Οι 5 πιο επικίνδυνοι ηφαιστειογενείς προορισμοί

29 Οκτωβρίου 2011


Αίτνα
Τα ηφαίστεια πάντα κινούσαν το ενδιαφέρον και κέρδιζαν το σεβασμό μας, λόγω του ότι ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε και αν θα εκραγούν. Οι 5 περιοχές που ακολουθούν είναι οι πιο επικίνδυνοι και οι πιο τουριστικοί ηφαιστειογενείς προορισμοί του κόσμου.




Ιταλία


Η Ιταλία φιλοξενεί 3 ενεργά ηφαίστεια, το μεγαλύτερο των οποίων είναι το Mount Etna. Η Αίτνα βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Σικελίας και θεωρείται ένα από τα πιο «ζωντανά» ηφαίστεια του κόσμου, αφού είναι διαρκώς ενεργό. Άρα, δεν αποτελεί έκπληξη που είναι ο Νο1 ηφαιστειακός προορισμός στην Ευρώπη. Φυσικά,  δεν είναι δυνατό να ξεχάσουμε και το πιο διάσημο ιταλικό ηφαίστειο στην ιστορία, το Βεζούβιο. Αν λοιπόν, είστε λάτρης των ηφαιστείων και μιας και θα βρίσκεστε στην  Ιταλία, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα και από την Πομπηία για να δείτε από κοντά την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη ηφαιστείου.



Ισλανδία


Η Ισλανδία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας και είναι μια χώρα της οποίας η ύπαρξη οφείλεται αποκλειστικά σε ηφαιστειογενείς εκρήξεις. Ο επισκέπτης εκεί έχει την ευκαιρία να δει υπέροχα πράσινα τοπία και εντυπωσιακές ερήμους λάβας δίπλα από μια σειρά ενεργών ηφαιστείων. Εκεί βρίσκεται και το Eyjafjallajokull, το ηφαίστειο που προκάλεσε το χάος στις αεροπορικές μεταφορές το 2010 με τη στάχτη που ελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα. Για να μην αναφέρουμε τις δυσκολίες που προκάλεσε σε όλους τους δημοσιογράφους που δεν μπορούσαν να προφέρουν το όνομα του.



Χαβάη



Όπως και η Ιρλανδία, έτσι και η Χαβάη είναι ένα συνονθύλευμα από νησιά που έχουν δημιουργηθεί από ηφαιστειογενείς δραστηριότητες στα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού. Όπως λένε και οι ντόπιοι δηλαδή, «γεννήθηκε από την φωτιά». Εκτός του τροπικού παραδείσου για jet-setters από όλο τον κόσμο, η Χαβάη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο έλξης για όλους τους φίλους των ηφαιστείων απ’ όλο τον κόσμο. Το Kilauea στο Big Island, για παράδειγμα, είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ενεργό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα, μπορείτε να το επισκεφτείτε (Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος πάντα) και να έχετε την ευκαιρία να δείτε το «ποτάμι λάβας» που κυλάει μονίμως από την κορυφή του και χύνεται στον ωκεανό.



Ρωσία



Στην ορεινή περιοχή Kamchatka, στην ανατολική Ρωσία, βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα ηφαιστειογενή τοπία του κόσμου. Το πιο γνωστό ηφαίστειο της περιοχής είναι το Mutnovsky, που για την ακρίβεια, είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός πολλών συγχωνευμένων κρατήρων. Οι κρατήρες αυτοί ελευθερώνουν συνεχώς μεγάλους πίδακες υπέρθερμου νερού, παράλληλα με τεράστια σύννεφα  θειούχου καπνού. Το θέαμα στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.



Κόστα Ρίκα


Ακριβώς στα σύνορα του Ειρηνικού ωκεανού και της Καραϊβικής βρίσκεται η Κόστα Ρίκα, άλλη μια πανέμορφη χώρα με πάρα πολλές περιοχές ηφαιστειακού ενδιαφέροντος. Ακόμα κι αν δεν είστε και τόσο παθιασμένος με αυτού του είδους τα φυσικά φαινόμενα, μια επίσκεψη είναι εμπειρία ζωής. Οι πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν σε ηφαίστεια περνούν μέσα από πυκνές τροπικές ζούγκλες και μερικά από τα πιο μαγευτικά εθνικά πάρκα της χώρας. Το ηφαίστειο που ίσως ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα είναι το Irazu, λόγω του εντυπωσιακού πράσινου χρώματος που έχει η λίμνη μπροστά του.
Photos: credit visual photos.com
                                                                                                                                                                                                              pigi:http://www.thea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...