Φθινόπωρο στα πάρκα της Ευρώπης (Part II)

18 Οκτωβρίου 2011


Jardin du Luxembourg, Παρίσι

Πέρα από την αυτονόητη ιδιότητά τους ως πνεύμονες πράσινου και οξυγόνου, τα πάρκα αποτελούν σημεία αναφοράς της πόλης, μέρος της ιστορίας της, τόπο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους της και, σε αρκετές περιπτώσεις, αξιοθέατα πρώτης γραμμής για τους επισκέπτες της. 




St. James Park, Λονδίνο

St. James Park



ΟΚ, το Hyde Park είναι ίσως το πιο διάσημο και το Regents Park το μεγαλύτερο, αλλά αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα πάρκο του Λονδίνου, θα  ήταν το πιο  royal park, δηλαδή το St. James Park. Γιατί είναι το πιο βασιλικό; Γιατί αποτελεί τη βάση της βασιλικής Horseguard και βρίσκεται δίπλα σε τρία παλάτια: του St James, του Ουέστμινστερ και φυσικά του Μπάκιγχαμ. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ αγαπητό στους commoners Λονδρέζους που το προτιμούν καθημερινά για το lunch-break τους. Ειδικά μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, στήνονται στο πάρκο πολλά deckchairs και τα εξωτερικά εταιρικά meetings είναι πολύ συχνά. Όταν έχει καλό καιρό, μπορεί να δείτε  πελεκάνους στη λίμνη και σκίουρους στα δέντρα. Αν πάλι ο καιρός σάς τα χαλάσει και αρχίσει να συννεφιάζει (Λονδίνο είναι αυτό άλλωστε), τρέξτε προς το Inn the Park για ένα ζεστό πιάτο σούπας ή μία ακόμα ζεστότερη κούπα τσάι.
Hyde Park
Hyde Park
Regents Park
Regents Park
Photos: courtesy Royal Parks
Θα ήταν βέβαια παράλειψη να μην αναφερθούμε και στα άλλα δύο πάρκα του Λονδίνου. Το Hyde Park είναι πραγματικά θαυμάσιο και αξίζει μιας επίσκεψης. Εκτός των άλλων, φιλοξενεί το διάσημο Speaker's Corner, όπου οι πολίτες εκφράζουν τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια τους, το Holocaust Memorial, το Diana, Princess of Wales Memorial και, φυσικά, κάθε χειμώνα μετατρέπεται στη Winter Wonderland, ένα μαγικό μέρος που είναι λες και βγήκε κατ’ ευθείαν από κάποιο παραμύθι.
Last but not least, το Regents Park που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης καλυμμένο με γκαζόν. Παλιά ο χώρος ανήκε στο παλάτι και είναι γνωστό ότι ο Ερρίκος ο 3ος τον χρησιμοποιούσε για κυνήγι. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτα εκεί εκτός του ψηλού τείχους που το περιέβαλε. Αν έβλεπε το πάρκο τώρα ο Ερρίκος ο 3ος θα δυσκολευόταν πολύ να τον γνωρίσει. Σήμερα το πάρκο περιλαμβάνει πανέμορφους κήπους, café, εστιατόρια, το London Zoo και τους καλοκαιρινούς μήνες το Open Air Theater.
 


Jardin du Palais Royal, Παρίσι

Jardin du Luxembourg
Πικ-νικ στο Jardin du Luxembourg
Fontaine de Medicis, Jardin du Luxembourg
Τρία είναι τα μεγάλα και γνωστά πάρκα του Παρισιού: το Jardin de Tuileries, το Jardin du Luxembourg και το Jardin du Palais Royal (jardin=κήπος). Το Jardin de Tuileries είναι ένα παλιό και ευρύχωρο πάρκο που δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων το 1564 και οι ντόπιοι το αποκαλούν χαριτολογώντας «η πίσω αυλή του Παρισιού». Το Jardin du Palais Royal είναι ένας ιστορικός κήπος, απέναντι ακριβώς από το Λούβρο, που επειδή περιβάλλεται από τις εγκαταστάσεις του  Palais Royal, δεν τον παρατηρεί κανείς εύκολα από μακριά. Η ιστορία του ξεκινάει  το 1624, όταν ο καρδινάλιος Ρισελιέ το αγόρασε μαζί με μερικά παραπλήσια οικόπεδα και έχτισε εκεί το παλάτι του. Τότε η τοποθεσία αποτελούσε την αυλή του παλατιού και η είσοδος σε μη ευγενείς φυσικά απαγορευόταν. Έπρεπε να περάσουν 160 χρόνια μέχρι το 1784, οπότε και ο Philippe-Egalitié άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και απαγόρευσε την είσοδο στην αστυνομία. Με μιάς χτίστηκαν μέσα και τριγύρω του cafés, σφαιριστήρια, θέατρα και καταστήματα, μετατρέποντας το πάρκο σε μέρος ανταλλαγής ιδεών και το σπίτι του κάθε ιδεαλιστή και επαναστάτη. Με άλλα λόγια, κάθε ιστορικό γεγονός που έχει συγκλονίσει την πόλη  μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο τρόπο με αυτό το πάρκο. Το μέρος παραμένει το ίδιο επαναστατικό όσο και το ίδιο όμορφο μέχρι σήμερα. Μέσα του υπάρχουν αντικερί, καταστήματα με ρούχα, κοσμήματα ακόμα και εργαλεία κηπουρικής. Θα βρείτε ακόμη γκαλερί, 2 café και 3 εστιατόρια συμπεριλαμβανομένου του Restaurant Vefour που πρωτοάνοιξε λίγο πριν τη γαλλική επανάσταση.
Jardin de Tuileries
Jardin de Tuileries
Jardin du Palais Royal
Στις δύο άκρες του συνεχίζουν να λειτουργούν δύο θέατρα, το Comédie Française στην βορειοδυτική γωνία του και το Théâtre du Palais Royal στην νοτιοδυτική. Το Jardin du Luxembourg είναι το ιδανικό πάρκο για όλη την οικογένεια. Καθημερινά θα δείτε αγοράκια να παίζουν με τα αυτοκινητάκια τους στο χορτάρι ή με τις τηλεκατευθυνόμενες βάρκες τους στη λίμνη, ενώ τα κοριτσάκια κάνουν σκοινάκι παραδίπλα. Επίσης, το πάρκο διαθέτει και πληθώρα αγαλμάτων για να χαζέψετε. Όμως, κατά την γνώμη μας, ο αστέρας του Παρισιού από πλευράς πάρκων είναι το Jardin du Luxembourg. Αν και σχετικά μικρό, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο φιλόξενα πάρκα του κόσμου και είναι  ιδανικό για όλη την οικογένεια. Καθημερινά θα δείτε αγοράκια να παίζουν με τα αυτοκινητάκια τους στο χορτάρι ή με τις τηλεκατευθυνόμενες βάρκες τους στη λίμνη, ενώ τα κοριτσάκια κάνουν σκοινάκι παραδίπλα. Επίσης, το πάρκο διαθέτει και πληθώρα αγαλμάτων για να χαζέψετε.
 


Tiergarten, Βερολίνο

Tiergarten
Neuer See lake, Tiergarten
   
Ποταμός Spree, Tiergarten
Όλα τα μέρη για τα οποία είναι γνωστό το Βερολίνο, το Ράιχσταγκ, η Πύλη του Βραδεμβούργου, η Pottsdamer Platz, η Στήλη της Νίκης κλπ., βρίσκονται μέσα ή γύρω από αυτό το πάρκο. Φτιάχτηκε τη δεκαετία του 1830 και πέρασε δύσκολες μέρες (μαζί με την υπόλοιπη Γερμανία) μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κάτοικοι του Βερολίνου έκοβαν τα δέντρα του για να τα χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα. Σήμερα, πάντως, μετά την κρατική προσπάθεια αναδάσωσής του, το τεράστιο πάρκο δίπλα στον ποταμό Spree είναι το πιο πράσινο μέρος της πόλης. Μια μεγάλη πόλη σαν το Βερολίνο, όμως, δεν είναι δυνατόν να έχει μονάχα ένα αξιόλογο πάρκο. Το Volkspark Friedrichshain είναι το πλέον τέλειο μέρος για να ξαπλώσετε στο γκαζόν, να εξετάσετε αφηρημένα σοσιαλιστικά μνημεία και (καιρού επιτρέποντος) να παρακολουθήσετε μια υπαίθρια προβολή ταινίας. Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με το παιδί που κρύβετε μέσα σας, ρίξτε μία ματιά στο Märchhenbrunnen (Νεραϊδο-σιντριβάνι) που κατασκευάστηκε από παιδιά το 1913 και περιλαμβάνει πάνω από 100 πέτρινες φιγούρες νεράιδων. Αν πάλι απλά θέλετε να αράξετε, τραβήξτε προς το Lustgarten Park που παλιά χρησιμοποιούταν για τις συγκεντρώσεις του Χίτλερ και σήμερα χρησιμοποιείται για ηλιοθεραπεία δίπλα από τα σιντριβάνια του.
Volkspark Friedrichshain
Lustgarten Park


Guell Park, Βαρκελώνη

Ο ψηφιδωτός πάγκος
Η σκάλα προς την οροφή
Διάδρομοι
Η Βαρκελώνη είναι γεμάτη από δουλειές του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί. Πουθενά αλλού στην πόλη, όμως, δεν είναι πιο αισθητή η παρουσία και το ταμπεραμέντο του απ’ ότι στο Guell Park. Σχεδιάστηκε από τον Γκαουντί και κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και κατά πολλούς αποτελεί το πιο  αντιπροσωπευτικό του έργο. Αν είστε φίλος της αρχιτεκτονικής, αξίζει μία επίσκεψη και στο Pavelló de Consergia όπου εκτίθεται η ιστορία της κατασκευής του πάρκου και οι μέθοδοι χτισίματος του Γκαουντί. Αν πάλι αυτό σας φαίνεται πολύ ακαδημαϊκό, τότε πηγαίνετε κατ’ ευθείαν προς την ταράτσα, καθίστε στον πανέμορφο φιδόμορφο ψηφιδωτό πάγκο και απολαύστε καθ’ εαυτό το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη.
 


Retiro Park, Μαδρίτη

Retiro Park


Είναι γνωστό ως «ο πνεύμονας τα Μαδρίτης», αφού είναι καταπράσινο και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Πρώην εξοχικό καταφύγιο της βασιλικής οικογένειας, το Retiro είναι καθημερινά γεμάτο από street performers, κουκλοθέατρα, μέντιουμ και πλανόδιους πωλητές. Οι κήποι και η τεχνίτη λίμνη του είναι διάσημα σε ολόκληρη την Ισπανία, ενώ μέρος της δημοτικότητάς του οφείλεται και στη γειτνίασή του με το περίφημο Μουσείο Prado. Ένα λιγότερο διάσημο αλλά εξίσου όμορφο πάρκο της Μαδρίτης είναι το Casa de Campo Park, γνωστό για τον ζωολογικό του κήπο και για το λούνα παρκ που βρίσκεται μέσα του. Η τεχνητή λίμνη  είναι ιδανική για κωπηλασία και ψάρεμα, όμως προσοχή: απαγορεύεται αυστηρά να ταΐσετε τις πάπιες. Όταν ο καιρός θερμάνει πολλοί είναι αυτοί που τρέχουν να κάνουν ηλιοθεραπεία δίπλα στην  λίμνη, γιαυτό και μερικές φορές μπορεί να έχει παραπάνω κόσμο απ’ ότι θα θέλατε.
Casa de Campo Park
Το lift του Casa de Campo Park



Parco Savello, Ρώμη


Ένα μικρό, απόμερο και συμπαθέστατο πάρκο που είναι γνωστό στους ντόπιους ως Giardino Degli Aranci (κήπος των πορτοκαλιών). Εκτός των επιβλητικών του διαδρόμων, που αποπνέουν την αύρα του μοντέρνου τρόπου ζωής αναμεμιγμένη με μυρωδιές της αρχαίας Ρώμης, φημίζεται και για τη υπέροχη θέα της πόλης που προσφέρει ο «εξώστης» του. Το πάρκο βρίσκεται δίπλα στην Piazza Pietro d'Illiria και στην αρχαία Basilica της Santa Sabina. Το πρώτο πράγμα που βλέπει όποιος το επισκέπτεται είναι το σιντριβάνι του Giacomo Della Porta που λέγεται ότι φτιάχτηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση του ποταμίσιου θεού Oceanus. Τις περιόδους του χρόνου που ο καιρός είναι καλός μπορείτε να παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις μέσα στα αρώματα από τα κλαδιά των δέντρων. Αγαπημένο spot για ερωτευμένα ζευγάρια που έρχονται να χαζέψουν τον ήλιο να βασιλεύει αργά πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα.



Kelvingrove Park, Γλασκόβη

Γκαλερί και μουσείο
    
West End Festival 2010 στο Kelvingrove Park
Η γέφυρα του Kelvingrove Park
    
Για πολλούς το πιο κλασσικό παράδειγμα βικτωριανού σχεδιασμού. Απλώνεται κατά μήκος του ποταμού Kelvin, από τον οποίο άλλωστε παίρνει και το όνομα του. Ο περίπατος στην περιοχή του πεζόδρομου δίπλα από την όχθη του Kelvin αποτελεί μία από τις πιο ήρεμες και διαδεδομένες βόλτες της πόλης. Μέσα στο κροκέ πράσινο που διακρίνει το μέρος ξεχωρίζουν τα πολύ κομψά κτίρια της γκαλερί και του μουσείου που βρίσκονται στο κέντρο του.
 


Monsanto Forest Park, Λισαβόνα


Αποτελεί το πιο προσεγμένο κομμάτι γης σε ολόκληρη την πόλη εδώ και πολλά χρόνια. Η παραδειγματική προσπάθεια της κυβέρνησης να συντηρήσει τη χλωρίδα και την πανίδα του χώρου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα πολιτισμού. Το μέγεθός του είναι τεράστιο (περίπου 10 τετ. χλμ.), γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν «το δάσος ανάμεσα στις λεωφόρους». Είναι ιδανικό για ποδηλασία και hiking, ενώ ορισμένους μήνες το χρόνο μπορεί κανείς να βρει εκεί μαθήματα yoga και tai chi.
 


Phoenix Park, Δουβλίνο

Aγέλη άγριων ελαφιών
Χριστούγεννα στο Phoenix Park
Phoenix Cricket Club
   
Café και tee rooms
   
Η προεδρική κατοικία από
το Phinix Park
Εκτός της μπύρας Guinness και των U2, οι κάτοικοι του Δουβλίνου μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν και έναν από τους μεγαλύτερους περιφραγμένους χώρους αναψυχής στην Ευρώπη. Το συνολικό του εμβαδόν αγγίζει τα 8 τετ. χλμ. (30% του οποίου καλύπτεται από δάσος) και, όπως τα περισσότερα πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Phoenix Park ξεκίνησε ως κυνηγητικό έδαφος της βασιλικής οικογένειας, έτσι ήταν κλειστό στο κοινό για την προστασία της πανίδας (κατά κύριο λόγο των ελαφιών). Άνοιξε τις πόρτες του στους commoners το 1745. Μέσα του μπορείτε να επισκεφτείτε το café του, τα tee rooms του, το ζωολογικό του κήπο ή να νοικιάστε ένα ποδήλατο και να βολτάτερε για όση ώρα θέλετε. Τέλος διαθέτει παιδική χαρά, χώρο για πικ-νικ, αρκετές όμορφα διακοσμημένες λίμνες και μια μεγάλη αγέλη άγριων ελαφιών.
 


Bitsevski Park, Μόσχα

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά πάρκα της Μόσχας με εμβαδόν που αγγίζει τα 18 τετ. χλμ. Στην κυριολεξία είναι το απόλυτο μέρος για όλες τις εποχές, μιάς και εκεί μπορεί κανείς να κάνει σκι το χειμώνα και ποδηλασία το καλοκαίρι. Το δάσος του φιλοξενεί 500 είδη φυτών και δέντρων, 33 είδη θηλαστικών και 78 είδη πτηνών. Όμως δεν έγινε γνωστό γι' αυτόν το λόγο. Την περίοδο 2001-2006, ο κατά συρροή δολοφόνος Αλεξάντερ Πιτσούσκιν διέπραξε εκεί τους 59 από τους 60 φόνους του, βάζοντας το πάρκο σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων από όλον τον κόσμο. Μην ανησυχείτε όμως, τον έχουν πιάσει τώρα, μία επίσκεψη εκεί δεν σας βάζει σε κίνδυνο.

Photos: credit visualphotos.com
pigi:   http://www.thea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...