι –και φωνάζει πολύ λιγότερο «ψάχνομαι»– από οποιοδήποτε site γνωριμιών, chat και speed dating. Και τέλος γιατί δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη συμμετοχή σε μια οργανωμένη εκδρομή: κανείς δεν πρόκειται να την παραλληλίσει με αγγελία σε στήλη γνωριμιών γραφείου συνοικεσίων.

Πέραν, όμως, των «κοινωνικών» λόγων, τα γραφεία που ειδικεύονται στην οργάνωση ταξιδιών για singles παρέχουν και πρακτικά προνόμια, όπως την απαλλαγή από τον κλασσικό πονοκέφαλο όλων όσοι θέλουν να ταξιδέψουν μόνοι, την επιβάρυνση του μονόκλινου. Όλες οι τιμές είναι ειδικά διαμορφωμένες για ένα άτομο, κι από εκεί και πέρα διαλέγετε εσείς αν θέλετε να μοιραστείτε το δωμάτιο ή την καμπίνα σας ή να προτιμήσετε την ησυχία σας. Ένα δεύτερο πρακτικό πλεονέκτημα είναι η παρέα στα γεύματα. Όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει κάποτε μόνοι –εμού περιλαμβανομένης– παραδέχονται ότι η δυσκολότερη ώρα της ημέρας είναι η ώρα που θα πεινάσεις και θα πρέπει να μπεις σε ένα εστιατόριο, να καθίσεις σε ένα τραπέζι, να παραγγείλεις και να φας μόνος –λιγότερο απλό απ’ ό,τι ακούγεται. Σε όλα τα οργανωμένα «ταξίδια εργένηδων» τα γεύματα είναι αυτό που λέμε “group business”. Και βέβαια, υπάρχει πάντα ο παράγοντας ασφάλεια που προκύπτει από ένα πολυάριθμο γκρουπ –και ανάγεται σε αρχέγονα ένστικτα, που συνδέονται με την αγέλη, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη ιστορία.

Κι αν όλα αυτά δεν κατάφεραν να σας πείσουν, αφήνουμε τα εν λόγω ταξιδιωτικά γραφεία και τις προτάσεις τους να αναλάβουν τα υπόλοιπα, παρουσιάζοντάς σας οκτώ από τα πλέον ενδιαφέροντα ταξίδια για singles που ανακαλύψαμε. Εσείς απλά σβήστε το προφίλ από τα απανταχού social networks και… κλείστε θέσεις.

Ισλανδία 
Το βρετανικό πρακτορείο Just You προτείνει στους singles να ανακαλύψουν μία από τις πλέον ιδιαίτερες, όσο και παραγνωρισμένες, χώρες της Ευρώπης. Πέντε ημέρες στη μοναδική Ισλανδία, με τα καταπράσινα τοπία, τη δαντελωτή ακτογραμμή, τους επιβλητικούς καταρράκτες, τις κρυστάλλινες λίμνες και τα ηφαίστειά της. Οι πτήσεις αναχωρούν από το Gatwick, ενώ στην τιμή, που ξεκινά από 1.500 ευρώ, περιλαμβάνονται τέσσερις διανυκτερεύσεις με πρωινό στο Ρέικιαβικ, ένα δείπνο και έμπειρος οδηγός – ξεναγός. 



Σεμινάριο φωτογραφίας στα Alpujarras 
Το γραφείο Andalucian Adventures διοργανώνει φωτογραφικές εξορμήσεις στην Ευρώπη. Μία από τις καλύτερες είναι η 8ήμερη εκδρομή στα μαγευτικά Alpujarras, τα «λευκά χωριά» στη Sierra Nevada, πάνω από τη Γρανάδα της Ισπανίας. Στην τιμή των 1.300 ευρώ περιλαμβάνονται επτά διανυκτερεύσεις με πρωινό, έξι δείπνα, πέντε γεύματα και πέντε ημέρες γεμάτες μαθήματα φωτογραφίας σε μερικά από τα ιδανικότερα τοπία που μπορείτε να φανταστείτε. 


Trekking στο Νεπάλ
Το όνομα του ταξιδιωτικού γραφείου, The Adventure Company, τα λέει όλα. Trekking στην κοιλάδα του Κατμαντού και τις γύρω περιοχές, ποδηλασία, σαφάρι με ελέφαντες, εξερεύνηση πολλών μοναδικών πόλεων, επίσκεψη στους ναούς Swayambhunath και Pashupatinath, περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο Chitwan και παρατήρηση άγριας ζωής. Και όλα αυτά, για δεκαέξι γεμάτες μέρες στην τιμή των 1.758 ευρώ.




Σαφάρι στην Αφρική
 
Το εξειδικευμένο γραφείο Abercrombie & Kentδιοργανώνει 11ήμερη εξόρμηση στο Δέλτα του Okavango, στη Μποτσουάνα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ύαινες και λεοπαρδάλεις, αλλά και να περιηγηθείτε στο καταπράσινο Εθνικό Πάρκο Chobe. Στις οργανωμένες δραστηριότητες περιλαμβάνονται πεζοπορία και διάσχιση ποταμών, ενώ έμπειρος οδηγός – ξεναγός συνοδεύει τη 12μελη ομάδα. Η διανυκτέρευση πραγματοποιείται σε κάμπινγκ πολυτελείας. Το κόστος συμμετοχής ξεκινά από 4.800 ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες και κάποια από τα γεύματα.

Ποδηλατάδες στο Μαρόκο 

Δεκαήμερη εκδρομή του γραφείου Butterfield & Robinson, που ειδικεύεται σε οργάνωση εκδρομών για περπάτημα και ποδηλασία. Και δε μιλάμε για απλή ποδηλασία: έως και 56 χιλιόμετρα την ημέρα καλούνται να καλύψουν οι συμμετέχοντες, που παρ’ όλα αυτά θα έχουν και χρόνο στη διάθεσή τους για γνωριμίες. Από την έρημο Σαχάρα στην Οροσειρά του Άτλαντα κι από εκεί στη μαγευτική Essaouira, το τοπίο υπόσχεται να σας αποζημιώσει για την κούραση της διαδρομής. Η διαμονή γίνεται στο Berbere Palace Meridien στην πόλη Ouarzazate, αλλά και σε κατασκήνωση Βερβέρων στην έρημο. Το κόστος ξεκινά από 5.500 περίπου ευρώ και περιλαμβάνει διαμονή, είσοδο στα αξιοθέατα και γεύματα.


  • Κι αν δε θέλω να πάω με εξειδικευμένο γραφείο;

Κρουαζιέρα στη Λατινική Αμερική 
Οκτώ ημέρες, 296 άτομα στο υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο της Silver Sea, στάσεις στο Buenos Aires, την Punta del Este και το Ρίο ντε Τζανέιρο, δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μαθήματα τάνγκο, μπάρμπεκιου και προβολές ταινιών κάτω από τα αστέρια και καθημερινές περιηγήσεις στη στεριά. Η τιμή των 3.300 ευρώ περιλαμβάνει γεύματα, ποτά και κάποιες από τις εκδρομές.




Γιόγκα στο St. Barthelemy 
Ξέρουμε, το όνομα δε σας λέει πολλά. Ένα από τα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος που αποκαλείται Γαλλικές Δυτικές Ινδίες, το St. Barth είναι ένας μικρός παράδεισος στην Καραϊβική. Το ξενοδοχείο Isle de France, που βρίσκεται εδώ, προσφέρει πακέτα έξι διανυκτερεύσεων που περιλαμβάνουν συνεδρίες γιόγκα, διαλογισμό και ταϊλανδέζικο μασάζ, για να χαλαρώσετε, να αναζωογονηθείτε και να γνωρίσετε κόσμο απαλλαγμένοι από κάθε πιθανή αιτία άγχους και αρνητικής ενέργειας. Η διαμονή σε ένα από τα 34 δωμάτια με την υπέροχη θέα στους καταπράσινους τοίχους του ξενοδοχείου θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω –περίπου 3.500 ευρώ, περιλαμβανομένων των μαθημάτων γιόγκα και ορισμένων θεραπειών– αλλά σίγουρα θα αξίζει τον κόπο.

Μαθήματα μαγειρικής στην Τοσκάνη 
Αν η μαγειρική είναι το δυνατό σημείο σας, θα την εκμεταλλευτείτε για να εντυπωσιάσετε τους συμμαθητές σας, σε αυτό το πρωτότυπο σεμινάριο που διοργανώνει το ξενοδοχείο Villa San Michele. Αν πάλι δεν είναι, θα έχετε άπειρες ευκαιρίες να εξασκηθείτε, να μάθετε και να… θαυμάσετε το ταλέντο κάποιου άλλου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μέσα στο ξενοδοχείο, όλα τα υλικά είναι τοπικά ενώ ανάμεσα στα μαθήματα διοργανώνονται wine tasting εκδρομές σε κοντινούς αμπελώνες. Άλλη μια καλή ευκαιρία για socializing. Το κόστος για δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο, περιλαμβανομένων των μαθημάτων, είναι περίπου 880 ευρώ. 

pigi:in2life

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...