Περιπλάνηση στις «ChinaTown» του πλανήτη

30 Μαΐου 2011


Οι Κινέζοι, είναι ο πολυπληθέστερος λαός του κόσμου. Όπου κι αν πάμε, σε πολλές μεγάλες πόλεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, θα τους συναντήσουμε, είτε ως τουρίστες, είτε ως μετανάστες κατοίκους. Και μαζί με αυτούς θα συναντήσουμε και την κινέζικη γειτονιά τους, την «ChinaTown», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Πρόκειται για μια μικρογραφία της χώρας τους, που τη «μεταφέρουν» σε διάφορα μέρη του κόσμου, μαζί με την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις συνήθειές τους.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 50 κινέζικες συνοικίες «ChinaTown» ανά τον κόσμο (σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia), όπου αξίζει κανείς να τις επισκεφτεί για να πάρει μια γεύση από την κινέζικη κουλτούρα και να ζήσει την ασιατική ατμόσφαιρα ακόμη κι αν δεν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα. Δείτε μερικές από τις πιο διάσημες:

  • Μπανγκόκ
Η Chinatown της Μπανγκόκ ( www.bangkok.com/chinatown ) αποτελεί ένα… στόχο ζωής για τον αστικό εξερευνητή. Τα αξιοθέατά της είναι ο αρκετά περίπλοκος ιστός των μικροσκοπικών δρόμων, οι πολυσύχναστες αγορές και οι νοστιμιές στους υπαίθριους πάγκους. Η κινεζική γειτονιά της Μπανγκόκ έχει αναβαθμιστεί περισσότερο από κάθε άλλη ίσως και το να «χαθείτε» σε αυτήν είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να σας συμβεί. Η γειτονιά χρονολογείται από το 1782 και σχετικά λίγα έχουν αλλάξει από τότε. Εκεί θα ακούσετε συζητήσεις σε διάφορες κινεζικές διαλέκτους, θα αγοράσετε κινεζικές φυτικές θεραπείες ή διάφορα ασιατικά πιάτα που δε θα βρείτε αλλού στην Ταϊλάνδη. Το να εισέλθετε και εξέλθετε από την Chinatown είναι δύσκολο εξαιτίας της υπερβολικής κίνησης, αλλά η περιοχή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σταθμό του μετρό Hualamphong.

  • Νέα Υόρκη
Περισσότεροι από 150.000 κινέζοι κάτοικοι ζουν σε μικρά σπίτια και πολύβουα διαμερίσματα σε αυτή τη γειτονιά της Νέας Υόρκης (www.chinatown-online.com και www.nychinatown.org/canal2.html ), που αποτελεί τη μεγαλύτερη κινεζική κοινότητα εκτός Ασίας. Περπατώντας στους δρόμους της θα ζήσετε αμέτρητες εξωτικές εμπειρίες -ολόκληρα ψημένα γουρούνια που κρέμονται στις βιτρίνες των κρεοπωλείων, μυρωδιές φρέσκου ψαριού και ώριμων φρούτων και παραδοσιακή μουσική να αντηχεί παντού. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε, όχι μόνο απομιμήσεις σε τσάντες και ρολόγια Prada, αλλά και παραδοσιακά κινέζικα μικροαντικείμενα, λακαρισμένα chopsticks, φανάρια από ριζόχαρτο, μεταξένιες παντόφλες και φυσικά νοστιμότατα κινέζικα εδέσματα.

  • Λονδίνο
Στα βόρεια της πλατείας Leicester -αλλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά όσον αφορά στον πολιτισμό- στους δρόμους Lisle και Gerrard, βρίσκεται το κομβικό σημείο της κινεζικής κοινότητας του Λονδίνου (www.chinatownlondon.org ). Πρόκειται για μια ζωντανή γειτονιά με ανατολίτικες πύλες, κινεζικές πινακίδες στους δρόμους, κινέζικα κόκκινα φαναράκια, πολλά εστιατόρια και μεγάλα ασιατικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Φυσικά, η καλύτερη περίοδος να την επισκεφτείτε είναι κατά τους εορτασμούς του κινεζικού νέου χρόνου. Έχετε υπόψη σας, ότι η ποιότητα του φαγητού διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το πού θα φάτε -πολλά εστιατόρια είναι επιεικώς μέτρια στοχεύοντας στην τουριστική αγορά, αλλά αρκετά άλλα καλής ποιότητας έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, όπως τα Haozhan ( www.haozhan.co.uk ) και Royal Dragon ( www.rdklondon.co.uk ).

  • Σαν Φρανσίσκο
Η Chinatown του Σαν Φρανσίσκο ( www.sanfranciscochinatown.com ) εκτείνεται σε 41 σοκάκια που μπλέκονται σα «φίδια» σε 22 οικοδομικά τετράγωνα και έχει ιστορία 150 χρόνων. Σε αυτά τα στενά δρομάκια, το Σαν Φρανσίσκο… μεγάλωσε πολύ γρήγορα, επιζώντας από βόμβες, λαθρεμπόριο, μισαλλοδοξία και πυρκαγιές. Το βράδυ θα δείτε εκεί κινέζους να παίζουν παραδοσιακά επιτραπέζια παιχνίδια της χώρας τους και ναύτες να επισκέπτονται τους τοπικούς οίκους ανοχής, ενώ τη μέρα η γειτονιά «ζωντανεύει» με τα καταστήματα τσαγιού, τα εστιατόρια και τα υπαίθρια παζάρια. Για μια αξέχαστη εμπειρία, κάντε μια περιήγηση με το Chinatown Alleyway Tours ( www.chinatownalleywaytours.org ).

  • Σίδνεϊ


Ο δρόμος Dixon St, είναι η καρδιά και η ψυχή της Chinatown του Σίδνεϊ (www.chinatownsydney.com.au ), με το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, τα εστιατόρια και τη θορυβώδη αγορά. Οι περίτεχνες πύλες με τους δράκους και τα ψεύτικα πλακάκια από μπαμπού, στολίζονται με χρυσά κινεζικά ιδεογράμματα (με αγγλική μετάφραση) και διακοσμητικά λιοντάρια που κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα. Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη Chinatown του Σίδνεϊ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920. Η πρώτη βρισκόταν στην περιοχή The Rocks, προς το τέλος του 19ου αιώνα, πριν μετακινηθεί στο Darling Harbour, στο δρόμο Market St..

  • Κουάλα Λουμπούρ
Δαιδαλώδη δρομάκια και χάος δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες, μυρωδιές και ήχους στην Chinatown της Κουάλα Λουμπούρ ( www.kuala-lumpur.ws/klareas/chinatown.htm ). Στο δρόμο Jln Petaling θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα υπαίθρια αγορά με αναμνηστικά, αλλά και ρούχα, όπως «αυθεντικά» παντελόνια Levis και φθηνά παπούτσια Crocs. Ανοίγει περίπου στις 10 το πρωί και κλείνει αργά το βράδυ. Κινέζικες καφετέριες βρίσκονται κατά μήκος των Jln Panggong και Jln Balai Polis και διάφοροι ναοί στους παράπλευρους δρόμους. Για να φτάσετε στην Chinatown, χρησιμοποιήστε τη γραμμή Putra LRT στο σταθμό Pasar seni ή την KL Monorail στο σταθμό Maharajalela.

  • Τορόντο
Η Chinatown του Τορόντο ( www.toronto.com/listing/213954--chinatown) βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Spadina Ave και Dundas St W. Όλη η περιοχή μοιάζει με μια μικρή Σαϊγκόν ή Μπανγκόκ, καθώς βιετναμέζοι και ασιάτες μετανάστες έρχονται συνεχώς εδώ. Όπως και οι υπόλοιπες chinatowns στον κόσμο κι αυτή του Τορόντο προσφέρει μια πολιτισμικά συναρπαστική εμπειρία. Εκεί ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στη Βόρεια Αμερική και μπορείτε να συναντήσετε μαγαζάκια εναλλακτικής ιατρικής, επαγγελματίες ρεφλεξολόγους, παραδοσιακούς ασιάτες καλλιτέχνες και τραγουδιστές, κομμωτές και φυσικά φτηνά εστιατόρια (δοκιμάστε τα εστιατόρια Bright Pearl και Dumpling House).

pigi:clicklife

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...