Βike sharing στην Κέρκυρα

21 Σεπτεμβρίου 2011



Μετά τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, το Σικάγο και το Μεξικό, αλλά και πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, το bike sharing ήρθε στην Ελλάδα και ελπίζουμε να μείνει.




Την αρχή έκανε η Κέρκυρα, εγκαθιστώντας (πιλοτικά) το πρώτο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης στην Ελλάδα. Το σύστημα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου, αποκαλείται «easyBike» και περιλαμβάνει 100 ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε οκτώ σταθμούς μίσθωσης μέσα στην πόλη.
Η ιδέα πίσω από αυτά τα συστήματα είναι απλή: σε διάφορα σημεία της πόλης εγκαθίστανται σταθμοί ποδηλάτων απ’ όπου οι πολίτες μπορούν να πάρουν ένα ποδήλατο, να το χρησιμοποιήσουν για όσο χρόνο επιθυμούν και να το επιστρέψουν στη συνέχεια σε ένα διαφορετικό σημείο στάθμευσης του συστήματος. Καθώς όλα τα σημεία είναι δικτυωμένα μεταξύ τους, το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα και η χρέωση παύει να ισχύει.

Το σύστημα easy Bike στους δρόμους της Κέρκυρας
Photo: credit corfuland.gr     

      
       
Το παράδειγμα της Κέρκυρας είναι μοναδικό στην Ελλάδα, όμως, δεδομένου ότι η δημοτικότητα του ποδηλάτου έχει σταθερά ανοδική πορεία, θα ήταν μια πολύ ευχάριστο αν βλέπαμε περισσότερα ποδήλατα δημόσιας χρήσης στις πόλεις μας. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την τοποθέτηση 75 δημόσιων ποδηλάτων στην Αθήνα μέσα στον Ιούνιο είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης: στην Ακρόπολη, το Θησείο και τη Μητρόπολη, θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και η χρήση τους θα είναι δωρεάν. Ωστόσο, ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα μικρός, δεδομένης της κινητικότητας που παρουσιάζει η Αθήνα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Και, φυσικά, επείγει η κατασκευή εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων, ώστε οι μετακινήσεις των ποδηλατών να πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.
Photos: credit visualphotos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...