Oι 10 πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του 2011

25 Μαΐου 2011



Ας παραδεχτούμε ότι πολλές φορές οι πόλεις μας κουράζουν με το χαώδη και το γρήγορο ρυθμό ζωής που μας επιβάλλουν. Έχουν όμως και τα καλά τους: ενδιαφέροντα αξιοθέατα, πολυπολιτισμικότητα, πολλές επιλογές και φυσικά το γεγονός ότι σε αυτές… χτυπάει ένας διαφορετικός ρυθμός ζωής!
Το Lonely Planet, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οδηγός στον κόσμο, μας παρουσιάζει τη λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις για το 2011, οι οποίες δεν είναι μόνο μεγάλες μητροπόλεις, αλλά και μικρότερα, πιο εναλλακτικά αστικά κέντρα. Μία από τις πόλεις αυτές δεν είναι προσβάσιμη οδικώς, κάποια άλλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ άλλες, είναι παράλογα υποτιμημένες. Οι πόλεις του… Lonely Planet, αξίζουν την προσοχή μας, για την ιστορία τους, τα χρώματα και τις μυρωδιές τους, για τη γεωγραφική τους θέση και τα αξιοθέατά τους. Ιδού!
1. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: κλασική αξία
Από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο χώρος όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αποτελεί μια επώδυνη ανάμνηση των γεγονότων που συνέβησαν τότε. Φέτος όμως το Σεπτέμβριο, το πρώην WTC ανοίγει και πάλι για το κοινό (http://wtcmf.convio.net/site/PageServer?pagename=New_Home ), με το Εθνικό Μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου και μια 24.281 τ.μ. δενδρόφυτη πλατεία με καταρράκτες 10 μέτρων, εκεί όπου πρώτα βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι (το μουσείο θα ανοίξει το 2012). Για την πόλη, το γεγονός αυτό θα είναι πιο σπουδαίο κι απ’ το να πάρουν πρωτάθλημα ταυτόχρονα οι Yankees, Knicks, Rangers και Giants! Η 11η Σεπτεμβρίου θα είναι πάντα μια καθοριστική ημερομηνία γι’ αυτήν.
2. Ταγγέρη, Μαρόκο: κοιτάζοντας προς δύο κατευθύνσεις
Η Ταγγέρη ( www.morocco.com/tangier-tetouan/tangier/ ) βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση, «σκαρφαλωμένη» στο βορειοδυτικό άκρο της Αφρικής, κοιτάζοντας προς δύο κατευθύνσεις: προς την Ισπανία και την Ευρώπη και προς την Αφρική. Η «λευκή πόλη» έχει μια κουλτούρα και μια νοοτροπία συναρπαστικά διαφορετικές από αυτές των γειτονικών της πόλεων. Με την πρόσφατη άφιξη ενός νέου κυβερνήτη να την διοικεί, η παραλία της πόλης μοιάζει ακόμη πιο λαμπρή, η πόλη έχει αναβαθμιστεί, ακόμη και οι οδηγοί ταξί είναι ευγενικοί. Μια κομψή, νέα Ταγγέρη έχει δημιουργηθεί, με μια δυναμική κοινότητα τεχνών, ανακαινισμένα κτίρια, μεγάλα καταστήματα και μοντέρνα εστιατόρια.
3. Τελ Αβίβ, Ισραήλ: το Σαν Φρανσίσκο της Μέσης Ανατολής
Το Τελ Αβίβ ( www.tel-aviv.gov.il/english/Index.htm ) είναι το… ανάποδο της Ιερουσαλήμ: μια σύγχρονη παραθαλάσσια Sin City κι όχι μια αρχαία ιερή πόλη πάνω σε λόφο. Η διασκέδαση είναι αυτό που ενώνει τους κατοίκους της. Υπάρχουν περισσότερα μπαρ από συναγωγές, ο Θεός είναι… DJ και το σώμα του καθενός είναι ένας ναός. Αν προσπαθήσετε να ανακαλύψετε το Τελ Αβίβ, ή TLV, θα δείτε ότι είναι ένας νέος κόμβος του 21ου αιώνα στη Μεσόγειο και με διαφορά, η πιο «διεθνής» πόλη στο Ισραήλ, με μια μεγάλη ομοφυλοφιλική κοινότητα, κάτι σαν το Σαν Φρανσίσκο της Μέσης Ανατολής. Χάρη στο πανεπιστήμιο και τα μουσεία του, είναι επίσης το κέντρο της τέχνης, του κινηματογράφου και της μουσικής.
4. Ουέλλιγκτον, Νέα Ζηλανδία: η άνθηση του «Wellywood»
Το Ουέλλιγκτον ( www.wellingtonnz.com ) είναι μια σύγχρονη πόλη, γεμάτη ζωντάνια, με περισσότερα μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, κατά κεφαλήν, από τη Νέα Υόρκη. Καθ’ όλη της διάρκεια του χρόνου, διοργανώνονται στην πόλη πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις τέχνης. Ομοίως, η βιομηχανία του κινηματογράφου, «Wellywood», στη χερσόνησο Miramar ανθεί, κυρίως χάρη στο νεοζηλανδό Sir Peter Jackson (παραγωγό των ταινιών Χόμπιτ του 2011 και 2012 που γυρίζονται εκεί). Αυτή η μικρή πρωτεύουσα θα βρεθεί στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής το 2011, όταν η Νέα Ζηλανδία φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι (9 Σεπτεμβρίου-23 Οκτωβρίου).
5. Βαλένθια, Ισπανία: ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του αθλητισμού για το 2011
Η Βαλένθια ( www.turisvalencia.es/en/home ) μοιάζει με μια… κοκέτα που κάθεται με αυτοπεποίθηση κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Για αιώνες επισκιάστηκε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας –την τουριστική Βαρκελώνη και την πρωτεύουσα Μαδρίτη. Όχι πια όμως. Διατηρώντας την επαρχιακή γοητεία της, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας αναμιγνύεται τώρα με το διεθνές κοινό. Επίσης αποτελεί την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του αθλητισμού για το 2011, φιλοξενώντας τους αγώνες F1, αλλά και το αμερικάνικο κύπελλο yachting, αλλά και αγαπημένο προορισμό για συνέδρια και συσκέψεις. Η Βαλένθια απολαμβάνει τη χρυσή εποχή της.
6. Ικίτος, Περού: η μεγαλύτερη παραποτάμια πόλη στον κόσμο
Μετά από αρκετές ημέρες ταξίδι με πλοίο κατά μήκος των τροπικών δασών και ποταμών, το Ικίτος (www.go2peru.com/iquitos_travel_guide.htm ) - χίλια χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα- αποτελεί τη μεγαλύτερη παραποτάμια πόλη στον κόσμο, στον περουβιανό Αμαζόνιο, με πρόσβαση μόνο από τον αέρα και το νερό. Μια πόλη γεμάτη ζωή, με έντονο τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν το εντυπωσιακό τροπικό δάσος, είτε να ζήσουν στο ρυθμό της ιδιόμορφης πόλης με βραζιλιάνους, κολομβιανούς, αυτόχθονες και άλλους. Πολλά μπαρ «χορεύουν» στο ρυθμό της σάλσα, αλλά και της ροκ μουσικής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, το Ικίτος είναι και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής με κορυφαίους καλλιτέχνες, πλούσια αρχοντικά κι ένα μουσείο για την εθνογραφία του Αμαζονίου. Αποτελεί εμπορικό σταθμό για τις φυλές του τροπικού δάσους, με μια χαώδη αγορά, ποταμόπλοια και πολυκοσμία, να δημιουργούν μια εικόνα ζωντάνιας και ενέργειας.
7. Γάνδη, Βέλγιο: η κρυμμένη γοητεία του Βελγίου
Πρόκειται για ένα μυστικό μέσα σε ένα μυστικό: η Γάνδη (www.visitgent.be ) είναι ίσως η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη που ποτέ δε σκεφτήκατε να επισκεφτείτε, σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι παράλογα υποτιμημένη. Η Γάνδη κρύβεται στη μέση των τριών του Βελγίου -Βρυξέλλες, Μπριζ και Αμβέρσα. Όσοι την επισκεφτούν πάντως και περπατήσουν κατά μήκος του ποταμού Leie στο ιστορικό κέντρο, θα εντυπωσιαστούν. Δεν είναι ένα μέρος απλά για να χαλαρώσετε, αλλά και μια από τις πιο δυναμικές σκηνές φεστιβάλ της Ευρώπης. Το 2011 μάλιστα, «τρέχει» στην πόλη ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης, για να αναδείξει τις εντυπωσιακές της πλατείες.
8. Δελχί, Ινδία: ένα μωσαϊκό ομορφιάς και ιστορίας
Η μεγάλη μητρόπολη του Δελχί (www.delhitourism.nic.in/delhitourism/index.jsp ), περιλαμβάνει την παλιά (πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Mογγόλων) και τη νέα πόλη, απλωμένη σε πολλά χιλιόμετρα, με μια σύγχρονη λάμψη που δεν την είχε πάντα. Είναι ένα μωσαϊκό ομορφιάς από μαρμάρινα παλάτια, τζαμιά και παζάρια, αλλά και σύγχρονα καταστήματα και εστιατόρια. Εκτός από νέες, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ξεχωρίζει το εντυπωσιακό δίκτυο του Μετρό -ένα υπόγειο, φουτουριστικό σύστημα μεταφορών, σε αντίθεση με την ενίοτε χαοτική κατάσταση που κυριαρχεί πάνω από το έδαφος. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Νέο Δελχί, το 1911.
9. Νιούκαστλ, Αυστραλία: στη «σκιά» του Σίδνεϊ
Προκαλεί έκπληξη να βλέπουμε την πιο υποτιμημένη πόλη της Αυστραλίας στη λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του 2011. Κι όμως, όποιος το έχει επισκεφτεί, καταλαβαίνει γιατί. Το Νιούκαστλ (www.visitnewcastle.com.au ) επισκιάζεται από το μεγαλύτερο, πιο τουριστικό και δημοφιλές Σίδνεϊ, 150 χιλιόμετρα νότιά του. Όμως, η δεύτερη αρχαιότερη πόλη της Αυστραλίας –που έχει το 1/10 του μεγέθους του Σίδνεϊ- έχει αρκετά κοινά με αυτό: παραλίες για σερφ, ηλιόλουστο υποτροπικό κλίμα και μεγάλη ποικιλία σε επιλογές για φαγητό, νυχτερινή ζωή και τέχνες. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, μόλις δύο ώρες οδικώς ή σιδηροδρομικώς ή 30 λεπτά με το αεροπλάνο ή υδροπλάνο από το Σίδνεϊ και λιγότερο από μία ώρα οδικώς από τα οινοποιεία στη Hunter Valley, κοντά στη λίμνη Lake Macquarie, αλλά και σε όμορφες παραλίες.
10. Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη: η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης
Αν το Τσιάνγκ Μάι ( www.tourismthailand.org/where-to-go/cities-guide/destination/chiang-mai ) ήταν πρόσωπο, θα ήταν ο Bob Dylan! Με μια ιστορία που χρονολογείται από περισσότερο από ό,τι ο καθένας μπορεί να θυμηθεί, η επιρροή του παραμένει τεράστια. Και παρά τη μεγάλη ηλικία του, διατηρεί ακόμη μια μποέμ φινέτσα, αλλά και επίκαιρη λάμψη. Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ήταν κάποτε η καρδιά του βασιλείου Lanna. Σήμερα, όσοι θέλουν να αποφύγουν το χάος της Μπανγκόκ, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να προτιμήσουν το Τσιάνγκ Μάι και να απολαύσουν τον καφέ και το ποτό τους στην παραδοσιακή ατμόσφαιρα της πόλης με τους καλοδιατηρημένους ναούς. Στην περιοχή αυτή μπορείτε να κάνετε εκδρομές περιπέτειας, ράφτινγκ στο ποτάμι, βόλτες με ελέφαντα, trekking και εκτός δρόμου ποδηλασία στα εντυπωσιακά τοπία.


pigi:clicklife.gr

1 σχόλια:

Joan.Dorina είπε...

perfect posttt..love yourr blog honey..follow us and we will follow YOU back in the next few hours..kisses from GREECE :))
http://modeliciousbites.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...