Πρόταση του μήνα : Κωνσταντινούπολη

4 Νοεμβρίου 2011


 

Το όνομά της προκαλεί αναστάτωση, αλλά και γλυκά συναισθήματα. Η Κωνσταντινούπολη σημαίνει πολλά για κάθε Έλληνα και έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Αλλά ακόμη κι αν κάνεις στην άκρη την ιστορία, πρόκειται για μια σύγχρονη μεγαλούπολη με έντονη ζωή, εξαίσια φαγητά και όμορφες γειτονιές...




Αποτελεί τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Weather Info:
 Μην το σκέφτεσαι καθόλου. Η εποχή είναι η πιο ιδανική για την πόλη της Κωνσταντινούπολης. Ούτε η υπερβολική ζέστη, αλλά ούτε και πολύ κρύο – όπως πάνω κάτω και στην Ελλάδα! Θα έχεις δηλαδή σύμμαχο τον καιρό για τις βόλτες στην πόλη.

Σημαντικότερα αξιοθέατα

Επί της παλαιάς πόλης και της περιοχής Εμινονού ( Eminönü) βρίσκεται το περίφημο Ανάκτορο Τοπ Καπί, που υπήρξε επίσημη κατοικία σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Βορειότερα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανατολικά το Τσινιλί Κιοσκ, που στεγάζει σήμερα μουσείο κεραμικής.

Σε μικρή απόσταση από το Τοπ Καπί δεσπόζει η Αγία Σοφία ( Ayasofya Müzes) με τους τέσσερεις μιναρέδες, δίπλα από την περιοχή του παλαιού Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης (At Meydanı), που σήμερα αποτελεί δημόσιο πάρκο και ονομάζεται επίσης πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Στον χώρο ξεχωρίζουν οι οβελίσκοι του Θεοδοσίου Ά και Κωνσταντίνου Ζ, καθώς και η Στήλη των Ορφέων. Στη βόρεια είσοδο του Ιπποδρόμου είναι κτισμένο το λεγόμενο Γερμανικό Συντριβάνι, με στοιχεία νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής, που υπήρξε έργο της γερμανικής κυβέρνησης για τον εορτασμό της επίσκεψης του αυτοκράτορα Βίλχελμ Β' στην πόλη.

Έναντι του συντριβανιού, και νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, κοινώς γνωστό ως Μπλε Τζαμί, που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικό τέμενος είναι επίσης αυτό του Σουλειμάν, αφιερωμένο στον Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή. Βόρεια της Αγίας Σοφίας συναντάται ο Ναός της Αγίας Ειρήνη , με τυπικά χαρακτηριστικά Ρωμαϊκής Βασιλικής, που λειτουργεί επίσης ως μουσείο.

Στη συνοικία Εντιρνέ Καπού ( Edirnekapı), σε απόσταση περίπου 150 μ. από το Θεοδοσιακό τείχος, βρίσκεται η Μονής της Χώρας, (Καχριέ Τζαμί), που ανήκει στα σημαντικότερα μνημεία Βυζαντινής Τέχνης, της μέσης και ύστερης περιόδου της. Άλλοι αξιοσημείωτοι ναοί είναι η Παναγία Παμμακάριστος (Φετιχιέ Τζαμί), πλησίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και η Μονή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου (Κιουτσούκ Αγιασοφιά Τζαμί). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι δύο αγορές: η Αιγυπτιακή Μισίρ τσαρσί (Mısır Çarşısı) και η σκεπαστή Καπαλί τσαρσί (Kapalıçarşı) που με έκταση περίπου 200.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Σημαντικά αξιοθέατα συναντώνται επίσης στη μοντέρνα πόλη, που οριοθετείται από την περιοχή του Μπέηογλου (παλαιά συνοικία Πέρα).

Η Γέφυρα του Γαλατά
 συνδέει την περιοχή αυτή με την παλαιά πόλη, ενώ στη συνοικία του Γαλατά δεσπόζει ο Ομώνυμος Πύργος ( Galata Kulesi), ύψους περίπου 70 μέτρων. Επίκεντρο της μοντέρνας πόλης είναι η Πλατεία Ταξίμ, ή Πλατεία Ανεξαρτησίας, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο με πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης.

Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης
. Μια Πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία δεν μπορεί να μην έχει πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάνε μια ιστορική αναδρομή στην Πόλη, από την αρχαία εποχή μέχρι και την Άλωση της από τους Οθωμανούς.

Ι
stanbul Modern Museum Εκτός από την ιστορία η πόλη είναι και σημαντικό κέντρο πολιτισμού σήμερα. Σε ένα μοντέρνο κτίριο, στεγάζεται το μουσείο μοντέρνας τέχνης με μεγάλες εκθέσεις τούρκικης τέχνης. Δοκίμασε και το φαγητό στο cafe-restaurant του μουσείου...

Στη συνοικία Χαρμιγιέ
 (Harbiye), σε σχετικά μικρή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο ( Askeri Müze), με εκθέματα από όλες τις περιόδους της στρατιωτικής ιστορίας της Τουρκίας. Στην περιοχή Μπέιογλου βρίσκεται το σύμπλεγμα του Κιλίτς Αλί Πασά (Kılıç Ali Paşa Külliyesi), που περιλαμβάνει τζαμί, μεντρεσέ, χαμάμ, μικρό μαυσωλείο και συντριβάνι, χτισμένο κατ' εντολή του Κιλίτζ Αλή Πασά.

Τα Πριγκηπονήσια
 είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Πόλης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος). Στα νησιά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και δρόμοι και οι συγκοινωνίες γίνονται με παραδοσιακές άμαξες και ποδήλατα. Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα Πριγκηπονήσια υπήρξαν τόπος εξορίας για Αυτοκράτορες και Πατριάρχες. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με Οθωμανούς Σουλτάνους. Σημαντικού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκηπο και η Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, στην οποία στεγαζόταν και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Λουτρά
Cagaloglu Hammam, azim Ismail Gurkan Caddesi 34,
Αν θυμάσαι τη σκηνή από την πολίτικη κουζίνα, θα καταλάβεις πόσο ξεχωριστά είναι τα λουτρά για τους κατοίκους της πόλης. Μια ξεχωριστή εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας. Ανοικτό καθημερινά από τις 8 μέχρι τις 22.00

Ο δρόμος των γεύσεων
Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνονται στο κέντρο της πόλης γευστικοί περίπατοι μέσα από τις μυρωδάτες αγορές και τα παραδοσιακά εστιατόρια. Η ανατολίτικη κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο. Ξεκίνησε από το Spice Bazaar και περιπλανήσου σε μερικά από τα πιο καλά εστιατόρια δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας τις γεύσεις της Πόλης. Πρόσεξε... μην φας πολύ το πρωί γιατί το ταξίδι θα είναι χορταστικό! Μια τέτοια βόλτα θα σε κάνει να μάθεις σε μισή μέρα τα καλύτερα μέρη για φαγητό...

Φαγητό
Naz Turkısh Cuısıne Θα βρεις δεκάδες μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια με τούρκικη κουζίνα. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο gourmet, το Naz είναι η επιλογή σου. Ένα εστιατόριο που παντρεύει την μοντέρνα με την παραδοσιακή τουρκική κουζίνα...
Ίσως να το βρεις ζητώντας το εστιατόριο Taslik όπως παλιά ονομαζόταν. Η θέα του μαγαζιού είναι στον γαλήνιο Βόσπορο, σκηνικό ιδανικό για το βραδινό σου.
Ποτό
BABYLON
Sehbender Sokak 3, Asmalimescit
Είναι το club που βάζει μπροστά την νυχτερινή ζωή της Πόλης. Είναι το hot spot της πόλης στο οποίο θα ακούσεις από σύγχρονη dance και ηλεκτρονική μουσική μέχρι ελληνικά ρεμπέτικα. Πήγαινε νωρίς... Το πρόγραμμα ξεκινά κατά τις 9.00 και τελειώνει γύρω στα μεσάνυχτα!

Shopping
Το γνωρίζεις ίσως... μην ξεχνάς πως στην Τουρκία θα βρεις πολύ ποιοτικά, όμορφα δερμάτινα και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Αν σου αρέσει η κεραμική, τότε αναζήτησε μαγαζάκια με χειροποίητα γυάλινα και κεραμικά προϊόντα
CASHMERE IN LOVE
16/7 Küçük Bebek caddesi,
Ο δρόμος του μεταξιού καταλήγει σε αυτό το μαγαζί. Φορέματα, γάντια, αξεσουάρ και όλων των ειδών τα ρούχα, όλα φτιαγμένα από κασμίρ ή κασμίρ με μετάξι.

Travel tips
Τα λεωφορεία στο κέντρο της Πόλης είναι λίγο χαοτικά. Ευτυχώς τα ταξί είναι πολύ οικονομικά και θα σε εξυπηρετήσουν σε κάθε σου μετακίνηση.

Στην Τουρκία θα μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου ακόμη και με ευρώ. Οι ντόπιοι το προτιμούν από την τούρκικη λιρέτα. Φρόντισε όμως να μάθεις λίγο τις τιμές για να είσαι σίγουρη πως δεν πληρώνεις περισσότερα από όσα πρέπει.

S O S για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο blog του Aggeli που μένει στην Πόλη και ξέρει!!!
                                                                                                                                                                         πηγή: http://www.newsit.gr

1 σχόλια:

Litsa είπε...

Έχει χρόνια που πήγα...
Πρέπει να το ξανακάνω αυτό το ταξίδι οπωσδήποτε!!
Αξίζει να την ξαναδώ, είναι πολύ όμορφη!
Τα Χριστούγεννα που θα μας πας;; Είμαι περίεργη και περιμένω τις αναρτήσεις σου

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...