ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ : ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

1 Φεβρουαρίου 2012



Στην άκρη της Ευρώπης, με θέα τη βόρεια θάλασσα και πέρα από τους ατέλειωτους κάμπους της Ολλανδίας, βρίσκεται το Άμστερνταμ: μία από τις πιο δραστήριες και ανοιχτόμυαλες πόλεις της Ευρώπης.





Γεμάτο τουρίστες και χαρούμενους Ολλανδούς που ξέρουν να διασκεδάζουν ακόμα και όταν σερβίρουν καφέδες, η πόλη θα σας ξαφνιάσει πρώτα με το κέφι της και μετά με την ομορφιά της. Αν και δεν είναι μεγάλη, έχει τόσα πολλά πράγματα να δει κανείς: πρωτότυπες εκθέσεις τέχνης στις αναρίθμητες γκαλερί και τα μουσεία, μεγάλα club με τους διασημότερους dj’s ηλεκτρονικής μουσικής, αγορές με υπέροχα second-hand ρούχα, μοδάτα hostels και βόλτες με ποδήλατο με θέα τα κανάλια του ποταμού Άμστελ, του περίφημου ποταμού που έδωσε το όνομά του σε μία από τις πιο ανοιχτόμυαλες και κουλ πόλεις της Ευρώπης (τo Amsterdam βγαίνει από τις λέξεις Amstel και dam, που σημαίνει «φράγμα στον ποταμό Άμστελ»

Hot Spots

• Φυσικά τα κανάλια του Άμστερνταμ, όπου θα κάνετε βόλτα περνώντας πάνω από αμέτρητες γέφυρες γεμάτες παρκαρισμένα ποδήλατα. Περπατήστε κατά μήκος των καναλιών του ποταμού Άμστελ και διασχίσετε τον ποταμό με καραβάκι, κάνοντας μια ρομαντική διαδρομή με θέα υπέροχα πολύχρωμα κτίρια και ψηλά δέντρα. Το πιο χαριτωμένο κανάλι θεωρείται αυτό το Brouwersgracht, αλλά όλα έχουν σίγουρα την ομορφιά τους.
• Η πλατεία Dam αποτελεί την καρδιά του Άμστερνταμ και μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο κομμάτι του, ο δρόμος όμως θα σας βγάλει σίγουρα εκεί. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν μουσεία, σινεμά και θέατρα, ενώ η αγορά είναι λίγο πιο πίσω. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis).
Κανάλι Herengracht
Vondelpark
Πάρκο Wertheim
Hortus Botanicus
• Ο Βοτανικός Κήπος - Hortus Botanicus είναι μία όαση στο κέντρο της πόλης, που δημιουργήθηκε το 1638 ως κήπος από βότανα, χρήσιμα για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Σήμερα είναι ένα μουσείο φυτών από όλες τις ηπείρους, με συνθήκες προσομοίωση κλίματος για τη σωστή συντήρηση της χλωρίδας που περιέχει.
• Τα περίφημα Coffee Shops, μεγάλα αλλά και μικρότερα, υπάρχουν διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της πόλης. Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύτηκε σε όλη τη χώρα, στο Άμστερνταμ όμως υπάρχουν κάποιες cult καφετέριες όπου επιτρέπεται το κάπνισμα κάνναβης. Εκτός από αναρίθμητα coffee shops, υπάρχουν επίσης μαγαζιά με σχετικά αξεσουάρ.
• Η διάσημη Red Light District από την οποία αν περάσετε ξεχάστε τις αναμνηστικές φωτογραφίες αφού απαγορεύονται ρητά.  Περιηγηθείτε στα «κόκκινα φανάρια» του Άμστερνταμ και δείτε τις περίφημες βιτρίνες στα σοκάκια της προχωρημένης πόλης, όπου ακόμα και η πορνεία είναι νόμιμη. Αποφύγετε να πάτε το βράδυ, μιας και η κατάσταση αγριεύει.
Πλατεία Dam
   
Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussards στην πλατεία Dam
• Το Amsterdam’s Dungeons όπου θα ζήσετε στιγμές ατόφιου κοψοχολιάσματος σε μπουντρούμια καραβιών και στα δικαστήρια της Ιεράς Εξέτασης, με Ολλανδούς ηθοποιούς να σας μεταφέρουν άψογα στο σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης.
• Το δημοφιλές Amsterdam Arena, το στάδιο του Άγιαξ και ένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά στάδια της Ευρώπης. Κάντε μια επίσκεψη συμμετέχοντας σε ένα οργανωμένο τουρ, δείτε τα vip εστιατόρια, τις αίθουσες συνεντεύξεων τύπου ή τις θέσεις των ανταποκριτών δημοσιογράφων και περπατήστε στο διάσημο γρασίδι των μεγάλων ποδοσφαιριστών.

Must see

FOAM - Fotografiemuseum Amsterdam
Photo: courtesy FOAM   
Μουσείο Βαν Γκογκ
    
Stedelijk Art Museum
   
Photo courtesy
Δεν υπάρχει τίποτα ολλανδικό που οι Ολλανδοί δεν έχουν αξιοποιήσει τουριστικά, και το Άμστερνταμ βρίθει από sightseeings για τον πρωτάρη αλλά και τον ψαγμένο ταξιδιώτη.

• Το σπίτι του Ρέμπραντ, Rembrandt House Museum: το σπίτι όπου έζησε ο Ολλανδός ζωγράφος την περίοδο 1639 - 1658. Θαυμάστε διάσημα έργα του και «σουβενίρ» από τα ταξίδια του (κοράλλια, αρχαιοελληνικά ευρήματα κ.ά.) και μάθετε για τη ζωή αλλά και τις τεχνικές του.
• Το σπίτι της Άννας Φρανκ: εξερευνείστε το σπίτι όπου κρυβόταν η μικρή γερμανοεβραία μαζί με την οικογένειά της μέχρι τη σύλληψή της από τους Ναζί, και δείτε πού γράφτηκε το διασημότερο ημερολόγιο του κόσμου.
• Το Μουσείο Βαν Γκογκ: με τα διάσημα έργα του μεγάλου Ολλανδού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, από την εποχή του στο Παρίσι και τα τοπία, μέχρι τις προσωπογραφίες και τη νεκρή φύση. Συνοδεύονται από διάφορες εκθέσεις έργων που σχετίζονται με τον Βαν Γκογκ ή την τέχνη του 19ου αιώνα.
• Το Rijksmuseum Amsterdam: το μεγαλύτερο μουσείο στις Κάτω Χώρες που περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή ολλανδικής τέχνης.
• Το Stedelijk Museum, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης: φιλοξενεί έργα των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.
• Το Μουσείο Κινηματογράφου, Film museum: εδώ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε προβολές από αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.
• Το Μουσείο Φωτογραφίας, FOAM - Fotografiemuseum Amsterdam:  φιλοξενεί πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις και θα μπορέσετε να συζητήσετε με επαγγελματίες που σίγουρα θα μοιραστούν μαζί σας κάποια μυστικά της τέχνης τους.
• Την γκαλερί Gabriel Rolt www.gabrielrolt.com: με εκθέσεις νέων Ολλανδών εκπρόσωπων της μοντέρνας τέχνης.
• Το Μαντάμ Τισό: ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία κέρινων ομοιωμάτων του κόσμου όπου θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε με την πριγκίπισσα Μάξιμα, την Κάιλι Μινόγκ, τον Μπόνο και τον Μπομπ Μάρλεϊ και φυσικά δίπλα στον ζωγράφο Ρέμπραντ.
• Το Duin & Kruidberg που βρίσκεται λίγο πιο έξω απο το κέντρο της πόλης μέσα στο πάρκο Zuid-Kennemerland . Πρόκειται για μία ιδιοκτησία που αποτελείται από μία μεγάλη κατοικία, τεράστιους κήπους και λίμνη. Τώρα είναι 3 σε 1, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και βραβευμένο εστιατόριο.
• Το Sex museum δε θα μπορούσε να λείπει από μία πόλη όπως το Άμστερνταμ. Εκεί φιλοξενείται μια εντυπωσιακή συλλογή με ερωτική τέχνη και σεξουαλικά αντικείμενα πολιτισμών από ολόκληρο τον κόσμο. Άλλο ένα του είδους, είναι και το Erotic Museum, στην καρδιά της Red Light District και είναι αφιερωμένο στην ιστορία της περιοχής.
The Hash, Marijuana and Hemp Museum
Rijksmuseum Amsterdam
 
Rembrandt House Museum
   
• Παρόμοιας και ακόμα πιο προχωρημένης αισθητικής είναι και το Torture museum: λουριά, ακίδες, βάρη και λεπίδες, και όλες οι μηχανές που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για βασανιστήρια και δημόσιες εκτελέσεις, σε ένα σκοτεινό, φρικιαστικό μουσείο στο κέντρο της πόλης.
• To Moυσείο Μαριχουάνας, The Hash, Marijuana and Hemp Museum: στη Red Light District βρίσκεται το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Άμστερνταμ. Περιέχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων, έργων ζωγραφικής και φωτογραφιών σχετικών με την κάνναβη.
• Το Μουσείο Τουλίπας, Amsterdam Tulip Museum: εδώ θα μάθετε για την ιστορία του συμβόλου της Ολλανδίας, την τουλίπα. Θα ενημερωθείτε για την καλλιέργειά της, ενώ στο κατάστημα του μουσείου μπορείτε να αγοράσετε βολβούς για να τις φυτέψετε και στο σπίτι σας.

Must do

Jordaan
Το Άμστερνταμ είναι σχετικά μικρή πόλη και αν μένετε στο κέντρο οι μετακινήσεις σας θα γίνονται κυρίως με τα πόδια ή φυσικά με το δημοφιλές ποδήλατο. Προσέξτε μόνο να μην περπατάτε στους ποδηλατοδρόμους γιατί οι ποδηλάτες έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μπορείτε επίσης να αξιοποιείστε το πολύ καλό συγκοινωνιακό δίκτυο (τραμ, τρένο, μετρό, λεωφορεία) που εξυπηρετεί ολόκληρη την πόλη. Προμηθευτείτε εισιτήρια ή μία κάρτα για όλα τα μέσα από εκδοτήρια στους σταθμούς αλλά και από πρακτορεία τύπου. Τα ταξί είναι αρκετά ακριβά, οπότε προτιμήστε το αργά το βράδυ μετά το clubbing.
• Περπατήστε στο δημοφιλές πάρκο Vondel και όταν κουραστείτε καθίστε σε ένα παγκάκι και χαζέψτε τον κόσμο να κάνει τζόκινγκ, roller-skating, ποδήλατο ή απλά να χαλαρώνει απολαμβάνοντας τον ήλιο στο γρασίδι.
• Το κέντρο της πόλης επιφυλάσσει τις πιο όμορφες εκπλήξεις για τον επισκέπτη. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια του Jordaan, μιας high class συνοικίας στο κέντρο της πόλης. Κτίρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής δίπλα στα παραδοσιακά σπίτια των καναλιών που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, κάνουν την γειτονιά μια από τις πιο όμορφες του κέντρου. Η συνοικία Grachtengordel έχει διατηρήσει περισσότερο από το Jordaan τον ολλανδικό αέρα του 17ου αιώνα έχοντας ελάχιστα δείγματα μοντέρνων σπιτιών, και είναι σίγουρα η πιο γραφική του Άμστερνταμ. Περιηγηθείτε στους πλακόστρωτους δρόμους της, ανάμεσα στα κανάλια Herengracht, Keizersgracht και Prinsengracht, και ανακαλύψτε μικρά μυστικά που κρύβονται σε κάθε γωνιά της.
• Στο The Hub το οποίο έχει επιμεληθεί ο σταρ designer Marcel Wanders θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε και να συζητήσετε με δημιουργικούς ανθρώπους και να δουλέψετε στους μοντέρνους χώρους-γραφεία. Με λίγα λόγια ο χώρος είναι ο ιντερνετικός παράδεισος κάθε freelancer ταξιδιώτη.
Amsterdam Tulip Museum
Συναυλία των U2 στο ArenA
Έξω από το σπίτι της Άννας Φρανκ
• Αν σας έρθει όρεξη για σινεμά τότε να πάτε σίγουρα στο The Movies με το ωραίο ντεκόρ και τις 4 μικρές αίθουσες προβολής. Μετά την ταινία μπορείτε να πάτε για ένα ποτό στο μπαρ του κινηματογράφου και αν αντέχετε να συνεχίσετε με μεταμεσονύχτιες προβολές.
• Η πόλη διαθέτει επίσης μια τεράστια gay κουλτούρα και στο κέντρο της θα βρείτε μεγάλα bars και clubs αλλά και gay friendly ξενοδοχεία. Επισκεφτείτε το Pink Point για πληροφορίες και σουβενίρ. Εδώ, φιλικοί εθελοντές θα απαντήσουν όλες τις απορίες σας σχετικά με το gay Άμστερνταμ, ενώ θα βρείτε και μια μεγάλη ποικιλία από gay δώρα. Εκεί θα βρείτε και το Gay Monument το μοναδικό σύμβολο στον κόσμο που τιμά τους ομοφυλόφιλους όλου του κόσμου και δηλώνει την αντίθεσή του στις φυλετικές διακρίσεις.
Red Light District

Πώς θα πάτε

Με αεροπλάνο από Αθήνα για Amsterdam. Η πτήση είναι απευθείας και διαρκεί περίπου 3 ώρες μεOlympic AirAegean ή KLM.

Πότε να πάτε

Όποτε και να πάτε, το Άμστερνταμ είναι υπέροχο. Είναι από αυτές τις πόλεις που ό,τι και να φορέσει της πάει. Είναι επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως και δεν υπάρχει περίοδος μη τουριστική. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι τιμές των καταλυμάτων δεν αυξομειώνονται ιδιαίτερα. Επιλέξτε λοιπόν την εποχή που σας ταιριάζει και απολαύστε το Άμστερνταμ όπως το θέλετε εσείς!
• Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, οι πιθανότητες να το πετύχετε χιονισμένο είναι σχετικά μεγάλες. Τα δέντρα είναι γυμνά και ο ποταμός Άμστελ ελαφρώς παγωμένος, δίνοντάς στην πόλη τη βόρεια αίγλη της. Οι μέρες είναι εμφανώς μικρότερες, κάνοντας το Άμστερνταμ εμπειρία για εμάς τους Έλληνες.
Ένα από τα πολλά coffee shops
Sex museum
• Από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο το η πόλη είναι στα καλύτερά της. Ο καιρός είναι καλός, χωρίς πολλές - πολλές βροχές και με τη θερμοκρασία σε ανοιξιάτικα επίπεδα, ενώ οι μέρες είναι τεράστιες. Ό,τι πρέπει για ατέλειωτες βόλτες στα κανάλια, άραγμα στα πάρκα και για καφέ στους γεμάτους τουλίπες πεζόδρομους.
• Το Φθινόπωρο, η εικόνα των πορτοκαλί φύλλων στα δέντρα που στολίζουν τα κανάλια είναι υπέροχη. Τότε, ένας ήλιος με δόντια δίνει τη θέση του στη βροχή και αυτή στο χαλάζι ανά δέκα λεπτά. Ευκαιρία για μια ζεστή σοκολάτα σε ένα στιλάτο καφέ, αλλά και για φωτογραφίες με φορτωμένους με σύννεφα ουρανούς πάνω από τα ανήσυχα κανάλια!
• Η περίοδος των Χριστουγέννων που ακολουθεί, βρίσκει το Άμστερνταμ στολισμένο  όπως αρμόζει σε μία βόρεια ευρωπαϊκή πόλη. Παγωνιά, λίγο χιόνι, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και πατινάζ στις πλατείες, θα κάνουν τα Χριστούγεννά σας αξέχαστα.

Photos: credit visualphotos.com
pigi: www.thea.gr

1 σχόλια:

Marie-Anne είπε...

Εχω πάει τρείς φορές, αλλά ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα και πάλι. Μου αρέσει πολύ !!! Και φυσικά, πάλι θα αγόραζα βολβούς από την αγορά ανθέων, χαχαχα, πέρα από τις λιχουδιές στα τυροχώρια !!!

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...