C O S SECRETS

17 Ιουνίου 2011




COS SECRETS
ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ: Από τη στροφή Παλαπάνη, στον παραδοσιακό οικισμό της Ζιας, στους πρόποδες του Δικαίου όρους. Ακολουθήστε το καραβάνι των αμαξιών για 17 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και πατήστε on στη μηχανή σας. Επίδοξοι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι κρέμονται από το λιθόχτιστο τοιχάκι, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Ο ήλιος σβήνει πίσω από την Κάλυμνο, ενώ η βραχονησίδα Πλάτη, η Ψέριμος, τα Ίμια και τα γειτονικά τουρκικά παράλια βάφονται στις μαβιές αποχρώσεις της δύσης...
ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΡΑΤΖΙΑΣ: Στην είσοδο του λιμανιού στέκει ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της πόλης. Χτισμένο σε στρατηγικό σημείο από τους Ιωαννίτες Ιππότες, εξασφάλιζε τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων στην απέναντι μικρασιατική ακτή. (Ώρες Λειτουργίας: 08.30-15.00, τιμή εισόδου: €3)
ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Το μακροβιότερο μνημείο της Κω συγκεντρώνει ημερησίως πάνω από 500 άτομα, που επισκέπτονται το σημαντικότερο ιερό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Τα τρία επίπεδά του εντυπωσιάζουν και η θέα στη θάλασσα από τα τελευταία σκαλοπάτια προκαλεί δέος. (Ώρες Λειτουργίας: 08.30-15.00, τιμή εισόδου: €4)
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ: Στο Παλαιό Πυλί, που έχει χαρακτηριστεί και «μικρός Μυστράς της Δωδεκανήσου». Το φυσικό οχυρό είναι χτισμένο σε έναν απόκρημνο λόφο, εκεί που ο ήχος της απόλυτης σιγής είναι εντυπωσιακός...
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ: Στο κέντρο του νησιού θα... πέσετε επάνω στο εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό Κάστρο της Αντιμάχειας. Αν περνάτε από την περιοχή βράδυ, θα συμφωνήσετε ότι ο μεταμεσονύχτιος φωτισμός το καθιστά ακόμα πιο επιβλητικό.
ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ: Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης βρίσκεται στο τέλος της ακτής Κουντουριώτη, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο. Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης -στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής- έχει περιφέρεια 10 μ. και δεσπόζει στην ίδια θέση 2.400 χρόνια.
ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ: Περίπου εκατό από τα συνολικά 256 φαρμακευτικά φυτά που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή -αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούσε ο ξακουστός Κώος ιατρός στις θεραπευτικές αγωγές κατά τον 4ο αι. π.Χ.- συγκεντρώθηκαν προς τέρψιν του ευρύ κοινού. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο αναπτύσσεται στον περιβάλλοντα χώρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος και πρόκειται να ολοκληρωθεί με τη δημιουργία υπαίθριου μουσείου και συνδετικού μονοπατιού με το Ασκληπιείο. Οι εργασίες συνεχίζονται, η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά αν ενδιαφέρεστε για μια ξενάγηση, προτιμήστε να τον επισκεφθείτε 09.00-13.00 (Πλατάνι,Κως, τηλ. 22420 22131, www.ihfk.gr)
ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ: Ο Ασώματος, το παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του Δικαίου Όρους, ερημώνει. Τα πλακόστρωτα σοκάκια έχουν αδειάσει, τα σπίτια στέκουν μισοκατεδαφισμένα ή κλειδαμπαρωμένα κι εμείς, ολομόναχοι, απολαμβάνουμε το μεγαλύτερο προσόν του∙ την πανοραμική θέα σε όλο το νησί.
ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΧΩΡΙ: Το Πλατάνι ή, αλλιώς, Κερμεντές -6 χλμ. ΝΔ της Κω-, είναι το «σπίτι» των 1.500 μουσουλμάνων του νησιού, φημισμένο, επίσης, για το καλό φαγητό. Εκεί παρασκευάζεται και το διάσημο γλυκό ντοματάκι. Γυναίκες όλων των ηλικιών, μαζεύονται στις σκιερές αυλές και ολημερίς καθαρίζουν ντομάτες. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες, για τον οποίο η χωριάτικη σαλάτα λείπει σχεδόν πάντα από το μεσημεριανό τους τραπέζι!
ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΟΚΑΚΙΑ: Με αφετηρία το τζαμί Ντεφτερντάρ στην πλατεία Ελευθερίας, ανηφορίστε την οδό Ηφαίστου -λίγο αργότερα μετονομάζεται σε Απελλού- και χαθείτε στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης. Αψεγάδιαστα λευκά σπίτια, μιναρέδες και αρχαία ερείπια μπλέκονται στο διάβα σας, επιβεβαιώνοντας την πολυπολιτισμική όψη του νησιού. Φυσικά, όταν πέφτει η νύχτα, το σκηνικό αλλάζει, αφού τα ίδια σοκάκια «σύρουν» το χορό της βραδινής διασκέδασης...
ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ: Ένα είναι το μέρος· η Μαρίνα της Κω. Ενδείκνυται για περιπάτους με φόντο τα αραγμένα κότερα, για καφέ, παρέα με τη «high society» της πόλης, ή απλά για χάζι στην upper class περατζάδα.


ΚΑΦΕΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑΣ
Στο μοναδικό παραλιακό μουσικό καφεμεζεδοπωλείο με ροκ διαθέσεις, θα βρεις τη Βάλια. Είναι βέρα Κρητικιά, λατρεύει την Κω και, όταν δεν καβαλάει τη Harley, σου προσφέρει καφεδάκι στην άμμο ή στις άνετες ξαπλώστρες. Να δοκιμάσεις εξαίρετους λαχανοντολμάδες, διαβολοκεφτέδες και -αν αντέχεις- να πιεις και hand-made ρακόμελο. Διοργανώνει live, jazz και rock βραδιές με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Κώς 2008

 ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΚΩ & ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ !!!

2 σχόλια:

χρυσάνθη είπε...

Ελενα Καλώς σε βρήκα!!
Είμαι λάτρης των ταξιδιών και πιστεύω ότι βρήκα το κατάλληλο σπιτάκι!!!Φιλάκια!

elena είπε...

Kαλώς όρισες Χρυσάνθη Χρυσοχέρα!!!
Και καλά μας ταξίδια!!! ΧΧΧΧ

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...