Εδώ σταμάτησε ο χρόνος να κυλά....

19 Σεπτεμβρίου 2011


  • Αβάνα, Κούβα
 
 Μια πόλη όπου ο χρόνος σταμάτησε κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Παλιά αμερικάνικα αυτοκίνητα, παιδάκια που παίζουν μπέιζμπολ στους δρόμους, κυρίες που πάνε για ψώνια με τα μπικουτί στο κεφάλι και άλλα τέτοια που θα σας κάνουν να νιώσετε σα να παίζετε σε αμερικάνικη ταινία του ’50. Κάντε μία βόλτα προς το Casa de la Musica για να δείτε πως χορεύεται πραγματικά η salsa από τους ντόπιους και να πιείτε αληθινό μοχίτο. Δεν μιλάμε για κάποιο απλό φόρο τιμής σε μία εποχή που πέρασε, μιλάμε για μια πόλη που βρίσκεται απ’ όλες τις απόψεις στη δική της χρονική διάσταση.

  • Κάρπαθος, Ελλάδα
Στη βόρεια Κάρπαθο, 55χλμ. από τα Πηγάδια -τη Χώρα της Καρπάθου- βρίσκεται ένα από τα λιγοστά ορεινά χωριά της Ελλάδος όπου οι παραδόσεις πρωταγωνιστούν ακόμα στη ζωή των κατοίκων. Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό εξακολουθεί να μην είναι ο καλύτερος, όμως τη λιγοστή ταλαιπωρία που ίσως σας προκάλεσε θα την ξεχάσετε εντελώς όταν θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται μπροστά σας οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι πάνω στην οροσειρά που συνδέει τις δύο κορυφές του βουνού Προφήτης Ηλίας. Ακριβώς από κάτω τους απλώνεται ο πανέμορφος μεσαιωνικός νησιώτικος οικισμός της Ολύμπου, ο οποίος έχει μείνει απαράλλακτος με το πέρασμα του χρόνου. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της, κατά βάση κτηνοτρόφοι και γεωργοί, αν και έχουν έρθει σε επαφή με τον νεοελληνικό πολιτισμό έχουν παραμείνει σταθεροί στον τρόπο ζωής τους. Έχουν κρατήσει τα δωρικά στοιχεία στην τοπική τους διάλεκτο, οι γυναίκες φορούν ακόμα παραδοσιακές στολές της Καρπάθου, οι μαντινάδες δίνουν και παίρνουν πάντα υπό τους ήχους δωδεκανησιακής λύρας και ο κώδικας ηθικής (κυρίως όσων αφορά τα δύο φύλα) παραμένει απαράλλαχτος και σημαντικός όσο ποτέ.

  • Siwa, Αίγυπτος
Μέχρι το 1980 δεν υπήρχε καν ασφαλτοστρωμένος δρόμος που να φτάνει στο Siwa. Βρίσκεται στη μέση της δυτικής ερήμου της Αιγύπτου και είναι χτισμένη γύρω από ένα δίκτυο φυσικών πηγαδιών. Ακόμα και σήμερα παραμένει μία από τις περιοχές με τη δυσκολότερη πρόσβαση σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους και το κύριο μέσο μεταφοράς είναι τα κάρα με γαϊδουράκια. Οι 20.000 μόνιμοι κάτοικοι έχουν τη δική τους γλώσσα και τα δικά τους έθιμα. Για παράδειγμα, μην εκπλαγείτε αν δε δείτε πολλές γυναίκες στους δρόμους- οι παντρεμένες γυναίκες απαγορεύεται να μιλούν σε άνδρες εκτός της οικογένειας τους και σπανίως βγαίνουν έξω. Ακόμα και όταν βγαίνουν πρέπει να είναι καλυμμένο ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι χωρίς να φαίνονται ούτε τα μάτια.

  • Παλιό Δελχί, Ινδία
Μπείτε στο τελευταίας τεχνολογίας υπόγειο Μετρό του Παλιού Δελχί και κατεβείτε στο Chandni Chowk- θα νιώσετε λες και ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο. Το Παλιό Δελχί χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Shah Jahan τον 17ο αιώνα και από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Το Chandni Chowk είναι η καρδιά του Νέου Δελχί. Η περιοχή αποτελείται από αμέτρητους δρόμους, ο καθένας με τη δική του αγορά που ειδικεύεται σε ένα αγαθό ή υπηρεσία. Για παράδειγμα, υπάρχει δρόμος με μπαχαρικά, δρόμος με κουρεία και καλλωπισμό, δρόμος με υφάσματα κλπ. Το κάθε μαγαζάκι που περνάτε να ξέρετε ότι βρίσκεται στην ίδια θέση και πουλάει το ίδιο πράγμα για αιώνες. Τέλος, στην πόλη επικρατεί ένα γενικό πανδαιμόνιο, τρίκυκλα ποδήλατα, γητευτές φιδιών, φωνακλάδικα παιδάκια και ντελάληδες πλημμυρίζουν κάθε μέρα τους δρόμους και δίνουν στο Παλιό Δελχί μια ζωντάνια που όμοια της δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού στον πλανήτη. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τουλάχιστον ένα από τα γεμιστά τηγανητά ψωμάκια της περιοχής.
 pigi: www.thea.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...