Aεροπορικά εισιτήρια: πότε συμφέρει η αγορά τους;

7 Απριλίου 2011


Η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως ίσως νομίζουν μερικοί. Οι τιμές ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν –και γενικά μεταβάλλονται- κάθε λεπτό και εξαρτώνται από πολλούς αλληλένδετους παράγοντες. Πρόκειται για ένα είδος «χρηματιστηρίου», όπου υπάρχει ρίσκο, τύχη, αλλά και λογική και προνοητικότητα.
Σε μερικές περιπτώσεις ισχύει ο κανόνας ότι, όσο πιο νωρίς «κλείσει» κάποιος το εισιτήριό του, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει μια καλή τιμή. Αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα το μοναδικό παράγοντα που καθορίζει την τιμή ενός εισιτηρίου.
Την τρέχουσα περίοδο για παράδειγμα, τα πρόσφατα γεγονότα παγκοσμίως (ταραχές στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και σεισμός στην Ιαπωνία), έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου –σημαντικό παράγοντα στον καθορισμό των τιμών των εισιτηρίων - κάνοντας την υπόθεση «αγορά εισιτηρίου» ακόμη πιο πολύπλοκη. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία ταξιδιωτικών εταιρειών, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά 18%, σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Για μερικούς προορισμούς, η αύξηση αυτή είναι ακόμη πιο μεγάλη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οποιεσδήποτε προβλέψεις για τις τιμές των εισιτηρίων, είναι επισφαλείς. Ναι μεν υπάρχουν και θα υπάρξουν προσφορές και εκπτώσεις, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τις προβλέπουμε.
Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει ο καταναλωτής; Πώς θα πρέπει να σκεφτεί και να δράσει προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει καλές τιμές;


- Αγοράστε τώρα τα εισιτήρια, αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο κοντινό μέλλον: οι ειδικοί του χώρου συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, π.χ. τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο, να κάνουν τώρα την κράτησή τους. Για όσους πάντως θέλουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι, οι απόψεις διίστανται, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ανακοινωθούν και κάποια οικονομικά εισιτήρια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης πιθανό, αν οι τιμές των εισιτηρίων συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτό το ρυθμό, να μειωθεί η ζήτηση –όπως είχε γίνει και το 2008- με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν.
- Αγοράστε τώρα, αν πρόκειται για θέση business class. Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε θέσεις business class αυτή την περίοδο, καθώς ίσως είχαν υπερεκτιμήσει τη ζήτησή τους. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά τώρα στα sites των εταιρειών, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σύντομα.
- Ψάξτε εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής: κάποιες φορές οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις τιμές τους τελευταία στιγμή, γι’ αυτό καλό είναι να τις ελέγχετε συχνά. Αν δε θέλετε να ψάχνετε τις εταιρείες μία μία, μπείτε σε ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν πλήθος εταιρειών και συνδυαστικές επιλογές, όπως το www.airtickets.gr και το www.travelplanet24.gr . Προσοχή μόνο να κάνετε αμέσως την κράτησή σας όταν βρίσκετε οικονομικό ναύλο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα, οι διαθέσιμες θέσεις της πτήσης που έχετε επιλέξει, να έχουν ήδη πουληθεί, το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρώσετε την κράτηση, με αποτέλεσμα όταν προσπαθήσετε να κάνετε κράτηση να είναι διαθέσιμα τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια.
- Ελέγξτε παράλληλα τα ταξιδιωτικά «πακέτα»: συχνά, στην προσπάθειά μας να βρούμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, αφήνουμε κατά μέρος το κόστος του ξενοδοχείου με αποτέλεσμα συχνά, η τελική τιμή που επιτυγχάνουμε, να είναι υψηλότερη από αυτή που θα είχαμε εξασφαλίσει με ένα «πακέτο» πρακτορείου. Καλό είναι λοιπόν να ελέγχουμε και τις δύο επιλογές.
- Προσοχή στους περιορισμούς: όταν ψάχνετε για αεροπορικά εισιτήρια και προσφορές μέσω διαδικτύου, να προσέχετε τους τυχόν περιορισμούς που ισχύουν συχνά, όπως η μη επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι κατανοείτε όλους τους όρους προτού αγοράσετε τα εισιτήρια σας. Όταν βλέπετε την τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου, οι οποιοιδήποτε περιορισμοί εμφανίζονται με τις τιμές των εισιτηρίων στην διαδικασία της κράτησης και πριν πληρώσετε για τα εισιτήρια. Ένας ναύλος συμφέρει ή όχι, όταν εμφανίζεται η τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένων των φόρων αεροδρομίου, του επίναυλου καυσίμου και συχνά του κόστους μεταφοράς αποσκευών. Συνήθως, τα ακριβότερα εισιτήρια έχουν λιγότερους περιορισμούς και μπορεί τελικά να ικανοποιούν περισσότερο τις ανάγκες σας, αν για παράδειγμα υπάρχουν πολλές πιθανότητες αλλαγής ημερομηνιών κ.τ.λ..
- Εάν είναι δυνατόν, δείξτε ευελιξία στις ώρες και τις ημέρες: αφού έχετε αποφασίσει τον προορισμό σας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την επιλογή «+/- 3 μέρες» για να ελέγχετε τις τιμές από την αρχή. Γενικά ισχύει ότι οι τιμές είναι ανεβασμένες για αναχώρηση την Παρασκευή και επιστροφή την Κυριακή ή τη Δευτέρα, καθώς τότε η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τις καθημερινές. Επίσης, οι τιμές είναι αυξημένες, για πτήσεις σε ώρες αιχμής (10:00 – 19:00).
- Γραφτείτε στα newsletters αεροπορικών εταιρειών για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές που ανακοινώνουν. Μην ξεχνάτε ότι και στο θέμα «αεροπορικό εισιτήριο», ο χρόνος είναι χρήμα!

pigi: clicklife

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...