Τι άλλαξε το *2 0 1 1* στα ταξίδια....

6 Ιανουαρίου 2012


Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είδαν την Southwest να συγχωνεύεται με την AirTran, ενώ το site προσφορών Groupon αποτέλεσε το μεγαλύτερο πόλο ανταγωνισμού των online ταξιδιωτικών πρακτορείων εδώ και πολύ καιρό. Άλλο γεγονός που προκάλεσε αίσθηση το 2011, ήταν το «χτύπημα» που δέχτηκε το Airbnb —ένας ιστότοπος που προωθεί τη διαμονή σε σπίτια μελών του για τους ταξιδιώτες— από το γεγονός ότι ένας επισκέπτης διέλυσε και κατάκλεψε το σπίτι ενός μέλους του, ανανεώνοντας τη φιλολογία γύρω από την πρακτική του άγνωστου φιλοξενούμενου.
Ρίχνοντας μια ματιά στο διεθνές γίγνεσθαι, οι ταραχές σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή άλλαξαν πολλά στο θέμα «ταξίδι» — με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Κάιρο, όπου οι πασίγνωστες αίθουσες των μουσείων έμειναν κλειστές για μήνες.
Οι γραμμές κρουαζιερόπλοιων περιέκοψαν τις στάσεις τους σε βασικά μεξικάνικα λιμάνια, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις τοπικές αρχές, που δεν προστάτευαν τους τουρίστες που αποβιβάζονταν στην πόλη. Την ίδια ώρα βέβαια, κάποιοι κοσμοπολίτες ταξιδιώτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να πετάξουν με το νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος Dreamliner 787 κι όχι με το κλασσικό Boeing.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση εφάρμοσε νέες πρακτικές στην ασφάλεια των αεροδρομίων, ενώ επέτρεψε στους Αμερικανούς να επισκέπτονται την Κούβα, σε εκπαιδευτικά tour groups. Τέλος, είχαμε τα επίσημα εγκαίνια στο Manhattan, του πολυσυζητημένου μνημείου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Μια μίνι αναδρομή στο 2011 και στα γεγονότα εκείνα που επηρέασαν ή και άλλαξαν άρδην τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, σε παγκόσμια κλίμακα.

  • Τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται ακόμη πιο άνετα
Εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως «σημασία δεν έχει η Ιθάκη αλλά το ταξίδι», μάλλον δεν έχουν βρεθεί επί δεκάωρο στριμωγμένοι σε μια κλασική οικονομική θέση αεροπλάνου, που μοιάζει πιο άνυδρη και από την έρημο της Σαχάρα!
Μια νέα εποχή για την άνεση του μέσου επιβάτη στην καμπίνα ωστόσο, έρχονται να φέρουν οι νέοι τύποι αεροσκαφών που έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στο 2011. Τον Οκτώβρη, το τελευταίο jumbo jet της Boeing, το 787 Dreamliner, έκανε την πρώτη του επίσημη πτήση. Ψηλότερα επίπεδα καλοδεχούμενης υγρασίας, που θα σας «σώσουν» από την ενοχλητική ξηρότητα στα μάτια και στο στόμα. Τα 787, επίσης, έχουνε και σαφώς πιο «γήινη» πίεση εντός της καντίνας, πράγμα που βοηθάει στην αποφυγή των δυσάρεστων συναισθημάτων που προκαλεί στους πιο ευαίσθητους το ύψος. Άλλο ατού των 787 είναι επίσης η πολύ λιγότερο θορυβώδης μηχανή τους. Ξεκίνησαν στην Ασία, μες στο 2012 θα λανσαριστούν στις ΗΠΑ, ενώ η αντίπαλος της Boeing, η ευρωπαϊκή Airbus, ετοιμάζει την αντίστοιχη δική της σειρά αεροσκαφών, τα Α350.
Φαίνεται πως στο εγγύς μέλλον οι καμπίνες υψηλής τεχνολογίας θα είναι κοινός τόπος. Όπως και να ‘χει φυσικά, πάντα η πτήση θα είναι κουραστική και άβολη. Αλλά κάθε βελτίωση, που μας απαλύνει τη δυσφορία, είναι ευχής έργο!

  • Το Μεξικό προκαλεί ανησυχίες στο χώρο της κρουαζιέρας
Στο άκουσμα της λέξης «Μεξικό», πολλοί δυτικοί, κυρίως Αμερικανοί, φαντάζονται αυτόματα σκηνές βίας συνδεδεμένες με εμπόριο ναρκωτικών και μάχες συμμοριών. Δυστυχώς, στο Mazatlán, δύο επισκέπτες πυροβολήθηκαν στο parking ξενοδοχείου που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο ξένους τουρίστες, γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι για τις γραμμές κρουαζιερών, που αρνήθηκαν να κάνουν πλέον στάση στο συγκεκριμένο λιμάνι.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν το Μεξικό έπεσε από τις 500.000 στις 58.000. Το λιμάνι Vallarta αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα τα περιστατικά βίας εξελίχθηκαν μακριά από τα λιμάνια. Το Cancún για παράδειγμα, είναι ασφαλές, με εξαίρεση μια επίθεση σε ένα μπαρ τον Αύγουστο σε ένα μακρινό προάστιό του. Στο Mazatlán, οι αρχές εφαρμόζουν επιπλέον μέτρα, όπως εκτεταμένες περιπολίες και αυστηρή επιτήρηση των tour buses που ναυλώνουν οι τουρίστες για ημερήσιες εξορμήσεις και εκδρομές. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως το σκηνικό θα αλλάξει σύντομα και οι κρουαζιέρες θα επιστρέψουν. Η Princess Cruises Lines, για παράδειγμα, θα βάλει ξανά το 2012 το Mazatlán και το Puerto Vallarta στους προορισμούς της.

  • Η Αραβική Άνοιξη αναστατώνει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Τίποτα δεν προμήνυε τι ακριβώς θα συντελούνταν στον αραβικό κόσμο το 2011, με εξεγέρσεις να ανατρέπουν αυταρχικά καθεστώτα σε Τυνησία, Υεμένη και Λιβύη και τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται στο Μπαχρέιν. Η εξέγερση στην Αίγυπτο όμως ήταν αυτή που είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ταξιδιωτική «βιομηχανία».
Υπολογίζεται πως το 2011 η Αίγυπτος προσέλκυσε μόλις 10 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, 4,8 εκατομμύρια λιγότερους από όσους το 2010. Οι ειδικοί σημειώνουν πως ούτε ένας τουρίστας δε βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά ούτε έπαθε το παραμικρό, παρά τις αναταραχές. Αλλά, όπως είναι λογικό, η πολιτική αστάθεια δεν περνάει απαρατήρητη και ανησυχεί αρκετούς. Ας ελπίσουμε, καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο, οι αιγυπτιακές αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους πως, ό,τι και αν συμβεί, οι ξένοι επισκέπτες θα είναι ασφαλείς.

  • Το μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη
Φωτογραφία: http://www.911memorial.org
Κανένας άνθρωπος στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι έτσι κατανοητό ότι η ανέγερση ενός μνημείου για ένα τέτοιο γεγονός δε θα μπορούσε να είναι κάτι απλό ή να γίνει βιαστικά. Πώς μπορείς να αποτίσεις φόρο τιμής σε κάθε έναν ξεχωριστά απ’ όσους χάθηκαν την αποφράδα εκείνη ημέρα; Δέκα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ έδωσαν ζωή στο μνημείο στο «Σημείο Μηδέν» ( www.911memorial.org ), που αποτελείται από δύο τεχνητές «λίμνες» ακριβώς στο σημείο που θεμελιώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Στις όχθες των «λιμνών», χάλκινες πλάκες έχουν επάνω τους χαραγμένα τα ονόματα 2,983 θυμάτων σε Nέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σόμερσετ. Το μνημείο βρήκε γενικά πολύ θετική ανταπόκριση, και έχει ήδη μετατραπεί σε «must» για κάθε επισκέπτη. Το γειτονικό μουσείο της 11ης του Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένο να ανοίξει μέσα στο 2012.

  • Η Southwest έπαψε να αποτελεί τη γνωστή φθηνή λύση
Κατέχουσα παλιότερα το προσωνύμιο «Αεροπορική Εταιρεία της Αγάπης», η Southwest Airlines ήταν κάποτε η βασίλισσα της φθηνής προσφοράς για τις ΗΠΑ, βάζοντας δυσάρεστα διλήμματα στους ανταγωνιστές της. Μέσα στο ’11 ωστόσο, απορρόφησε μία από τις τελευταίες χαμηλού κόστους ανταγωνίστριές της, την AirTran. Πλέον, τα εισιτήρια που κλείνονται δύο βδομάδες πριν στη Southwest απέχουν (από άποψη κόστους) ελάχιστα από εκείνα της United, της Delta και άλλων μονοπωλιακών γιγάντων του κλάδου. Ρίχνοντας αλάτι στις πληγές των μεσαίων –οικονομικά- κυβικών επιβατών, η Southwest αναθεώρηση το «πρόγραμμα αφοσίωσής» της, απαιτώντας πια 10 –και όχι 8 όπως ήταν μέχρι πρότινος- ταξίδια μετ’ επιστροφής για να χαρίσει ένα δωρεάν εισιτήριο στους πιστούς της πελάτες.
Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, από άποψη πολιτικής τιμών η Southwest συνεχίζει να είναι ο καλύτερος φίλος του ταξιδιώτη, όπως για παράδειγμα με τις χαμηλότατες χρεώσεις αποσκευών. Είναι επίσης η καλύτερη (σχετικά) σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων της ύστατης στιγμής. Η αλήθεια όμως είναι πως, σαν εταιρεία, έχει πια λιγότερους αφοσιωμένους χαμηλού budget ταξιδιώτες.

  • Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν την ανεύρεση χαμένων αποσκευών προτεραιότητα
Γνωρίζετε πως η FedEx ή η DHL σας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε που ακριβώς βρίσκεται το πακέτο σας σε πραγματικό χρόνο, μέσω Ίντερνετ; Φέτος, η Air France και η Delta μπορούν να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στους επιβάτες τους σε ό,τι αφορά ένα άλλο σημαντικότατο στοιχείο: τις αποσκευές τους.
Από το Φλεβάρη του 2011, η Air France δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες της να ενημερώνονται μέσω mail ή SMS για αλλαγές στο πρόγραμμα του ταξιδιού τους ή για κάποια αποσκευή που έχει πάρει λάθος δρόμο! Νωρίτερα, η Delta δημιούργησε μια σελίδα στον ιστότοπό της, όπου οι επιβάτες μπορούν σημειώνοντας τον κωδικό τους στο ταμπελάκι των αποσκευών να μαθαίνουν κάθε στιγμή πού βρίσκονται τα… υπάρχοντά τους.
Ούτε η Delta ούτε η Air France βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο της λεπτομέρειας των υπηρεσιών τύπου FedEx, αλλά κάθε βηματάκι προόδου είναι για καλό. Στο μεταξύ, και με δεδομένο το «τσουχτερό» των κομίστρων για τις αποσκευές, μπορεί τελικά να αξίζει τα τις στείλετε απευθείας με τη FedEx και να γλιτώσετε και την αβεβαιότητα.

  • Οι ιστότοποι καθημερινών προσφορών γίνονται «χιονοστιβάδα»
Τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο εμπορικό φαινόμενο του 2011, το site προσφορών Groupon, ένωσε τις δυνάμεις του με τη μεγαλύτερη online υπηρεσία ταξιδίου, την Expedia, δημιουργώντας το Groupon Getaways, ένα site με αποκλειστικό περιεχόμενο τα εκπτωτικά κουπόνια για ταξίδι. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ του 30% και του 80% των κλασσικών τιμών. Πρόσφατο παράδειγμα η προσφορά για διαμονή μίας εβδομάδας σε έναν από 100 επιλεγμένους προορισμούς (σε συγκεκριμένα βέβαια ξενοδοχεία) με 399 δολάρια (προσφορά ισχύουσα για ένα χρόνο από την αγορά του κουπονιού).
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των sites ημερήσιων προσφορών μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο, ωστόσο, με εταιρείες όπως η TripAlertz να μπαίνουν γερά στο παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, οι εκπτώσεις μειώνουν πολύ το περιθώριο κέρδους των εταιριών που έχουν τα συγκεκριμένα sites, η Groupon μάλιστα μόλις τώρα αρχίζει να καταγράφει κάποιο κέρδος για την ίδια. Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτού του τύπου οι ιστότοποι θα καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν. Ακόμη ένας λόγος για να επωφεληθείτε τώρα που η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή.

  • Αμερικανοί στην Αβάνα!
Ο τίτλος ενός αμερικάνικου blog που ειδικεύεται στο φθηνό ταξίδι, τον περασμένο Ιούλιο, τα λέει όλα: «Μπορούμε πια να ταξιδεύουμε στην Κούβα!!!». Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι περιορισμοί: Δε μπορείς ακόμη να «καβαλήσεις» το πρώτο αεροπλάνο, να προσγειωθείς στην Αβάνα και να βολτάρεις ανέμελα στην παραλιακή της λεωφόρο, καπνίζοντας πούρα Sancho Panzas. Σε αντίθεση με τους Καναδούς, τους Ευρωπαίους και διάφορους άλλους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Κούβα μονάχα σαν μέρος εκπαιδευτικού group, υπό την αιγίδα μιας σειράς εξειδικευμένων οργανισμών, όπως η Insight Cuba.
Οι κυβερνητικοί κανόνες των ΗΠΑ είναι αρκετά αυστηροί και απαιτούν τη διαμόρφωση ενός πλήρους προγράμματος, με επισκέψεις σε γκαλερί έως και σε ορφανοτροφεία. Η ζήτηση για συμμετοχή -μέχρι στιγμής- μοιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

  • Τα νέα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ
Τον Αύγουστο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Logan της Βοστόνης έναν νέο τύπο προληπτικών μέτρων ασφαλείας: το «συμπεριφορικό προφίλ». Ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί ρωτούν τους επιβάτες διάφορες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους. Αν διαπιστώσουν ο,τιδήποτε το ασυνήθιστο ή ύποπτο, ο επιβάτης υποβάλλεται σε επιπλέον έλεγχο. Το μέτρο επεκτάθηκε τον Οκτώβριο και στο Detroit. Πείραμα με επιβάτες που καλούνται να παρέχουν οικειοθελώς προσωπικά τους στοιχεία, για να γλιτώνουν ώρες αναμονής στην ουρά, συνεχίζεται ακόμα σε Atlanta, Dallas, Detroit και Miami. Οι κριτικοί απέναντι στα μέτρα κάνουν λόγο για νέα απώλεια δικαιωμάτων όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, χωρίς σοβαρό κέρδος σε επίπεδο ασφάλειας.

  • Τα ρίσκα των προγραμμάτων «μείνε σπίτι μου»
Το site Airbnb έσπασε όλα τα ρεκόρ φέτος, ανακοινώνοντας πως βοήθησε πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες να βρουν κατάλυμα σε σπίτια, δωμάτια σπιτιών, ακόμα και σε βάρκες, κατά παραχώρηση φυσικά των ιδιοκτητών τους. Μια όντως σημαντική επιτυχία, που ήρθε να επισκιαστεί όμως από την καταγγελία μιας ιδιοκτήτριας σπιτιού στο San Francisco ότι ο ένοικος της μέσω Airbnb την καταλήστεψε.
Η εταιρεία «απάντησε» αμέσως με αυτόματη εγγύηση $50,000 για όσους «ανοίγουν» το σπίτι τους σε ταξιδιώτες. Επιπλέον, επέτρεψε στους «ξένιους Δίες» να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα ταξιδιωτών, των οποίων το τηλέφωνο δεν έχει ταυτοποιηθεί ως αληθινό.
Τα ρίσκα αυτού του τύπου διαμονής -τόσο για τον ενοικιάζοντα όσο και για τον ενοικιαστή- είναι δεδομένα. Όταν πρόκειται για φθηνή ή και δωρεάν στέγαση, οι χρήστες σχετικών sites όπως τα Crashpadder, Roomorama και Couchsurfing, παίρνουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Ωστόσο, ένα περιστατικό ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο περιπτώσεις ανέφελης φιλοξενίας, μας κάνει να πιστεύουμε πως σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας…
pigi:clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...